Jump to content

ανώφελα φορτία

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Καλλιρρόη Αγγελοπούλου

Είδος: επιστημονική φαντασία

Βία; λίγη

Σεξ; Όχι

Αριθμός Λέξεων: 5663

Αυτοτελής; Ναί

Σχόλια: cern: http://public.web.cern.ch/public/

μπαλαρίνα: http://aretsoufamily...una/?page_id=99

dickheads: http://www.wired.com...k-head-rebuilt/ mf_sherlock.gif

edit: ένας τυπικός dickhead: http://totaldickhead.blogspot.com/

ανώφελα φορτία.pdf

ανώφελα φορτία.doc

Edited by Ροη

Διάβασα την ιστορία σου δύο φορές. Αν είχα κάνει λίστα με τις πιο αγαπημένες μου ιστορίες του sff αυτή θα ήταν σίγουρα μέσα. Η διήγηση, η κοσμοπλασία, οι παράξενες έννοιες που χρησιμοποιείς και το αποκορύφωμα είναι απλά . . . εκπληκτικές. Επιτέλους μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας που να διαβάζεται . . . δεν ξέρω . . . σαν μοντέρνα κλασσική μουσική. (Όχι πως δεν υπάρχουν κι άλλες, απλά σπανίζουν).

Ο πρωταγωνιστής είναι φοβερός χαρακτήρας και, αν και δεν γίνεται ιδιαίτερα συμπαθής (δείχνει συχνά sexist, homophobic και ageist) αυτό μάλλον προσθέτει στο να γίνει πιο τρισδιάστατος.

Προβλήματα υπάρχουν στο φόρματτινγκ (παραγραφοποίηση), λάθη στα σημεία στίξης, έλλειψη κεφαλαίων γραμμάτων σε λέξεις που θα έπρεπε να είναι με κεφαλαία, και σε κάποιες περιπτώσεις μπέρδεμα ανάμεσα στις γλώσσες, όπως σε Αγγλικές εκφράσεις στα Αγγλικά που, σε μια ιστορία, θα έπρεπε να μεταφραστούν στα Ελληνικά (dickheads), είτε Αγγλικές λέξεις που έχουν γραφτεί αμετάφραστες με Ελληνικά γράμματα (προπς), είτε άλλες παρόμοιες πού και πού. Όμως αυτά δεν αφαιρούν τίποτα από το μεγαλείο της ιστορίας σου και διορθώνονται εύκολα. Η ιστορία αυτή είναι τριπαριστή, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Edited by Oberon

Διάβασα την ιστορία σου δύο φορές. Αν είχα κάνει λίστα με τις πιο αγαπημένες μου ιστορίες του sff αυτή θα ήταν σίγουρα μέσα. Η διήγηση, η κοσμοπλασία, οι παράξενες έννοιες που χρησιμοποιείς και το αποκορύφωμα είναι απλά . . . εκπληκτικές. Επιτέλους μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας που να διαβάζεται . . . δεν ξέρω . . . σαν μοντέρνα κλασσική μουσική. (Όχι πως δεν υπάρχουν κι άλλες, απλά σπανίζουν).

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σου, ειλικρινά! Ήταν πολύ δύσκολο να κάνω την αρχή να γράψω την ιδέα που είχα, μου φαινόταν βουνό. Αλλά τελικά, όσο έγραφα, κάτι έβγαινε! Δεν ήμουν σίγουρη πως διαβάζεται έξω απο το μυαλό μου, δηλαδή... απο φυσιολογικούς ανθρώπους! yahoo.gif

Ο πρωταγωνιστής είναι όλα όσα περιγράφεις(και κλέφτης!), χαίρομαι που σου φάνηκε ικανοποιητικά τρισδιάστατος.

Θα ψάξω τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη που αναφέρεις, όσο για τους αγγλισμούς, όπως το "προπς", ολο μου ξεφεύγουν. Το dickheads πάντως, ηταν εσκεμμένο, έτσι λέγονται οι φανατικοί του Philip k Dick, ένα μικρό inside joke.book.gif

Πολύ ωραία ιστορία.Η διακριτική τεχνολογική εξέλιξη, που βρίσκεται παντού γύρω μας χωρίς να μπλέκεται άσκοπα στα πόδια μας- η κίνηση ανάμεσα σε δύο χωροχρόνους που οδηγούν την πλοκή, δίνοντας συνέχεια νέες πληροφορίες- ο ήρωας, πολυδιάστατος, διαφορετικός, όσο και οι πραγματικότητες που τον περιβάλλουν. Όλα τα επιμέρους κομμάτια του διηγήματος δένουν μοναδικά και φτιάχνουν μια εξαιρετική ιστορία.

Σίγουρα πολύ διαφορετικό απ' ό,τι δικό σου έχω διαβάσει. Ο συμπυκνωμένος τρόπος γραφής είναι και πάλι εδώ, αλλά πολύ βελτιωμένος και πολύ πιο σίγουρος.

Οι παρατηρήσεις μου είναι οι ίδιες με του Oberon, αλλά τίποτα που να χαλάει τη γενική εικόνα της ιστορίας.

Μπράβο.

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σου, ειλικρινά! Ήταν πολύ δύσκολο να κάνω την αρχή να γράψω την ιδέα που είχα, μου φαινόταν βουνό. Αλλά τελικά, όσο έγραφα, κάτι έβγαινε! Δεν ήμουν σίγουρη πως διαβάζεται έξω απο το μυαλό μου, δηλαδή... απο φυσιολογικούς ανθρώπους! yahoo.gif

Ο πρωταγωνιστής είναι όλα όσα περιγράφεις(και κλέφτης!), χαίρομαι που σου φάνηκε ικανοποιητικά τρισδιάστατος.

Θα ψάξω τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη που αναφέρεις, όσο για τους αγγλισμούς, όπως το "προπς", ολο μου ξεφεύγουν. Το dickheads πάντως, ηταν εσκεμμένο, έτσι λέγονται οι φανατικοί του Philip k Dick, ένα μικρό inside joke.book.gif

Δεν ήξερα αυτό για τους dickheads! Πάντως, καλό θα ήταν να έβαζες μια υποσημείωση εξηγώντας το, ώστε και να λειτουργήσει το λογοπαίγνιο αλλά και να μην νομίσουν οι αναγνώστες πως η έννοια είναι η γνωστή βωμολοχία. Ναι, διαβάζεται πάρα, πάρα πολύ καλά. Έχεις πολλά να πεις και μια φαντασία τόσο γόνιμη και, ίσως, σπάνια πια. Τώρα για το "φυσιολογικούς" ανθρώπους που λες, αν διαβάσεις δικές μου ιστορίες ε.φ. μάλλον θα αλλάξεις γνώμη για το κατά πόσο "φυσιολογικός" είμαι. :p

Συνέχισε να γράφεις ακάθεκτη! Θα διαβάσω κάθε ιστορία ε.φ. που έχεις γράψει (αν και φοβάμαι πως στη φαντασυ/horror ιστορία σου στον τελευταίο διαγωνισμό έκανα ένα μάλλον αυστηρό σχόλιο).

Edited by Oberon

Μesmer: Ευχαριστώ για τα σχόλια, προσπάθησα να αποσυμπυκνώσω τη γραφή μου όσο γίνεται, αυτή είναι και η μεγαλύτερη ιστορία που έχω γράψει μέχρι τώρα. Δεν είναι εύκολο για μένα, έχω μια τάση να τα περιλαμβάνω όλα σε δυο τρεις παραγράφους, αλλα εδώ έπρεπε να στρώσω κώλο και να αναλύσω κάποια πράγματα. H παράθεση πληροφοριών με στρωτό τρόπο, ώστε να κυλάει η ροή της πληροφορίας απο τη μια διήγηση στην άλλη ηταν μπελάς, αλλά τελικά δούλεψε. Χαίρομαι που σου άρεσε το τελικό αποτέλεσμα! dirol.gif

Oberon: Ναι, οι dickheads υπάρχουν ανάμεσα μας, δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις πότε θα σου ξεπεταχτεί κάποιος μπροστά.devil2.gif Θα ενσωματώσω νέο λινκ που εξηγεί καλύτερα τη χρήση της φράσης. Ευχαριστώ που έχεις τη διάθεση να δεις τις υπόλοιπες ιστορίες μου, καλό κουράγιο, οι περισσότερες θέλουν σοβαρό reediting! Αν έχεις κάποιες προτεινόμενες διορθώσεις, θα χαρώ να τις διαβάσω. Αφού άντεξες να διαβάσεις 17 σελίδες παράνοιας δυο φορές(και σου άρεσαν) δεν υπάρχει περίπτωση, θα διαβασω οπωσδήποτε τις δικές σου ιστορίες, κάτι καλό προμηνύεται...

Ένα εντυπωσιακό διήγημα. Καλογραμμένο, ευφυώς δομημένο στις ιδέες του και τις δράσεις του, πολυεπίπεδο, ατμοσφαιρικό και με γλώσσα την οποία απόλαυσα. Μου άρεσε πολύ ο τρόπος με τον οποίο συνθέτεις την ιστορία τόσο σύμφωνα με το θέμα όσο και με το νόημα της.

Μια ελάσσονα παρατήρηση που έχω να κάνω είναι να προσέξεις λίγο κάποιες σκόρπιες, αγοραίες λέξεις. Η βαρύτητά της εντύπωσης που αφήνουν στο γραπτό λόγο είναι πολλαπλάσια απ' ότι στον προφορικό κι ειδικά στην ατμόσφαιρα του διηγήματός σου πέφτουν κάποιες φορές σαν 'κοτρώνες' (ίσως όμως και να υπερβάλλω λίγο). Δες αν ο χαρακτήρας του ήρωά σου (κι ο γέρος σε μια περίπτωση) πραγματικά τις χρειάζεται. Επίσης, αν είναι απαραίτητες συγκεκριμένες αναφορές όπως το “Μπόιντ ή Κλάιντ”, ακόμη και το CERN.

Εξαιρετική ιστορία.

Cyrano: Ευχαριστώ για τα σχόλια, χαίρομαι που σου άρεσε ο τρόπος γραφής! Κάποια στιγμή καθώς το έγραφα ήμουν σίγουρη πως κανείς δεν θα αντέξει να το διαβάσει, γι' αυτό προσπάθησα να βάλω κατάλληλες connecting φράσεις μεταξύ παραγράφων για να μην απελπιστεί ο πιθανός αναγνώστης. Μετά το κείμενο απέκτησε τη ροή του και δεν χρειαζόταν άλλη βοήθεια.

Μια ελάσσονα παρατήρηση που έχω να κάνω είναι να προσέξεις λίγο κάποιες σκόρπιες, αγοραίες λέξεις.

Καταλαβαίνω τί λες, ίσως να μην χρειαζόντουσαν τόσες χρήσεις του μαλακό-κάτι, αλλά μου φάνηκε πως ταιριάζουν με τον χαρακτήρα. Και ο γέρος μπορεί να ξέφυγε λιγάκι, αλλά τη στιγμή που υποθέτω πως εννοείς... νομίζω ταίριαζε η λέξη που ξεστόμισε. devil2.gif