Stanley Posted January 21, 2011 Share Posted January 21, 2011 (edited) Ο "6ος Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Εφήβων και Ενηλίκων" έγινε σε συνεργασία της λογοτεχνικής ομάδας Ιδεόπνοον και του περιοδικού Πνοές Λόγου και Τέχνης. Το ποίημα διαγωνίστηκε στην κατηγορία των ενηλίκων και κέρδισε το τρίτο βραβείο. Γύρισες εκεί που άθελά της σε ξέρασε η μοίρα βλέπεις τα πρόσωπα που σου αλατότρωγαν τα νιάτα και καθώς το βλέμμα σου ιδρωμένο τρυπάει την αρμύρα τρέμεις το τσούγκρισμα που βγάζουν τα καινούργια πιάτα. Γι’ αυτό σιωπηλά λευκός στέκεις τώρα μπρος στη θύρα συλλογίζεσαι πως ξένα σου φαίνονται πια τα χρόνια εκείνα, ξεσκισμένα σαν το αγρίμι από τη θήρα Απ΄ το χλομό παράθυρο φαίνεται το τραπέζι ολόγυρα καθιστοί, γνωστοί, συγγενείς και φίλοι στρωμένα πάνω του ψωμί, καρύδια, κρασί και πετιμέζι κι ένα βάζο στη γωνιά με κρύο μαραμένο δείλι. Αλλά η παλάμη σου η δόλια σαν κοριτσάκι παίζει με την πόρτα που κοντεύει να σου αγγίξει τα χείλη γιατί το δωμάτιο αυτό σου μοιάζει πως δεν ζει ή πως δεν είναι άνθρωποι αυτοί, μα σκύλοι Και το κουφάρι σου γυρνάς, την παλιά την πόλη ν’ αντικρίσεις μήπως κι η θέα της τη θύμησή σου αναθυμιάσει αλλά το δείλι νύχτωσε βαρύ, παρά τις αντιρρήσεις του φεγγαριού που ακοίμητο, ολόχρυσο, ζύγωνε στη χάση Δε γεννήθηκες εδώ εσύ, απλά ξεβράστηκες σαν φτύμα βρύσης αποχαιρέτα τους, λοιπόν, γιατί η προσφορά τους στέρεψε με βιάση Δεν ξέρεις κανέναν από τούτους τους περαστικούς κανείς δε συμμερίζεται το της καρδιάς σου πένθος και καθώς παίρνεις το δρόμο της επιστροφής, ακούς να καταβαραθρώνονται αλύπητα στης μαύρης λησμονιάς το βένθος. Edited January 21, 2011 by Stanley Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiessa Posted January 21, 2011 Share Posted January 21, 2011 Συγχαρητήρια λοιπόν και πιο επίσημα για το βραβείο. Δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος να κάνει πολύ σημαντικό σχολιασμό πάνω σε ποιήματα, αλλά οφείλω να παρατηρήσω ότι έχεις ωραίες αντιθέσεις, που δημιούργησαν την κατάλληλη ατμόσφαιρα και ότι εκτιμώ την ύπαρξη της ομοιοκαταληξίας. Για μένα φανερώνει σαφώς ότι έχεις κάνει επένδυση χρόνου στο συγκεκριμένο ποίημα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deadend Posted January 21, 2011 Share Posted January 21, 2011 Συγχαρητήρια ,« Αλλά η παλάμη σου η δόλια σαν κοριτσάκι παίζει», πολύ ωραίος στίχος. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tattoman Posted January 23, 2011 Share Posted January 23, 2011 Μπράβο και από εμένα...λοιπόν το ποιήμα μου άρεσε πάρα πολύ. Προσωπικά λατρεύω αυτό το είδος ποίησης το κάπως "Μακάβριο". Η γλώσσα σου μου άρεσε πάρα πολύ, και είναι από τα λίγα ποιήματα στα οποία η ομοιοκαταληξία δεν με ενόχλησε. Μπράβο και πάλι!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laas7 Posted August 18, 2011 Share Posted August 18, 2011 Συγχαρητηρια εστω και ετεροχρονισμενα και απο εμενα! Προσπαθωντας να ζωντανεψω την βιβλιοθηκη ποιησης πεφτω πανω σε παλια ενδιαφεροντα τοπικ. Το ποιημα νομιζω πως εκφραζει την μοναξια του συνολου. Ενω εισαι αναμεσα σε κοσμο, ακομα και συγγενεις σου νιωθεις μονος. Μην σου πω πως νιωθεις πιο μονος, γιατι ειναι χειροτερο να εισαι αναμεσα σε παρεα και να μην μπορεις να επικοινωνησεις. Τοσο κοντα στην πηγη και να μην πινεις νερο. Εμενα ομως με κουρασε λιγο... εχει ωραια επιλογη λεξεων, πυκνους στιχους, νοημα, βαθος, αλλα κουραστηκα δεν ξερω ουτε και εγω γιατι. Η πιο αγαπημενη μου φραση "γιατι το δωματιο αυτο σου μοιαζει πως δεν ζει η πως δεν ανθρωποι αυτοι, μα σκυλοι" Νομιζω ολο το ποιημα εκφραζεται μεσα απο αυτο το διστιχο! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted August 19, 2011 Author Share Posted August 19, 2011 Νομίζω πως πράγματι αυτό το ποίημα είναι κάπως βαρύ. Έγραφα πιο φορτωμένα τότε. Επίσης, είναι από τα ελάχιστα ποιήματά μου με ρίμα. Αυτό που εγώ βλέπω, είναι η αποξένωση και η αυτοεξορία. Στην ουσία, η επιστροφή είναι η φυγή στο τέλος κι όχι αυτή που υπονοείται στην αρχή, κάτι που μοιάζει με μια ποιητική ανατροπή Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts