Paris60 Posted April 10, 2011 Share Posted April 10, 2011 (edited) Όνομα Συγγραφέα: Πάρης Είδος: επιστημονική φαντασία Βία; Οχι Σεξ; Όχι Αριθμός Λέξεων: 3144 Αυτοτελής; Ναι Σχόλια: Η πρώτη μου συγγραφική προσπάθεια, εμπνευσμένη από τη γνωστή-σχετικά- θεωρία προέλευσης της ζωής. ΠΑΝΣΠΕΡΜΙΑ.doc Edited April 10, 2011 by Paris60 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesmer Posted April 10, 2011 Share Posted April 10, 2011 Ωραία η ιδέα σου. ΕΦ, αλλά και λίγο Φάντασυ. Ο τίτλος μού τράβηξε από την αρχή την προσοχή και διάβασα το διήγημα γρήγορα και με ενδιαφέρον. Ωραίος τύπος ο Ίντελ, με τις επιστημονικές του θεωρίες και τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του. Πολύ τον πήγα. Μου άρεσε που έδωσες στους βακτηριοήρωές σου ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως το ότι έτριβαν τα μάτια τους κι ότι κοιμούνταν αγκαλιά. Η αγωνία τους και ο φόβος τους είναι αρκετά καλά δοσμένα. Είναι αυτή η Φάντασυ νότα που ανέφερα. Υπάρχουν κάποιες μικρές ασυνέπειες στο κείμενο, όπως ότι ο Τζέρυ ήξερε να ονομάσει τα φτερά και τα πούπουλα και τα πνευμόνια πολύ πριν εξελιχθούν σε κάτι τέτοιο, αλλά δεν ήξεραν να ονομάσουν τη «φωτεινή σφαίρα στον ουρανό». Αρκετά καλά γραμμένο. Οι διάλογοί σου θα μπορούσαν να δουλευτούν λίγο παραπάνω για να ακούγονται πιο φυσικοί. Σε κάποια σημεία μού φάνηκε ότι έκανες περισσότερη χρήση των αποσιωπητικών απ' όση έπρεπε. Επίσης, το ελληνικό ερωτηματικό είναι αυτό «;» το συμβολάκι. Το τελευταίο κομμάτι το βρήκα αχρείαστο. Μας έδωσες μ' ένα πολύ ωραίο τρόπο να καταλάβουμε τι είναι αυτό που θέλεις να πεις, δεν χρειαζόταν να μας το ταΐσεις και στο στόμα. Αλλά βρήκα πολύ πετυχημένη τη φράση: «ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ» Καλή συνέχεια, Πάρη! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paris60 Posted April 10, 2011 Author Share Posted April 10, 2011 Φίλε μεσμερ, χίλια ευχαριστώ. Όσον αφορά το τελευταίο κομμάτι που δε σου άρεσε : Ουσιαστικά "ρίχνω" στο τέλος τον μετεωρίτη για να δώσω την εντύπωση ότι η ζωή μπορεί να ξανακεκινήσει από την αρχή στη Γη. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyrano Posted April 10, 2011 Share Posted April 10, 2011 Για πρώτη ιστορία είναι αρκετά υποσχόμενη. Αν την άφηνες και για καμιά εβδομάδα να 'κρυώσει' λίγο στο συρτάρι και την έστελνες έχοντας διορθώσει κάποια επουσιώδη λάθη (τα περισσότερα από αυτά θα στα υποδείξει κι ο κειμενογράφος σου), θα είχες κερδίσει αρκετούς 'πόντους' στον τομέα της παρουσίασης. Μου άρεσε ιδιαίτερα το πρώτο μέρος της, μου τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον με την υποβλητικότητά του. Καλή συνέχεια. Επί της ουσίας συμφωνώ με όλα όσα παρατήρησε ο Mesmer, απλά να προσθέσω κάποιες επιπλέον παρατηρήσεις. Πρόσεξε κάποιες λεπτομέρειες της γλώσσας: κατά τη γνώμη μου όταν έχουμε να κάνουμε με πλάσματα που έχουν μαστίγια ή οτιδήποτε αντίστοιχο, καλό είναι ν' αποφεύγονται οι οποιουδήποτε είδους ιδιωματισμοί (π,χ, “ρε” “καλώς τα τά παιδιά” “να περάσει η μπόρα”), διότι παραπέμπουν σε οικειότητες αταίριαστες με τα πλάσματα και τον κόσμο που θέλεις να δημιουργήσεις. Επίσης όσο η ιστορία πατά με το ένα πόδι στο φάνταζυ και το άλλο στην επιστημονική φαντασία, ο αναγνώστης μπορεί και προσπερνά κάποια σκοτεινά σημεία χωρίς να τον νοιάζει, μιας κι επικεντρώνεται στο συμβολικό της κομμάτι. Με την εμφάνιση του Τομ, προσωπικά γύρισα πίσω κι άρχισα να έχω μερικές πολύ 'πεζές' απορίες. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paris60 Posted April 11, 2011 Author Share Posted April 11, 2011 Cyrano, σε ευχαριστω για τις συμβουλες και οπωσδηποτε θα λειφθουν υπ οψη. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andkand Posted April 22, 2011 Share Posted April 22, 2011 Γεια σου Πάρη! Καλή αρχή και καλή συνέχεια με τις ιστορίες σου. Τη συγκεκριμένη ιστορία την βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα σαν concept! Εμένα μου άρεσε ιδιαίτερα ο τίτλος και το τέλος όπου αποκαλύπτεις τα κρυμμένα μυστικά της ιστορίας. Στα μείον οι κάπως κουραστικές περιγραφές σου. Θα διαβάσω με ενδιαφέρον την επόμενη ιστορία σου! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paris60 Posted April 23, 2011 Author Share Posted April 23, 2011 Αντρέα, απο καρδιάς σε ευχαριστώ και να 'σαι σίγουρος πως θα υπάρξει και επόμενη ιστορία. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiessa Posted April 24, 2011 Share Posted April 24, 2011 Ενδιαφέρων ο τίτλος, όπως παρατήρησαν και οι προηγούμενοι. Καλή πηγή έμπνευσης η θεωρία της πανσπερμίας. Το θέμα έχει ένα στυλ λίγο παλιομοδίτικο, που εμένα προσωπικά μού αρέσει. Υπάρχει ένας ανθρωπομορφισμός, τον οποίο δεν μπορούμε βέβαια να αποφύγουμε, γιατί αλλιώς θα ήταν αδύνατον να βρούμε τον τρόπο να περιγράψουμε κατανοητά τι συμβαίνει στα πλάσματα της ιστορίας μας. Έξυπνη η επιλογή του ονόματος Ιντελ για τον τύπο με τους προβληματισμούς. Σωστή και η επιλογή σου να δείξεις ότι η μετάβαση στον καινούργιο κόσμο ήταν οδυνηρή. Θα ήθελα να τους είχα δει να αλληλεπιδρούν και με άλλα πλάσματα του είδους τους πριν τη σύγκρουση. Μα παρατήρηση: Τη φωτεινή σφαίρα του ήλιου νομίζω ότι θα πρέπει να την έβλεπαν και από τον μετεωρίτη τους, εκτός αν πεις ότι ζούσαν στη σκοτεινή του πλευρά, αλλά τότε δεν θα μπορούσαν να βλέπουν τη Γη να πλησιάζει (να την πλησιάζουν). Θα ήταν ίσως ενδιαφέρον να τη βλέπουν διαφορετικά τώρα λόγω της ατμόσφαιρας και να αποτελεί κάποιο σημείο αναφοράς τους. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paris60 Posted April 24, 2011 Author Share Posted April 24, 2011 Βασω, ειναι λογικο αυτο που λες για τον ηλιο, ομως ηθελα να επικεντρωθω στη γηινη σφαιρα μιας και ηταν κατι το τοσο διαφορετικο που για πρωτη φορα εβλεπαν, κυριως απο τοσο κοντινη αποσταση. Σε ευχαριστω για τα καλα σχολια Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts