Jump to content

Ο Χορός των Μετανυδριτών

Mesmer
Message added by Mesmer

Νικήτρια ιστορία στον 22ο Διαγωνισμό Σύντομης Ιστορίας.

Recommended Posts

Άψογη! Ε.Φ. με βιολογία λατρεύω, λατρεύω! Και παρόλο που το "φάγωμα" κατά τη συνουσία είναι αρκετά συνηθισμένο (αλήθεια), ο τρόπος που το παρουσιάζεις είναι άκρως ανησυχητικός!

Εκεί που λέει ο τύπος "Τι λες κοπέλα", ένα "κοπελιά" θα ταίριαζε καλύτερα με το μαλακούφος του.

Τέλεια, τέλεια!

Υπέροχη ιστορία, με κάνει να ζορίζομαι για την ψήφο μου...

Δεν έχω λόγια, παρατηρήσεις ή οτιδήποτε, η ιστορία ήταν όπως ακριβώς την ήθελα. Δεν της έλειπε και δεν της περίσσευε τίποτα. Θα την διάβαζα ευχαρίστως και σε νουβέλα.

Πατάτα; Αναμφίβολα.

Αλλά απ’ αυτές τις υπέροχα ψημένες στο αλουμινόχαρτο, με λιγωτικό βούτυρο, τσιμπημένες με έξτρα αλάτι και συνοδευμένες με τη σωστή μπύρα.

Όντως υπάρχουν λίγα, εύκολα διορθώσιμα σημεία όπου λες αντί να δείχνεις (πού είναι η wordsmith να της τις βρέξω; ) ή όπου μερικές λέξεις λιγότερες θα έκαναν το κείμενο δυνατότερο, αλλά πραγματικά είναι ψιλοπράγματα χωρίς βαρύνουσα σημασία.

Οι βελτιώσεις / παρατηρήσεις του khar με βρίσκουν σύμφωνο, αλλά δεν τις θεωρώ και απαραίτητες, γιατί:

Το σημαντικότερο είναι ότι έπαιξες με τον εαυτό σου (εεεμμμ, συγγραφικά εννοώ) και κέρδισες ξεκάθαρα. Βρήκες μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα, κατάφερες να βάλεις τάξη στο χάος της πληροφορίας που απαιτούσε η αληθοφάνεια, ζευγάρωσες την πλοκή σε παγκόσμιο και σε προσωπικό επίπεδο χαρακτήρων, έδωσες πολύ δυνατό παλμό στην ιστορία, άλλαξες γλώσσα και ύφος όπου χρειαζόταν και, κυρίως, περιέγραψες επιτυχημένα σκηνές που ξέρω ότι συνήθως δεν σ’ αρέσουν, φλερτάροντας με ένα είδος που γνωρίζω ότι σχεδόν σιχαίνεσαι -και που δεν είναι αυτό του διαγωνισμού.

Ανεξάρτητα της θέσης που θα πάρει αυτή η ιστορία στο διαγωνισμό, εσύ έχεις ήδη κερδίσει.

Γιατί νίκησες –κατά κράτος– τη Βάσω.

Και κάτι ακόμα.

Τρομερό τέλος. Τρομερό. Το ‘βλεπα να ‘ρχεται βέβαια –ήταν σχεδόν αναπόφευκτο– αλλά αναγνωστικά ήταν αδύνατον να αμυνθώ στη σκέψη του τι συμβαίνει μετά τη λέξη «Τέλος».

Πιστεύοντας ότι δεν ξεχνάω κάποιο άλλο, αυτό το διήγημα, για μένα πάει καρφί στο τοπ-3 από σένα μαζί με τον «Δίσκο της Αρεσάνα» και το «Έχεις μόνο μια Ευκαιρία».

Edit: Είπα ότι μου άρεσε;

Edited by mman

Γενικά: Πάρα πολύ καλή ιδέα, και προφανώς την έχεις σκεφτεί καλά. Λείπουν τεράστια κομμάτια όμως για να είναι ομαλή αφήγηση.

Μου άρεσε: Η ιδέα, οι Μετανυδρίτες, οι περιγραφές. Το μπλέξιμο χρωμάτων και άλλων αισθήσεων από εκείνη της όρασης.

Δε μου άρεσε: Η μετάβαση από τη μια σκηνή στην άλλη ήταν βιαστική και πολλές φορές με πετούσε έξω από το κείμενο. Νομίζω ότι χρειάζεται ομαλοποίηση της κατάστασης, ίσως και μερικές σκηνές ακόμη. Και για να είμαι ειλικρινής είναι ίσως η μόνη από τις ιστορίες του διαγωνισμού που μπορεί άνετα να γίνει νοβελέτα. Μπορείς να κάνεις μεγάλο ταξίδι με τους Μετανυδρίτες.

Edited by Naroualis

Λοιπόν, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο όρκος σιωπής λύθηκε (ουπς, sorry, είμαστε σε ε.φ!) η φραγή των επικοινωνιών άρθηκε, καιρός να δευτερολογήσω.

α) Ευχαριστώ για την ψήφο σας. Τα είπα και στο γενικό τόπικ, το λέω κι εδώ. Τρελάθηκα από τη χαρά μου χτες το βράδυ.

β) Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια -κάποια ήταν τόσο ενθουσιώδη που με δυσκολία κρατιόμουνα να μην αρχίσω να μπαίνω και να απαντάω με emoticons, φιλάκια και καρδούλες.

γ) Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους παρακάτω για τα παρακάτω:

1.

[...] Την διαβάζω και παραδειγματίζομαι.

Αυτό είναι από τις καλύτερες κουβέντες που μπορεί ν' ακούσει για την ιστορία του κάποιος που γράφει. Όταν έρχεται και από τον συγγραφέα που έχει μπει πρώτος στη δική μου λίστα κατάταξης, έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα.

Thank you Big Fat Pig!

2.

[...] όλο το στήσιμο είναι εξαιρετικό, οπότε ο παραδειγματισμός ισχύει και για μένα.

[...] Υπάρχουν τόσα σημαντικά πράγματα που αγνοώ για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να στηθεί μια ιστορία... κι αυτή τη στιγμή αισθάνομαι πως ο Χορός των Μετανυδριτών (πέρα από την ευχαρίστηση της ανάγνωσης) είναι εκεί μπροστά μου έτοιμος να μου δώσει κάποιο απαραίτητο φίντμπακ το οποίο να είσαι σίγουρη πως με τρελή χαρά θα βάλω κάτω από το μικροσκόπιό μου.

Παρομοίως, τι καλύτερο μπορεί ν' ακούσει κανείς; Με συγκίνησε πραγματικά επειδή α) προέρχεται από έναν αναγνώστη που είναι προσεκτικός και στην ουσία και στη λεπτομέρεια των σχολιασμών του και β) επειδή είχα δυσκολευτεί και ζοριστεί πολύ να γράψω την ιστορία και ήταν πολύ όμορφο που κάποιος το εκτίμησε.

Thank you, dagoncult!

Και φυσικά,

Το σημαντικότερο είναι ότι έπαιξες με τον εαυτό σου (εεεμμμ, συγγραφικά εννοώ) και κέρδισες ξεκάθαρα.

[...]

Ανεξάρτητα της θέσης που θα πάρει αυτή η ιστορία στο διαγωνισμό, εσύ έχεις ήδη κερδίσει.

Γιατί νίκησες –κατά κράτος– τη Βάσω.

[...]

Edit: Είπα ότι μου άρεσε;

Δεν είναι μόνο που αυτό προέρχεται από τον διοργανωτή (και προηγούμενο νικητή). Είναι ότι προέρχεται από τον Βάσω-δώσε-μου-ένα-διήγημά-σου-και-να-δεις-πώς-θα-στο-ξεσκίσω mman, που δεν χαρίζεται κι όταν δεν του αρέσει αυτό που γράφω το σαρώνει με την ορμή του οδοστρωτήρα :lol:. Ε, δε βλέπω συχνά τέτοια σχόλια από μέρους του. Αυτά θα τα φυλάξω να με εμπνέουν σε χαλεπούς καιρούς.

Thank you, mman!

δ) Ένα ευχαριστώ στη Sonya, που δεν ξέρει ακόμα γιατί, αλλά που εξαιτίας της μου προέκυψε η βασική έμπνευση, γύρω από την οποία πλέχτηκε η ιδέα της ιστορίας.

ε) Μερικές εξηγήσεις:

Πράγματι η ιστορία ήταν πολύ μεγάλη για 3500 λέξεις, το ήξερα από την αρχή, και με παίδεψε τρομερά.

Ομολογώ ότι προβληματιζόμουνα για το τέλος και δεν θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο με τον khar που είπε ότι μερικά πράγματα ήρθαν πολύ εύκολα. Αν είχα λίγο χώρο ακόμα θα μπορούσα να το κάνω λίγο πιο αληθοφανές και ομαλό, αλλά δεν χώραγε αλλιώς.

Δεν είχε περάσει από το μυαλό μου ότι η δομή θα σας φαινόταν τόσο μπερδεμένη. Δεν είχα προφανώς την πρόθεση να γράψω ένα διήγημα που θα μπέρδευε τον αναγνώστη, απλώς καταλάβαινα ότι δεν με έπαιρνε (από πλευράς λέξεων) να το δώσω με γραμμική δομή, γι αυτό και διάλεξα το μπρος-πίσω σχήμα.

Αισιοδοξώ ότι κάποια στιγμή, αν υπάρξει λίγος χρόνος, μπορεί να γίνει μια ανακατάταξη των σκηνών και των πληροφοριών και να μην υπάρχει τόση δυσκολία στην ανάγνωση.

ε) Τέλος

[...] Να το πώ τώρα ή να μην το πώ; Άντε θα το πώ. Οι Μετανυδρίτες έχουν μεγάλη δυναμική. Εύκολα τη βγάζουν την τριλογία:D

Μη μου βάζεις τέτοιες ιδέες! Είμαι που είμαι τρελαμένη τόσον καιρό τώρα να ψάχνω υπόθεση για μυθιστόρημα! :tease:

Edited by Tiessa

Μη μου βάζεις τέτοιες ιδέες! Είμαι που είμαι τρελαμένη τόσον καιρό τώρα να ψάχνω υπόθεση για μυθιστόρημα! :tease:

Εγώ, πάντως, δεν προτίθεμαι να συμμετάσχω!tease.giftease.gif

[...] Όταν έρχεται και από τον συγγραφέα που έχει μπει πρώτος στη δική μου λίστα κατάταξης, έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα.

Thank you Big Fat Pig! [...]

Εγώ σε ευχαριστώ.

Τιμή μου.

Και αυτό δεν είναι ανταλλαγή φιλοφρονήσεων.

Δεν είναι μόνο που αυτό προέρχεται από τον διοργανωτή (και προηγούμενο νικητή). Είναι ότι προέρχεται από τον Βάσω-δώσε-μου-ένα-διήγημά-σου-και-να-δεις-πώς-θα-στο-ξεσκίσω mman, που δεν χαρίζεται κι όταν δεν του αρέσει αυτό που γράφω το σαρώνει με την ορμή του οδοστρωτήρα :lol:. Ε, δε βλέπω συχνά τέτοια σχόλια από μέρους του. Αυτά θα τα φυλάξω να με εμπνέουν σε χαλεπούς καιρούς.

Thank you, mman!

Κάτι τέτοιες στιγμές είναι που απολαμβάνω περισσότερο το δικαίωμα που πιστεύω ότι έχω κατακτήσει: Να λέω δηλαδή "Έγραψα μόνο αυτό που πραγματικά πίστευα".

Εγώ σ' ευχαριστώ για την υπέροχη ανάγνωση.

• Mesmer featured this topic