Valkyries Posted October 7, 2010 Share Posted October 7, 2010 Συμφωνώ με όλους (όσους είπαν καλά λόγια τουλάχιστον). Δεν ξέρω αν έχω κάτι να προσθέσω. Θέλω να διαβάσω περισσότερα από αυτά που γράφεις (θα τσεκάρω τη βιβλιοθήκη αργότερα). Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naroualis Posted October 8, 2010 Share Posted October 8, 2010 (edited) Γενικά: Μ’ αρέσει αλλά δε μ’ αφήνει να το κατακτήσω. Σα να προσπαθεί να με κρατάει σε απόσταση Μου άρεσε: Ωραίοι χαρακτήρες, ωραία ιδέα. Ωραίο δυνατό κλείσιμο, που μένει έντονα στη μνήμη για αρκετή ώρα μετά το τέλος της ανάγνωσης. Δε μου άρεσε: Η ατμόσφαιρα στην πόλη δε «μεταδίδεται» στον αναγνώστη. Το κείμενο μοιάζει σχεδόν αδιάφορο για τα ανθρωπάρια και το background. Και δεν είναι ξεκάθαρο τελικά για ποιο λόγο άρχισαν οι δαίμονες να κλέβουν καρδιές ΤΩΡΑ. Συνάντησα κάπου παρενθέσεις και μάλιστα μέσα τους είχαν και το όνομα του Κίρζο. Μπορείς, είμαι σίγουρη,να μπλέξεις αυτήν την πληροφορία στο κείμενο με καλύτερο τρόπο. Edited October 8, 2010 by Naroualis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiessa Posted October 11, 2010 Share Posted October 11, 2010 (edited) Για μένα αυτή ήταν μια από τις γοητευτικές, κλασικές περιπέτειες φάντασυ και μάλιστα αρκετά προς dark side. Τη διάβασα πολύ ευχάριστα και με εξαίρεση μερικά σημεία τη βρήκα από τις καλές του διαγωνισμού. Στα θετικά: Η αρχή. Πολύ δυνατή και σε αρπάζει άμεσα. Πολύ καλό το μυστικό, πολύ καλές οι σκηνές του τέλους, μου άρεσε ο φόβος που απλωνόταν στην πόλη και μου άρεσε το ψάξιμο στη βιβλιοθήκη. Μου άρεσαν επίσης προτάσεις όπως "... δεν σεβάστηκε ούτε τον αγιασμένο αέρα γύρω απ' το ναό", ακριβώς επειδή εντείνουν το φόβο. Στα αρνητικά: Δεν μπόρεσα να καταλάβω πολύ καλά ποιος ήταν ο ρόλος των δυο μάγων -τι δικαιοδοσίες είχαν, ας πούμε. Επίσης, η σκηνή έξω από την πόρτα του Κίρζο είχε ένα χιούμορ που δεν κόλλησε καλά με την υπόλοιπη ατμόσφαιρα του έργου. (Δεν εννοώ ότι το χιούμορ δεν είναι καλό. Ίσα-ίσα που το εκτιμώ ιδιαίτερα όταν το βρίσκω, αλλά είναι λίγο δύσκολη η χρήση του όταν έχει κανείς να κάνει με τοσο βαριά ιστορία). Edited October 11, 2010 by Tiessa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cassandra Gotha Posted October 12, 2010 Author Share Posted October 12, 2010 (edited) Και ήρθε η ώρα για τις εξηγήσεις. Βέβαια, θα το ξαναγράψω γιατί αυτή τη φορά πραγματικά με πίεσε το όριο των λέξεων, αλλά μέχρι τότε... πάμε spoiler (μέσα στο οποίο εξηγώ όχι μόνο ό,τι νομίζω πως υπάρχει μέσα στο κείμενο, αλλά και τι ήθελα να γράψω και δεν με χώρεσε) : Ο Κίρζο πριν χρόνια έλυσε τον γρίφο του βιβλίου Η Μαγεία στην Πράξη, με τη βοήθεια του βιβλίου για τους ρούνους. Εκεί έμαθε το πανίσχυρο ξόρκι: "Πώς να αποκτήσετε την καρδιά ενός δαίμονα". Όμως, αφού την απέκτησε, δεν τη χρησιμοποίησε ούτε μία φορά. Ένιωσε πως θα τον τράβαγε το σκοτάδι και θα τον κατάπινε. Με λίγα λόγια, θα γινόταν και ο ίδιος δαίμονας. Έτσι, έκρυψε την καρδιά σε ένα ξεροπήγαδο της πόλης καθώς ούτε να την καταστρέψει μπορούσε. Θα πέθαινε και ο ίδιος μαζί. Από τότε, η καρδιά που χτύπαγε μέσα στο πηγάδι τον καταδίωκε. Δεν μπορούσε να κάνει τίποτα σωστά. Προσπαθούσε να θεραπεύσει κάποιον και έμπαινε στον πειρασμό να τον σκοτώσει ή να τον σκλαβώσει με μαύρα μάγια. Προσπαθούσε να βρει κάτι ή κάποιον που είχε χαθεί, και τα μάγια τον οδηγούσαν πάντα στο ξεχασμένο πηγάδι που χτυπούσε μόνη της η καρδιά. Προσπαθούσε να ακούσει κρυφές κουβέντες και σχέδια του εχθρού, όταν του το ζητούσε ο βασιλιάς, και το μόνο που άκουγε ήταν κουβέντες του κόσμου των δαιμόνων. Έτσι, ο βασιλιάς τον έδιωξε από το παλάτι, λέγοντάς του ότι ήταν άχρηστος. Από εκείνη τη μέρα ο Κίρζι τριγύρναγε στους δρόμους φωνάζοντας στον κόσμο να πηγαίνει κάθε μέρα στην εκκλησία και να προσεύχεται. Όλοι νόμιζαν πως ήταν τρελός, αλλά αυτός ήταν απλά μόνος και τρομοκρατημένος. Όταν έγιναν όλα αυτά, οι δαίμονες που έκλεβαν καρδιές, η επίθεσή τους στην πόλη, ήταν γιατί ο μεγάλος δαίμονας που είχε χάσει την καρδιά του, επιτέλους ανακάλυψε την τοποθεσία της. Εδώ έχουμε: Ο Κίρζο βλέπει τον Νιελ (που καθόταν κάτω από τον πυρσό για να διαβάσει βραδιάτικα). Όταν αναγνωρίζει τα βιβλία ξέρει πως ο μικρός είναι κοντά στη λύση του μυστηρίου. Όλοι, μετά τους σεισμούς, είναι συγκεντρωμένοι στα τείχη έξω από το παλάτι. Όταν έρχεται η καταιγίδα θέλουν αν μπουν μέσα στο παλάτι για να προστατευτούν. Ο Κίρζο αποφασίζει πως είναι ή τώρα ή ποτέ. Θα χρησιμοποιήσει την καρδιά του δαίμονα για να σώσει την πόλη. Ο Νιέλ, ναι, δεν μπόρεσε να κάνει και πολλά πράγματα όταν έφυγε ο Κίρζο και επιτέθηκαν οι δαίμονες μέσα στα τείχη. Ο Κίρζο παίρνει την καρδιά μέσα απ' το πηγάδι. Επιτέλους, θα χτυπήσει στο δικό του ρυθμό. Ένας χτύπος. Παύση. Κανείς δεν ανέπνεε. Κι άλλος χτύπος. Σιωπή. Χτύπος. Σ' αυτό το σημείο είναι η καρδιά που ακούγεται, όταν ο Κίρζο πλησιάζει στο κάστρο. Ο μεγάλος δαίμονας ακούει την καρδιά του και εμφανίζεται. Ανοίγει τον ουρανό στα δύο. Ο Κίρζο στέλνει τη φωτιά για να σκοτώσει τον δαίμονα. Όμως η φωτιά ξεπηδάει μέσα από τον δαιμονικό κόσμο, που σημαίνει ότι ο Κίρζο παίρνει πια από εκεί τις δυνάμεις του. Το δευτερόλεπτο πριν πεθάνει ο δαίμονας, ο Κίρζο αφήνει τη φωτιά να επιστρέψει στον αγύριστο, και παίρνει τη θέση του δαίμονα. Ήταν ο ίδιος έτοιμος να μπει μέσα στον δαιμονικό κόσμο, άρα, προτίμησε να γίνει νεκρός δαίμονας, παρά ζωντανός. ΤΕΛΟΣ Ευχαριστώ όλους για τα σχόλια. Ελπίζω να βγάζει νόημα τώρα. Πρώτη φορά αναγκάζομαι να δώσω τόσες εξηγήσεις. Edited October 12, 2010 by Cassandra Gotha Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts