Jump to content

Οι λυκοι του αρχεγονου ουρλιαχτου

laas7

Recommended Posts

Ειναι 2 αυτοτελη κειμενα, που συνδεονται μεταξυ τους γιατι εκφραζουν την ιδια ιδεα. Στηριζονται στην ιδεα της μεταμορφωσης του ανθρωπου σε ζωο, συγκεκριμενα σε λυκο, οπως πολλοι ινδιανοι σαμανοι ελεγαν (δεν ξερω αν εχετε διαβασει castaneda). Επισης στην θεωρια του φροιντ και περισσοτερο του γιουνγκ, πως τα τοτεμ ειναι ψυχολογικα μοτιβα και εχουν να κανουν με το ανθρωπινο υποσυνειδητο, οπως και με την δικη μου αγαπη για τους λυκους.

Τις νυχτες του φεγγαριου, μεσα μου αγρυπνα ο λυκος του αρχεγονου ουρλιαχτου. Τοτε ειναι, που θελω να τρεξω στα βουνα τα γεματα ελατα, την μυρωδια του δασους να νιωσω να γεμιζει τα πνευμονια μου, την γη ν' αγαπησω και τις πετρες. Σαν ο αρχεγονος εαυτος μου αφυπνιζεται και αφυπνιζει, πνευμα αρπακτικου που εχει βρει την θεση του στην φυση, η φωνη της ελευθερης καρδιας ταλαντωνεται. Μεχρι που καθαρα ακουγεται, να σκιζει σαν αετος, τον βραδινο-νυχτερινο αερα. Και μεσα μου ολα γεμιζουν-δεν υπαρχει πια κενο, μονο η ατοφια ατμοσφαιρα του αληθινου. Η ματια μου ταξιδευει πανω απο τις κορφες των δενδρων, των βουνων, ακουμπα τον ουρανο και στεκεται στο πιο ψηλο σημειο. Εκει που θελει να φτασει η καρδια. Ακουω τον ηχο της σιωπης και ολα μεσα μου δυναμωνουν, σαν το τραγουδι της παναρχαιας γης. Στα μονοπατια της, τατουαζ στο αιωνιο κορμι της, που απο παντα ηταν χαραγμενα, βρισκω τροπο και ξαναπερπατω. Στα πελματα μου νιωθω το χωμα αφρατο να κολαει, απο την υγρασια στις ριζες των δενδρων και ειναι σαν να κουβαλω μαζι μου την αληθεια. Γευομαι το πρωτο χιονι, σαν πεφτει παχυ και η ψυχη μου λιωνει μαζι. Τα ρουθουνια μου γεμιζουν απο τοσο καθαρο αερα, που σε καθε αναπνοη καθε κακη σκεψη φευγει. Μενει μονο η οσμη του δασους και του εαυτου μου. Το ενστικτο μου μιλα, για πρωτη φορα το ακουω τοσο καθαριο κρυσταλλο. Γυριζω προς το μερος, που αχνοφαινονται οσα θελει να μου δειξει. Γυριζω στην αρχη μου, στην αρχεγονη ψυχη μου.

Οποιος διαβασει αυτες τις γραμμες, ευχομαι λυκος να γινει. Σαν και εμενα.Η καρδια του να τραγουδησει στην νυχτα την αληθεια. Η ψυχη του ν' αποζητα το αγριο κυνηγι-την ελευθερια του να ζεις με ακραια ορια. Και οι αλλοι σαν σ' αντικρυζουν να λεν "Λυκος! Λυκος!" με θαυμασμο και φοβο να σε καλουν. Γιατι θα εχεις ζησει ως την ακρη του δασους περηφανα, γεματα. Και τα δοντια σου δεν 'χουν μεινει μονο στην ζεστη μαλακη σαρκα, μα θα ΄χουν φτασει στο κοκκαλο για να ρουφηξεις το μεδουλι. Να νικησεις την πεινα της μοναξιας. Και οταν ερθει και παλι το σκοταδι και οι νυχτεριδες πετουν, χορευοντας πανω απο το κεφαλι σου, σαν ερωτευμενα πουλια, να μην νιωθεις φοβο. Μονο ν΄ανεβεις στο πιο ψηλο βραχο του γκρεμου- εκει που ο ανεμος μιλα και σε καλει, να τεντωσεις τον λαιμο σου και να αλυχτισεις το κουραγιο σου. Την νικη σου επανω στον ιδιο σου τον εαυτο. Ολος ο κοσμος περα και απο το δασος να σταματησει για μια στιγμη- ν'ακουσει την φωνη, που σαν βραδινο γερακι, δαμαζει τον αερα. Το φεγγαρι ας φωτισει την ματια σου.

Ευχομαι λυκος, για παντα, να μεινω και να ζω ιερα, αφιερωμενα στα φεγγαρια της καρδιας.

Edited by Mesmer
Ορθογραφική διόρθωση, μετά από αίτηση συγγραφέα

Όμορφα κειμενάκια, πολύ ποιητικά, γεμάτα με όμορφες εικόνες που αφήνουν μια ευχάριστη γεύση, καθώς και μια αίσθηση ελευθερίας.

Πιστεύω πως αν τα έγραφες σε στοίχους δεν θα χρειάζονταν και πολλές αλλαγές για να γίνουν ποιήματα.

Ευχαριστω για τα καλα λογια!

Η αληθεια ειναι πως δεν ηθελα να τα κανω ποιηματα, αν και οντως ευκολα γινονται. Μου αρεσαν περισσοτερο με αυτον τον τροπο- μου φανηκαν πιο αληθινα ετσι. Σαν να μιλαει η ψυχη ενος ανθρωπου-λυκου.

Διακρινω (τι διακρινω.. το λες ξεκαθαρα) μια αγαπη για τους ινδιανικους μυθους. Αληθεια πως προεκυψε αυτο?

Τα κειμενακια πολυ ομορφα γραμμενα, με μια ποιητικη χροια (που ηδη σχολιαστηκε)

Α μαλλον εδωσα την λαθος εντυπωση :) Εγω βεβαια φταιω γιατι σε ολα τα τοπικ που εκανα προσφατα ελεγα συνεχως για ινδιανους (διαβασα προσφατα για σαμανους ινδιανους και προφανως εχω επηρεαστει). Να φανταστεις πως δεν ειναι η μεγαλη μου συμπαθεια. Πιο πολυ απο ολα μου αρεσουν οι ευρωπαικοι μυθοι των βορειων λαων. Οπως ψιλιαστηκες στο ποιημα για την αρχη του κοσμου λαας! Κατι που με κατεπληξε και δεν το περιμενα! :D

Τι να πω εχεις ενστικτο!

Μεγαλη αγαπη εχω για του λυκους ειναι η αληθεια. Και παρολο που συνηθως οι ινδιανοι σαμανοι τους αναφερουν οπως και την μεταμορφωση ανθρωπων σε τοτεμικα ζωα π.χ. λυκους αρκουδες πουμα κορακια αετους βουβαλους κτλ αναφερονται και στην ευρωπη. Λιγοτερο βεβαια γνωστοι ειναι οι ευρωπαικοι μυθοι με γνωστοτερους αυτους απο την ρουμανια γιατι στην ευρωπη υπηρχε και το κυνηγι μαγισσων και οι λυκοι επισης θεωρουνταν σατανικα ζωα. Αλλα η λογικη ειναι ιδια. Πως καποιοι ανθρωποι οι καλυτεροι μαγοι μπορουσαν να μεταμορφωνονται σε ζωα και να ζουν για μερες μηνες σε αυτη την κατασταση βιωνοντας την απολυτη ενωση με την μητερα φυση.

Επισης ειχα διαβασει ενα βιβλιο το "λυκοι σας παρακαλω μην κλαιτε" που ενας φισιοδιφης ειχε ζησει αναμεσα σε λυκους στον καναδα και σχεδον ερωτευτηκε μια λυκαινα!

Edited by laas7

• 3 months later...

Θα ήθελα να βάλω ένα βίντεο εδώ, αλλά δεν θέλω να κάνω SPAM. Υπάρχουν στο κείμενο σου κάποιες λέξεις κλειδιά:

α) σαν το τραγουδι της παναρχαιας γης

β) τατουάζ στο αιωνιο κορμι της

Κι αν προσθέσεις

γ) το μαγικό ζωμό ή μανιτάρα (που θα σου προκαλέσουν παραισθήσεις)

δ) σκουλαρήκια/τρύπες/αντικείμενα, αλλοιώσεις στο σώμα (μεταμόρφωση)

Έχουμε όλα αυτά που κάνουν οι άνθρωποι στη σημερινή εποχή όλο και περισσότερο

(α) τρανς χορός

β) τατουάζ

γ) ψυχεδελικά φάρμακα/ναρκωτικά

δ) σκουλαρήκια, έξω/μέσα από το δέρμα)

χωρίς όμως να καταλαβαίνουν το λόγο

Όλα αυτά όμως οδηγούν στην εποχή του σαμάνου. Μήπως φαίνεται τελικά ότι ζητάμε όσο ποτέ άλλοτε να έρθουμε σε επαφή με την αρχέγονη φύση μας και να ξεφύγουμε από αυτόν "ψεύτικο" κατασκευασμένο κόσμο;

Επίσης ποιο πλάσμα έχει φάει τους τόνους από το κείμενο;

Edited by Διγέλαδος

Σ' ευχαριστω για τα σχολια.

Κοιτα ολα οσα εγραψες ηταν τροποι που χρησιμοποιουσαν οι αρχαιοι λαοι, σε μυησεις και τελετες τους.

Ο μοντερνος ανθρωπος ισως κανει το ιδιο, αλλα για εντελως διαφορετικους λογους συνηθως.

Τα τατουαζ τα εκαναν για να υποδηλωσουν κατι παντα, καταγωγη προελευση φυλης, καποιο κατορθωμα κτλ και η χρηση ουσιων π.χ. ντατουρα, μεσκαλινο, παραισθησιογονα μανιταρια κτλ τα χρησιμοποιουσαν για να ερθουν σε κατασταση οπου ας πουμε θα εβλεπαν το κρισιμο οραμα κτλ

Καμμια σχεση με τους σημερινους λογους που σημερα καποιος θα κανει τατουαζ η θα χρησιμοποιησει καποια ουσια... γενικα λοιπον νομιζω πως η προθεση για να κανεις κατι ειναι η σημαντικη και αυτη σε οδηγει στο ποτε,πως θα το κανεις.

Οσο για τους τονους εγω δεν τους χρησιμοποιω.

Edited by laas7

• 3 weeks later...

Κείμενα εμφανώς φυσιολατρικά με έντονο νοσταλγικό χρώμα.

Η πρόζα σου είναι σχεδόν ποιητική και στρωτή, γεμάτη εικόνες.

Μ'άρεσε πολύ το σύντομο των κειμένων σου χάρη στο οποίο αποκτούν έναν τόνο μυστικιστικό και ιερό, τολμώ να πω, σαν προσευχή.

Συγχαρητήρια!

Σ'ευχαριστώ.

Αχ τι καλα λογια!!

Εγω σ' ευχαριστω πολυ πολυ!

:wub:

Όχι, όχι! Η ευχαρίστησις είναι δική μου.!chinese.gif

• 2 weeks later...

Πολύ μου άρεσε το κειμενάκι σου Laas (θα αξίζε πιστεύω να το συνεχίσεις και σε κάτι πιο "ολοκληρωμένο"). «Μιλάει». Ίσως και γιατί μοιράζομαι και εγώ μια ανεξήγητη (ίσως όχι και τόσο ανεξήγητη) αγάπη για τα τόσο γοητευτικά αυτά ζώα. Αν σε ενδιαφέρει ο σαμανισμός, θεωρώ πως ένα από τα απαραίτητα εισαγωγικά αναγνώσματα είναι το «Σαμανισμός» του Μιρτσέα Ελιάντε. Σου το προτείνω.

Ο σαμανισμός είναι μια από τις τροποποιήσεις, ένα σημαντικό παρακλάδι, της ιερής τέχνης και επιστήμης των αρχαίων (όχι και το σημαντικότερο όμως) , που τα περισσότερα κεντρικά κλειδιά της έχουν πια χαθεί (ή κρυφτεί...). Πάνω σε αυτό το θολό τοπίο, ο καθένας μπορεί να πει πολλά πράγματα. Τις δικές του θεωρήσεις (η περίπτωση Jung είναι μια τέτοια) Τα οποία όμως μπορεί να μην έχουν και πολύ σχέση με τι πραγματικά ο σαμανισμός ήταν, γιατί αυτά τα θέματα για να προσεγγιστούν απαιτούν μια εντελώς ξένη (Alien) νοοτροπία από αυτή του σημερινού ανθρώπου. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ο σαμανισμός (και άλλα μονοπάτια) δεν έχει να κάνει με το υποσυνείδητο ( ούτε με τα «αρχέτυπα» όπως τα εννοούσε ο Jung) αλλά με το «υπέρ-συνείδητο» (μιλώντας με την σημερινή γλώσσα).

Το υποσυνείδητο είναι μια ορολογία, μια νοοτροπία, και μια έννοια σύγχρονη και ασύμβατη με την λογική αυτών των μυστηρίων .

Απλά γενικά , υπάρχει μια προκατάληψη και κατήχηση: ότι αυτοί οι άνθρωποι, οι ίδιοι που τελούσαν αυτά τα «μυστήρια» δεν γνώριζαν υποτίθεται καλά, είχαν μια πρωτόγονη σκέψη, πίστευαν σε «μύθους» ή και «δεισιδαιμονίες», ούτε ήξεραν τι έκαναν και ας τα έκαναν καλύτερα από εμάς, αλλά εμείς οι «πολιτισμένοι» και «εξελιγμένοι» … θα τους τα εξηγήσουμε καλύτερα. Σαν να λέμε δηλαδή εμείς σε έναν χειρούργο: δεν ξέρεις καλά τι κάνεις και ας το κάνεις καλύτερα από εμένα, δεν έχει σημασία που το έχεις σπουδάσει και εξασκήσει πρακτικά το επάγγελμα, εγώ θα στο εξηγήσω πολύ καλύτερα.

...Αστεία και επικίνδυνα πράγματα όπως καταλαβαίνει κανείς…

Ο Castaneda είναι αξιόλογος σε κάποια σημεία αλλά εμπεριέχετε (ίσως αναπόφευκτα) και η «σημερινή νοοτροπία» , σε κάποια άλλα, που δημιουργεί ένα "παραπέτασμα". Το οποίο, για να το προσπεράσει κανείς και να προσεγγίσει καλύτερα τι πραγματικά κρύβεται απο πίσω, πίσω απο τις λέξεις και τι έννοιες που μπορει να ξεγελάνε, θα πρέπει να έχει μια ευρύτερη γερή παιδεία στα θέματα αυτά. Χρειάζεται δηλαδή, κανείς, να ξεχωρίσει την ήρα από το στάχυ, προσεκτικά, στην περίπτωση του.

Ελπίζω να μην μακρηγόρησα. 'Εδωσες μία λαβή, με το ωραίο σου κείμενο, να πω κάποια πράγματα που είχα στο νού μου.

Edited by Innerspaceman

Σ' ευχαριστω και χαιρομαι που σου αρεσαν.

Δεν νομιζω πως θα ηθελα να τα αναπτυξω αλλο, γιατι νομιζω πως οπως ειναι, ειναι οτι πρεπει για την δεδομενη στιγμη που μιλαμε (μπορει στην πορεια να θεωρησω πως θελουν δουλεια γι αυτο προσδιοριζω χρονικα). Πιστευω πως αν προσπαθησω να τα μεγαλωσω θα χασουν κατι απ' αυτο που εχουν τωρα. Τα εγραψα σχεδον αμεσως-ενω συνηθως δουλευω τα κομματια μου οσο μπορω και παντα βρισκω ατελειες. Ο σαμανισμος δεν με ενδιαφερει ιδιαιτερα, τον εχω απορριψει γιατι δεν ειναι του γουστου μου-δεν νιωθω να μου ταιριαζει. Αλλα ειναι γοητευτικος και εχει πολλα πραγματα να σου μαθει σε αυτο το μονοπατι της ιερης τεχνης που ανεφερες και εσυ. Ο castaneda με κουρασε τελικα, αν και εχω διαβασει αρκετα απο τα βιβλια του. Ειμαι πιο ευρωπαια σε αυτα τα πραγματα...αυτη ειναι η προσεγγιση που νιωθω να μου ταιριαζει και που κανει το αιμα μου να βραζει. Θα ψαξω για το βιβλιο που μου προτεινες-το εχει γραψει ρουμανος η μου φανηκε; , παντα με ενδιαφερουν καινουργια βιβλια και την περιπτωση jung δεν την εχω ακουστα.... αν εχεις χρονο πες μου παραπανω πραγματα γι αυτο.

Ισως θα μπορουσα να προσθεσω τα κειμενακια μου σε μια ιστορια, σαν ενα ειδος προσευχης, ευχης η ενα ειδος "καλεσματος" που να απαγγελει καποιος ηρωας μου... θα το σκεφτω:hmm: