Jump to content

Στο πέλαγος

deadend

Recommended Posts

Συνφορουμύστες συγγραφείς και αναγνώστες ταπεινά ζητώ συγνώμη που θα κάνω σχόλιο πριν την λήξη του διαγωνισμού.

Το πράττω όμως γιατί μετά την λήξη δεν θα σας κάνει κέφι να κάνετε άλλα σχόλια γι’ αυτή την ιστορία και επίγνωση έχω (πάει ο παρακείμενος τον έκανα ενεστώτα για χάρη του ΝΙΚΑΝΤΗΙ) ότι δεν είναι δυνατόν θέση πρώτη να πάρω.:D

Θέλω να σας ρωτήσω αν καταλάβατε τι έτρωγαν, γιατί για μένα είναι σημαντικό, οι ήρωες αυτής της ιστορίας στην τελική σκηνή;

Ο λόγος που ανέβασα αυτήν την ιστορία ήταν αυτός και μόνο. Απόψε είχα μια συζήτηση με μερικά μέλη που βρεθήκαμε στην εκδήλωση της ΑΛΕΦ και είδα πως δεν είχαν καταλάβει τι παιζόταν στην τελευταία σκηνή. Κάτι που το φοβόμουνα. Θα μπορούσε να βοηθήσει κανείς, παρακαλώ…

Υ.Γ. αυτοί που ξέρουν πια σας παρακαλώ να μην απαντήσετε.

Αν δεν θέλετε να το γράψετε εδώ για μην επηρεάσετε τον διαγωνισμό δώστε ένα pm

Κακώς. Τι θα πει δε θα έχουμε κέφι και λοιπές μπούρδες;;

Να αρχίσουμε όλοι να απαντάμε και να διευκρινίζουμε αν είναι έτσι.

Ναι, κι εγώ δέχτηκα αμάσητη την απάντηση του παιδιού. Κατάλαβα ότι έτρωγαν σκουλικιασμένο κρέας, αλλά τι, δεν το σκέφτηκα. Τώρα βέβαια, με πονηρεύει η συμπεριφορά τους στο τέλος, που μου φάνηκε περίεργη. Δεν ήταν για την οικογένεια, αλλά γι' αυτό που είχαν κάνει οι ίδιοι, ε; (Τα γράφω έτσι ασαφή γιατί σε περίπτωση που κάποιος ατακτούλης ανοίξει το spoiler θέλω να του βγάλω τη γλώσσα. Όχι, δεν θα καρφώσω!)

Γενικά: Ωραίες περιγραφές κι οι χαρακτήρες, ενδιαφέρον το κείμενο, αλλά είτε είναι κομμάτι από κάτι μεγαλύτερο, είτε κάτι μου διαφεύγει.

Μου άρεσε: Η περιγραφή της υπαίθρου είναι απλά καθηλωτική. Σα να ήμουν μέσα, εξαιρετική στην απλότητά της. Οι χαρακτήρες στέρεοι και καλοσχεδιασμένοι. Τα γεγονότα ενδιαφέροντα. Αλλά…

Δε μου άρεσε: … ποιος ο λόγος που έγιναν όλα αυτά; Ποια η θέση του τρόμου στην ιστορία και ποιος σκότωσε τις δυο γυναίκες; Ο αφηγητής είναι αγόρι ή κορίτσι;

Ο αφηγητής είναι αγόρι ή κορίτσι;

Κι εγώ είχα αυτήν την απορία, αλλά στη δεύτερη ανάγνωση κατάφερα να ξετρυπώσω δύο λεπτομέρειες που τον κάνουν αγόρι.

Deadend. Στο πέλαγος

Πολύ ωραίο γράψιμο, πολύ πειστική απεικόνιση της ζωής στο χωριό, πολύ καλή ατμόσφαιρα, δυνατή ιστορία, με μια εξαίρεση: το τέλος. Με άδειασε. Συνολικά μου άφησε καλή εντύπωση, όμως είχα χτίσει τέτοιες προσδοκίες που αν μου έδινε αυτό που υποσχόταν, θα είχε απογειωθεί.

Εγω ομολογώ οτι δεν κατάλαβα τι έτρωγαν. Και το περίεργο είναι οτι συνηθως τα πιάνω αυτά τα "περίεργα".

Εκεί είναι και το σημείο που με έχασες. Το τέλος. Το pacing του διηγήματος , ο καλός λόγος (με εξαίρεση κάποια σημεία που φαίνεται οτι μιλάει η συγγραφέας και όχι ο ήρωας λόγω λεξιλογίου) και η πλοκή μου δημιούργησαν πολύ υψηλές προσδοκίες. Τόσο πολύ που αναρωτήθηκα αν αφησα το καλύτερο διήγημα για το τέλος. Κι ηρθες μετά και...τι; Δεν κατάλαβα τι παίχτηκε. Ακόμη και αν είχες ακολουθήσει το πιο καρακλισαρισμένο κλείσιμο (να σηκωθεί ο παππούς δηλαδή) θα ήταν κατα πολύ καλύτερο. Και έπειτα μόστραρες και την φώτο...

Όπως εκείνα τα βιντεάκια στο youtube

που σου σκάνε στην μουρη για να σε τρομάξουν. Κάπως έτσι μου ήρθε η τελευταία φώτο ενώ σκρολάριζα προς τα κάτω.

Αφου να καταλάβεις, μετά ξανανέβηκα πάνω για να δω αν πήδηξα κάποια σειρά γιατί δεν φαντάστηκα οτι μπορεί να τελειώνει τόσο απότομα, κοφτά και χωρίς συμπέρασμα (η έστω υπόνοια συμπεράσματος).

Η ιστορία θα πάρει (συγκριτικά) μια καλή θέση στην δική μου κατάταξη, αλλά είναι κρίμα γιατί θα μπορούσε να χτυπήσει και πρωτιά.

Edited by Drake Ramore

Τώρα που τελείωσε ο διαγωνισμός, να κάνω ένα παράπονο; Κι αν έχω άδικο, πες το και πολύ απλά θα χωθώ κάτω από τη χαρτοσακούλα. :bag:

Εκείνο που κυρίως με χάλασε στο τέλος δεν ήταν αν κατάλαβα ή δεν κατάλαβα τι τρώγανε. Ήταν ότι έμεινα με την απορία για το ποιός έκανε τους φόνους. Επειδή ο τρόμος δεν είναι το φόρτε μου -ούτε καν αναγνωστικά- ίσως να κάνω λάθος με τις συμβάσεις, αλλά αισθάνομαι ότι σε ένα απομονωμένο νησί δυο φόνοι δεν μπορεί να μένουν έτσι αναπάντητοι.

Δεν θέλω να πιστέψω ότι τους έκανε ο παππούς, επειδή αυτό που καταλαβαίνω ότι θέλεις να τονίσεις είναι το πώς η κατακραυγή και η δεισιδαιμονία ανάγκασαν τους συγγενείς να πετάξουν το πτώμα στη θάλασσα (πράγμα που, ναι, είναι πάρα πολύ τρομακτικό).

Edited by Tiessa

Ευχαριστώ για τα σχόλια σας και για την εκτίμηση στην προσπάθεια μου. Είμαι πολύ ευχαριστημένη για την θέση που πήρα στο διαγωνισμό για μια τόσο αληθοφανή ιστορία.

Βάσω έχεις δίκιο πρέπει να βρω τον ένοχο. Είναι σημαντικό! Η αλήθεια είναι ότι οι 100 λέξεις που έκοψα για να είμαι μέσα στα όρια διευκρινίζουν μερικά πράγματα. Η ιστορία θέλει άλλες τρακόσες περίπου που θα αποκαλύπτει και τον φονιά. Πράγμα που σκοπεύω να πράξω.

Εντυπωσιάστηκα από το πόσο λίγο έγινε το αίσθημα της πείνας κατανοητό. Μερικά πράγματα είναι στο μυαλό του συγγραφέα και θέλει προσπάθεια για να βγουν έξω. Οι συμβάσεις στο κάθε είδος λογοτεχνίας προσφέρουν αυτά τα εργαλεία και εγώ ήθελα να τα διερευνήσω κρατώντας μερικά απ’ έξω, πχ ξεκινάω με τους φόνους αντί να γίνει στην κορύφωση κλπ, κλπ. Εισέπραξα πολλά θετικά από αυτή την συμμετοχή και αυτό είναι το υπέροχο που υπάρχει σε αυτό το φόρουμ, πειραματισμός και κίνητρο.

Η ιστορία μου δεν είχε τίποτα μεταφυσικό αλλά την επίδραση της πραγματικότητας στην μεταφυσική αντίληψη. Σε αυτό το πλαίσιο θα κινείται και η διόρθωση.

Θα διαφωνήσω για μερικές λέξεις που τις χαρακτηρίσατε παρωχημένες, δεν είναι έτσι αλλά αυτό ίσως είναι μια άλλη συζήτηση.

Τέλος το τρικ με την φωτογραφία μου έδειξε αρκετά για το πώς νοιώθετε για μερικά πράγματα που συμβαίνουν στην ελληνική επαρχία και εμείς στην πόλη τα αγνοούμε.

Και πάλι ευχαριστώ.

Τέλος το τρικ με την φωτογραφία μου έδειξε αρκετά για το πώς νοιώθετε για μερικά πράγματα που συμβαίνουν στην ελληνική επαρχία και εμείς στην πόλη τα αγνοούμε.

Η διαφωνία μας (η δική μου τουλάχιστον) δεν αφορά το πως νιώθουμε για κάποια πράγματα , αλλά ο τρόπος που το δίνεις καθώς και ο λόγος. Για εμένα ας πούμε δεν υπήρχε κανένας μα κανένας λόγος να βάλεις την φωτογραφία. Cheap trick θα το χαρακτήριζα.

Κι επειδή έχω δουλέψει σε σφαγείο η εικόνα μου είναι πολύ οικεία, μιας και το μόνο που αλλάζει ειναι ένα βιομηχανικό τσιγκέλι πάνω σε ράουλα αντί για το σκοινι και το δέντρο.

Θα μας εξηγήσεις τελικά τι πάιχτηκε στο διήγημα; Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω.

[...]Η ιστορία θέλει άλλες τρακόσες περίπου που θα αποκαλύπτει και τον φονιά. Πράγμα που σκοπεύω να πράξω.[...]

ΟΚ, αναμένουμε. Και φυσικά θα είμαστε εδώ για να στο υπενθυμίζουμε.

Αλλά πέρα απ' αυτές τις απειροελλάχιστες λεπτομέρειες, έχουμε ένα δυνατό διήγημα, που χώνεται κάτω από το πετσί του αναγνώστη, χωρίς πυροτεχνήματα και κουβάδες αίματος.

Τώρα που κάνω διορθώσεις βλέπω ότι κάτω από τα γουρούνια έχω ένα κουβά συλλογής αίματος:devil2:

Αμάαααν...! Το παίρνω αμέσως πίσω!

Αλλά πέρα απ' αυτές τις απειροελλάχιστες λεπτομέρειες, έχουμε ένα δυνατό διήγημα, που χώνεται κάτω από το πετσί του αναγνώστη με έναν κουβά αίμα, αλλά χωρίς πυροτεχνήματα.

Έτσι καλύτερα;

(με εξαίρεση κάποια σημεία που φαίνεται οτι μιλάει η συγγραφέας και όχι ο ήρωας λόγω λεξιλογίου)

Διορθώθηκε αλλά και πάει προς κλασική λογοτεχνία και όχι σε τρόμο.:graduated:

Εκείνο που κυρίως με χάλασε στο τέλος δεν ήταν αν κατάλαβα ή δεν κατάλαβα τι τρώγανε. Ήταν ότι έμεινα με την απορία για το ποιός έκανε τους φόνους. Επειδή ο τρόμος δεν είναι το φόρτε μου -ούτε καν αναγνωστικά- ίσως να κάνω λάθος με τις συμβάσεις, αλλά αισθάνομαι ότι σε ένα απομονωμένο νησί δυο φόνοι δεν μπορεί να μένουν έτσι αναπάντητοι.

Δεν θέλω να πιστέψω ότι τους έκανε ο παππούς, επειδή αυτό που καταλαβαίνω ότι θέλεις να τονίσεις είναι το πώς η κατακραυγή και η δεισιδαιμονία ανάγκασαν τους συγγενείς να πετάξουν το πτώμα στη θάλασσα (πράγμα που, ναι, είναι πάρα πολύ τρομακτικό).

Λοιπόν για να το πω και να μην το πω έγραψα άλλες 391 λέξεις, αλλά ναι Βάσω υπάρχουν λόγοι μερικά πράγματα να μένουν αναπάντητα. :agrin:

Λοιπόν για να το πω και να μην το πω έγραψα άλλες 391 λέξεις, αλλά ναι Βάσω υπάρχουν λόγοι μερικά πράγματα να μένουν αναπάντητα. :agrin:

Κατάλαβα. Θα μείνω για πάντα με τα ερωτηματικά μου αναπάντητα. :(

Κατάλαβα. Θα μείνω για πάντα με τα ερωτηματικά μου αναπάντητα. :(

Ας πούμε ότι όταν γραφούμε την αλήθεια τότε μερικά πράγματα μένουν αναπάντητα… γιατί έτσι είναι πιο καθαρά!:mummy:

Ok, μερικά πράγματα ας μείνουν αναπάντητα, αλλά εδώ υπάρχουν ουσιαστικά ερωτήματα για πολλά σημεία του κειμένου και ειδικά για το τέλος.

Τελικά τι έτρωγαν;

Ας πούμε ότι όταν γραφούμε την αλήθεια τότε μερικά πράγματα μένουν αναπάντητα… γιατί έτσι είναι πιο καθαρά!:mummy:

:tomatoes:

Όταν ιδρύσω καινούρια θρησκεία θα σε πάρω για πυθία, έκλεισε!

• 4 weeks later...

Πολύ έξυπνο τέλος.Σε αφήνει με το δίλημμα αν αυτό που υποψιάζεσαι είναι αλήθεια ή όχι. Αν το παιδί ξέρει τι λέει

(ή τρώει :p)

.

Μετά τα σχόλια το επιβεβαίωσα.

Πως δεν ήταν γουρουνόπουλο :p

Βέβαια, δημιουργείς υποψίες χωρίς να της σιγουρεύεις, πράγμα που αγχώνει τον αναγνώστη(δεν είναι βέβαια κακό, τρόμο διαβάζουμε). Δηλαδή είναι μια αμηχανία στο βλέμμα του θείου, κάτι περίεργα άσπρα πράγματα στο φαγητό κτλπ. και λες, ρε που...η, κάτι παίζει επαέ.

Edited by Pilgrimage