Jump to content

Η Σκιά

Tattoman

Recommended Posts

-Δεν ξέρω… βγήκε λίγο αδύναμο το αποτέλεσμα. Σαν να μην μπορούσα να μπω στη φάση. Δεν πολυέπιασα το θέμα με

τις οντότητες… είναι μία που πάει σε διαφορετικούς ανθρώπους ή είναι μια για τον καθένα μας; Αυτό που πιάνω είναι ότι είναι μία για τον καθένα μας και πιο συγκεκριμένα ότι πρόκειται για την μαυρίλα που κουβαλάμε και το πως τη διαχειριζόμαστε… όμως αυτό δεν δικαιολογεί τις διαστάσεις που υποτίθεται ότι έχει πάρει το θέμα (με ασθενείς, μαρτυρίες, τηλεοράσεις κλπ).

-Μάλλον έπαιξαν κάποια γραμματικά/ορθοφραφικά λάθη παραπάνω.

-Κάπως εύκολα δεν την πάλεψε ο τύπος;

-Το κλείσιμο μού άρεσε. Ήταν σαν προειδοποίηση, αλλά με μια τελευταία νότα αισιοδοξίας.

Ψιλά:

«Σέρνονταν καθώς διάβαινε το νωχελικό Χολ.»

-χμ… το νωχελικό χολ και το 'σέρνονταν' διέκοψαν βίαια τη ροή εδώ.

edit: τα τελευταία σπόιλερ

Edited by dagoncult

Οι περιγραφές σου σε κάποια σημεία ήταν πολύ ωραίες, σε αντίθεση με κάποιες άλλες που δεν ήταν τόσο καλές. Αυτό δείχνει ότι έχεις φυσικά δυνατότητες αλλά χρειάζεσαι βελτίωση πράγμα που θα έρθει μετά απο εξάσκηση!

Η πρώτη σκηνή ήταν μπερδεμένη. Αρκετά. Αν και μου άρεσε η ιδέα να δίνεις πληροφορίες μέσω της ψυχρής τηλεόρασης, πιστεύω έδωσες πάρα πολλές τελικά και με λάθος τρόπο.

Η σκηνή που ο ήρωας συναντάει πρώτη φορά τη σκιά ήταν πολύ καλή με ωραία ατμόσφαιρα. Για μένα η καλύτερη του διηγήματος.

Τη σκηνή με τον ψυχολόγο τη βρήκα μάλλον άχρηστη. Δεν την εκμεταλλεύτηκες όπως ίσως της άξιζε θα μπορούσες να μας δώσεις περισσότερα και να μεγαλώσεις την αγωνία μας για αυτό που συμβαίνει.

Έπειτα ήρθε η σκηνή στο μπάνιο που δε με ικανοποίησε, δεν μου μεταδόθηκε προσωπικά η αγωνία ή ο τρόμος αν και οι περιγραφές σου κατάφεραν να φτιάξουν μια καλή ατμόσφαιρα. Αυτό συνέβη μάλλον γιατί είχε προηγηθεί η συνάντηση με τη σκιά και επαναλαμβανόταν λιγάκι αυτό. Και η λευκή σκιά δε μου άρεσε προσωπικά σαν ιδέα.

Συνολικά δεν έχω ξεκαθαρίσει στο μυαλό μου

τι είναι αυτές οι οντότητες και αν είναι ο κακός μας εαυτός ή αν μας βγάζει τον κακό μας εαυτό.

. Μου άρεσε που όλα αυτά ήταν κάπως συμβολικά όπως κατάλαβα και ότι ήθελες να περάσεις ένα βαθύτερο νόημα με την ιστορία σου. Αλλά η τελευταία φράση ήταν κάπως διδακτική και θα προτιμούσα να έχεις περάσει με πιο διακριτικό-όμορφο τρόπο το νόημα!

Το μυστικό, δυστυχώς για μένα, ήταν ανύπαρκτο. Αυτά απο μένα... Ελπίζω να σε βοήθησα με τα σχόλια μου!

Κι εγώ ομολογώ ότι δεν έχω διαβάσει άλλο δικό σου κείμενο (έχω πάρει ζεστα την ιστορία με τον διαγωνισμό και θέλω να γράψω κάτι για όλες :) ) και δεν ξέρω την πορεία σου αλλά περίπου καταλαβαίνω από τα σχόλια.

Σχετικά με την ορθογραφία, καταλαβαίνεις φαντάζομαι το πρόβλημα. Αν έχεις ορθογράφο ενεργοποίησέ τον αλλιώς γράφε με το λεξικό υπό μάλης.

Στα πολύ θετικά κατατάσσω το γεγονός ότι καταφέρνεις να διηγηθείς μια ιστορία με σαφή δόμηση.

Το εύρημα της τηλεόρασης είναι ατμοσφαιρικό κι ωραίο αλλά προδίδει την ιδέα σου (δεν μας ενδιαφέρει αν είναι πρωτότυπη ή όχι) πολύ νωρίς και χωρίς λόγο. Αν άλλαζες το περιεχόμενο της "εκπομπής";

Η συνάντηση με τον ψυχολόγο (τεχνικά μάλλον θα έπρεπε να είναι ψυχίατρος) εμένα μου φάνηκε λίγο αμήχανη και μάλλον φλύαρη τη στιγμή που ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μας προσφέρεις πιο πειστικά λίγη από την προϊστορία και το πρόβλημα του ήρωα ώστε να συνεχίσουμε με ανανεωμένη διάθεση στην επόμενη σκηνή της τελικής αναμέτρησης την οποία χτίζεις ωραία -είναι μάλλον η καλύτερη στιγμή του διηγήματος- αλλά δεν κορυφώνεις κατάλληλα. Η λύση μου φάνηκε ότι ήρθε τυχαία και ο ήρωας αν και ήξερε τι έπρεπε να κάνει, φάνηκε να είναι αμέτοχος.

Κι όσο για κάποιες αδυναμίες στην έκφραση, ε όπως ήδη ειπώθηκε, θέλει πολύ διάβασμα και εξάσκηση. Ειδικά για το διάβασμα προτείνω ως υποχρεωτική την ελληνική λογοτεχνία ανεξαρτήτως είδους.

Πάντως, η πλοκή με κράτησε και αν και πάνω-κάτω ήξερα τι συνέβαινε (λόγω του αρχικού τρικ) την διάβασα με ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.

Εύχομαι καλή επιτυχία!

Edited by Big Fat Pig

Tatoman καλωσόρισες κι εσύ! Σκέφτηκες μια ενδιαφέρουσα ιστορία, αλλά την βιάστηκες λίγο, τόσο ως αφορά την εκτέλεση, όσο και την σκέψη της. Το εισαγωγικό κομμάτι ήταν έξυπνο, αλλά πολύ καταιγιστικό και σε κάποια σημεία ακαταλαβίστικο. Το ότι αμέσως μετά γίνεται το συμβάν αυτό, φαίνεται πολύ σύμπτωση πια. Επίσης, περιγράφεις υπερβολικά αναλυτικά τις κινήσεις του ήρωα: Έπιασε την κούπα, τη σήκωσε, ήπιε, την ακούμπησε κάτω... Πολυλογία χωρίς λόγος. Μάζεψε τα όλα σε κάτι που θα 'ναι ίσως και πιο ωραίο εμφανισιακά. Ακόμα, ο ήρωας βλέπει τη σκιά και μετά φτιάχνει τσάι και κάθεται ήρεμος. την επομένη πάει στον ψυχολόγο. Δεν είναι πολύ λογικό επακόλουθο... Ίσως θα 'πρεπε να τον δείξεις λίγο πιο ταραγμένο για να δικαιολογήσεις την κίνηση του να πάει σε γιατρό (κι εδώ έχω επίσης την ένσταση ότι θα πρεπε να ταν ψυχίατρος κι όχι ψυχολόγος). Ακόμα, τη βρήκα χωρίς λόγο, ειδικά αφού δε φαίνονται οι εξηγήσεις του επιστήμονα. Διέκρινα τελικά ότι ήθελες να δώσεις κάποιο μήνυμα συμβολικά μέσω της ιστορίας σου, αλλά το τέλος ήταν κάπως άκομψο και άμεσο, ενώ με διχάζει κι η αληθινή ταυτότητα της σκιάς. Το μυστικό μάλλον δεν υπάρχει εκτός κι αν εγώ δεν το διέκρινα. Συμπληρωματικά αναφέρω ότι είχε κάποια γραμματικά, εκφραστικά κι ορθογραφικά λάθη, τα οποία με ένα σωστό ξαναπέρασμα μάλλον θα τα διέκρινες κι εσύ.

Γενικά ήταν μια καλή προσπάθεια για αρχή! Έχεις τις δυνατότητες, μην το αφήσεις!! Καλή συνέχεια!:thmbup:

Στο σύνολο της θα έλεγα πως είναι μια κάπως άνιση ιστορία, πλαδαρά συναρμολογημένη, με ένα ασαφές τέλος να δημιουργεί την αποκάλυψη του μυστικού. Ναι, έχει αρκετές αδυναμίες. Όμως! Έχει θετικά που ξεχωρίζουν ως υποσχέσεις, κυρίως, για το συγγραφικό σου μέλλον. Κατ’ αρχάς, ο τηλεοπτικός πρόλογος, όμορφα δοσμένος, περιγράφει ένα φαινόμενο παράξενο, σχεδόν σουρεαλιστικό. Η γλώσσα αλλάζει άρδην στο κυρίως κείμενο, σε βαθμό που να νομίζω πως το έχει γράψει άλλος άνθρωπος. Εκεί, στην διήγηση θέλει αρκετή δουλειά ακόμα, όμως έχει κάποια στοιχεία αρκούντως ενθαρρυντικά, όπως η περιγραφή της σκιάς. Ήταν ασαφής, λίγο αδέξια, αλλά είχε πολύ σωστή κλιμάκωση και συγκρατημένη χρήση επιθέτων (κάτι σπάνιο, πίστεψέ με). Εκεί, όμως, που ξεχωρίζει είναι οι διάλογοι. Δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά τους απόλαυσα. Μπορεί να μην ήταν απόλυτα λειτουργικοί ως περιεχόμενο, αλλά ήταν πολύ σωστά διαρθρωμένοι, με πάρα πολύ έξυπνα τοποθετημένες τις περιγραφές που συνοδεύουν τα λεγόμενα. Εκεί έκανες μια πάρα πολύ καλή δουλειά.

Κοντολογίς, μια ιστορία που χρειάζεται αρκετή δουλίτσα, αλλά ξεχωρίζει από το φρέσκο, ακατέργαστο ταλέντο του δημιουργού της. Είσαι σε πολύ σωστό δρόμο. Συνέχισε να γράφεις.

Καλή επιτυχία, Tatooman!

Υ.Γ. Τα τζιτζίκια τερετίζουν, δεν σκούζουν.

Γενικά: Πιο πολύ τρόμος παρά φάντασυ. Ωραία προσπάθεια, που όμως πρέπει να τη δουλέψεις λίγο ακόμη για να αναδείξεις τις αρετές της, κυρίως στο στήσιμο και την επιλογή των σκηνών σου.

Μου άρεσε: η ιδέα της σκιάς που σε κυνηγάει. Η σκηνή στο μπάνιο. Η σκηνή στην κουζίνα.

Δε μου άρεσε: Η εισαγωγή σου είναι αρκετά αδύναμη,σε σημείο που δυστυχώς άρχισα να βαριέμαι μέχρι να ξεκινήσει η ιστορία. Η εισαγωγή ονομάτων στο δεύτερο μέρος (ο γιατρός, ο Μίκαελ) μάλλον αποδυναμώνουν το κείμενο. Ως εκείνη τη στιγμή ήταν πολύ δυνατή η ανωνυμία και τα πήγαινες πάρα πολύ καλά. Ο γιατρός επίσης δεν προσφέρει τίποτε στην πλοκή σου. Ο χαρακτήρας του ήρωα είναι απόμακρος, τόσο που μοιάζει κενός. Δεν με κάνεις να ταυτιστώ. Δε φοβάμαι από τους τρόμους που αντιμετωπίζει. Και δυστυχώς πρέπει να ελέγξεις λίγο και τη γλώσσα που χρησιμοποιείς (το σημείο με τους υδρατμούς στο μπάνιο είναι χαρακτηριστικό).

Edited by Naroualis

Για το περιεχόμενο της ιστορίας, τα είπαν και άλλοι. Οριακά δεκτή ως φάντασυ, ο εναγκαλισμός της με τον τρόμο αρκετά σφιχτός. Φυσικά δεν ήταν all-out τρόμος γι αυτό και παρέμεινε μέσα στο παιχνίδι.

Στα θετικά: Ο προβληματισμός πάνω στην ανθρώπινη φύση, η θεωρία για το καλό και το κακό, η σαφής βελτίωση από τα προηγούμενα έργα σου και φυσικά το φως, στο οποίο έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία.

Καλή η σκηνή στο μπάνιο με την εμφάνιση της σκιάς, το μουχλιασμένο ταβάνι, το άσαρκο χέρι. Όλα αυτά είναι πολύ ατμοσφαιρικά.

Στα αρνητικά: η εμφάνιση του κυρίου με το κουστούμι στην πρώτη παράγραφο, ο οποίος μας αποκαλύπτει πριν ακόμα ξεκινήσουμε, τι είναι αυτό που θα διαβάσουμε, οι άνισες ταχύτητες που διαδραματίζεται η ιστορία π.χ. κάποιες άσχετες λεπτομέρειες, όπως η κοπέλα που φέρνει ένα ποτήρι νερό μάς αργοπορούν, ενώ σε άλλα σημεία που μπορούσε να υπάρξει περιθρώριο για λεπτομέρειες, βιάζεσαι.

Παρά τη γκρίνια μου, πιστεύω ότι θα έχεις μια καλή εμφάνιση όταν γράψεις (δε λέω αν γιατί είμαι σίγουρη ότι θα γράψεις) για το διαγωνισμό του Τρόμου.

παιδιά, σας ευχαριστώ όλους για τον χρόνο και τα σχόλια σας. Ελπίζω να βελτιωθώ κι άλλο... όσο για το Φάντασυ, ναι μεν δεν έχει πολλά στοιχεία φάντασυ αλλά είχα διαβάσει κάπου εδώ μέσα πως φάντασυ μπορεί αν θεωρηθεί και το μη ρεαληστικό. Σας φαίνεται μια σκιά-χέρι, που κουνιέται πέρα δώθε κκάτι ρεαλιστικό;....anyway..ευχαριστώ και πάλι θερμά...με βοηθήσατε αφάνταστα

Edited by Tattoman