rodonaura Posted September 21, 2010 Share Posted September 21, 2010 Όνομα Συγγραφέα: Αναστασία Τσιότσκα Είδος: Βία; Σεξ; Αριθμός Λέξεων: Αυτοτελής; Σχόλια: Καλή δύναμη! Mana_rodonaura.doc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rodonaura Posted September 21, 2010 Author Share Posted September 21, 2010 Kleo, ευχαριστώ για όσο χρόνο διέθεσες και για το σχόλιό σου. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kleo Posted September 21, 2010 Share Posted September 21, 2010 Επειδή δέχθηκα ουράνια πυρά για την παραπάνω κριτική μου θα διευκρινίσω κάτι. Όταν εκφράζω την γνώμη μου για το δημιούργημα κάποιου, σέβομαι απόλυτα τον χρόνο και τον κόπο που σπατάλησε ο δημιουργός και για κανένα λόγο ο σαρκασμός ή η επιθετικότητα στα σχολιά μου δεν έχουν ως στόχο το πρόσωπο. Μου αρέσουν οι ωμες απόψεις γιατί θεωρώ ότι η αλήθεια δεν βρίσκεται σε λουστραρισμένες εκδόσεις του αρχικου προιόντος. Και σε τελική ανάλυση, αν κάτι μου φαίνεται κακό, ε, δεν είμαι και αυθεντία, μπορώ να κάνω λάθος και αν είναι όντως κακό, δεν σημαίνει τίποτα. Πάμπολλοι καταξιωμένοι γράψανε αριστουργήματα αφού προηγήθηκαν μπούρδες ολικής αλέσεως. Αυτά τα λίγα...Καταλάβατε οι ex cathedra? Για να επανέλθω στο ίδιο το κείμενο. Η συγγραφέας κάνει το λάθος και μετατρέπει το συναίσθημα σε κύρηγμα. Προσωπικά πιστεύω ότι ο συγγραφέας πρέπει να αφηγείται γεγονότα και για κανέναν λόγο δεν πρέπει να εκβιάζει το συναίσθημα στον αναγνώστη. Δεξιοτεχνικά, μέσα από την περιγραφή των γεγονότων, με ειλικρινεια(όπως θα συνέβαιναν, κι όχι όπως θα ήθελε να συμβουν γιατί είναι οσιομάρτυρας, εκλεκτός του θεου ή οτιδήποτε άλλο) προκαλεί το συναισθημα. Κάτι που rodonaura, δεν το κάνεις. Με εκβιάζεις να λυπηθώ την μάνα και θυμώνω. Και αυτός ο θυμός αντανακλάται στην παραπάνω κριτική μου. Και, συμπάθα με όπως προείπα, αλλά ο βασιλιάς δεν είναι απλά γυμνός. Το πουλί του κρέμεται απόξω. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drake Ramore Posted September 21, 2010 Share Posted September 21, 2010 Ω! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lizbeth_covenant Posted September 21, 2010 Share Posted September 21, 2010 Επειδή δέχθηκα ουράνια πυρά για την παραπάνω κριτική μου θα διευκρινίσω κάτι. Όταν εκφράζω την γνώμη μου για το δημιούργημα κάποιου, σέβομαι απόλυτα τον χρόνο και τον κόπο που σπατάλησε ο δημιουργός και για κανένα λόγο ο σαρκασμός ή η επιθετικότητα στα σχολιά μου δεν έχουν ως στόχο το πρόσωπο. Μου αρέσουν οι ωμες απόψεις γιατί θεωρώ ότι η αλήθεια δεν βρίσκεται σε λουστραρισμένες εκδόσεις του αρχικου προιόντος. Και σε τελική ανάλυση, αν κάτι μου φαίνεται κακό, ε, δεν είμαι και αυθεντία, μπορώ να κάνω λάθος και αν είναι όντως κακό, δεν σημαίνει τίποτα. Πάμπολλοι καταξιωμένοι γράψανε αριστουργήματα αφού προηγήθηκαν μπούρδες ολικής αλέσεως. Αυτά τα λίγα...Καταλάβατε οι ex cathedra? Συγνώμη κιόλας που μπλέκομαι, απλά νομίζω πως όλοι μας είμαστε ελεύθεροι εδώ μέσα να λέμε τη γνώμη μας όποια κι αν ειναι αυτή. Απλά οφείλουμε να την εκφράζουμε ευγενικά και με σεβασμό, όχι με αγένεια και όχι κακοπροαίρετα. Μπορούμε να γράψουμε την αυστηρότερη κριτική και να εκφράσουμε την "αρνητική" άποψή μας, όμορφα! Εγώ λοιπον διάβασα την ιστορία. Για την γραφή έχω να πω ότι εμενα με ικανοποίησε, διαβαζόταν εύκολα το κείμενο χωρίς να με κουράσει καθόλου. Οι διάλογοι κατά την άποψη μου αρκετά αληθοφανείς, απ'οσο μπορώ να κρινω. Σαν ιστορία, ήταν κάτι που έχω ξαναδεί, σε σειρές κυρίως. Θύμιζε κόκκινο κύκλο ή δέκατη εντολή! :tongue: Δεν είδα κάτι το διαφορετικό δλδ. Νομίζω ότι το βάρυνες αρκετά. Η φτώχεια, το διαζύγιο, ο καζανόβας άντρας, η βία, η μάνα της... πολύ βαρύ το κλίμα που το κάνει κάπως υπερβολικό. Ίσως αν το έκανες πιο ελαφρυ και μείωνες το δράμα να εφευγε αυτή η υπερβολή που κουβαλάει. Αυτό που θες να περάσεις νομίζω ότι το περνάς και με λιγότερα απ'αυτά που περιγράφεις. Αυτά απο μενα... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted September 21, 2010 Share Posted September 21, 2010 Ω! X1000!!! Πάντως,ακόμα και η αρνητική προβολή δεν παύει να είναι διαφήμιση.Οπότε,θα το διαβάσω κι εγώ μόλις βρω την ευκαιρία... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Solonor Posted September 21, 2010 Share Posted September 21, 2010 Θα σταθώ σ' αυτό που είπε ο Στάν. Όντως η αρνητική προβολή μάλλον είναι διαφήμιση! Διότι αλλιώς -και με το διαγωνισμό να τρέχει- να πω την αμαρτία μου δεν θα την ξεκινούσα την ιστορία. Στο διήγημα τώρα: παραήταν γυναικείο για το γούστο μου. Ο φορτωμένος με 2 κλισέ άντρας, πιστεύω πως χαλάει λίγο το γλυκό και νομίζω πως είναι το στοιχείο που απωθεί κάθε αρσενικό από το να συμπαθήσει την ηρωίδα σου. Η γραφή μου φάνηκε στρωτή. Γενικά γράφεις καλά και γίνεσαι σαφής με εξαίρεση εκεί με την εστία που σκάει λίγο από το πουθενά και το μεγάλο κομάτι που εξηγείς λίγο πριν το τέλος. Οι διάλογοι αν και αληθοφανείς, δεν ήταν όσο θα ήθελα, τους έλειπε δύναμη; Χαρακτήρας; Το τέλος, αν και νομίζω πως είναι λίγο cheap trick, το δέχομαι καθώς ένιωσα μιαν ανακούφιση. Ξεφορτώσου τα '...΄ δεν έχουν λόγο ύπαρξης πουθενά στο κείμενό σου. Αυτά καλή συνέχεια, μπράβο για το γράψιμό σου και για την ευγένειά σου. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kleo Posted September 21, 2010 Share Posted September 21, 2010 Αρνητική προβολή...διαφήμιση....Ζαλίστηκα Είμαι κακό παιδι...Ο γιος του διαόλου Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rodonaura Posted September 21, 2010 Author Share Posted September 21, 2010 lizbeth_covenant και Solonor ευχαριστώ θερμά για το χρόνο που αφιερώσατε για την ανάγνωση και τα σχόλιά σας. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manstredin Posted September 22, 2010 Share Posted September 22, 2010 Επειδή δέχθηκα ουράνια πυρά για την παραπάνω κριτική μου θα διευκρινίσω κάτι. Όταν εκφράζω την γνώμη μου για το δημιούργημα κάποιου, σέβομαι απόλυτα τον χρόνο και τον κόπο που σπατάλησε ο δημιουργός και για κανένα λόγο ο σαρκασμός ή η επιθετικότητα στα σχολιά μου δεν έχουν ως στόχο το πρόσωπο. Μου αρέσουν οι ωμες απόψεις γιατί θεωρώ ότι η αλήθεια δεν βρίσκεται σε λουστραρισμένες εκδόσεις του αρχικου προιόντος. Και σε τελική ανάλυση, αν κάτι μου φαίνεται κακό, ε, δεν είμαι και αυθεντία, μπορώ να κάνω λάθος και αν είναι όντως κακό, δεν σημαίνει τίποτα. Πάμπολλοι καταξιωμένοι γράψανε αριστουργήματα αφού προηγήθηκαν μπούρδες ολικής αλέσεως. Αυτά τα λίγα...Καταλάβατε οι ex cathedra? Φυσικά και υπάρχει ελευθερία γνώμης, αλλά η ελευθερία έκφρασης περιορίζεται με βάση τους κανονισμούς του φόρουμ Κανονισμοί. Τώρα, σχετικά με το κείμενο, προσωπικά δεν μου φάνηκε υπερβολικά μελό. Η γραφή ήταν στρωτή και κυλούσε ανεμπόδιστα και η επιλογή του δραματικού ύφους δεν με ξένισε, γιατί στο κάτω-κάτω ήταν η αφήγηση μιας τραγικής ιστορίας και για μένα ήταν αναμενόμενο. Βέβαια, σε τέτοια κείμενα, πάντα μου φαίνεται πως εντείνεται η τραγικότητα των χαρακτήρων όταν χρησιμοποιείται ένα πιο αποστασιοποιημένο ύφος. Έχω παρατηρήσει πως τότε με αγγίζει περισσότερο το θέμα, κάτι που εδώ δεν έγινε ιδιαίτερα. Πάντως, ανακουφίστηκα που στο τέλος δεν ήταν η κεντρική χαρακτήρας που έπνιξε το παιδί της. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rodonaura Posted September 22, 2010 Author Share Posted September 22, 2010 Αγαπητή manstredin, ευχαριστώ για το χρόνο σου! Εγώ πάλι χαίρομαι που - κατά τα φαινόμενα - είσαι η πρώτη που αντιλήφθηκε ότι υπάρχουν δύο ηρωίδες στην ιστορία. Μου είναι γνωστό το πρόβλημα της σύγχυσης που προκαλείται στον αναγνώστη σχετικά με τον αριθμό των προσώπων (οι εννέα στους δέκα που το έχουν διαβάσει το έχουν επισημάνει), δεν θέλω ωστόσο (για την ώρα τουλάχιστο) να κάνω κάτι πάνω σε αυτό για τους λόγους μου... Επί τη ευκαιρία να αναφέρω ότι όλες οι κριτικές και ανεξάρτητα από το ύφος τους, το οποίο χαρακτηρίζει πάντα το σχολιαστή και όχι το σχολιαζόμενο, είναι καλοδεχούμενες και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Και πάλι ευχαριστώ όλους όσοι διάβασαν και έγραψαν σχόλια. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drake Ramore Posted September 22, 2010 Share Posted September 22, 2010 Μπράβο κοπέλα μου! Συγχαρητήρια για την ευγένεια σου! Το διηγημα δεν το διάβασα ακόμη, αλλά κάποια στιγμή θα το πιάσω. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts