Mesmer Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 (edited) Όνομα Συγγραφέα: Άγγελος Είδος: Ό,τι να 'ναι Φαντασία Αριθμός Λέξεων: 670 Αυτοτελής; Ναι Σχόλια: Ζητώ την κατανόησή σας... Επική πτώση Το ευκίνητο μαχητικό αεροσκάφος του έκανε δυο-τρεις καταπληκτικούς ελιγμούς, ντριπλάροντας με ευκολία τους πυραύλους που είχαν εκτοξευθεί εναντίον του από το εχθρικό πετούμενο, που τον κυνηγούσε με καρτερία το τελευταία μισάωρο. Πραγματικά τού είχε σπάσει τα νεύρα, λες και του είχε κάνει τίποτα. Του βομβάρδισες τη χώρα, κάφρε, έλεγε μια φωνούλα μέσα του, στην οποία έκανε πως δεν έδινε σημασία. Ο πρώτος πύραυλος πέρασε, ξυστά, δίπλα από τη δεξιά πτέρυγα. Το χέρι του κίνησε με μαεστρία το μοχλό κατεύθυνσης και ο δεύτερος πύραυλος πέρασε, ξυστά, κάτω από την άτρακτο. Ο τρίτος πύραυλος, τον οποίον ούτε που πρόλαβε να δει, του ανατίναξε το σκάφος… ξυστά. Για μια στιγμή πίστεψε ότι είχε προλάβει να πατήσει το κουμπί της εκτόξευσης του καθίσματος κι ότι σε λίγο θα έκανε κούνια-μπέλα κρεμάμενος από το αλεξίπτωτό του. Μετά είδε το χέρι του να περνά μπροστά από τα μάτια του. Όλο του το χέρι, απ’ τον ώμο και κάτω. Του φάνηκε ότι κουνιόταν πέρα-δώθε, σαν να τον χαιρετούσε. Αντίο και σε σένα, αγαπημένο μου χέρι, είπε από μέσα του. Η έκρηξη ήταν εκκωφαντική και διέλυσε τα πάντα, αλλά εκείνος ήταν ήδη φάντασμα, κι έτσι δεν τον ένοιαξε καθόλου. Του άρεσε, όμως, να παρατηρεί όλα εκείνα τα μεταλλικά συντρίμμια, αναμειγμένα με μερικά ξεροκαρβουνιασμένα κομματάκια σάρκας, να ορμούν προς το έδαφος. Τότε ήταν που κατάλαβε πως έπεφτε κι εκείνος. Όλα είχαν γίνει πολύ γρήγορα. Τη μια στιγμή ήταν ζωντανός και οδηγούσε ένα στέιτ-οφ-δι-αρτ αεροσκάφος, την άλλη ήταν φάντασμα σε ελεύθερη πτώση. Προσπαθούσε να βάλει τις σκέψεις του σε τάξη, κι αν δεν υπήρχε το καταραμένο το έδαφος που ερχόταν κατά πάνω του όλο και πιο γρήγορα, μπορεί και να τα κατάφερνε. Το μυαλό του δούλευε πυρετωδώς, υπολογίζοντας το ύψος στο οποίο βρισκόταν και την επιτάχυνση της βαρύτητας, ώστε να βρει πόσος χρόνος ζωής τού είχε απομείνει. Είσαι φάντασμα, ηλίθιε! Σ’ αυτήν τη μικρή φωνούλα έδωσε σημασία. Απ’ ό,τι φαινόταν, η βαρύτητα ήταν μια κακούργα σκύλα, που δεν την ένοιαζε αν είσαι φάντασμα ή όχι. Εκείνη συνέχιζε να κάνει τη δουλειά της, γράφοντάς σε στα παλιά της τα παπούτσια. Για μια στιγμή μόνο σκέφτηκε τι είδους παπούτσια θα φορούσε η βαρύτητα. Γέλασε λίγο, αλλά αυτό ήταν όλο. Η απόσταση που τον χώριζε από το έδαφος καλύφθηκε αρκετά γρήγορα, πράγμα που δεν του άρεσε και πολύ. Όταν βρόντηξε στο έδαφος… όπα… περίμενε… γιατί δεν βρόντηξε στο έδαφος; Υπήρξε μια μικρή, σχετική ελάττωση της ταχύτητας, κατά τα άλλα όμως, η πτώση συνεχιζόταν κανονικά και με το νόμο. Εκείνος ήταν άυλος και –Αϊνστάιν, ρούφα την– η βαρύτητα δούλευε ακόμη και σε φασματικές διαστάσεις. Περίφημα. Άρχισε να αισθάνεται μια γενική και καθόλα καθολική δυσφορία. Σκοτάδι τον κάλυψε, η πίεση γύρω του, που αν και δεν την ένιωθε, όλο και μεγάλωνε, η ταχύτητα της πτώσης αυξήθηκε ξανά και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, τον έτρωγε και η μύτη του. Μετά από κάμποσες αδιευκρίνιστες στιγμές πτώσης, τη θέση των σκοτεινών πετρωμάτων πήρε μια απόκοσμη κοκκινίζουσα λάμψη. Ήταν αρκετά βαθιά πλέον και οι βράχοι έδιναν σιγά-σιγά τη θέση τους στο μάγμα. Το κατάλαβε αυτό από το κόκκινο ιριδίζον χρώμα φυσικά, αλλά και την τσουρουφλιστική ατμόσφαιρα που επικρατούσε. Στ’ αλήθεια έβραζε ο τόπος. Τα πάντα ήταν λιωμένα. Όπου και να κοιτούσε έβλεπε τηγμένα μέταλλα να ρέουν από δω κι από κει και να λαμπιρίζουν ατάραχα, λες και δεν βυθιζόταν ένα φάντασμα μέσα τους. Αυτή κι αν ήταν αδιαφορία! Η πτώση του σταμάτησε μ’ ένα μικρό αδιόρατο «πουφ». Είχε φτάσει στο κέντρο βάρους της Γης κι έπεσε κάπου στα μαλακά. Αυτό νόμισε στην αρχή. Μετά είδε κάμποσες άλλες χιλιάδες φαντάσματα να προσπαθούν να κολυμπήσουν κόντρα στο ρεύμα της βαρύτητας, κι αυτή να τους τραβά άσπλαχνα προς τα πίσω, ρίχνοντάς τους πάνω σε μια τεραστίων διαστάσεων στοίβα φαντασμάτων. Κοίταξε γύρω του και είδε ότι είχε προσγειωθεί πάνω σ’ ένα σωρό άυλων κορμιών. Ένα χέρι πάσχιζε να ανοίξει χώρο ανάμεσα σε τρία κεφάλια και δύο πόδια για να βγει στην επιφάνεια. Κι’ αυτό συνέβαινε ως εκεί που έφτανε το μάτι. Χωρίς να νιώθει αληθινή λύπη, στεναχωρήθηκε για τον κακομοίρη που βρισκόταν κέντρο-κέντρο. Ώστε εδώ είναι η πουτάνα η κόλαση, σκέφτηκε. ΤΕΛΟΣ Διδυμότειχο, 18 Μαΐου 2011 Edited May 18, 2011 by Mesmer 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Howard Crease Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 (edited) Μου άρεσε η ιδέα, μου άρεσε ο τρόπος που την απέδωσες, μού άρεσε το χιούμορ σου, καθώς ΚΑΙ το τέλος (even if I saw that comin') Το μόνο που με χάλασε ήταν η "γενική, καθόλα καθολική δυσφορία". Ξέρω πως το έκανες σαν κομμάτι αστείας γραφής και δεν είναι ότι σου ξέφυγε. Παρ' όλα αυτά, ήταν λίγο too much για τα γούστα μου. Α! Και θα μού άρεσε ακόμα περισσότερο αν δεν ήταν φάντασμα, αλλά πραγματικό πτώμα που με έναν υπερφυσικό τρόπο η γη ρουφούσε στο εσωτερικό της. Τότε βέβαια, τα πράγματα δεν θα ήταν και τόσο κωμικά, άρα ίσως και να έκανες την καλύτερη επιλογή. Μπράβο φίλε μου! Edited May 18, 2011 by Howard Crease Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DinMacXanthi Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 Με το που είδα τον τίτλο μου ήρθε το "Epic Fail!" στο μυαλό Ευτυχώς για τους αναγνώστες, δεν ισχύει για το κείμενο. Συμπαθητικό φλασάκι Άγγελε, αν και είπα να ποστάρω για να πω το εξής: ξενερώνω απίστευτα όταν αυτομειώνει κάποιος τη δουλειά του... άκου εκεί "ηλίθιο". Και δεν είσαι ο μόνος που το έχει κάνει, αλλά είναι το πιο πρόσφατο που είδα (plus, εσύ ξέρω πως ενδιαφέρεσαι και ζυγίζεις τις γνώμες, γι'αυτό και στο γράφω μιας και το θεωρώ σημαντικό). Λοιπόν, δεν υπάρχει λόγος εν προκειμένει να πεις κάτι τέτοιο. Άσε τον αναγνώστη να το πει. Αν δεν μου έμενε το epic fail αλλά και το μικρό μέγεθος του κειμένου, θα το προσπερνούσα καθαρά και μόνο από τη στάμπα που του κόλλησες. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Innerspaceman Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 (edited) Καλό. Moυ άρεσε. Έχω την εντύπωση όμως πως δεν χρειαζόταν να είναι τόσο πρωταγωνιστικό το "κωμικό" στοιχείο. Το αδίκησε νομίζω λίγο σαν ιδέα. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα πολύ καλό φλασάκι Τρόμου . Παρ΄όλα αυτά δεν αμφιβάλω πως ακόμη και έτσι έχει την ιδιομορφία του, αλλά μου θυμίζει λίγο ανέκδοτο (ειδικά η τελευταία φράση όπως αποτυπώθηκε). Edited May 18, 2011 by Innerspaceman Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 Μάλλον είπες το "ηλίθιο" για να τραβήξεις την προσοχή,ε;Συμφωνώ με τον Ντιν από πάνω, δεν είναι ωραίο να απαξιώνεις έτσι τα έργα σου. Ίσως ήθελες να υπονοήσεις το κωμικό στοιχείο, που εμένα δεν με χάλασε, ίσα ίσα μου φάνηκε ωραία η λίγο πιο ωμή και απελευθερωμένη γλώσσα που χρησιμοποίησες! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ad Noctum Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 Εμένα μου άρεσε ακριβώς έτσι όπως είναι. Ο τίτλος προδιαθέτει για κάτι κωμικό και πιστεύω ότι το υπηρετείς άψογα στο κείμενό σου. Σαν ιδέα δεν είχε κάποια μεγάλη πρωτοτυπία, εκτός της πτώσης του άυλου (πνίγηκα με το φραπέ, όταν διάβασα την έκφραση "ρούφα τον Αινστάιν") Συμφωνώ με τον Ντίνο: μην ταμπελιάζεις τις ιστορίες σου, χωρίς να υπάρχει λόγος. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesmer Posted May 18, 2011 Author Share Posted May 18, 2011 (edited) Σας ευχαριστώ όλους για σχόλια και τα καλά λόγια, παιδιά. Αυτό για το ηλίθιο, ίσως έπρεπε να είναι «ηλίθιο», έχετε δίκιο. Σε καμιά περίπτωση δεν το έκανα για να απαξιώσω το κείμενο ή να του βάλω ταμπέλα. Ήθελα απλά να τονίσω τον χιουμοριστικό του χαρακτήρα. Όπως και να 'χει, αφού χτυπάει έτσι άσχημα, θα το αφαιρέσω. Howard Crease, η «γενική και καθόλα καθολική δυσφορία» είναι, όντως, μόνο ένας απλός χιουμοριστικός πλεονασμός, καθολικώς -...γενικά. Edited May 18, 2011 by Mesmer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheSea IsBurned Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 Με το που είδα τον τίτλο μου ήρθε το "Epic Fail!" στο μυαλό Ευτυχώς για τους αναγνώστες, δεν ισχύει για το κείμενο. Συμπαθητικό φλασάκι Άγγελε, αν και είπα να ποστάρω για να πω το εξής: ξενερώνω απίστευτα όταν αυτομειώνει κάποιος τη δουλειά του... άκου εκεί "ηλίθιο". Και δεν είσαι ο μόνος που το έχει κάνει, αλλά είναι το πιο πρόσφατο που είδα (plus, εσύ ξέρω πως ενδιαφέρεσαι και ζυγίζεις τις γνώμες, γι'αυτό και στο γράφω μιας και το θεωρώ σημαντικό). Λοιπόν, δεν υπάρχει λόγος εν προκειμένει να πεις κάτι τέτοιο. Άσε τον αναγνώστη να το πει. Αν δεν μου έμενε το epic fail αλλά και το μικρό μέγεθος του κειμένου, θα το προσπερνούσα καθαρά και μόνο από τη στάμπα που του κόλλησες. Εντάξει, όλοι ξέρουμς λίγο πολύ γιατί το κάνουμε αυτό. Αν πεις στον άλλο ότι πρόκειται να διαβάσει μια βλακεία και αυτό που διαβάσει δεν είναι βλακεία θα πάει κατευθείαν πολύ υψηλότερα απ' όσο θα πήγαινε αν το διάβαζε περιμένοντας να διαβάσει κάτι καλό. Προς θεού, δε μιλάω για τον Μεσμερ ή για τη συγκεκριμένη ιστορία - την οποία οφείλω να ομολογήσω δεν τη διάβασα ακόμα. Μη με παρεξηγήσετε. Γενικά μιλάω. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiessa Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 Με το που είδα τον τίτλο μου ήρθε το "Epic Fail!" στο μυαλό Ευτυχώς για τους αναγνώστες, δεν ισχύει για το κείμενο. Χε, χε!. Ναι κι εμένα η πτώση για κάποιο λόγο μού έφερε στο μυαλό κάποιο είδος αποτυχίας. Αλλά, καμία σχέση. Και να πω την αλήθεια, παρόλο που έπρεπε να το είχα υποψιαστεί, το τέλος με βρήκε απροετοίμαστη. Καλό αυτό. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cassandra Gotha Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 Τα παπούτσια της βαρύτητας και ο Αινστάιν που μένει κάγκελο ήταν οι καλύτερες στιγμές για 'μένα! Απολαμβάνω πάντα τον ανέμελο τρόπο που οι συγγραφείς αφήνονται να παίξουν, χωρίς να προσπαθούν να γράψουν κάτι που "στέκει". Μπορώ να πω ότι απολαμβάνω τέτοια κείμενα περισσότερο από τα "κανονικά". ( Δεν περίμενα ότι μπορείς να γράψεις τόσο χαλαρωμένα. Αλήθεια. ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Howard Crease Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 Με το που είδα τον τίτλο μου ήρθε το "Epic Fail!" στο μυαλό Ευτυχώς για τους αναγνώστες, δεν ισχύει για το κείμενο. Συμπαθητικό φλασάκι Άγγελε, αν και είπα να ποστάρω για να πω το εξής: ξενερώνω απίστευτα όταν αυτομειώνει κάποιος τη δουλειά του... άκου εκεί "ηλίθιο". Και δεν είσαι ο μόνος που το έχει κάνει, αλλά είναι το πιο πρόσφατο που είδα (plus, εσύ ξέρω πως ενδιαφέρεσαι και ζυγίζεις τις γνώμες, γι'αυτό και στο γράφω μιας και το θεωρώ σημαντικό). Λοιπόν, δεν υπάρχει λόγος εν προκειμένει να πεις κάτι τέτοιο. Άσε τον αναγνώστη να το πει. Αν δεν μου έμενε το epic fail αλλά και το μικρό μέγεθος του κειμένου, θα το προσπερνούσα καθαρά και μόνο από τη στάμπα που του κόλλησες. Εντάξει, όλοι ξέρουμς λίγο πολύ γιατί το κάνουμε αυτό. Αν πεις στον άλλο ότι πρόκειται να διαβάσει μια βλακεία και αυτό που διαβάσει δεν είναι βλακεία θα πάει κατευθείαν πολύ υψηλότερα απ' όσο θα πήγαινε αν το διάβαζε περιμένοντας να διαβάσει κάτι καλό. Προς θεού, δε μιλάω για τον Μεσμερ ή για τη συγκεκριμένη ιστορία - την οποία οφείλω να ομολογήσω δεν τη διάβασα ακόμα. Μη με παρεξηγήσετε. Γενικά μιλάω. Να με συγχωρείς αγαπητή Σάντι, όμως βρίσκω πολύ λάθος την τοποθέτησή σου. Παρουσιάζεις το βρισίδι ενός δικού σου έργου σαν τακτική για να αρέσει περισσότερο, σε περίπτωση που δεν είναι καλό. WTF? To να πει ένας συγγραφέας το κείμενό του βλάκεια θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει τη δική του δυσαρέσκεια για το έργο του -κάτι που έχει δικαίωμα να κάνει ΜΟΝΟ πριν το ολοκληρώσει, γιατί ύστερα, απλούστατα, θα είναι σαν να χλευάζει τον ίδιο του τον εαυτό- , και όχι να ξορκίσει την ΤΥΧΟΝ δυσαρέσκεια που θα μπορούσε να δείξει ένας αναγνώστης απέναντί του! Προσωπικά, είμαι ΚΑΘΕΤΟΣ σε αυτό. Σόρρυ για τη σφήνα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesmer Posted May 18, 2011 Author Share Posted May 18, 2011 Σας ευχαριστώ για τα σχόλια, Βάσω, Σάντι (που περιμένω να διαβάσεις κιόλας την ιστορία ), Άννα! Την ιστοριούλα αυτή την έγραψα χθες το βράδυ στη δουλειά. Καθόμουν κατά τις 12 το βράδυ και διάβαζα Ντερκ Τζέντλυ (όποιος έχει διαβάσει Ντάγκλας Άνταμς ξέρει ότι αυτός ο τύπος πρέπει οπωσδήποτε να μας πει τι παίρνει όταν γράφει!), όταν μου ήρθε η συγκεκριμένη ιδέα. Παράτησα λοιπόν το βιβλίο και στρώθηκα στο γράψιμο. Περίπου μια ωρίτσα μετά ήταν έτοιμη. Γι' αυτό βγήκε έτσι αυθόρμητη και χαλαρή, Άννα. Πράγματι είναι ωραία εμπειρία όταν γράφεις έτσι... πολύ διασκεδαστικό Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesmer Posted May 18, 2011 Author Share Posted May 18, 2011 Να με συγχωρείς αγαπητή Σάντι, όμως βρίσκω πολύ λάθος την τοποθέτησή σου. Παρουσιάζεις το βρισίδι ενός δικού σου έργου σαν τακτική για να αρέσει περισσότερο, σε περίπτωση που δεν είναι καλό. WTF? To να πει ένας συγγραφέας το κείμενό του βλάκεια θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει τη δική του δυσαρέσκεια για το έργο του -κάτι που έχει δικαίωμα να κάνει ΜΟΝΟ πριν το ολοκληρώσει, γιατί ύστερα, απλούστατα, θα είναι σαν να χλευάζει τον ίδιο του τον εαυτό- , και όχι να ξορκίσει την ΤΥΧΟΝ δυσαρέσκεια που θα μπορούσε να δείξει ένας αναγνώστης απέναντί του! Προσωπικά, είμαι ΚΑΘΕΤΟΣ σε αυτό. Σόρρυ για τη σφήνα. Να πω για ακόμη μία φορά ότι εκείνο το σχόλιο -το οποίο έχει αφαιρεθεί- δεν το έκανα για να χαρακτηρίσω την ιστορία, αλλά το είδος του περιεχομένου, που είναι κομματάκι τραγελαφικό, τουλάχιστον εγώ έτσι το έβλεπα. Ποτέ δεν θα χαρακτήριζα έτσι κάτι που έγραψα. Κι αν το έκανα, θα ήταν μόνο για μένα και το κείμενο εκείνο δεν θα έφτανε ποτέ ως εδώ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Howard Crease Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 Να με συγχωρείς αγαπητή Σάντι, όμως βρίσκω πολύ λάθος την τοποθέτησή σου. Παρουσιάζεις το βρισίδι ενός δικού σου έργου σαν τακτική για να αρέσει περισσότερο, σε περίπτωση που δεν είναι καλό. WTF? To να πει ένας συγγραφέας το κείμενό του βλάκεια θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει τη δική του δυσαρέσκεια για το έργο του -κάτι που έχει δικαίωμα να κάνει ΜΟΝΟ πριν το ολοκληρώσει, γιατί ύστερα, απλούστατα, θα είναι σαν να χλευάζει τον ίδιο του τον εαυτό- , και όχι να ξορκίσει την ΤΥΧΟΝ δυσαρέσκεια που θα μπορούσε να δείξει ένας αναγνώστης απέναντί του! Προσωπικά, είμαι ΚΑΘΕΤΟΣ σε αυτό. Σόρρυ για τη σφήνα. Να πω για ακόμη μία φορά ότι εκείνο το σχόλιο -το οποίο έχει αφαιρεθεί- δεν το έκανα για να χαρακτηρίσω την ιστορία, αλλά το είδος του περιεχομένου, που είναι κομματάκι τραγελαφικό, τουλάχιστον εγώ έτσι το έβλεπα. Ποτέ δεν θα χαρακτήριζα έτσι κάτι που έγραψα. Κι αν το έκανα, θα ήταν μόνο για μένα και το κείμενο εκείνο δεν θα έφτανε ποτέ ως εδώ. Mesmer, καταλαβαίνεις ότι στο τελευταίο μου post αναφερόμουν στον ισχυρισμό της Σάντι και όχι στον χαρακτηρισμό σου, έτσι; Το σχόλιο που λες εμένα προσωπικά δε με ενόχλησε καθόλου -αν το είχε κάνει, θα το είχα επισημάνει στην αρχική μου κριτική. Ίσα ίσα που το είδα όπως ακριβώς ήλπιζες κι εσύ να το δουν και οι υπόλοιποι. Εξηγούμαστε, για να μην παρεξηγούμαστε Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesmer Posted May 18, 2011 Author Share Posted May 18, 2011 Mesmer, καταλαβαίνεις ότι στο τελευταίο μου post αναφερόμουν στον ισχυρισμό της Σάντι και όχι στον χαρακτηρισμό σου, έτσι; Το σχόλιο που λες εμένα προσωπικά δε με ενόχλησε καθόλου -αν το είχε κάνει, θα το είχα επισημάνει στην αρχική μου κριτική. Ίσα ίσα που το είδα όπως ακριβώς ήλπιζες κι εσύ να το δουν και οι υπόλοιποι. Εξηγούμαστε, για να μην παρεξηγούμαστε Ναι, φυσικά και το καταλαβαίνω. Κακώς έσβησα το σχόλιο της Σάντι από την παράθεση, επειδή, ουσιαστικά, απαντούσα και σε κείνη. Για το πώς βλέπω εγώ τα πράγματα για το «βρίσιμο» των έργων μας. Καμία παρεξήγηση, βέβαια. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyrano Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 Ήθελα απλά να τονίσω τον χιουμοριστικό του χαρακτήρα. Αν αυτός είναι ο κύριος σκοπός σου, θέλει λίγο δουλίτσα το κείμενο. Πιο κοφτές φράσεις και λιγότερες συνδετικές λέξεις κι εκφράσεις, ώστε ν' αναδεικνύεται καλύτερα το χιούμορ (να έρχονται οι εκπλήξεις-ανατροπές σαν διαδοχικά μικρά σοκ). Δε μπορώ να το εκφράσω πολύ καθαρά, αλλά το χιούμορ μοιάζει συχνά με μουσική: θέλει ρυθμό κι εναλλαγές ρυθμικών μοτίβων. Παίζεις αρκετά με το point of view: είναι ενδιαφέρον, αλλά σε τόσο μικρό κείμενο, ίσως θα ήταν προτιμότερο να έμενες πιστός σε μία οπτική γωνία. Ενδιαφέρουσα ιδέα, είναι σα κινηματογραφικό φλασάκι διανθισμένο με συνειρμούς. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesmer Posted May 18, 2011 Author Share Posted May 18, 2011 Ήθελα απλά να τονίσω τον χιουμοριστικό του χαρακτήρα. Αν αυτός είναι ο κύριος σκοπός σου, θέλει λίγο δουλίτσα το κείμενο. Πιο κοφτές φράσεις και λιγότερες συνδετικές λέξεις κι εκφράσεις, ώστε ν' αναδεικνύεται καλύτερα το χιούμορ (να έρχονται οι εκπλήξεις-ανατροπές σαν διαδοχικά μικρά σοκ). Δε μπορώ να το εκφράσω πολύ καθαρά, αλλά το χιούμορ μοιάζει συχνά με μουσική: θέλει ρυθμό κι εναλλαγές ρυθμικών μοτίβων. Παίζεις αρκετά με το point of view: είναι ενδιαφέρον, αλλά σε τόσο μικρό κείμενο, ίσως θα ήταν προτιμότερο να έμενες πιστός σε μία οπτική γωνία. Ενδιαφέρουσα ιδέα, είναι σα κινηματογραφικό φλασάκι διανθισμένο με συνειρμούς. Μάλλον έχεις δίκιο. Συμφωνώ στο ότι το χιούμορ βγαίνει καλύτερα μέσα από κοφτές εκφράσεις. Πρέπει να χτυπάει στο κατάλληλο σημείο. Βασικά, δεν είχα δώσει πολλή σκέψη προς αυτήν την κατεύθυνση όταν το έγραφα, απλά το έγραφα όπως μου ερχόταν. Και βλέποντάς το ξανά, μετά το σχόλιό σου, πρόσεξα όντως ότι υπάρχουν μερικές μεγάλες προτάσεις που στερούν από το ύφος του. Ίσως θα έπρεπε να του ρίξω ένα συμμαζεματάκι κάποια στιγμή. Ευχαριστώ για το σχόλιο, Ποθητέ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheSea IsBurned Posted May 18, 2011 Share Posted May 18, 2011 Mesmer, καταλαβαίνεις ότι στο τελευταίο μου post αναφερόμουν στον ισχυρισμό της Σάντι και όχι στον χαρακτηρισμό σου, έτσι; Το σχόλιο που λες εμένα προσωπικά δε με ενόχλησε καθόλου -αν το είχε κάνει, θα το είχα επισημάνει στην αρχική μου κριτική. Ίσα ίσα που το είδα όπως ακριβώς ήλπιζες κι εσύ να το δουν και οι υπόλοιποι. Εξηγούμαστε, για να μην παρεξηγούμαστε Ναι, φυσικά και το καταλαβαίνω. Κακώς έσβησα το σχόλιο της Σάντι από την παράθεση, επειδή, ουσιαστικά, απαντούσα και σε κείνη. Για το πώς βλέπω εγώ τα πράγματα για το «βρίσιμο» των έργων μας. Καμία παρεξήγηση, βέβαια. Το ήξερα ότι θα το παρεξηγήσετε, αλλά ήταν μεγάλος πειρασμός. Δεν το εννοούσα έτσι Χάουαρντ. Είναι όπως όταν για παράδειγμα λες "είμαι χόντρος" θέλοντας να ακούσεις ότι είσαι αδύνατος, εσύ μπορεί στ' αλήθεια να πιστεύεις ότι είσαι χοντρός αλλά είναι περίεργο, ε; Οι άνθρωποι πάντα θέλουν να ακούν καλά πράγματα. Εσένα αν δε σου άρεσε ένα κείμενό σου, θα το άνεβαζες στο σάιτ ή θα το καταχώνιαζες σε ένα συρτάρι; Ανεβάζουμε τα κείμενα περιμένοντας να πάρουμε συμβουλές και - φυσικά - να ακούσουμε καλά πράγματα. Ελπίζω να καταλαβαίνετε με ποια έννοια το λέω. Και δεν έχει να κάνει με τον Μέσμερ αυτό και την ιστορία του. Απλά με αυτό που είπε ο Ντιν, γενικά. Μέσμερ, το διάβασα! Τρομερό. Κάθε ιστορία σου μ' αρέσει και περισσότερο. Θα δοκιμάσω να γράψω κι εγώ χαλαρά καμιά μέρα, να δω τι θα βγει! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesmer Posted May 19, 2011 Author Share Posted May 19, 2011 Να 'σαι καλά, Σάντι! Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Howard Crease Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 (edited) Το ήξερα ότι θα το παρεξηγήσετε, αλλά ήταν μεγάλος πειρασμός. Δεν το εννοούσα έτσι Χάουαρντ. Είναι όπως όταν για παράδειγμα λες "είμαι χόντρος" θέλοντας να ακούσεις ότι είσαι αδύνατος, εσύ μπορεί στ' αλήθεια να πιστεύεις ότι είσαι χοντρός αλλά είναι περίεργο, ε; Οι άνθρωποι πάντα θέλουν να ακούν καλά πράγματα. Εσένα αν δε σου άρεσε ένα κείμενό σου, θα το άνεβαζες στο σάιτ ή θα το καταχώνιαζες σε ένα συρτάρι; Ανεβάζουμε τα κείμενα περιμένοντας να πάρουμε συμβουλές και - φυσικά - να ακούσουμε καλά πράγματα. Ελπίζω να καταλαβαίνετε με ποια έννοια το λέω. Και δεν έχει να κάνει με τον Μέσμερ αυτό και την ιστορία του. Απλά με αυτό που είπε ο Ντιν, γενικά. Μέσμερ, το διάβασα! Τρομερό. Κάθε ιστορία σου μ' αρέσει και περισσότερο. Θα δοκιμάσω να γράψω κι εγώ χαλαρά καμιά μέρα, να δω τι θα βγει! Noμίζω πως ξεφεύγεις λίγο, ή απλά δεν καταλαβαίνω τί θες να πεις. Το παράδειγμά σου με το "είμαι χοντρός" είναι αντιφατικό, γιατί δεν γίνεται να λες οτιδήποτε αρνητικό για κάτι δικό σου, να το πιστεύεις μάλιστα, μα να περιμένεις να ακούσεις κάτι καλό. Αυτό θα ήταν υπερφυσικό, και όντως περίεργο, όπως λες κι εσύ. Και δεύτερον, το θέμα "γιατί ανεβάζω τα κείμενά μου στο site" είναι κάπως άσχετο, γιατί δεν έχει να κάνει με τον οποιονδήποτε χαρακτηρισμό, σωστό ή όχι. Μια και το ανέφερες όμως, δεν πιστεύω πως οι συμβουλές ταυτίζονται με καλά πράγματα. Από αλλού θα πάρεις μια χρήσιμη συμβουλή, από αλλού έναν έπαινο, από αλλού κάτι ανάμεικτο, και από αλλού κάτι σκληρό. Ποτέ δεν είναι το ίδιο. Και μάλλον κι εσύ έτσι το βλέπεις, απλά το διατύπωσες με τον λάθος τρόπο. Τέσπα, σόρρυ Mesmer για τα άκυρα σχόλια, αλλά ήταν όντως μεγάλος πειρασμός Δεν θα ξαναγίνει Edited May 19, 2011 by Howard Crease Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheSea IsBurned Posted May 19, 2011 Share Posted May 19, 2011 Ναι, σορυ Μεσμερ για τα άκυρα σχόλια. Μιλάω για συνειδητό και υποσυνείδητο αλλά μάλλον δεν έχεις σκεφτεί το θέμα όσο εγώ οπότε... Ξέχνα το!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lady Nina Posted June 8, 2011 Share Posted June 8, 2011 Το είχα ξαναδιαβάσει όταν το πρωτοανέβασες, αλλά το ξαναδιάβασα και τώρα. Επικό! Αν μικρύνεις λίγο κάποιες προτάσεις, θα είναι ακόμα πιο σπαρταριστό! Και από εδώ κι εμπρός, αρχίζει το spam. Αν και η συζήτηση σχετικά με τους χαρακτηρισμούς των κειμένων μας θεωρείται ότι έχει λήξει (για να μην πω "λήξασα" και με μπουζουριάσει η "Αστυνομία Δημοτικής Γλώσσας Του Αισθήματος Και Της Καρδιάς" ) θα ήθελα να πω κι εγώ τη γνώμη μου, αν μου επιτρέπετε... Να τονίσω, όμως, πρώτα πως δεν αφορά την ιστορία του Άγγελου. Είναι μια γενική παρατήρηση, που μάλλον εδώ δεν ταιριάζει, θα έλεγα. Καταλαβαίνω απόλυτα τι εννοεί η Σάντυ και κάποιες φορές στο παρελθόν μπορεί να είχα μπει κι εγώ στον πειρασμό να κάνω κάτι παρόμοιο. Όταν βλέπεις τον άλλο να μην είναι ευχαριστημένος με το κείμενό του (ή με ο,τιδήποτε δικό του) από τον τρόπο που το λέει, καταλαβαίνεις πως δεν το εννοεί, πως απλά περιμένει επιβεβαίωση ή να του ανεβάσεις το ηθικό. Αυτό, όμως, λειτουργεί ανασταλτικά σε ορισμένες περιπτώσεις. Δεν αφήνει δηλαδή τον αναγνώστη να κρίνει από μόνος του και να πει τη γνώμη του αμερόληπτα, γιατί στο πίσω μέρος του μυαλού του παίζονται διάφορα περιέργα παιχνίδια. Σαν να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να αποδείξει πως ο ισχυρισμός, του συγγραφέα στην προκειμένη περίπτωση, δεν ευσταθεί κι έτσι χάνεται η όποια εποικοδομητική κριτική θα μπορούσε να γίνει, μόνο και μόνο για να "ανεβεί" το ηθικό του συγγραφέα. Ή τουλάχιστον, σε μένα έτσι λειτουργεί... Δεν ξέρω αν ήμουνα σαφής ή αν σας μπέρδεψα περισσότερο, αλλά αυτό είναι το συμπέρασμα που έχω βγάλει εγώ. Και φυσικά, δε συμφωνώ με αυτό το "τέχνασμα". Γενικώς, καλό είναι να αποφεύγουμε τους χαρακτηρισμούς του ίδιου μας του έργου, είτε είναι αρνητικοί είτε είναι θετικοί. Εφ'όσον τα ανεβάζουμε εδώ, καλό είναι να αφήνουμε τον αναγνώστη να κρίνει από μόνος του. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesmer Posted June 8, 2011 Author Share Posted June 8, 2011 Ευχαριστώ για το σχόλιο και το χρόνο σου, Λαίδη! Να πω, για ακόμη μία φορά, ότι εκείνο το σχόλιο το έκανα για να δείξω το τραγελαφικό και το κωμικοτραγικό της ιστορίας. Εντάξει, το παραδέχομαι, ήταν λάθος η διατύπωση, θα το γράψω εκατό φορές . Συμφωνώ πως ο συγγραφέας δεν πρέπει να χαρακτηρίζει τα έργα του. Το τι πιστεύει αυτός γι' αυτά είναι άλλο θέμα, αλλά αυτό που μετράει περισσότερο είναι η γνώμη των αναγνωστών. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lady Nina Posted June 8, 2011 Share Posted June 8, 2011 Αχ, και το τόνισα, βρε αδερφέ... ΔΕΝ αφορά την ιστορία σου! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesmer Posted June 8, 2011 Author Share Posted June 8, 2011 Αχ, και το τόνισα, βρε αδερφέ... ΔΕΝ αφορά την ιστορία σου! Μα ναι, το πρόσεξα. Απλά, αφού όλοι λέτε τα δικά σας, είπα να πω κι εγώ τα δικά μου Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts