Jump to content

Πέρα από το χωματόδρομο

alkinem

Recommended Posts

Τίτλος: Πέρα από χωματόδρομο

Συγγραφέας: Γιάννης Σδράλης

Λέξεις: 3322

Σόλια: Το πόσταρα στις ιστορίες τρόμου, γιατί, αν και δεν είναι τρομαχτικό ή φρικιαστικό, έκρινα πως ταιράζει πιο πολύ εδώ. Το ανέβασα σε μορφή Pdf, για να μη χαλάσει η διαμόρφωση του κειμένου. Με διαφορετική γραμματοσειρά παρουσιάζονται τα γεγονότα που εμφανίζονται σαν αναμνήσεις στο μυαλό του ήρωα.

Περα από το χωματόδρομο.pdf

Η ιστορια σου μου αρεσε. Μου αρεσε πολυ! Το τελος ηταν πολυ καλυτερο απο αυτο που ειχα προβλεψει..

Ειχα στο μυαλο μου να επισημανω οτι ησουν πολυ επιεικης με τον αναγνωστη.

Του εξηγουσες, του εδινες απαντησεις πριν προλαβουν να δημοπυργηθουν αποριες λες και ησουν

πεποισμενος οτι ο αναγνωστης ειναι στυγνος ορθολογιστης.

Παρ ολα αυτα, το τελος σε δικαιωσε εφοσον εκανες ενα απροβλεπτο κλεισιμο.

Μπραβο!

δημοπυργηθουν

''δημιουργηθουν'' ηθελα να πω.

Το ξερω οτι δεν υπαρχει λεξη ''δημοπυργηθουν'':D

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Μαρία.

Σε αυτό που αναφέρεις, δε μπορώ να πω ότι έχεις απολύτως άδικο. Ήμουνα τόσο αναλύτικός στις εξηγήσεις για δυο λόγους.

Πρώτον, δεν ήθελα να παρουσιάσω μια εξαιρετικά μεγάλη σε μέγεθος ιστορία.

Δεύτερον, είμαι ένα περίεργο είδος, συνδυασμός ορθολογιστή με αιθεροβάμονα. Είμαι πρόθυμος να δεχτώ κάτι το ακραίο, αλλά όταν αυτό εμφανίζεται μπροστά μου, θα φάξω πρώτα όλες τις λογικές ερμηνείες πριν αποδεχτώ το παράλογο. Και αυτή η τάση μου επηρεάζει και τα γρταπτά μου πολλές φορές.

Διάβασα το διήγημα πριν από μερικές μέρες, αλλά όλο κάτι τύχαινε και δεν προλάβαινα να σχολιάσω. Τώρα έχω ξεχάσει αυτά που ήθελα να πω. :tongue: Θα κάνω μια προσπάθεια, πάντως.

Μου άρεσε ο ξεχωριστός χωροχρόνος τού χωριού, κρυμμένο σ' ένα παρελθόν όπου οδηγεί ένας χωματόδρομος. Μου άρεσε το λίγο πριν το τέλος, όπου ξεκαθαρίζεται το τι γίνεται κι όσα είχαν συμβεί. Και το τέλος ήταν καλό, λίγο προβλέψιμο βέβαια και γι' αυτόν το λόγο θα προτιμούσα κάτι πιο δραματικό.

Δεν μου άρεσε πολύ ο τρόπος εμφάνισης του κακού, κάτι που βρέθηκε τυχαία κι ανοίχτηκε κι από μέσα του ξεχύθηκε το απόλυτο κακό. Μου θύμισε λιγάκι την ταινία «Το Κακό», όπως κι άλλες ταινίες. Για μια τέτοια προσέγγιση θα ήθελα περισσότερες εξηγήσεις. Θα προτιμούσα το κακό να ερχόταν από μόνο του, επειδή πχ είχε πλέον απομιζήσει τον προηγούμενο τόπο που είχε αράξει. Τα παραπάνω είναι θέμα προσωπικού γούστου, οπότε δεν χρειάζεται να τα λάβεις και σοβαρά υπόψη.

Κάτι άλλο που κλέβει από την αληθοφάνεια, για μένα, είναι πώς λίγα άτομα μπόρεσαν να ξεπαστρέψουν ένα ολόκληρο χωριό. Αν υπήρχε κάποια υποβοήθηση από το Κακό, δεν το βλέπουμε πουθενά.

Γενικά, ήταν μια καλή ιστορία που διαβάζεται εύκολα και σε κρατάει ως το τέλος.

Καλό απόγευμα!

Mesmer, ευχαριστώ τα σχόλιά σου.

Αρχικά να πω πως κάθε παρατήρηση είναι καλοδεχούμενη και αυτά που προτείνεις ίσως τα χρησιμοποιήσω σε άλλες ιστορίες. Ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα να μη λάβω σοβαρά υπόψην τις παρατηρήσεις.

Τώρα, αυτό που λες για την εξόντωση των συγχωριανών. Σε κάποιο σημείο προς το τέλος ανέφερα το εξής:

Είδε τους έξι, έχοντας αποκτήσει υπεράνθρωπη

δύναμη, να σκοτώνουν τους πάντες κι έπειτα να καίνε ό,τι ήταν όρθιο

Για να το κάνω πιο κατανοητό, μάλλον θα έπρεπε να πω πως το πλάσμα τους προίκισε με υπεράνθρωπη δύναμη, ώστε να μπορέσουν αυτοι να κάνουν όσα είχαν να κάνουν. Μια ανόητη παράλειψη εκ μέρους μου, μάλλον λόγω αδικαιολόγητης βιασύνης.

Λοιπόν, ήταν ωραία η ιστορία. Από πλευράς πλοκής μάλιστα είναι μάλλον πλήρης. Όμως χωρούσε λίγο περισσότερη ανάπτυξη, ώστε να ενισχυθεί η αρχική πεποίθηση του ήρωα (άρα και του αναγνώστη) ότι τίποτα το περίεργο δεν μπορούσε να συμβαίνει πέρα απ' τον χωματόδρομο, ώστε να πυκνώσει και το μυστήριο. (Ειδικά αυτό το "πύλη για αλλού" που γράφεις κάπου προς την αρχή, δεν χρειαζόταν καθόλου.) Λίγο αμήχανο ήταν και το σημείο όπου αναφέρεσαι στην ενδυμασία των χωρικών.

Και ο Ανέστης; Έτσι κυκλοφορούσε; Σαν βουνίσιος χωρικός της δεκαετίας του '50; Καλύτερα να ξεφορτωνόσουν αυτό το σημείο. Βέβαια είναι ενδιαφέρον ότι οι χωρικοί θα μπορούσαν να είναι παγιδευμένοι τρόπον τινά στο χωροχρόνο, όπως το ίδιο το χωριό, οπότε κάτι άλλο χρειάζεται εκεί.

Πάντως οδηγείς όμορφα προς το μυστήριο, κορυφώνεις και τελειώνεις σωστά. Ο τρόπος που τελειώνεις δε, είναι πολύ όμορφος και έξυπνος. (Μόνο πέτα την τελευταία πρόταση).

Όμως το κείμενο θέλει δουλειά. Η έκφραση γενικά είναι αδύναμη ενώ πολλές προτάσεις είναι ασαφείς και δεν βγάζουν το σωστό νόημα. Όμως, αυτό διορθώνεται γιατί είναι θέμα εξάσκησης. Δουλειά και διάβασμα θέλει. Πάντως μπράβο γιατί η ιστορία είχε καλό ρυθμό και δομήθηκε σωστά.

Ευχαριστώ συνονόματε που έκανες τον κόπο να διαβάσεις και να σχολιάσεις.

Όντως αφήνω κάποια πράγματα ομιχλώδη κι ασαφή. Σε άλλα σημεία απλώς ήθελα να μεγαλώσω την αίσθηση μυστηρίου και να αφήσω τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, ενώ σε άλλα "μίλησε' ο σχετικός ερασιτεχνισμός στο γράψιμο. Πιστεύω πως με πολύ δουλειά, και λιγότερη βιασύνη, θα μπορέσω εύκολα να διορθώσω αυτές μου τις αδυναμίες.

Και πάλι ευχαριστώ για το χρόνο σου.