Jump to content

Εσεις τι πιστευετε για τις περιληψεις


Esteldor

Recommended Posts

Ανοιξα αυτο το τοπικ γιατι με εχει παραξενεψει μια συνηθεια: γιατι στο πισω μερος των βιβλιων ή σε παρουσιασεις τους υπαρχουν αρκετα περιεκτικες περιληψεις οι οποιες συχνα δεν ειναι του συγγραφεα αλλα του εκδοτικου οικου?

Τι πιστευετε για αυτες? Θα επρεπε να υπαρχουν ή καλο θα ηταν να τις δινει ο συγγραφεας?

Link to comment
Share on other sites

Nαι, πιστεύω πως πρέπει να υπάρχουν για να έχει ο πιθανός αναγνώστης μια ιδέα για το περί τίνος πρόκειται του βιβλίου, μια που συχνά τα εξώφυλλα είναι παραπλανητικά. Επίσης νομίζω πως πρέπει αυτές τις περιλήψεις (τα blurbs δηλαδή) πρέπει να τα γράφει ο συγγραφέας.

Όσο για την τάση που έχουν να γράφουν τις κριτικές από εφημερίδες και περιοδικά με τεράστια γράμματα, αυτό μάλλον με εκνευρίζει.

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Με έχουν βοηθήσει αρκετά συχνά όταν θέλω να αγοράσω ένα βιβλίο, κυρίως όμως όταν θέλω να κάνω δώρο ένα βιβλίο.

 

Οι κριτικές περιοδικών και εφημερίδων είναι απλώς βλακώδες να μπαίνουν πάνω στο βιβλίο. Αφού πάντα είναι ούτως ή άλλως του στυλ "Μια ανεπανάληπτη και απρόβλεπτη περιπέτεια από έναν εκπληκτικά ταλαντούχο συγγραφέα ! Θα τρίβετε τα μάτια σας!!"

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον Dain.

 

Πάντως, στο εξωτερικό, ποτέ ο συγγραφέας δεν γράφει την περίληψη στο οπισθόφυλλο. Υπάρχει ειδικός άνθρωπος για αυτή τη δουλειά, όσο περιέργο κι αν φαίνεται. (Δεν είναι γαμώ; Να σε πληρώνουν για να κάνεις αυτή τη μαλακία; Στο Αμέρικα όλα υπάρχουν!) Ο λόγος είναι ότι η περίληψη αυτή είναι, ουσιαστικά, διαφήμιση, γιαυτό και πολλές φορές δε μοιάζει να ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο. Ο εκδ. οίκος θέλει να γράψει κάτι που θα κάνει τον αναγνώστη να αγοράσει. Έτσι, για παράδειγμα, μπορεί ένα θεϊκό μυθιστόρημα να έχει παρόμοια περίληψη με αυτή που θα έχει το διπλανό fast-food μυθιστόρημα StarWars, τύπου: "Μια διαγαλιαξιακή αυτοκρατορία θρυμματίζεται. Τρεις αταίριαστοι ήρωες ξεκινούν από διαφορετικούς πλανητές. Αλλά η Μοίρα έχει ήδη κρίνει ότι οι τρεις τους, ενωμένοι, έχουν τη δύναμη να αλλάξουν το μέλλον!"

 

Επομένως, δε νομίζω ότι μπορεί πάντα να αποτελέσει αντικειμενικό κριτήριο η περίληψη του οπισθόφυλλου, αλλά, σίγουρα, πρέπει να υπάρχει, για να σου δίνει, τουλάχιστον, μια γενική ιδέα του τι θα διαβάσεις.

 

Τώρα, όσον αφορά τα blurbs --δηλαδή, τα σχόλια τύπου "Ένα εξαίσιο μυθιστόρημα επικής φαντασίας, συγκρίσιμο με τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών -- R. E. Feist"-- με ενδιαφέρουν ακόμα λιγότερο από την περίληψη, γιατί, συνήθως, οι συγγραφείς που σχολιάζουν έχουν πληρωθεί για να πουν καλά λόγια, ή ο εκδ. οίκος έχει επιλέξει μια συγκεκριμένη ατάκα από μια κριτική ενός περιοδικού. Εκείνο που προσέχω είναι ποιοι συγγραφείς έχουν σχολιάσει ένα βιβλίο, γιατί εμπιστεύομαι το γούστο ορισμένων ανθρώπων --αν και έχω πέσει έξω μερικές φορές.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μου πολυαρέσουν οι περιλήψεις αυτές αλλά πάντα τις διαβάζω... Δεν μπορώ να έχει γράμματα κάπου και να μην τα διαβάζω. Θα προτιμούσα να τις έγραφε ο συγγραφέας. Δεν θα άφηνα κανέναν διαφημιστή να μου γράψει αηδίες στο οπισθόφυλλό μου πριν τις δω τουλάχιστον, αν έβγαζα βιβλίο.

Link to comment
Share on other sites

Αν ήσουν αρκετά τυχερή για να σου εκδώσουν βιβλίο, πίστεψέ με, δε θα σε ρωτούσαν. :D Όπως ποτέ δε σε ρωτάνε και για το εξώφυλλο.

 

Ακόμα και το όνομά σου μπορεί να σου ζητήσουν ν'αλλάξείς. Όταν ο Greg Kayes πρωτοέγραψε φάνταζυ (πριν από αυτό έγραφε κάτι StarTrek και Babylon5 μυθιστορήματα σειράς), παραλίγο να του ζητήσοιυν να αλλάξει το όνομά του, γιατί "το όνομά του δεν έμοιαζε με όνομα συγγραφέα φάνταζυ". (Δεν είχε μέσα αυτό το "R.R.:, βλέπεις!) Μετά, όμως, έμαθαν ότι το όνομά του είχε μέσα και ένα "J.", οπότε συμφώνησαν, και τον έγραψαν ως Gregory J. Keyes. Τώρα, πια, βέβαια, που έχει γίνει πιο γνωστός, γράφουν το όνομά του κανονικά (Greg Keyes) στα καινούργια του βιβλία Kingdoms of Thorn and Bone...

Link to comment
Share on other sites

Δεν τα διαβάζω ποτέ. Είμαι ο απόλυτος spoiler freek: δεν αντέχω να μάθω οτιδήποτε για την υπόθεση ενός βιβλίου (ή μίας ταινίας) πρίν από την στιγμή που έχει επιλέξει ο συγγραφέας (ή ο σεναριογράφος/σκηνοθέτης) να το μάθω. Και δεδομένου ότι δεν γράφονται αυτά τα κείμενα από τους συγγραφείς, αλλά από άσχετους, και την έχω πατήσει, απλά τα αγνοώ μέχρι να διαβάσω πρώτα το βιβλίο. Σχεδόν σπάνια διαβάζω ακόμα και τις εισαγωγές, εκτός εάν είναι από τον συγγραφέα, και είναι γραμμένες από την πρώτη έκδοση (κοιτάω την ημερομηνία).

 

Όσο για τα blurbs, τα θεωρώ τελείως γραφικά:

Μου άρεσε πολύ ο "Άρχοντας των δακτυλιδιών", είναι από τα λίγα που έχω διαβάσει 2 φορές, αλλά υπάρχουν και άλλα που τα έχω διαβάσει 3 φορές (Επος της Γεωθάλασσας) και τα θεωρώ ανώτερα (αφήστε με στην ησυχία μου, γνώμη μου είναι, ας μην αρχίσουμε θρησκευτικούς flame wars εδώ, για θα σας στείλω τους μαύρους μου μάγους). Το "Εφάμιλος του Τολκιν" έχει πιπιλιστεί τόσο πολύ, όσο και το "μολώχ της ασφάλτου".

Link to comment
Share on other sites

Eμένα μου αρέσουν οι ωραίες περιλήψεις των βιβλίων, που σε κάνουν να θέλεις να να το αγοράσεις και να μάθεις τι παίζει παραπέρα και συμφωνώ με dain, nienna και τον βάρδο... και φυσικά και θα προτιμούσα να την γράφει ο συγγραφέας, αλλά αν είναι καλή και δεν την έχει γράψει εκείνος ... ε θα το αντέξω! Πάντως δεν το βρίσκω εντελώς λάθος να γράφει κάποιος άλλος την περίληψη του βιβλίου, γιατί συνήθως οι περισσότεροι συγγραφείς είναι αυθόρμητοι καλλιτέχνες και δεν τα πάνε καλά με το λεγόμενο marketnig και αυτό πρέπει να τονίσουμε για να πουλήσει περισσότερο κτλ άσε που είναι μια ακόμα νέα ματία στο βιβλίο και ένα είδος αν θές κριτικής πως φάνηκε σε κάποιον τρίτο.

Εγώ πάντως σέλω περίπου να ξέρω την υπόθεση του βιβλίου, γιατί πολλές φορές έχω κάνει το λάθος να αγοράσω μια πατάτα και να το μετανίωσω, όχι οτι πάντα το πετυχαίνω, αλλά λιγοστεύουν οι πιθανότητες να την πατήσω και πάλι...

Και ναι εκείνες οι κριτικές απο εφημερίδες κτλ με τα τεράστια γράμματα είναι τρισάθλιες! Μου θυμίζουν τα κακομαθημένα παιδάκια ( που ευχαρίστως θα τους έριχνα καμμιά μπούφλα :p ) κοίτα κοίτα! Εγώ έχω την barbie καθαρίστρια με όλα τα αξεσουάρ, σκούπα, φαράσι και σακούλα σκουπιδιών και έχω... και το νέο μοντέλο σκουπιδιάρικου!!! :sheep: Το πνίγεις το βλαμένο ή δεν το πνίγεις;;;

Και μετά σου λένε έφταιγε ο ηρώδης! τσ τσ τσ μικρότητες! :devil2:

Σας έχω πεί τι έλεγε ο όσκαρ ουάιλντ για τους κριτικούς;;;; Πως είναι οι κότες που κακαρίζουν υστερικά ενώ οι άλλες γεννάνε τα καλά αυγά! :book:

Edited by laas7
Link to comment
Share on other sites

Οι περιλήψεις στο πίσω μέρος μου αρέσουν και τις διαβάζω πάντα, γιατί θέλω να έχω μια άποψη για το τι πάω να διαβάσω.

Έχω διαπιστώσει όμως πως σπάνια αντιπροσωπεύουν το βιβλίο και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν major spoilers, οπότε καταλαβαίνω τον Koyan. Ας πούμε στο βιβλίο που διαβάζω τώρα (the cat who walks through walls), έχει στο πίσω μέρος πληροφορίες που στο βιβλίο μαθαίνουμε μετά τη μέση... :angry:

Παρότι όμως ξέρω ότι η περίληψη αυτή ή θα με παραπλανήσει ή θα μου αποκαλύψει πράγματα που δεν θέλω, εγώ πάλι τις διαβάζω. :bangin:

Τι να πει κανείς....

Link to comment
Share on other sites

Πάντως ό,τι και να λέει μια περίληψη, όσα βραβεία και να έχει πάρει ένα βιβλίο, ό,τι και να λένε οι "ειδικοί", ξεφυλλίζω ένα βιβλίο, διαβάζω μερικές αράδες, η ακόμα και καμμιά ολόκληρη σελίδα, βλέπω διάφορα ονόματα, διαβάζω την αρχή-αρχή, και μετά αποφασίζω αν θα το αγοράσω τελικά. Γι'αυτό περνάω ώρες στα βιβλιοπωλεία.

Εκτός βέβαια αν πρόκειται για βιβλίο κάποιου ΠΟΛΥ αγαπημένου μου συγγραφέα, οπότε θα το πάρω ό,τι και να είναι.

Link to comment
Share on other sites

Βάρδε στοίχημα πως θα γράψω εγώ αν εκδόσω κ θα κάνω και το εξώφυλλο; :p :p :p

Link to comment
Share on other sites

Αν εκδόσεις στην Ελλάδα, αυτό κάνουν όλοι έτσι κι αλλιώς. :ρ

Link to comment
Share on other sites

Basika,me exoun boh8hsei otan kanw dwra.Alla,pisteyw oti 8a eprepe na ta graphei o sygrapheas h na mhn ta egraphan ka8olou.Syxna einai blakies kai dinoun lathos apopsi gia ta biblia.P.x. o aderfos mou den diabase to Dune giati egraphe oti htan isaksio me ton arxonta,kai autos exei ton arxonta san to kalytero pou exei graphei pote kai to thewrhse BLASPHhMIA!!!Gi auto den to diabase! :bangin: :bangin: :bangin: :bangin: :whistling: :whistling: :whistling:

Link to comment
Share on other sites

Analoga tis ekdoseis, merikes perilhpseis einai katatopistikotates(px ekdoseis Oksy), kai poly mood setting. Tora apo mass production...exm...no.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως ό,τι και να λέει μια περίληψη, όσα βραβεία και να έχει πάρει ένα βιβλίο, ό,τι και να λένε οι "ειδικοί", ξεφυλλίζω ένα βιβλίο, διαβάζω μερικές αράδες, η ακόμα και καμμιά ολόκληρη σελίδα, βλέπω διάφορα ονόματα, διαβάζω την αρχή-αρχή, και μετά αποφασίζω αν θα το αγοράσω τελικά. Γι'αυτό περνάω ώρες στα βιβλιοπωλεία.

 

Dain, το ίδιο ακριβώς κάνω και εγώ. Πρώτη εντύπωση έρχεται από τον τίτλο και το εφώφυλλο. Αντιπαθώ φοβερά κάποια βιβλία που μοιάζουν μεταξύ τους. Μετά διαβάζω την περίληψη αν και την διαβάζω μόνο για να δω τί θέμα έχει το βιβλίο και αν με ενδιαφέρει. Δεν κοιτάω πολλές λεπτομέρειες και πολλές φορές δεν την διαβάζω ολόκληρη. Μετά ανοίγω σε μια σελίδα στην τύχη και διαβάζω λιγάκι. Αν μου αρέσει το αγοράζω.

Φυσικά όλη αυτή την διαδικασία την κάνω μόνο όταν πρόκειται να αγοράσω ένα βιβλίο, ή αν είμαι στη βιβλιοθήκη και έχω πολύ χρόνο μπροστά μου. Αλλιώς μπορεί και να διαλέξω ένα στην τύχη (αλλά εντελώς στην τύχη, χωρίς καν να το κοιτάξω, εννοείται από βιβλιοθήκη, ποτέ δεν αγοράζω στην τύχη).

Πολλές φορές μου έχουν τύχει και βιβλία που με ξεγέλασαν αλλά ευτυχώς τα είχα απλώς δανειστεί, δεν είχα πληρώσει!

Link to comment
Share on other sites

Αυτό το τελευταίο που λέει η Eldikinquel μου έχει συμβεί και εμένα. Από την περιγραφή και τις κριτικές για τις Μάγισσες της Σμύρνης, ήμουν έτοιμος να το πάρω. Ευτυχώς μου το δάνεισε μια φίλη μου και έτσι τη γλύτωσα, αλλά τιμώρησα τον εαυτό μου εξαναγκάζοντας τον να το διαβάσει ως το τέλος! Άλλη μία επιβεβαίωση πως οι περγραφές δεν λένε και πολλά.

Πάντως είναι πολύ πιο συχνό πια να ξέρω τι ψωνίζω, ειδικά μέσω Ιντερνετ, αφού ψάχνω για βιβλία και συγγραφείς στο Νετ και έτσι δε χρειάζεται να διαβάσω περιλήψεις κλπ.

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Τι να πω; Όταν δεν αγοράζω βιβλία στην τύχη και θέλω κάτι συγκεκριμένο με βοηθάει η περίληψη. Έχω αυτό το πρόβλημα με τη μνήμη :bangin: , όπου θυμάμαι τα πάντα για κάτι εκτός από το πώς το λένε. Ούτε και είναι λύση να τα γράφω σε χαρτί λες και πάω supermarket. Και γενικά δε μου αρέσει να μπαίνω σε ένα βιβλιοπωλείο και να είμαι σε δέκα λεπτά στο ταμείο. Δεν έχει βιβλιοπωλείο ή βιβλιοθήκη στην περιοχή μου και θέλω να το απολαμβάνω κάθε φορά που βγαίνω βιβλιότσαρκα.

Link to comment
Share on other sites

Εμένα μου αρέσουν οι περιλήψεις του οπισθόφυλλου. Πάντα τις διαβάζω. Και μερικές φορές έχω αφήσει κάποιο βιβλίο που σκόπευα να αγοράσω από την περίληψη στο τέλος, και άλλες φορές έχω αγοράσει βιβλίο γιατί μου άρεσε η κεντρική ιδέα που παρουσιάζεται στην περίληψη.

 

Όσο για τις κριτικές βιβλίων που μπάινουν στα βιβλία, είναι καθαρά διαφημιστικό κόλπο, για να κάνουν τον κόσμο να αγοράσει το συγκεκριμένο. Εγώ δεν τις λαμβάνω υπ'όψιν, αφού όπως είπανε πιο πρίν θα εκθειάζουν το βιβλίο.

Link to comment
Share on other sites

Egw pali agorazw oti suni8ws exw akousei kalo... opote an den exw akousei genikotera, paw sto bookstore kai agorazw oti mou "ka8ete" kala sto mati, kai exei endiaferon erilipsi,

an kai poles fores, se polu kala biblia pou exw diabasei i perilipsi itan moufa !!!!

Link to comment
Share on other sites

Nαι, Balidor, η περίληψη είναι συχνά μούφα. Ίσως γιατί δεν τη γράφει ο ίδιος ο συγγραφέας. Δεν ήξερα πως υπάρχουν επαγγελματίες "περιλήπτες", όπως είπε πιο πάνω ο Βάρδος. Αναρωτιέμαι με ποια λογική και ποια σκοπιμότητα δημιουργήθηκε αυτός ο μάλλον άχρηστος κλάδος!

Link to comment
Share on other sites

Χμμμ... ένα ακόμα στοιχείο που με βοηθάει να διαλέξω τι να διαβάσω (και δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο πολύ το κοίταζα μέχρι τώρα) είναι τα user reviews στο Amazon...Και μάλιστα, όχι τα πρώτα, αλλά από το τρίτο και κάτω (γεροπερίεργος)

Link to comment
Share on other sites

Τα κοιτάω και γω τα reviews. Κυρίως γιατί έχουν περισσότερες πληροφορίες συχνά από τις επίσημες περιλήψεις. Αλλά συχνά υπάρχουν μεγάλες αντιφάσεις στο πως βλέπει ο κάθε αναγνώστης το βιβλίο που σχολιάζει. Από 0 αστέρια, έως 5, και από διθυράμβους έως απίστευτο φτυάρι. :p

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Προσωπικά, διαβάζω σχεδόν πάντα τις περιλήψεις στο οπισθόφυλλο, ειδικά όταν πρόκειται να πάρω το βιβλίο για δώρο σε κάποιον. Συμφωνώ ότι οι κριτικές που παρατίθενται είναι λίγο εκνευριστικές :thumbdown: , αλλά πιστεύω ότι έχουν το σκοπό τους, τουλάχιστον από πλευράς marketing. Όταν κάποιος ψιλοάσχετος με λογοτεχνία :hmm: βλέπει ότι κάποιο βιβλίο το έχουν εκθειάσει π.χ. οι Τάιμς είναι λογικό να κινηθεί προς τα εκεί. Anyway, αν τύχει να εκδώσω κάποια δική μου ιστορία δε θα έγραφα εγώ την περίληψη ούτε θα σχεδίαζα το εξώφυλλο (δεν θέλετε να δείτε δική μου ζωγραφιά, πιστέψτε με-για δική μου ιστορία, παίζεται :cool2: ) αλλά θα ζητούσα να έχω λόγο στην επιλογή. Αυτά για σήμερα! Χαίρετε!

Link to comment
Share on other sites

Μερικες φορες ειναι κατατοπιστικες οι περιληψεις.Αλλοτε ειναι μουφα.Και οταν εχουν απλα ενα αποσπασμα απο το βιβλιο σε βαζει καπως στο κλιμα αλλα μπορει να γινει και σποιλερ!Καλα για τα σχολια ολοι ξερετε οτι ειναι απλα διαφημιση πανω στο ιδιο το αντικειμενο.Βεβαια εχει σημασια αν οποιος το λεει,λεει αλλα οχι και πολυ.Την εχω πατησει ετσι και μαλιστα απο βιβλιο αγαπημενου συγγραφεα και σχολιο επισης αγαπημενου(Σαγκαν-Ασιμοφ).

Οσο για το τι κανω πριν διαβασω ενα βιβλιο..Εχω σκεφτει ηδη 6-7 βιβλια που θα αγορασω και καθε φορα που παω σε βιβλιοπωλειο-καθε βδομαδα και ακομη πιο συχνα δηλαδη-ψαχνω για νεα υποψηφια θυματα...Κοιταζω πρωτα καποιον γνωστο συγγραφεα,κοιταζω εξωφυλλο,οπισθοφυλλο,διαβαζω την εισαγωγη,και 1 η και 2 σελιδες στην τυχη.Αυτο το κανω με αρκετα βιβλια καθε φορα.Φυσικα οι βιβλιοπωλες θα με μισουν.Ειδικα στην "Αγνωστη Κανταθ" σιγουρα αναρωτιουνται τι νοτα βγαζει ο λαιμος μου οταν σπαει...Ευτχως παιρνω απο κανενα που και που και κερδιζω καποιες μερες ζωης ακομη!

Link to comment
Share on other sites

Έχω μια ιδιότυπη σχέση αγάπης και μίσους με τους ανθρώπους που «επαγγέλονται:» κριτικοί (θα καταλάβετε παρακάτω τι εννοώ).

 

Πολύ συχνά ο κριτικός δεν ασχολείται με το έργο που έχει στα χέρια του· και είναι τραγελαφικό αν μη τί άλλο, αφού είναι σχεδόν αδύνατο να διαβάζει τόσο συχνά (και γρήγορα) κάποιος ώστε να προλαβαίνει να γράψει και κριτική, πόσο μάλλον σε περίληψη!

 

Έχω ανακαλύψει (μετά γέλωτος και δακρύων) ότι πολλοί «κριτικοί» (κι όχι μόνο επαγγελματίες, αλλά κι ερασιτέχνες και άλλοι) ΔΕΝ έχουν βγάλει δικό τους πόρισμα επειδή ΔΕΝ έχουν έρθει σ' επαφή με το έργο που κρίνουν! Μερικοί έχουν το θράσος ν' αντιγράφουν και κείμεν' άλλων.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

Announcements

  • Upcoming Events

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..