Jump to content

Ήρθε το Τέλος! Και μετά...


Recommended Posts

Προσφατα επεσα πανω σε αυτο το λινκ:

http://brainz.org/10...ovels-all-time/

 

Εσας σας αρεσουνε τετοια βιβλια;Κι αν ναι,ποια ξεχωριζετε;

Πως νομιζετε θα ερθει το "τελος" και πως/ποσοι θα επιβιωσουνε;

Link to comment
Share on other sites

Ωραίο θέμα!

Μου αρέσουν πολύ τα post apocalyptic βιβλία (και ταινίες), αν και τα σενάρια που θα γούσταρα να συμβούν (αν είχα μια λίστα επιλογών και μου έλεγαν ντε και καλά να διαλέξω ένα είδος τέλους του πολιτισμού όπως τον ξέρουμε) είναι πολυ τραβηγμένα.

Π.χ δεν θα ήθελα με τίποτα να διαλυθεί η γη ή να μολυνθεί ή να ζούμε υπογείως. Θα ήθελα μάλιστα να σταματήσει όλη αυτή η βιομηχανοποίηση των πάντων και η καταστροφή της γης.

 

Αρα το καλύτερο για εμένα σενάριο θα ήταν ...τα ζόμπι!laugh.gif

Καθαρό περιβάλλον, τέλος της αστικοποίησης, ψαρεματάκι δίπλα σε κάποια λίμνη ή κυνήγι στο βουνό και άστους να φαγωθούν μεταξύ τους.

Τώρα , ποιοι θα έμεναν ζωντανοί...

Θεωρώ απίθανο οι μαλθακοι corporate bastards να είχαν τα καχόνια να επιβιώσουν σε πραγματικές συνθηκες χάους. Μάλλον τα "κωλόπαιδα" της κοινωνίας θα είχαν περισσότερες ελπίδες για επιβίωση, καθώς και όσοι έχουν κάποιες βασικές γνώσεις τεχνικών κατασκευων και χρήσης εργαλείων. Σιγουρα και οι αστυνομικοι/στρατιωτικοι/χομπίστες κυνηγοί/χομπίστες σκοποβόλοι θα είχαν καλύτερες ελπίδες απο άλλους μιας και θα είχαν πρόσβαση σε όπλα (μιλάω για Ελλάδα).

Link to comment
Share on other sites

Ο Δρόμος του Μακάρθυ μου άρεσε περισσότερο από όσα έχω διαβάσει, με μικρή διαφορά από το Κοράκι του Κινγκ και τον Ζωντανό θρύλο. Από

κόμικς, με διαφορά, αλλά μιλάμε για μεγάλη διαφορά, το Μετά την καταστροφή του φίλτατου Αρκά.

Από ταινίες, η πιο αγαπημένη, ο κλασσικός Mad Max.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον θέμα.

Έχω διαβάσει το Κοράκι του Στίβεν Κινγκ και το Ζωντανός Θρύλος, του Ρίτσαρντ Μάθεσον, τα οποία ήταν και τα δύο καταπληκτικά.

Έχω αδιάβαστο στη βιβλιοθήκη μου το World War Z, του Max Brooks, μόνο που είναι στα αγγλικά, μιας και δεν έχει μεταφραστεί ακόμα, αλλά ελπίζω να γίνει κάποτε, αλλιώς θα το διαβάσω στα αγγλικά και ο Θεός βοηθός.

Είδα ότι κυκλοφορεί στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Καστανιώτη, το Ο Ταχυδρόμος(The Postman, στα εγγλέζικα), του Ντέιβιντ Μπριν, το οποίο έχει γίνει και ταινία με τον Κέβιν Κόστνερ, με τον τίτλο Ανάμεσα σε δύο κόσμους. Το βιβλίο παίρνει πολύ καλές κριτικές, τόσο στο Amazon.com, όσο και στο Goodreads.com, και ελπίζω να το βρω, μιας και σε όλα τα sites βλέπω ότι είναι σε κυκλοφορία.

Τον Δρόμο του Κόρμακ ΜακΚάρθυ θα το πάρω, αλλά δεν ξέρω αν στα ελληνικά είναι καλό, γιατί άκουσα πολλά και διάφορα για τη μετάφρασή του.

Γενικά, μου φαίνονται ενδιαφέροντα τα βιβλία που είναι με ζόμπι και κάποια ομάδα ανθρώπων τα κυνηγάνε για να τα εξοντώσουν(ή το αντίθετο). Επίσης, όταν γίνεται κάτι, π.χ. ένας μεγάλος πόλεμος, και ο πολιτισμός που ξέρουμε τώρα χάνεται και ανεβαίνει στην εξουσία μια παγκόσμια απολυταρχική δύναμη, και επικρατεί ο φασισμός, η αναρχία, το χάος, και τελικά μια ομάδα ανθρώπων(πάλι), προσπαθεί να εξαφανίσει αυτή τη δύναμη και να επικρατήσει η λογική και ούτω καθεξής.

Ποια άλλα τέτοιου θέματος βιβλία υπάρχουν;

Link to comment
Share on other sites

Από τα 10 έχω διαβάσει το World War Z του Max Brooks, το οποίο είναι πολύ καλό, και θα πρέπει να συνοδευτεί και με το Zombie Survival Guide.

Link to comment
Share on other sites

Προσφατα επεσα πανω σε αυτο το λινκ:

http://brainz.org/10...ovels-all-time/

 

Εσας σας αρεσουνε τετοια βιβλια;Κι αν ναι,ποια ξεχωριζετε;

Πως νομιζετε θα ερθει το "τελος" και πως/ποσοι θα επιβιωσουνε;

 

Χμμ...

 

The Peshawar Lancers

 

The Peshawar Lancers is an alternate history, steampunk, post-apocalyptic fiction adventure novel by S. M. Stirling, with its point of divergence occurring in 1878 when the Earth is struck by a devastating meteor shower. The novel's plot takes place in the year 2025, at a time when the British Empire has become the powerful Angrezi Raj and is gradually recolonizing the world alongside other nations and empires that were able to survive.

 

Μεταξυ της βροχής των μετεωριτών και του "πυρηνικού χειμώνα" ο πληθυσμός της Ευρώπης και του μεγαλύτερου μέρους των ΗΠΑ ως το 1885 έχει περιοστει σε ομάδες καννιβάλων. Το 2025 έχουμε τη "Βρετανική Αυτοκρατορία" με πρωτεύουσα το Δελχί και τους Άγγλους να έχουν λίγο πολύ αφομοιωθεί από τους Ινδούς, τη Dai Nippon με τους Ιάπωνες να έχουν κατακτήσει την Κίνα και να αφομοιώνωνται απ΄τους Κινέζους για τον κόπο τους. Α και τους "Ρώσους" που πλέον η θρησκεία τους πιστεύει στον Τσερνομπογκ και ότι ο Σατανάς νίκησε το θεό και ελέγχει τον κόσμο...

 

 

Emberverse, or Change World,[1] is a series of post-apocalyptic alternate history novels written by S. M. Stirling. The novels depict the events following "The Change", which caused electricity, guns, explosives, internal combustion engines, and steam power to stop working. Most of the action in the series takes place in the Willamette Valley of Oregon in the United States.

 

Έξι βιβλία αισίως με το έβδομο καθ' οδόν. Πως είπατε; Δεν θα ήταν κακό τα όπλα και όλη αυτή η κακιά τεχνολογία να πάψει να λειτουργεί; Το 99% του πληθυσμού που πεθαίνει από τη μικρή διαφορά τοποθεσίας των περιοχών που παράγουν τρόφιμα για πχ την Αθήνα και των 4 εκατομμυρίων Αθηναίων μάλλον έχει άλλη γνώμη...

Link to comment
Share on other sites

Εχω διαβασει 4/10

Γενικα ομως δεν θα ελεγα οτι μαρεσει ιδιαιτερα το ειδος.

-Απαυτα που εχω διαβασει αυτο που με επηρεασε περισσοτερο ητανε το On the Beach!Πολυ καταθλιπτικο και τραγικο βιβλιο.Δεν σου αφηνει καμια ελπιδα για την σωτηρια του ανθρωπινου ειδους μετα απο την πυρηνικη καταστροφη που προκαλεσε ο ιδιος ο ανθρωπος στον εαυτο του.Λεπτομεριακα περιγραφονται οι τελευταιες στιγμες ζωης στην γη-απο εναν τηλεγραφο καπου στη αμερικη που στελνει σηματα,ενα πληρωμα υποβρυχιου που εχει καταφερει να επιβιωσει,εναν σκυλο που αργοπεθαινει σε μια παραλια,μια οικογενεια που αποφασιζει να πεθανει..Τοσα χρονια εχουν περασει που το διαβασα και ακομη μου εχουν μεινει ανεξιτηλες.

-Ο Δρομος του Μακ Καρθυ ομως ειναι το καλυτερο απο λογοτεχνικη αξια-Bladerunner η μεταφραση ηταν πολυ καλη,βεβαια δεν το εχω διαβασει το συγκεκριμενο στα αγγλικα-αλλα γενικα ο ΜακΚαρθυ εχει περιεργο στυλ,ισως γιαυτο στο ειπανε.Νομιζω ομως οτι η μεταφραση τον αποδωσε περιφημα.

-To περι τυφλοτητας του Σαραμαγκου..Ενας απτους αγαπημενους μου συγγραφεις,ομως δεν θα εβαζα τη τυφλοτητα ακριβως στα post-apocalyptic novels!

Ολο το βιβλιο ειναι μια μεγαλη μεταφορα-και ειδικα αν διαβαστει μαζι με το companion sequel του το Περι Φωτισεως!Εχει απιστευτες σκηνες βιας με ολες τις επωδυνες λεπτομερειες(απο ομαδικους βιασμους εως δολοφονιες) και δειχνει την ραγδαια πτωση ολων των ηθικων φραγμων που εχει βαλει η ανθρωποτητα.Με παραγραφους που εκτεινονται σε ολοκληρες σελιδες και χωρις να αναφερει ουτε ενα ονομα,ή σημεια στιξης,χωρις να δινει στον αναγνωστη την αδεια να κανει μια παυση ενα διαλλειμα!Το διαβασα μονορουφι σε μια μερα.Το πιο ανησυχητικο ειναι οτι ξερω οτι αν η πανδημια τυφλοτητας που περιγραφει ο Σαραμαγκου ειχε πραγματι συμβει,τα γεγονοτα που περιγραφονται στο βιβλιο θα ηταν το σιγουρο μελον του ανθρωπου.Θεωρουμε τους εαυτους μας πολιτισμενα οντα,αλλα με την καταρρευση της κοινωνιας,ραγδαια θα ηταν και η αντ-εξελιξη μας πισω σε ενστικτωδη ζωα.

Επισης εχω διαβασει και το I am Legend,το οποιο θα ελεγα πιο πολυ επιστημονικης φαντασιας..χειροτερο απτα αλλα σιγουρα.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον το The Peshawar Lancerns. Απ'όσο ξέρω, δεν έχει μεταφραστεί κανένα βιβλίο του Stirling, ενώ είναι πολύ καλός συγγραφέας. Τι να πει κανείς;

Link to comment
Share on other sites

Το all times classic της post-apocalyptic λογοτεχνίας νομίζω ότι είναι το Earth Abides του George R. Stewart. Αν και κυκλοφόρησε το 1949 θεωρείται κλασσικό και για πολλούς αξεπέραστο.Αν και το έχω δεν το έχω διαβάσει ακόμα αλλά είναι στο πρόγραμμα των επόμενων δύο μηνών. Απ'ότι ξέρω αναφέρεται στην καταστροφή της ανθρωπότητας από έναν νέο ιό που διαδίδεται ταχύτατα λόγω της παγκοσμιοποίησης των μεταφορών ( προφητικό αν σκεφτεί κανείς το aids, την περσυνή γρίππη κ.α.) και στην προσπάθεια των ενεπομίναντων ανθρώπων να επιβιώσουν. Κυκλοφορεί από τα science fiction fiction masterworks.

Link to comment
Share on other sites

Ναι και το Earth abides ειναι καλο,κλασικο.

Στο παρακατω λινκ εχει μια εξισσου καλη λιστα,με πολλα βιβλια να βρισκονται και στις δυο λιστες.

http://home.austarnet.com.au/petersykes/topscifi/books_apocalypse.html

 

Δεν εχω ασχοληθει με το ειδος αν και θα το'θελα-μου αρεσουν οι σχετικες ταινιες.Μονο το I am legend εχω διαβασει απο τις λιστες...

Παρεπιπτοντως για οσους πιστευουν οτι το Τελος θα ειναι μια πετρα απο το διαστημα,δειτε(και καταστρεψτε τον κοσμο η απλα μια πολη) αυτο.

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ απίθανο οι μαλθακοι corporate bastards να είχαν τα καχόνια να επιβιώσουν σε πραγματικές συνθηκες χάους. Μάλλον τα "κωλόπαιδα" της κοινωνίας θα είχαν περισσότερες ελπίδες για επιβίωση, καθώς και όσοι έχουν κάποιες βασικές γνώσεις τεχνικών κατασκευων και χρήσης εργαλείων. Σιγουρα και οι αστυνομικοι/στρατιωτικοι/χομπίστες κυνηγοί/χομπίστες σκοποβόλοι θα είχαν καλύτερες ελπίδες απο άλλους μιας και θα είχαν πρόσβαση σε όπλα (μιλάω για Ελλάδα).

 

Συμφωνώ με τον Drake. Οι πιο σκληραγωγημένοι και οι πιο αδίστακτοι θα είχαν σίγουρα περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.

 

Μου φαίνεται επίσης περισσότερο πιθανό να επιβίωναν άνθρωποι που κατοικούν στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές του πλανήτη, π.χ. Αφρική, επειδή εκεί, σε πολλά μέρη, η εξάρτησή τους από την σύγχρονη τεχνολογία παραμένει ακόμα χαμηλή, οπότε λογικά θα είχαν λιγότερα να χάσουν αν κατέρρεαν μεταξύ άλλων και οι τεχνολογικές υποδομές.

 

Από τα βιβλία που αναφέρονται στη δεκάδα έχω διαβάσει το A Canticle for Leibowitz, που παραμένει για μένα από τα πιο θλιβερά βιβλία ε.φ. που έχω διαβάσει, το Lucifer's Hammer, το οποίο μου άρεσε πάρα πολύ τότε, και έχω δει και την παλιά ταινία On the Beach, όντως και αυτή πικρή και γεμάτη μελαγχολία. No way out για κανέναν.

Link to comment
Share on other sites

Έχω αδιάβαστο στη βιβλιοθήκη μου το World War Z, του Max Brooks, μόνο που είναι στα αγγλικά, μιας και δεν έχει μεταφραστεί ακόμα, αλλά ελπίζω να γίνει κάποτε, αλλιώς θα το διαβάσω στα αγγλικά και ο Θεός βοηθός.

 

Δεν έχει ιδιαίτερα δύσκολη γλώσσα, αλλά αν μπορείς να περιμένεις μέχρι το Μάιο, θα μπορείς να το διαβάσεις και στα ελληνικά :)

 

Ως προς το θέμα, το μόνο άλλο που μου έρχεται τώρα είναι τα τελευταία της Margaret Atwood (παρότι η ίδια επιμένει ότι δε γράφει ε.φ....)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Upcoming Events

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..