DJDB Posted April 24, 2011 Share Posted April 24, 2011 (edited) Η ΑΛΛΗ ΓΗ Όνομα Συγγραφέα: DJDB Είδος: Επιστημονική Φαντασία Βία; Όχι (ελαχιστότατη, μάλλον δεν μετράει για βία) Σεξ; Όχι Αριθμός Λέξεων: 4200 Αυτοτελής; Ναι Με μια μικρή δόση άγχους, σας παρουσιάζω την πρώτη ιστορία που δημοσιεύω εδώ στο σουφουφου. Δεν είναι η πρώτη ιστορία που γράφω, αλλά είναι μάλλον η πρώτη που ολοκληρώνω σε τέτοιο βαθμό και αποφασίζω να δημοσιεύσω. Συνήθως χανόντουσαν στους σκληρούς μου δίσκους, μιας και καταβαλλόμουν από μίζερες σκέψεις και χαμηλό self confidence. Η ιστορία κυκλοφορεί υπό CC άδεια και συγκεκριμένα αυτήν, μιας και θεωρώ πως τα έργα μας θα πρέπει να είναι προσπελάσιμα και αγαθά για όλο τον κόσμο, όχι περιφραγμένα οικόπεδα στο χωριό. Την ιστορία μπορείτε να διαβάσετε από το Scribd εδώ αλλά και από το PROJECT13, την ιστοσελίδα που έχω φτιάξει για να δημοσιεύω τέτοιες ιστορίες. Και φυσικά από το sff Η Άλλη Γη.pdf. Αναμένω με πολύ ενδιαφέρον και αγωνία τα όποια σχόλια σας και ευχαριστώ προκαταβολικά για το όποιο ενδιαφέρον! Edited April 24, 2011 by DJDB Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aScannerDarkly Posted April 25, 2011 Share Posted April 25, 2011 (edited) Λοιπόν, διάβασα την ιστορία σου. Θα σου γκρίνιαζα για κάποιες αρκετά τρανταχτές αναληθοφάνειες, αλλά ό,τι αποκαλύπτεται στο τέλος τις κάνει πιο ευκολοχώνευτες, οπότε τη γλίτωσες Πιο σοβαρά τώρα, το θετικό της ιστορίας σου είναι ότι δείχνεις να έχεις δουλέψει τον κόσμο σου λεπτομερώς, ενώ διαθέτεις και την απαραίτητη φαντασία, ώστε να του προσθέσεις μικρές λεπτομέρειες που θα τον κάνουν πιο ζωντανό και πιο πιστευτό, όπως πχ η Γεννήτρια Καφεΐνης. Κάτι που όμως λειτουργεί και σαν τροχοπέδη, καθώς κάποιες στιγμές μάλλον παρατραβάς το σχοινί με λεπτομέρειες αρκετά αναληθοφανείς (πχ χρήση της φωνητικής ενέργειας, ύπνος). Κάτι που μάλλον παρέλειψες να εξηγήσεις, και δεν καλύπτεται ούτε προς το τέλος, είναι το σύστημα χρονολόγησης (τι 1980 και 2050 είναι αυτά και πώς συμπίπτουν τόσο οι χρονολογίες με αυτές που εμείς γνωρίζουμε;). Όσον αφορά στα γλωσσικά, ενώ η ροή είναι αρκετά καλή (χωρίς όμως να παρουσιάζει κάτι το εξαιρετικό, αν και στη συγκεκριμένη ιστορία ίσως δεν είναι απαραίτητο), σκοντάφτει σε κάποια γραμματικά, λεξιλογικά και ορθογραφικά λάθη. Ένα-δυο που μπορώ να ξαναεντοπίσω στα γρήγορα είναι: Να οδηγήσει στον κάλαθο της αναδημιουργίας κάθε ξεπερασμένη γενιά τεχνολογίας - Πεπερασμένη σημαίνει μη άπειρη, οριοθετημένη. Τοις μετρητοίς, όχι "της". Επίσης, μη βάζεις εισαγωγικά όταν χρησιμοποιείς κάποια λέξη ή φράση μεταφορικά. Το μόνο που προσθέτει στο λόγο σου είναι ανασφάλεια και συγγραφική δειλία. Στην καθαυτή ιστορία σου τώρα, η ιδέα δεν είναι σίγουρα ό,τι πιο πρωτότυπο, αλλά έχεις κάτι δικό σου να της προσθέσεις, που την κάνει οπωσδήποτε άξια να γραφτεί. Τα βασικά της προβλήματα τα εντοπίζω σε τρεις άξονες: Είναι αρκετά δύσκολο να γίνει πιστευτή εκείνη η αλματώδης επιστημονική εξέλιξη που περιγράφεις (ακόμη και γνωρίζοντας ότι πρόκειται τελικά για άλλον πλανήτη, κι όχι τη Γη). Ή, τουλάχιστον, δεν μπερδεύεις αρκετά τον αναγνώστη ώστε να τη δεχθεί (suspension of disbelief θαρρώ πως το λένε αυτό). Επίσης, κι αυτό νομίζω είναι αρκετά σοβαρό, μια κυβερνητική οργάνωση, ή όπως αλλιώς μπορούμε να την ονομάζουμε, τύπου Μεγάλου Αδερφού, που έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τους παραβάτες αμέσως και να επικοινωνεί νοητικά μαζί τους, σίγουρα χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να ξεγελαστεί. Κι όχι μόνο για να φυγαδευθούν τα στοιχεία (η ιδέα με το χέρι είναι αρκετά καλή, αλλά όλα γίνονται πάρα πολύ εύκολα), αλλά και για να μπορέσει κάποιος εξαρχής να πραγματοποιήσει τέτοιου είδους έρευνες. Το τρίτο σημείο όπου εντοπίζω σοβαρές ατέλεις είναι το τέλος. Κατ' αρχάς, σε τι άλλο εξυπηρετεί στ' αλήθεια η "αναδημιουργία", πέρα από το να οδηγήσει στο φινάλε που είχες από την αρχή στο μυαλό σου; Δυστυχώς, δεν πείθεις πουθενά τον αναγνώστη για τη σκοπιμότητα αυτής της πρακτικής, κι έτσι απλά βοηθάει την πλοκή σου σαν από μηχανής θεός. Και τούτο δω, που δεν ξέρω αν το έκανες επίτηδες, αλλά εντείνει αυτή την εντύπωση: "... αναδημιουργούσε ένα εντελώς καινούργιο ον, που δεν είχε καμία εξωτερική ομοιότητα με τον προηγούμενο κάτοχο των υλικών αυτών". Αυτό μοιάζει να υπονοεί πως υπήρχε νοητική ομοιότητα, ίσως και συνέχεια, κι αυτό είναι αν μη τι άλλο πάρα πολύ βολικό και πάρα πολύ χαζό από μέρους των μετεπιστημόνων να το κάνουν. Η πρότασή μου είναι να αναπτύξεις την ιδέα της αναδημιουργίας νωρίτερα στο κείμενο, πείθοντας για τη σκοπιμότητά της και ίσως και να βρεις έναν φαινομενικά αθώο λόγο για τον οποίο οι μετεπιστήμονες να ήταν υποχρεωμένοι να τη χρησιμοποιούν πάντοτε - γιατί θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί να μην ξεφορτώνονται απλά και παραδοσιακά όσους θεωρούν επικίνδυνους. Μετά, έχω σοβαρότατες ενστάσεις για το λόγο που βγάζει ο βασανιστής του στο τέλος. Κατ' αρχάς, τον παρουσιάζεις ως κάτι που θυμίζει κακό πνεύμα, ή τον Σάουρον ξέρω γω, κάτι που μάλλον αφαιρεί από το κείμενό σου, και κάνει τους "κακούς" σου κάτι πιο αφηρημένο από αδίστακτους τυράννους, που είναι. Αλλά το βασικό είναι ο τρόπος με τον οποίο αποκαλύπτονται όλα όσα αποκαλύπτονται. Όχι, δεν έχω αυτή τη στιγμή να σου προτείνω κάποιον πιο ομαλό και διακριτικό τρόπο. Αλλά το γράψιμο είναι δύσκολη δουλειά, και απαιτεί κόπο. Το να έρχεται στο τέλος ο "Μεγάλος Κακός" και να τα ξεφουρνίζει όλα είναι η πιο εύκολη λύση, και συνάμα η λιγότερο πειστική. Επίσης, δε με έπεισε η υποτιθέμενη "παράλληλη πορεία" των δυο πλανητών. Ίσως θα ήταν πιο πιστευτό, αν απλώς είχαν ανακαλύψει έναν πλανήτη με όμοιες συνθήκες και οι ίδιοι τα είχαν κανονίσει έτσι, ώστε η ιστορία του να ακολουθεί τη δική τους. Βλέποντας πόσα έγραψα, ούτε να τρομάξεις, ούτε να με πάρει για γκρινιάρη (όχι ότι δεν είμαι). Πήρες το θάρρος να βάλεις μια δημιουργία σου για πρώτη φορά εδώ, και χρέος μου ήταν να σου πω ακριβώς τι γεύση μου άφησε και ποια ήταν τα προβλήματά της, ώστε η επόμενη να είναι καλύτερη. Καλώς ήρθες λοιπόν. Edit: Α ναι, ξέχασα να το πω. Μου άρεσαν οι ατάκες του γέρου. Έδιναν ζωντάνια στο διάλογο. Edited April 25, 2011 by aScannerDarkly Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJDB Posted April 25, 2011 Author Share Posted April 25, 2011 (edited) Καλησπέρα και σε ευχαριστώ για το comment σου . Τώρα, όσον αφορά κάποια από τα αρνητικά σημεία που εντόπισες: Όσον αφορά τις ημερομηνίες, η ιδέα είναι πως η Γη εξακολουθεί να υπάρχει έως το 2023, οπότε και καταστρέφεται από τους μετεπιστήμονες. Λίγο πριν, οι Γήινοι στέλνουν κάτι σαν "αποχαιρετιστήριο" μήνυμα - του τύπου "we were here" - το οποίο λαμβάνει ο ήρωας της ιστορίας 30 χρόνια μετά. Το 1980 αναφέρεται σαν ημερομηνία κατασκευής του πομποδέκτη. Είναι τόσο το "δικό μας" '80 όσο και αυτό στον άλλο πλανήτη, μιας και οι δύο τους αναπτύσσονται παράλληλα, με την Γη να μένει λίγο πίσω. Ημερολογιακά όμως, είναι ίδιοι. Η αναδημιουργία μπήκε στην ιστορία για να δείξει πως οι κάτοικοι στον Χίμπο είχαν αναπτυχθεί τόσο πολύ που είχαν ξεπεράσει τον θάνατο. Δεν εξηγείται άμεσα μέσα στην ιστορία, αλλά πίστεψα πως αφήνεται να εννοηθεί. Είναι και ο λόγος που δεν σκοτώνουν τον Μπελτ αλλά προτιμούν να μην αφήσουν να πάει χαμένο το "υλικό" του. Άφησα να φανεί άλλωστε πως η αναδημιουργία χρησιμοποιείται τόσο για ανθρώπους όσο και για αντικείμενα, για να δείξω πως η μετεπιστήμη είχε φτάσει στο σημείο - τυφλωμένη από την πρόοδό της - να εξισώνει αυτά τα δύο. Ο "κακός" επικοινωνεί νοητικά στο τέλος με το "θύμα" και αναλαμβάνει την αναδημιουργία του για να φανεί πως η μετεπιστημονική κοινότητα είχε άχτι τον Μπελτ. Δεν ξεκαθαρίζω ποιός ακριβώς είναι αυτός ο κακός, αλλά φαίνεται νομίζω πως είναι μετεπιστήμονας που γνωρίζει τον Άλμος και την πορεία του. Ελπίζω αυτά να ξεκαθαρίζουν λίγο κάποια πράγματα . Πάντως όλα όσα είπες τα λαμβάνω υπόψιν και ενδέχεται να κάνω και τροποποιήσεις σε κάποια επόμενη version . Και πάλι thx για το comment. EDIT: Α, και κάτι άλλο. Επειδή έχω αναφορές πως το Scribd δεν εμφανίζει σωστά σε κάποιους ορισμένους χαρακτήρες, θα πρότεινα σε όσους επιθυμούν να διαβάσουν την ιστορία και αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα, να κατεβάσουν το pdf. Edited April 25, 2011 by DJDB Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesmer Posted April 26, 2011 Share Posted April 26, 2011 (edited) Ωραία ιστορία, απ’ αυτές που μ’ αρέσουν. Φουτουριστική, τεχνοκρατική, με μπόλικο επιστημονικό μπλα-μπλα, που αν και σε ορισμένα σημεία ξεφεύγει λίγο παραπάνω, προσωπικά, το βρήκα ικανοποιητικό. Να περάσω στα της ιστορίας τώρα, αν και τι μπορώ να πω μετά τον Σκάνερ, τα κάλυψε όλα… Μου άρεσε ο όρος μετεπιστημονική περίοδος, που αναδεικνύει αυτό το μεγάλο άλμα που έκανε η «ανθρωπότητα». Πολύ ωραίος και ο τρόπος που κυριάρχησε έναντι όλων κι είχε γίνει ένα είδος θρησκείας. Γενικά, όμως, αφήνεις λιγάκι αόριστα τα όρια της μετεπιστήμης, σαν να μου φάνηκε πως είναι ικανή να καταφέρει τα πάντα. Για κάποια επιστημονικά επιτεύγματα, αν και μου άρεσαν σαν ιδέες λόγω του ότι είχαν μια δόση χιούμορ, έχω κι εγώ τις ενστάσεις μου. Όπως η οπτική καφεΐνη και η φωνητική ενέργεια. Εντάξει, καταλαβαίνω ότι θέλεις να δείξεις την εξέλιξη της επιστήμης, αλλά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να το κάνεις αυτό. Πχ, αυτό με τα «όλα αιωρούμενα» μου άρεσε, όπως και τα αυτοκίνητα που «συνεννοούνταν». Για την αναδημιουργία, συμφωνώ με τον Σκάνερ. Δεν μου άρεσε και πολύ σαν ιδέα στην αρχή, αλλά στο τέλος με ικανοποίησε. Γενικά, μου άρεσε ο κόσμος που δημιούργησες. Είχε πολλές λεπτομέρειες και φάνηκε πως τον δούλεψες αρκετά. Αλλά κι εγώ τσινώ λίγο με την «ακριβώς παράλληλη» εξέλιξη των δύο πλανητών και με την «ακριβώς ίδια» ορολογία και χρονολόγηση. Από άποψη γραφής την βρήκα πολύ καλή. Το κείμενο έρεε συνέχεια και διαβάστηκε πολύ εύκολα. Να προτιμάς να βάζεις τους διαλόγους σου σε ξεχωριστές γραμμές. Χτυπούν πιο καλά στο μάτι, αλλά και διαβάζονται πιο εύκολα, χωρίς να μπερδεύεται ο αναγνώστης για το ποιος μιλάει. Εκτός απ’ τα λαθάκια που παρατήρησε ο Σκάνερ, να επισημάνω κι εγώ μερικά: Όχι «νοήμουσας ζωής», αλλά νοήμονος ζωής, αρσενικό και θηλυκό είναι το ίδιο (ο, η νοήμων). Είναι μάννα εξ ουρανού, όχι «μάνα». Έκανες μια πολύ καλή πρώτη εμφάνιση στο φόρουμ. Ελπίζω να διαβάσω κι άλλες τέτοιες ιστορίες σου σύντομα. Καλωσόρισες! Edited April 26, 2011 by Mesmer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJDB Posted April 26, 2011 Author Share Posted April 26, 2011 Σε ευχαριστώ για το σχόλιο και καλώς σε βρήκα κι εσένα Άγγελε . Τα λαθάκια που μου έχουν ξεφύγει (συν ότι άλλο βρω) θα τα διορθώσω εντός των επόμενων ημερών, μιας και έχω παράλληλα στα σκαριά και μια δεύτερη ιστορία. . Επίσης, πολύ σημαντικά θεωρώ αυτά που μου προτείνετε για την μορφοποίηση (για τα εισαγωγικά ο scanner και για τις παραγράφους εσύ) μιας και πάντα έχω ένα θέμα με το αν η δική μου "οπτική" για το θέμα είναι και η πιο αποτελεσματική (πχ εμένα μου αρέσει να βλέπω κατεβατά παραγράφους από κείμενο, αλλά αυτό ενδέχεται να είναι και κουραστικό). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts