Orpheus Posted March 6, 2005 Share Posted March 6, 2005 (edited) Αρχίζω ίσως να γίνομαι μονότονος... [Δεν πονάς;] Δεν πονάς; Αν δεν πονάς, γιατί πονάω τόσο εγώ; Αν δεν πονάς, γιατί μου σφίγγεις τόσο το χέρι - θαρρώ τα νύχια σου πως νιώθω στο δέρμα μου μέσα - Αν δεν πονάς, γιατί βλέπω στα μάτια σου ματωμένη τη λεπίδα ενός μαχαιριού ασημένιου, πορφυρού απ'το αίμα; Αν δεν πονάς, γιατί είναι τόσο κρύα τα χέρια σου, γιατί κρύβεσαι πίσω απ'την κουρτίνα; Αν δεν πονάς γιατί μου εύχεσαι καλη νύχτα γυρίζοντας την πλάτη, όνειρα γλυκά με την πικρή σιωπή σου, γιατί μου λες σ'αγαπώ ρίχνοντάς μου στάχτη στα μάτια κι όταν τ'ανοίξω δεν είσαι πια εκεί; Αν δεν πονάς, θέλώ όταν πονέσεις να σηκώσω εγώ το βάρος, να καώ εγώ στην κρύα σου φυλακή, εγώ να πεθάνω, κ' εσύ να μου χαμογελάσεις: Ένα χαμόγελό σου στον τόπο με τη χλόη, στον τόπο των ανθέων. ___________________________________________ Credi. "...Et in unum dominum, Jesum Christum, Deum de Deo, lumen de lumine, Deum verum de Deo vero qui propter nos et propter nostram salutem descendit de coelis". Mark me then, my Light, my Christ, my Resurrection and my Life; If more you choose to tread my side, the road of my sins, more to embrace my filthy heart - "...Crucifixus etiam pro nobis, passus et sepultus est" - O kindest Angel of my self, that is the said and known continuation of the tale, thy most precious reward; the rest is silence... ___________________________________________ Το δεύτερο ποίημα έχει ως εκκίνηση ένα -πετσοκομμένο- χωρίο από το Σύμβολο της Πίστεως, του οποίου τη μετάφραση παραθέτω: "Και εις έναν Κύριον Ιησούν Χριστόν, Θεόν εκ Θεού, φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού, Ήτις προ υμών και προ της σωτηρίας υμών κατήλθε εκ των ουρανών ... Σταυρωθέντα δε δι' υμάς, θανόντα και ταφέντα." [Αν έχετε κάτι να διορθώσετε, στείλτε μου ΠΜ - δεν ξέρω το 'πιστεύω' τόσο καλά...] Είναι σημαντική η σύνδεση με τα το τρίτο απ'τα "3 Ποιήματα" [3 Poems for Her Ladyship the Queene of Loss]. Το Πιστεύω στα λατινικά είναι Credο΄ credi είναι η προστακτική του β' ενικού (πίστευε, εδώ πίστεψε). [Γραμμένα σήμερα, ξημερώματα] (γυρνώντας ν' αντικρύσω την Ευριδίκη, ανόητος), -Ορφέας Δεν_πονάς_.doc Credi.doc Edited June 24, 2009 by Orpheus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienna Posted March 6, 2005 Share Posted March 6, 2005 Όταν στενοχωριέσαι γράφεις ωραία ποιήματα! Αλλά μη στενοχωριέσαι πολύ χωρίς λόγο! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oberon Posted March 6, 2005 Share Posted March 6, 2005 Συμφωνώ με τη Νιέννα, αν και αναρωτιέμαι μήπως οι ποιητές έχουν ανάγκη τον πόνο σαν "κάυσιμο" για να γράφουν ακόμα καλύτερα ποιήματα. Ορφέα και τα δύο είναι πολύ όμορφα. Το πρώτο μ'άρεσε για τα αντικρουόμενα συναισθήματα και εντυπώσεις που μου προκάλεσε, το δεύτερο, επειδή μ'αρέσει ο William Blake, αν και δεν διαβάζω θρησκευτική ποίηση. Όμως ο συνδυασμός Λατινικών και Αγγλικών ήταν καταπληκτικός ακόμα και ηχητικά. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Orpheus Posted March 6, 2005 Author Share Posted March 6, 2005 (edited) (αλλά δεν μπορώ να δω πίσω απ'το λόγο της λύπης μου, παραείναι απτή η αιτία της) Τι λέω πάλι, ε? Οι Μούσες μαζί σας! -Ορφέας Edited March 6, 2005 by Orpheus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienna Posted March 6, 2005 Share Posted March 6, 2005 Ο πόνος είναι το καλύτερο ίσως καύσιμο για ποίηση. Οι περισσότεροι ποιητές τον εκμεταλλεύονται για να γράψουν. Κι εγώ μέσα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eldikinquel Posted March 6, 2005 Share Posted March 6, 2005 Πολύ όμορφα ποιήματα, ειδικά το 1ο βγάζει μεγάλη θλίψη και πόνο. αναρωτιέμαι μήπως οι ποιητές έχουν ανάγκη τον πόνο σαν "κάυσιμο" για να γράφουν ακόμα καλύτερα ποιήματα. Τις περισσότερες φορές το να γράψεις ένα ποίημα σημαίνει ότι είσαι φορτισμένος συναισθηματικά και θέλεις κάπου να ξεσπάσεις και να βγάλεις τον πόνο και τη θλίψη από μέσα σου. Όπως όταν μιλάς σε έναν πραγματικό φίλο σου, έτσι μπορείς και να μιλήσεις στο χαρτί. Καταγράφοντας την φόρτιση αυτή είναι σαν να τη βγάζεις από μέσα σου και να την αφήνεις σε μορφή στίχων ή κειμένου. Εγώ τουλάχιστον αυτό κάνω... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Throgos Posted March 8, 2005 Share Posted March 8, 2005 Το πρώτο είναι βαθιά ποιητικό και...μμμ.... τρομερό!!! Μου άρεσε πιο πολύ από όλα σου τα άλλα (υποκειμενικά πάντα) (το τελευταίο που είπα δεν έπρεπε να το πω!) Το δεύτερο ήταν πιο σκοτεινό, πιο έμμεσο, πιο... μεσαιωνικό (?) Και τα δύο μου άρεσαν, δεν μπορώ να σου πω άλλα σχόλια. Έχεις πολύ μέλλον (με την καλή έννοια) σαν ποιητής αρκεί να προσπαθείς να περνάς όσο πιο πολλές περιόδους κατάθλιψης και πόνου μπορείς! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elminster Posted March 13, 2005 Share Posted March 13, 2005 να γραψω τα ασχημα σχολια πρωτα: Κα ρε ορφεα εγω καταλαβαινω πως σου τα φοραει και εχυ θελεις να παρεις τον πονο της πανω σου? Τι να σου πω βρε παιδι μου... Το ποιημα το αρχιζεις πιστευντας πως ποναει αυτη κα καταληγεις να πονας εσθ πραγματικα... συγνομη δεν καταλαβαινει την σκεψη σου Οσο για τα καλα ... Το ποιημα ηταν αρκετα κατανοητο και καταλαβαινει ο ακροατης τι θελεις να πεις, πως αισθανεσαι και επισεις εχο την εντυπωση πως υπαρχη και μια κλημακωση συναισθηματων... αυτα Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Orpheus Posted March 13, 2005 Author Share Posted March 13, 2005 Είδες, Αλίνα μου, που με πίστεψες τελικά; Η ηλίθια λογική απολαμβάνει τον πικρό θρίαμβό της... Οι Μούσες μαζί σου πάντα, -Ορφέας Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laas7 Posted March 13, 2005 Share Posted March 13, 2005 Το πρώτο είναι πολύ καλό ορφέα... και σε καταλαβαίνω γιατί ειδικά οι πρώτες εμπνεύσεις μου ήρθαν γιατί υπέφερα ή νόμιζα πως υπέφερα...είναι σχεδόν το ίδιο... αλλά δεν νομίζω πως το ποίημα εκφράζει πόνο τόσο, όσο εκφράζει έρωτα... για μένα μιλάει για έναν ανιδιοτελή έρωτα ( χαχα συγνώμη με πιάνει το ειρωνικό μου για τον έρωτα και το πόσο ανιδιοτελής είναι όντως) ή ίσως εκφράζει καλύτερα τον πόνο του έρωτα. Πολλοί φιλόσοφοι και στοχαστές έλεγαν πως ο έρωτας είναι απλά μια άλλη μορφή πόνου και ένα είδος φαύλου κύκλου συναισθημάτων ή και ένα είδος ασθένειας - είναι δηλαδή αρρώστεια! Και δεν θυμάμαι ποιός μεγάλος είχε πει ( έχω ένα πρόβλημα ξεχνάω όσους διαβάζω και μου μένουν μόνο όσα λένε) πως οι μεγαλύτερες εκφράσεις της τέχνης έχουν για μάνα τον πόνο. Το δεύτερο μου φάνηκε πολύ .... δεν ξέρω τι! Επειδή είχαμε κάνει μια συζήτηση περί θεού ίσως είναι η ελπίδα σου και η αγωνία σου να υπάρχει όντως θεός, όπως μου είχες πει...πως θα θέλες να υπάρχει! Για μένα όμως υπάρχει και αυτή είναι η δική μου αλήθεια και πιστεύω πως όποιος χάνει τον θεό χάνει κάθε ελπίδα... πάντως πληροφοριακά οι περισσότεροι άθεοι είναι άνδρες και σπάνια γυναίκες, ίσως γιατί συναισθηματικά τα δύο φύλα διαφέρουν κατα πολύ και εγώ προσωπικά πιστεύω πως η θρησκεία είναι βαθιά συναισθηματική. Και τα δύο ποιήματα σου μου άρεσαν και τα βρήκα ατμοσφαιρικά και δουλεμένα όμορφα και ίσως τελικά εμείς οι δύο γνωριζόμαστε απο κάπου!!!! Ολως περιέργως το πρώτο πρώτο ποίημα που έγραψα ποτέ ήταν για τον θεό, αλλά το έχασα και δεν ξαναπροσπάθησα να το ξαναγράψω ποτέ, ούτε και θέλω πια. Μην ρωτήσεις γιατί...δεν ξέρω! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Isis Posted May 16, 2005 Share Posted May 16, 2005 Αν δεν πονάς δε νιώθεις κι αν δε νιώθεις δε ζεις... Πίσω από το κρυμμένο προσωπείο της επιφανειακής ευχαρίστησης και από τα αναπάντητα ερωτηματικά κρύβεται μια βαθειά αιτία λύπης και μια ακόμα βαθύτερη λύση του γόρδιου δεσμού που σε κρατά στην αφάνεια... Θα πολεμήσεις γιατί δε μπορείς παρά να νικήσεις το συναίσθημα που σε κάνει να θες να τιμωρηθείς για τα λάθη άλλων! Κι αν δεν το νικήσεις, αν δοθείς σε αυτό που με πάθος βάλθηκες να αποδείξεις, από το μέγεθος της μεγαλοσύνης σου θα στεφθείς νικητής... Μπράβο! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deodonus Posted May 23, 2005 Share Posted May 23, 2005 Πόνος, πόνος, πόνος....όλο πόνος, παντού πόνος και θλήψη. Απ'ότι φαίνεται μόνο εγώ εδώ μέσα δεν γράφω πονάω...αν ορίζεται ο πόνος έτσι. Όχι, διαφωνώ με το ότι χρειάζεται να πονέσεις για να γράψεις. Εγώ προσωπικά, όταν πονάω κάθομαι ξαπλωμένος και κοιτάω το ταβάνι με τις ώρες και δεν έχω καθόλου όρεξη για γράψημο-ό,τι γράφω το γράφω σε... καιρούς ειρήνης, που το κεφάλι μου είναι ήσυχο και μπορώ να σκεφτώ καθαρά. Τώρα, φίλε Ορφέα, θα σου γράψω εδώ τον λόγο που, αν και φίλος, δεν σχολιάζω ποτέ τα ποιήματά σου. Και δεν είναι άλλος από αυτόν τον πόνο. Νωμίζω ότι, εκτός του ότι ίσως πιέζεις τον εαυτό σου να πονέσει (δεν ξέρω γιατί), με το να γράφεις τον πόνο σου, αυτός ανακυκλώνεται. Θα μου πείτε, με το γράψημο φεύγει ο πόνος. Ναι, αλλά όχι άμα γράφεις συνέχεια για αυτόν. Όχι, Ορφέα, μην πονάς περισσότερο. Και όχι, μην γράφεις όταν πονάς. Βγες, διασκέδασε, χαμογέλα και μετά γράψε. Προσπάθισε πρώτα να κυριεύσεις εσύ τον πόνο σου (και όχι αυτός εσένα) και μετά μεταχειρίσου τον για να γράψεις. Αλλιώς θα σε κάνει ό,τι θέλει αυτός. Ένας άλλος λόγος που δεν γράφω σχόλια για σένα, είναι ότι και εσύ θα πληγωθείς, και το κοινό εδώ θα με κατακρίνει ώς άσπλαχνο, άκαρδο κλπ αλλά και γενικά δεν θα βγει και τίποτα. Είμαι άνθρωπος που δεν αντέχω πολύ μεγάλη δώση ρομαντισμού και λυρισμού. (για παράδηγμα, στην ιστορία του Ορφέα και της Ευριδίκης, μάλλον θα τον συμβούλευα να την ξεχάση και να ψάξει για κάμιαν άλλη) Και ακριβώς αυτή η υπερβολική δώση πόνου και ρομαντισμού είναι που δεν μπορώ στα ποιήματά σου. Δεν μ'αρέσει. Την απεχθάνομαι, να το πώ στα ίσια. Οκ, έγινα πάλι κακός. Να με συγχωρέσετε για την σκληρώτητα. Ίσως να μην είναι παρά ο ατελείωτος εγωισμός μου που τα γράφει όλα αυτά... Αυτά... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Orpheus Posted May 23, 2005 Author Share Posted May 23, 2005 α) Τι να σου πω; β) Όχι, λάθος. Ο πόνος, όταν γράφεις, φεύγει. Αμέ. Οι Μούσες μαζί σου, -Ορφέας Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Isis Posted May 23, 2005 Share Posted May 23, 2005 Όλα τα έντονα αρνητικά συναισθήματα φεύγουν με το γράψιμο τελικά... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts