Jump to content

Ανατολή και Δύση

Lady Nina

Recommended Posts

Νομίζω πως μετά τους καταθλιπτικούς "Βυθισμένους Στίχους" σας χρωστώ κάτι πιο ευχάριστο...

Ανατολή και Δύση

Ρόδα και μέλι

Σαν ήλιος π’ανατέλλει

Σαν το κρασί μεθυστικός

Είναι ο έρωτας αυτός

Σαν ήλιος του μεσημεριού

Με καις και τρεμοσβήνω

Διψώ για την αγάπη σου

Σα μαραμένο κρίνο

Στο φως του βασιλέματος

Στου δειλινού το χρώμα

Παντού σε ψάχνω να σε βρω

Μα δεν ήρθες ακόμα

Και χάνεται ο γητευτής

Σκορπίζεται σκοτάδι

Τα μάτια μου ήρθες κι έκλεισες

Χαρίζοντάς μου χάδι

Τ’αστέρια στη θωριά σου

Φαντάζουνε θαμπά

Σαν μ’έχεις αγκαλιά σου

Όλα γεμίζουνε φωτιά

Σαν με φιλάς εσύ

Ματώνει το φεγγάρι

Κι η γη εξαφανίζεται

Μέχρι να φύγεις πάλι

Και τότε περιμένω

Να’ρθει ξανά σελήνη

Μες στην καρδιά μου ελπίδα

Η υπόσχεσή σου δίνει

χαχαχα Σ'ευχαριστώ πολύ! :D

Τώρα είμαστε (σχεδόν) πάτσι!

Αχ μωρέ ήταν πολύ γλυκό ποιήμα! Ξέρεις τι μου θύμισε;; Αυτά τα ποιηματάκια που είναι γραμμένα στα χαρτάκια των ημερολογίων πίσω απ'τις ημερομηνίες. Εκεί είναι μικρά, έχει μόνο τέσσερα στιχάκια αλλά το στυλ μου τα θύμισε. Και μ'αρεσουν αυτά να τα διαβάζω, κάποια είναι ευχάριστα, κάποια μελαγχολικά... Ωραίο πάντως!

Ανατολή και Δύση

Ρόδα και μέλι

Σαν ήλιος π’ανατέλλει

Σαν το κρασί μεθυστικός

Είναι ο έρωτας αυτός

Ίσως στο τέλος να πήγαινε καλύτερα: "Είναι ο έρωτας καυτός" και επειδή δεν πολυκολλάει με το "κρασί" θα 'βαζα "Σαν τη φωτιά μεθυστικος" (γιατί και η φωτιά μπορεί να είναι μεθυστικη υπό πολλές έννοιες) οπότε θ' άλλαζα ουσιαστικά όλο το στίχο :p (κυρίως γιατί αντωνυμίες σαν κατάληξη ομοιοκαταλήξεων νομίζω δεν είναι ό,τι καλύτερο).

...

Στο φως του βασιλέματος

Στου δειλινού το χρώμα

Μα δεν ήρθες ακόμα

Κατ' αρχάς τα δύο "σε" δεν φαίνονται/ακούγονται ωραία και ακόμα νομίζω και αν τα έβαλες επίτηδες (για να δώσεις βάρος σε αυτόν/αυτήν) νομίζω είναι κάπως λάθος, ίσως αν το έκανες "Μέσα μου ψάχνω να σε..." (ακόμα και αν ψάχνεις τριγύρω ψάχνεις με την καρδιά και το ένστικτο ας πούμε άρα κολλάει :p). Όσο για το "Μα δεν ήρθες ακόμα" ηχητικά δεν είναι καλό και νομίζω πρέπει να αλλάξει και να τονίζεται σε κάθε δεύτερη συλλαβή.

...

Τ’αστέρια στη θωριά σου

Φαντάζουνε θαμπά

Σαν μ’έχεις αγκαλιά σου

Όλα γεμίζουνε φωτιά

Νόμίζω το "Όλα" πρέπει να παραληφθεί ή έστω να αλλάξει κάτι στο τέλος ώστε να γίνουν 6 συλλαβές.

...

Και τότε περιμένω

Να’ρθει ξανά σελήνη

Η υπόσχεσή σου δίνει

Νομίζω το "Να' ρθει" καλύτερα να γινόταν "Να ρθει", δηλαδή να τονίζεται (θεωρητικά :p) στο "ρθει", ακούγεται καλύτερο.

Γενικά πάντος καλή προσπάθεια, ευχάριστο!

Edited by 122

Λίνα και Tatto, σας ευχαριστώ πολύ! :D

Special thanks σε σένα, J122, γιατί πραγματικά το ξετίναξες! :tongue: Για κάποια που έθιξες θα συμφωνήσω, όμως κάποια άλλα θα μείνουν ως έχουν. Συγκεκριμένα:

Ρόδα και μέλι

Σαν ήλιος π’ανατέλλει

Σαν το κρασί μεθυστικός

Είναι ο έρωτας αυτός

Ίσως στο τέλος να πήγαινε καλύτερα: "Είναι ο έρωτας καυτός" και επειδή δεν πολυκολλάει με το "κρασί" θα 'βαζα "Σαν τη φωτιά μεθυστικος" (γιατί και η φωτιά μπορεί να είναι μεθυστικη υπό πολλές έννοιες) οπότε θ' άλλαζα ουσιαστικά όλο το στίχο :p (κυρίως γιατί αντωνυμίες σαν κατάληξη ομοιοκαταλήξεων νομίζω δεν είναι ό,τι καλύτερο).

Στο συγκεκριμένο έχεις ένα δίκιο και, για να πω την αλήθεια, ο ήλιος περισσότερο ταιριάζει με τη φωτιά παρά με το κρασί! Ιδιαίτερα τώρα, που είναι χειμώνας, μπορεί να φέρει κι άλλους συνειρμούς αν τη φανταστούμε 'τοποθετημένη' σε ένα τζάκι...

Υ.Γ.: Μόλις επέστρεψα από πιο κάτω, όπου ξαναγράφω τη λέξη 'φωτιά'. Μήπως λοιπόν δε θα έπρεπε να το παρακάνω;

Στο φως του βασιλέματος

Στου δειλινού το χρώμα

Μα δεν ήρθες ακόμα

Κατ' αρχάς τα δύο "σε" δεν φαίνονται/ακούγονται ωραία και ακόμα νομίζω και αν τα έβαλες επίτηδες (για να δώσεις βάρος σε αυτόν/αυτήν) νομίζω είναι κάπως λάθος, ίσως αν το έκανες "Μέσα μου ψάχνω να σε..." (ακόμα και αν ψάχνεις τριγύρω ψάχνεις με την καρδιά και το ένστικτο ας πούμε άρα κολλάει :p). Όσο για το "Μα δεν ήρθες ακόμα" ηχητικά δεν είναι καλό και νομίζω πρέπει να αλλάξει και να τονίζεται σε κάθε δεύτερη συλλαβή.

Άθελά σου μάλλον, έδωσες τη λύση για τον τρίτο στίχο: "Τριγύρω ψάχνω να σε βρω". Αν και μ'αρέσει το "Παντού σε ψάχνω να σε βρω", δίνει έμφαση στη λαχτάρα. Για τον τέταρτο στίχο: έτσι όπως το διαβάζω, πράγματι τονίζω κάθε δεύτερη συλλαβή, κάπως έτσι: "μαδένηρθέσακόμα". Αλλά δεν ξέρω πως θα μπορούσα να το δείξω αυτό γραπτά, ώστε να φαίνεται και το νόημα του στίχου. Έχεις μήπως καμιά ιδέα;

Τ’αστέρια στη θωριά σου

Φαντάζουνε θαμπά

Σαν μ’έχεις αγκαλιά σου

Όλα γεμίζουνε φωτιά

Νόμίζω το "Όλα" πρέπει να παραληφθεί ή έστω να αλλάξει κάτι στο τέλος ώστε να γίνουν 6 συλλαβές.

Αυτό θα το κοιτάξω. Ήδη του είχα 'αλλάξει τα φώτα' πριν το ανεβάσω, αλλά μάλλον θέλει κι άλλη δουλειά.

Και τότε περιμένω

Να’ρθει ξανά σελήνη

Η υπόσχεσή σου δίνει

Νομίζω το "Να' ρθει" καλύτερα να γινόταν "Να ρθει", δηλαδή να τονίζεται (θεωρητικά :p) στο "ρθει", ακούγεται καλύτερο.

Ακόμα ένα θέμα τονισμού. "Να'ρθεί" το διαβάζω χωρίς τόνο. Αν ήθελα να τονίζεται στην πρώτη συλλαβή θα το τόνιζα έτσι: "Νά'ρθει". Για να μην υπάρξει άλλη σύγχυση, όμως, θα τον βάλω τον τόνο για να φαίνεται!

Γενικά πάντος καλή προσπάθεια, ευχάριστο!

Σ'ευχαριστώ πολύ για όλα! Για το χρόνο σου πάνω απ'όλα, για τις διορθώσεις και για τα καλά σου λόγια! :D

Παρεπιπτόντως, καλώς μας ήρθες στο φόρουμ! Κάνε μία στάση και στο "Χαλαρά κι Ανάλαφρα", αν θέλεις, να σε γνωρίσουμε!

(Βαριέμε να κάνω σωστά quote τα κάνω λίγο περίεργα και ο νοών νοείτω :p)

Για τον τέταρτο στίχο: έτσι όπως το διαβάζω, πράγματι τονίζω κάθε δεύτερη συλλαβή, κάπως έτσι: "μαδένηρθέσακόμα". Αλλά δεν ξέρω πως θα μπορούσα να το δείξω αυτό γραπτά, ώστε να φαίνεται και το νόημα του στίχου. Έχεις μήπως καμιά ιδέα;

Ναι βρε, αλλά το θέμα δεν είναι να τις τονίζεις εσύ έτσι, το θέμα είναι να τονίζονται και οι λέξεις σωστά έτσι :p

Κάποιες ιδέες:

Στο φως του βασιλέματος

Στου δειλινού το χρώμα

Παντού σε ψάχνω για να ζω (βάζουμε και κάνα ενεστώτα για να συγχύσουμε παρόν - παρελθόν, μας βολεύει βέβαια κιόλας ;D)

στου έρωτα το στρωμα (το στρώμα δεν είναι τόσο ποιητικο είναι η αλήθεια)/

παντού και πάντα αναζητώ

του έρωτα/του πάθους μου το στόμα (εδώ: έρωτας/πάθος = ο αγαπημένος της)

(ίσως το πατροπαράδοτο:) παντού σε ψάχνω να σου πω

πως σ' αγαπώ ακόμα (στην περίπτωση που δεν επέστρεψε ποτέ)

ίσως: καρδιά ψυχή στον ουρανό

μα το μυαλό στο χώμα (σκέφτεται μόνο με την καρδια και όχι το μυαλό ξέρω γω, ωραίο μου φαίνεται αυτό :p)

Ντάξη, υπάρχουν επιλογές :p

Τ’αστέρια στη θωριά σου

Φαντάζουνε θαμπά

Σαν μ’έχεις αγκαλιά σου

Όλα γεμίζουνε φωτιά

Αυτό θα το κοιτάξω. Ήδη του είχα 'αλλάξει τα φώτα' πριν το ανεβάσω, αλλά μάλλον θέλει κι άλλη δουλειά.

Κοίταξε, εγώ είμαι fun των hardcore ομοιοκαταληξιών, το ¨"θαμπά - φωτιά" δεν το λες και ομοιοκαταληξία :p

Επειδή με το θαμπά δε θα βγάλεις πολύ άκρη (λίγες επιλογές) σου προτείνω να το αλλάξεις με το π.χ "σκοτεινά" και να γίνει κάπως έτσι:

Τ’αστέρια στη θωριά σου

Φαντάζουν σκοτεινά

Σαν μ’έχεις αγκαλιά σου

Ο/το/η κόσμος/έρωτας/πάθος/αγάπη/πνοη μου/καρδια μου/whatever ξεκινά/αρχινά (φεύγει και η φωτιά και είμαστε κομπλέ :D)

Ακόμα ένα θέμα τονισμού. "Να'ρθεί" το διαβάζω χωρίς τόνο. Αν ήθελα να τονίζεται στην πρώτη συλλαβή θα το τόνιζα έτσι: "Νά'ρθει". Για να μην υπάρξει άλλη σύγχυση, όμως, θα τον βάλω τον τόνο για να φαίνεται!

Λάθος η προσέγγιση μου τότε, μην βάλεις τόνο, δε χρειάζεται!

Παρεπιπτόντως, καλώς μας ήρθες στο φόρουμ!

Ευχαριστώ πολύ, καλώς σας βρήκα!

Edited by 122

Σ'ευχαριστώ πολύ για τις ιδέες και τις διορθώσεις!

Θα επεξεργαστώ τις νέες επιλογές όταν βρω χρόνο και θα χρησιμοποιήσω όσες από αυτές δεν αλλάζουν το αρχικό νόημα, όπως το είχα σκεφτεί εγώ.

Για να πω την αλήθεια, αυτή τη φορά δεν το πήγαινα για ομοιοκαταληξία mode, αλλά κοίτα να δεις που τα περισσότερα έτσι μου βγήκαν...!

• 4 months later...

Νινα, πολυ.. γλυκουλι το ποιηματακι σου.

Μου αρεσε, κυριως για οσα γραφει :)

Μου θυμισε βεβαια και ποιημα ημερολογιου, αλλα δεν νομιζω να εχει σημασια ;-)

Σ'ευχαριστώ πολύ, vinegrete, για τα λόγια σου!

• 1 month later...

Οντως θυμιζει στιχακια απο ημερολογιο. Δεν μπορω να πω πως ξετρελαθηκα, δεν ειναι του γουστου μου. Καποιοι στιχοι ειναι ομορφοι, οπως ''στου δειλινου το χρωμα'' ''ολα γεμιζουν φωτια'', αλλα για εμενα στεκονται ομορφοι μονοι τους, ενω το υπολοιπο δεν ακολουθει.