Cyrano Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 Είδος: επιστημονική φαντασία Βία; Όχι Σεξ; Όχι Αριθμός Λέξεων: 2244 Αυτοτελής; Ναι Σχόλια: Παρακαλώ σχολιάστε ανηλεώς μπας και καταφέρω να τη βελτιώσω Ανωριμότητα.doc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest old#2065 Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 Μπράβο Ποθητέ, όχι μόνο για την καλή θέση, αλλά γιατί κατάφερες χωρις να παραβείς τους θεματικούς περιορισμούς, να τους ξεπεράσεις εντελώς, και να γράψεις ένα πολύ ανθρώπινο και ευαίσθητο θέμα. Βγαίνοντας από τον δικό σου υπόνομο, όχι απλώς δεν είμασταν βουτηγμένοι στα σκατά, αλλά είχαμε την αέρινοι αίσθηση που χαριζουν οι αξίες τα ιδανικά και τα αισθήματα. Για μένα ίσως και να άξιζε την 1η θέση.Το μόνο αδύνατο σημείο, το προφανές. Αυτό που υποχρεώθηκες να "ανακαλύψεις" ώστε το διήγημα να περάσει στο συγκεκριμένο διαγωνισμό. Όμως εγώ έκρινα όλα τα άλλα. Υ.Γ. Έτσι για διάλειμμα ρίξε μιά ματια στο σατιρικό "ήταν ενα μικρό διαστημόπλοιο" στο fun fiction όπου ξεκινάς καριέρα ώς αξιωματικός διαστημικού ραντάρ. Έτσι για να χαλαρώνουμε και λίγο. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wordsmith Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 (edited) Πολύ καλό. Μια πρωτότυπη ιδέα ακριβώς μέσα στο θέμα του διαγωνισμού: ούτε υπόνομοι, ούτε περιττώματα, αλλά αποχέτευση. Σωστή και κατανοητή γλώσσα που προχωράει ομαλά. Η ένστασή μου είναι στο γρήγορο και αποσπασματικό του πράγματος. Ξεκινάει πολύ γρήγορα και η λύση δίνεται πριν ακόμα προλάβουμε να γνωρίσουμε τους χαρακτήρες και να καταλάβουμε το πρόβλημα της σχέσης τους... Νομίζω υπήρχε περιθώριο λέξεων και για περαιτέρω ανάπτυξη. Αλλά γενικά από τα πολύ καλά και μπράβο για την 5η θέση. Α, ναι! Ξέχασα να γράψω ότι δεν κατάλαβα τον τίτλο. Πού είναι η ανωριμότητα; Είναι ανώριμο το ότι δεν τα καταλαβαίνουν από μόνοι τους αυτά που τους κάνουν τα ζωάκια να καταλάβουν; Ακόμα και αν είναι έτσι, κάνε μια προσπάθεια να βρεις άλλο τίτλο, δεν είναι καλή ιδέα να λες συνοπτικά με μια λέξη στον τίτλο ποια είναι η κύρια έννοια του διηγήματος. Edited July 31, 2011 by wordsmith Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oberon Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 Αυτό είναι το σχόλιο που έκανα στην ιστορία σου: "Η ιστορία ξεκινά με ενδιαφέρον, και είναι η πρώτη επιστημονικής φαντασίας που διαβάζω για το διαγωνισμό. Φαίνεται, αρχικά, τυπική, παλιομοδίτικη διαστημική όπερα. Λίγο πιο κάτω αρχίζω να αισθάνομαι πως θα καταλήξει σε φάρσα και η απογοήτευση χτυπά την πόρτα του νου μου. Λίγο πιο κάτω όμως και ξαφνικά η ιστορία, η ιδέα της, το νόημά της με στέλνουν κανονικά!! Παρά τα εμφανή (και ωραία) αλληγορικά της στοιχεία, στέκει θαυμάσια σαν μια ιστορία ε.φ. Αν και οι υπόνομοι δεν παίζουν κανέναν ιδιαίτερο ρόλο στην ιστορία, είναι ένα απαραίτητο στοιχείο της, αλλά το κυριότερο φυσικά είναι αυτό που ζει εκεί μέσα. Από τις κορυφαίες ιστορίες του διαγωνισμού!" Και πράγματι πήγε πολύ καλά, αν και στις ψήφους μου είχε ψηλότερη θέση. Θα έλεγα, συμπληρωματικά, ό,τι είπε και η wordsmith πιο πάνω. Ανέπτυξε την ιστορία λίγο περισσότερο και θα έχεις ένα διαμαντάκι. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jjohn Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 Ποθητέ το διήγημα σου ήταν μία από τις καλύτερες ιστορίες του διαγωνισμού και άξιζε την καλή θέση που πήρε. στα σχόλια μου έγραψα " Σίγουρα πρόκειται για μία από τις τοπ ιστορίες του διαγωνισμού. Μικρό μέγεθος που δεν κουράζει τον αναγνώστη και καλός τρόπος αφήγησης που εστιάζει μόνο στα απαραίτητα. Όμορφη και συγκινητική ιστορία που ακόμη και εάν τοποθετείται στο μέλλον θίγει κάπως και το παρόν .Good job" Νομίζω πως η ιστορία είναι πολύ καλή και δεν χρειάζεται βελτίωση. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiessa Posted July 31, 2011 Share Posted July 31, 2011 (edited) Σ' αυτή την ιστορία ξεχώρισα την πρωτοτυπία της και μου άρεσε στο σύνολό της. Ακριβώς όπως ανέφεραν και οι παραπάνω, ήταν μια διαφορετική οπτική γωνία για να δει κανείς το θέμα. Χάρηκα και με την αισιόδοξη τροπή που πήραν τα πράγματα, αν και θα συμφωνήσω με την wordsmith ότι ούτε κι εγώ κατάλαβα πού στοχεύει ο τίτλος. Μπορώ να πω ότι βρήκα και την πλοκή ικανοποιητική. Αν κάτι μού έλειψε ήταν λίγο περισσότερη ανάπτυξη, μερικές λεπτομέρεις που θα πρόσθεταν στην ατμόσφαιρα και στην κοσμοπλασία. Επειδή ο χώρος ή ο χρόνος ή και τα δυο ήταν περιορισμένα, σίγουρα έγιναν μερικά άλματα και έμειναν κάποιες απορίες. Ας πούμε, στην αρχή φαίνεται να υπάρχει ένα μεγάλο πέπλο μυστηρίου για τον πλανήτη, το οποίο προσφέρει στην ατμόσφαιρα, αλλά φαίνεται λίγο περίεργο να διατηρηθεί δεδομένου ότι τον επισκέπτονται κάποια άτομα στα πλαίσια της θεραπείας που προσφέρει. Θα ήταν ενδιαφέρον να βλέπαμε -έστω και φευγαλέα- τι άλλα πράγματα μπορεί να συμβούν και σε ποιες περιπτώσεις. Λίγα δηλσδή στοιχεία ακόμη θα γέμιζαν την ιστορία, θα την έκαναν πιο ολοκληρωμένη, πιο χορταστική. Edited July 31, 2011 by Tiessa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naroualis Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Ποθητέ, η ιστορία σου ήταν για μένα η καλύτερη όλων. Την ψήφισα για πρώτη με τη δεύτερη και την τρίτη δύο σκαλιά κάτω από αυτήν και τις υπόλοιπες να σε κοιτάνε με το κυάλι. Με αυτό το δεδομένο θα είναι κάπως δύσκολο να σε βοηθήσω εγώ να την διορθώσεις, οπότε θα πρέπει να βασιστείς στη βοήθεια των άλλων. Το σχόλιό μου: Πιθανόν η μόνη ιστορία που διάβασα απνευστί, χωρίς να σταματήσω να κάνω κανένα σχόλιο. Δε με πέταξε έξω ούτε μια φορά, δε με άφησε να την αφήσω, παρά που η γλώσσα της είναι σχετικά απλή και τα αισθήματα που αποπνέει ως το συγκλονιστικό φινάλε ήπια και διακριτικά. Η λύση του δράματος ήταν πολύ καλή και το νόημά της ακόμη καλύτερο. Εύγε, για τη λεπτότητα της ιδέας σου. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cassandra Gotha Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Κι εγώ την έβαλα πολύ ψηλά αυτή την ιστορία, και δεν έχω να προτείνω διορθώσεις. Επίσης, μπορώ να νιώθω υπερήφανη που κατάλαβα τον τίτλο ; Αυτά σου είχα γράψει ανώνυμα: "Ένα πολύ καλό διήγημα, με μια σοβαρότητα και ευαισθησία που ειναι δύσκολο να βρεθεί, όχι μόνο σε αυτόν το διαγωνισμό, με αυτό το θέμα. Η πιο άρτια από όλες τις συμμετοχές. Δεν έχω κάποιο σχόλιο, παρά μόνο ότι μου άρεσε και με εξέπληξε ευχάριστα." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheSea IsBurned Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Καλογραμμένη ιστορία που διαβάζεται ωραία, αλλά σα θέμα δεν είχε σχέση με υπόνομο και επίσης δε με άγγιξε, μου φάνηκε εξαιρετικά υπερβολικό τα περιττώματα εκείνων των πλασμάτων να είναι κάτι άλλα μικρά πλάσματα που μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις έτσι. Θα μπορούσε να είναι καλή ιδέα αν δεν τη συσχέτιζες με περιττώματα. Αυτό έχω να πω και πραγματικά το πιστεύω πως θα ήταν πάρα πολύ καλή η ιστορία αν αυτά τα πλάσματα δεν ήταν περιττώματα αλλά κάτι άλλο όπως για παράδειγμα οι κάτοικοι αυτού του πλανήτη κτλ κτλ. Κατά τα άλλα πολύ καλή η γραφή, μην τα ξαναλέω, καλές κι οι περιγραφές σου και όλα. Προσωπικά μόνο αυτό με χάλασε Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anysias Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Cyrano το σχόλιο μου ήταν: ‘’ Πολύ καλογραμμένη ιστορία. Ωραίες περιγραφές σε βάζουν μέσα στην ιστορία. Ήταν μια έκπληξη η εξέλιξη. Η επανασύνδεση με την ευαίσθητη πλευρά των ανθρώπων και η συνειδητοποίηση το πόσο είχαν αποξενωθεί από την ανθρώπινη φύση τους για ασήμαντους λόγους αλλά και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτή η αφύπνιση είναι πολύ όμορφα δοσμένος. ‘’ Για μένα με βάση το παραπάνω πιστεύω ότι ο τίτλος ταιριάζει γάντι, μερικές φορές φερόμαστε ανώριμα απέναντι σε πράγματα τόσο δεδομένα. Σου έδωσα την Τρίτη θέση και πίστευα ότι θα είσαι εκεί ή πιο ψηλά ίσως. Ήταν μια ξεχωριστή ιστορία. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Howard Crease Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Ααα, η ιστοριάρα που περίμενα να βγει -τουλάχιστον- δεύτερη! Πολλά συγχαρητήρια Ποθητέ! Ό,τι είχα να πω, στο είπα εδώ: Καλογραμμένη, με την κύρια ιδέα να είναι αρνητικά αποστροφική. Υπάρχουν λάθος χρησιμοποιημένες λέξεις εδώ κι εκεί, αλλά η ατμόσφαιρα που χτίζεται είναι σωστή, καλή. Σωστό τέλος, με την απαραίτητη δύναμη. Ένα κείμενο που μου άρεσε πολύ, και θα μου άρεσε περισσότερο αν δεν υπήρχαν τα σκατά. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aScannerDarkly Posted August 2, 2011 Share Posted August 2, 2011 Σ' έναν διαγωνισμό όπου, όπως διαβάζω στα σχόλια, κυριάρχησαν κοπρολαγνικές τάσεις, μια κομψή κι ευαίσθητη ιστορία σαν κι αυτή πρέπει σίγουρα να ήταν ευχάριστη έκπληξη. Αυτά μέσα στα πλαίσια του διαγωνισμού. Γιατί φοβάμαι πως το μεγαλύτερο μειονέκτημα του διηγήματος είναι ότι ήθελε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό. Καταλαβαίνω (νομίζω) το συμβολισμό των περιττωμάτων, ως "αυτά που ξεφορτωνόμαστε από μέσα μας". Αλλά, έξω από τα πλαίσια του διαγωνισμού, με αρκετές περισσότερες λέξεις, θα μπορούσε να γίνει πιο πειστικό και χωρίς την, μάλλον παράταιρη, βόλτα στον υπόνομο. Άλλωστε, αν πάλι κατάλαβα καλά γιατί το "κτήνος" σκοτώνει το πλασματάκι που το σκάει από τον υπόνομο, ο υπόνομος μοιάζει μάλλον κακή λύση για να τα απομονώνουν από τον κόσμο τους. Οι, γενικότερα, δυσδιάκριτοι συμβολισμοί δρουν ταυτόχρονα υπέρ και κατά σου. Προσωπικά δε θα ήθελα να τους κάνεις να βγάζουν μάτι. Θα ήθελα να παραμείνουν όπως είναι, διακριτικοί, αλλά να τους δώσεις μεγαλύτερο χώρο να αναπτυχθούν. Για παράδειγμα, η διάκριση μεταξύ "φρέσκων" και "μπαγιάτικων" και η σχέση αυτής με τον τίτλο (υποψιάζομαι) μένει υπερβολικά στον αέρα. Η σκηνή στο τέλος κρύβει όλη την ουσία της ιστορίας μεν, αλλά δε με έπεισε. Το διήγημα πάσχει από οξεία Σολαρίτιδα, κάτι που δεν είναι οπωσδήποτε κακό, μα θέλει μεγάλη προσοχή στην αντιμετώπιση. Με λίγα λόγια, δεν μπόρεσα να πειστώ ούτε για το γεγονός ότι σ' εκείνον τον υπόνομο κρυβόταν κάτι ταιριαστό για τον καθένα από τους επισκέπτες, ούτε πείστηκα για τον τρόπο που επιδρούν εκείνα τα πλάσματα πάνω στους ταξιδιώτες. Απλά ορμούν πάνω τους και... ξαφνικά αρχίζουν να νιώθουν αυτό που έψαχναν σε όλη τους τη ζωή. Υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στα δύο. Η γλώσσα είναι σε γενικές γραμμές όμορφη και κομψή, με μερικά λαθάκια - άσχημη εντύπωση μού έκανε το "τα οποίαχώνει στις εγκοπές του βαρύ ανοξείδωτου καπακιού". Τέλος, θα ήθελα κάποιο καλύτερο όνομα από το "κτήνη" - μιλάμε άλλωστε για ζωή με πολιτισμό. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyrano Posted August 2, 2011 Author Share Posted August 2, 2011 (edited) Σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλιά σας. Με ιδιαίτερη μνεία στην wordsmith και την Tiessa για τις πολύ, πολύ χρήσιμες υποδείξεις τους. Και φυσικά τον aScannerDarkly, έναν πολύ επικίνδυνο αναγνώστη, ο οποίος εξιχνίασε με απόλυτη ακρίβεια τις προθέσεις και τις πρακτικές μου (και το λέω απολύτως σοβαρά). Όντως, έτσι για την ιστορία, ήθελα πραγματικά να συμμετάσχω στο διαγωνισμό κι αναγκάστηκα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων να γράψω την ιστορία μέσα σε πέντε ουσιαστικά κολοβές μέρες (+2 διορθώσεις). Οπότε κατέφυγα στον Λεμ ("οξεία Σολαρίτιδα" ), έφτιαξα κακήν κακώς τα κτήνη σύμφωνα με το μεταπολιτισμικό μοντέλο των τρωγλοδυτών ενός διηγήματος του Μπόρχες, βάσισα τους "τουρίστες"-ήρωες πάνω στο μοτίβο της αναζήτησης της αγάπης στα "Θηλαστικά" του Μερό, κότσαρα και τους υπονόμους μιας και δε μπορούσα να κάνω αλλιώς κι ήλπισα ότι θα την βγάλω καθαρή. Φευ... Πάντως πότε κανείς δεν ξέρει. Η Tiessa μού έδωσε κάποιες ιδέες που μπορεί να λειτουργήσουν απρόσμενα καλά αν τις δουλέψω σοβαρά. Edited August 3, 2011 by Cyrano Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesmer Posted August 4, 2011 Share Posted August 4, 2011 Σίγουρα ένας από τους πιο πρωτότυπους, άοσμους και ευχάριστους υπονόμους του διαγωνισμού. Όμορφη ιστορία. Ρομαντική, αλλά και μυστηριώδης. Κρατάει το ενδιαφέρον και την αγωνία ώσπου να μάθουμε τι το περίεργο συμβαίνει μ' αυτά τα πλασματάκια κι όταν τα γνωρίσουμε γίνονται πολύ γοητευτικά και συμπαθητικά. Αυτό που μου έλειψε ήταν το τι γίνεται αν έρθει σε επαφή κάποιος με μπαγιάτικα περιττώματα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts