Rikochet Posted March 1, 2005 Share Posted March 1, 2005 (edited) Με ενέπνευσαν, φαίνεται, τα μαθηματικά ( ), γιατί σήμερα, την ώρα που τα είχαμε, έγραψα ένα ποίημα, το οποίο είναι σε λίγο διαφορετικό στυλ απο τα υπόλοιπα μου (για την ακρίβεια, είναι σε αρχαϊκό στυλ - έτσι μου φαίνεται, τουλάχιστον). When shall moonlight's pale brightness Light 'neath the tear-drown'd eyes? When shall the dying soul's requies Cover the heart's uncover'd cries? O! Cruel and vile pain Like a blade plunged deep in my chest O! Hard and cold rain Drenching the mountain's bewilder'd crest Edited March 15, 2005 by Rikochet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nihilio Posted March 1, 2005 Share Posted March 1, 2005 Tα μαθηματικά πράγματι βοήθησαν, αφού η ακρίβεια στην ομοικαταληξία και το μέτρο είναι μαθηματική Κατά τα άλλα πολύ καλός. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blade master Posted March 1, 2005 Share Posted March 1, 2005 wow Riko! Θαυμάζω τη δημιουργικότητά σου! Όλο νέα κείμενα είσαι! Τα συγχαρητήρια μου. Μου άρεσαν πολύ οι στίχοι στο ποιήμα σου (Αλλά την ώρα των μαθηματικών ρε παιδί μου; Αυτά τα μαθήματα είναι ιερά ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienna Posted March 2, 2005 Share Posted March 2, 2005 (edited) Έτσι, αυτά πρέπει να κάνει κανείς στο σχολείο. Όχι μαθήματα και αηδίες! Μπράβο Ρίκο! Edited March 2, 2005 by Nienna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Orpheus Posted March 2, 2005 Share Posted March 2, 2005 (edited) Χμμ... Θα αρχίσω απ'τα τεχνικά για να καταλήξω στα ουσιώδη Μια πρόταση πρώτα... (ξέρω οι προτάσεις είναι το πιο αντικαλλιτεχνικό γενικά πράγμα για τους κύκλους μας...) Λοιπόν, θα μπορούσες να πεις requies αντί Requiem. Το 'Requiem' είναι μια ξεκάθαρη αναφορά την δυτικοχριστιανική Missa requiem, νεκρόσημη ακολουθία. Requiem είναι η πρώτη λέξη της λειτουργίας και είναι η λατινική requies=ανάπαυση σε πτώση αιτιατική ("Ανάπαυση αιώνια δώσε τους, Κύριε ..."). Βάζοντας 'requies' πετυχαίνεις: (α) να διατηρήσεις την αναφορά στη missa requiem που προφανώς ήταν ο πρώτος σκοπός, δίνοντας έτσι (β) διπλή σημασία στη λέξη: "πότε η ανάπαυση της εκπνέουσας καρδιάς" κλπ. (shoot me ) και φυσικά να προσθέσεις (γ) μια ομοιοκαταληξία (τρόπω τινί) και λίγη 'φινέτσα' στο στίχο (γενικά η χρήση της λέξης requiem έτσι χαλάει -για μένα- το όμορφο αρχαϊκό και φυσικό τοπίο που στήνεις με τις εικόνες σου - βλ. παρακάτω). Ένα καθαρά τεχνικό σχόλιο: δεν μου αρέσει πολύ το cover-uncover'd -- θα έψαχνα για μια άλλη λέξη για όποια απ'τις περιπτώσεις. Όπως ανέφερα μόλις, μ'αρέσουν πολύ οι εικόνες σου - πώς δένουν μεταξύ τους, το φεγγαρόφωτο και η βροχή με τα μάτια και τα δάκρυα (αντίστοιχα -για μένα-). Δεν θέλω να φλυαρώ, αλλά αυτές οι εικόνες μ'αρέσουν πολύ (και τους αντιστοιχεί πιο κείμενο από το 'ρέκβιεμ', προφανώς!) Επίσης, κάτι που στην πρώτη ανάγνωση με ενόχλησε, αλλά στη δεύτερη με εξέπληξε σχεδόν μαγικά: η παράδοξη σειρά της δεύτερης στροφής. Θα σου έλεγα χθες ότι το πρώτο της δίστιχο πρέπει να πάει στο τέλος, αλλιώς το ποίημα φαίνεται να συνεχίζει (χθες σου ζητούσα "bis", δηλαδή τη συνέχεια!). Στη δεύτερη ανάγνωση, αυτό το στοιχείο -αν και μάλλον αντι-αρχαϊκό- είναι σαν να δίνει στο ποίημα μια πνοή προς τα πάνω, μια ανάσα που σε κάνει να δεις πως κι η φύσει πονά μαζί με τον ποιητή! Υπέροχο!!! Bravi!!! Οι Μούσες μαζί σου πάντα, όπως χθες, -Ορφέας Edited March 2, 2005 by Orpheus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Throgos Posted March 2, 2005 Share Posted March 2, 2005 Αν και μικρό, υπέροχο και αφήνει ωραίες εντυπώσεις. Άρε να δεις κάτι κιλά στίχους που έχω γράψει την ώρα της Άλγεβρας... χιουμοριστικά στιχάκια στην τεχνολογία... διηγήματα στην Λογοτεχνία (χα, καλό αυτό!) και στα θρησκευτικά ότι θες... Άγιο το σχολείο! Οι πιο δημιουργικές μου ώρες! (Υ.Γ.: Γράφω και μουσική στο σχολείο, είχα γράψει ένα κομμάτι για έγχορδα στην Άλγεβρα πάλι) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts