Jump to content

Ode to "a Poestonian"

Lady Nina

Recommended Posts

Ode to "a Poestonian"

Στον τάφο σου ετησίως

Μια μέρα του Γενάρη

Έρχεται και τα πίνετε

Ένας μαυροντυμένος

Με τρία τριαντάφυλλα

Τ’αγαπημένο σου κονιάκ

Γιορτάζετε γενέθλια

Που’ναι χαραμισμένα

Εξήντα χρόνια πέρασαν

Που εσύ’σαι μες στο χώμα

Κι ο φίλος σου στο μάρμαρο

Ένα-ένα τα σκαλίζει

Το σώμα σου φαγώθηκε

Μα η μνήμη σου αιώνια

Τα ποιήματα κι οι εικόνες σου

Σαν μένουν στο μυαλό μας

Edited by Lady Nina

Από πού κι ως πού τα ποιήματα του Πόε μένουν στο μυαλό σου εσένα; Πότε πρόλαβες να τον αγαπήσεις;!tease.gif

Από πού κι ως πού τα ποιήματα του Πόε μένουν στο μυαλό σου εσένα; Πότε πρόλαβες να τον αγαπήσεις;!tease.gif

Ανταποκεί βρε! :p Έτσι είμαι εγώ, μπαμ-μπαμ! Τι νόμισες; Πως έχεις αποκλειστικά δικαιώματα στον Πόε; Φυσικά και μένουν στο μυαλό μου... Η Annabel Lee, το Dream within a dream... Τι με πέρασες! :tease: Πέρα απ'την πλάκα, αυτό είναι το ποίημα που σου είχα πει πως είχα γράψει...

ωραίο!!!

Ευχαριστώ πολύ, Τατού! ;-)

Πολύ ωραίο, αλλά και λυπητερό .:crybaby:

Είναι γραμμένο για τον Πόε, εξ'ου και ο τίτλος... Δες εδώ (κάτω-κάτω) και θα καταλάβεις την πηγή έμπνευσης του ποιήματος τούτου!

Είχα πολύ καιρό να θυμηθώ πόσο φυσικό (:king: ) – θα έπρεπε να – είναι να εμπνευστείς άμεσα κάτι όμορφο από μια διαλεγμένη αφορμή. Merci! :)

Edited by Cyrano

Εγώ σ'ευχαριστώ, Ποθητέ! :)

Κάτι ακόμα να πω για τον τίτλο, για όσους δεν το ξέρουν...

Πιο πολύ βάρος θα δώσω στο "a Poestonian". Είναι παράφραση του "a Bostonian", έτσι όπως τον είχαν αναφέρει στην πρώτη του ποιητική συλλογή, όπως θα δείτε παρακάτω. Φυσικά το "a Poestonian" προκύπτει από το παραπάνω και τον Poe.

Αντιγράφω από wikipedia: "His publishing career began humbly, with an anonymous collection of poems, Tamerlane and Other Poems (1827), credited only to "a Bostonian"."

Edited by Lady Nina

• 2 weeks later...

Χμμ δεν ξερω αν μου αρεσει, για την ακριβεια δεν μου αρεσει. Ουτε μου θυμιζει ποε.. ουτε μου δινει κατι. Μου κανει λιγο σαν να βγηκε πολυ αυθορμητα, τοσο που δεν προλαβε να δουλευτει λιγο και εμεινε καπως λιγο. Δεν νιωθω μια ατμοσφαιρα να με συνεπαιρνει να με τραβαει στην βαθια παρακμη της, οπως οταν διαβαζα ποε.

Επισης δεν μου αρεσει ο τιτλος στα αγγλικα, ενω το ποιημα ειναι γραμμενο στα ελληνικα (αυτο το ξαναεγραψα και σε αλλο ποιημα). Οταν πρωτοδιαβασα τον τιτλο (που μου αρεσε) πριν δω το ποιημα σκεφτηκα "Α... κατι γοητευτικα παρακμιακο! Να μου θυμιζει ποσο μεγαλη εμπνευση μπορει να ειναι ενας μεγαλος ποιητης" , αλλα δεν βρηκα αυτο που περιμενα και φυσικα αυτο ειναι μονο η προσωπικη μου αποψη.

Κατ'αρχάς, χαίρομαι που επέστρεψες και ζωντάνεψε κάπως η Βιβλιοθήκη Ποίησης. Μπράβο!

Όσον αφορά το ποίημα, πράγματι γράφτηκε αυθόρμητα, αφ'ότου διάβασα το άρθρο που προανέφερα. Δεν είχα σκοπό να μιμηθώ το ύφος του -εξ'άλλου ο κάθε ποιητής ή 'ποιητής' πρέπει να βρίσκει τη δική του φωνή. Άλλωστε, όταν είχα γράψει το μεγαλύτερο κομμάτι του ποιήματος, δεν είχα έρθει ακόμα σε επαφή με τα ποιήματα του Πόε. Μπορεί να γράφω ποιήματα, αλλά δεν μπορώ να πω πως διαβάζω ποίηση ιδιαίτερα.

Σχετικά με τον τίτλο, κι εμένα με χαλάει κάποιες φορές όταν είναι γραμμένος σε διαφορετική γλώσσα από το κείμενο ή το ποίημα. Όμως σε αυτή την περίπτωση, ήθελα να κάνω λογοπαίγνιο με τον Poe και το "a Bostonian", όπως εξήγησα και σε προηγούμενο ποστ. Κι αυτό δεν μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά.