Jump to content

Συμβολισμοί στη Φαντασία


Βάρδος

Recommended Posts

Όχι, δεν το ξέχασα να ανοίξω αυτό το θεματάκι, απλά δεν είχα προλάβει.

 

Όπως λέει και ο τίτλος θα συζητήσουμε για τους συμβολισμούς στη Φαντασία. Μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε, από παραδείγματα συμβολισμών, μέχρι το αν σας αρέσουν γενικότερα οι συμβολισμοί ή όχι.

 

Εγώ, προσωπικά, δεν είμαι ιδιαίτερα fan των κραυγαλαίων συμβολισμών. Μ'αρέσουν περισσότερο οι καταστάσεις που περνάνε έμμεσα κάποια νοήματα, όχι όταν σ'τα σερβίρουν στο πιάτο ή όταν σ'τα πετάνε καταπρόσωπο. Γενικά, δεν μ'αρέσει ποτέ όταν ο συγγράφεας φαίνεται πως αποκτά ένα πατροναριστικό ύφος και μοιάζει να σου κάνει μάθημα για το πώς θα πρέπει να ζήσεις, να φέρεσαι, κτλ. Απλά, το σιχαίνομαι αυτό. Προτιμώ να σε προβληματίζει μια ιστορία, και όχι να σε καθοδηγεί.

 

Παρακάτω, θα παραθέσω κάποιους συμβολισμούς που έχω διαβάσει στο βιβλίο Writing Science Fiction and Fantasy του Crawford Kilian.

 

Ο Φυσικός Κύκλος

Φως = καλοσύνη. Σκοτάδι = κακό.

Πνεύμα = ελπίδα. Χειμώνας = απόγνωση.

Κορίτσι = αθωότητα. Γριά (crone) = μοχθηρή γνώση, επερχόμενος θάνατος.

 

Συμβολικές Εικόνες

Κήπος: η Φύση οργανωμένη ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες του ανθρώπου.

Ύπαιθρος, έρημος: η Φύση ως εχθρός του ανθρώπου.

Ποταμός: ζωή, που φαίνεται συνήθως να τελειώνει στο θάνατο εκεί όπου ο ποταμός χίνεται στη θάλασσα.

Θάλασσα: χάος, θάνατος ή πηγή ζωής.

 

 

Έχει και άλλα που θα γράψω κάποια άλλη στιγμά. Ειδικά αυτά για τους χαρακτήρας είναι ενδιαφέροντα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

exartate to simvolismo. emena prosopika mou aresoun otan prepei. diladi den thelo o sigrafeas na mou dinei sta moutra opos eipes ayto pou thelei na simbolisei ektos an prepei diladi an anagastika prepei na dosei mia shmasia tou simbolismou oste na sindesei kati pou isos perasei aparathrito se aytous pou den xeroun kala ton sigrafiko tou logo. alla genika mou aresei na psaxnomai me tous simbolismous monos mou

Link to comment
Share on other sites

Για να μην γραφουμε τα ιδια και τα ιδια, απλα συμφωνω με τους προλαλησαντες... B)

Link to comment
Share on other sites

Μου αρέσουν οι συμβολισμοί στη φαντασία αλλά και γενικότερα στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Αν τους καταλάβεις, δίνουν μια άλλη αίσθηση στην ιστορία. Μου αρέσει περισσότερο να γράφω με συμβολισμούς παρά να τους διαβάζω βέβαια.

Πολλές φορές όμως δεν είναι πολύ χρήσιμοι.

Το πολυχρησιμοποιημένο

Φως=Καλό

Σκοτάδι=Κακό

πρέπει να πω ότι έχει καταντήσει αρκετά κουραστικό και επαναλαμβάνεται σχεδόν σε όλα τα βιβλία φαντασίας. Τουλάχιστον το καταλαβαίνουν όλοι ;)

 

Οι καλύτεροι συμβολισμοί είναι αυτοί που σε αναγκάζουν να τους σκεφτείς λίγο από μόνος σου, αλλά και να σου αφήνουν χώρο να βάλεις δικά σου πράγματα μέσα και έτσι να έχουμε μια κατάσταση όπου ο καθένας να βγάζει τα δικά του συμπεράσματα και να πιστεύει διαφορετικά πράγματα για το ίδιο σημείο. Βέβαια προυπόθεση είναι να θέλει να το κάνει αυτό ο συγγραφέας και όχι να περιγράφει τον τρόπο π.χ. που τρώνε οι χαρακτήρες του και να κάθονται οι αναγνώστες του να αναλύουν τι εννοούσε όταν έγραφε αυτό το κομμάτι. :blink:

Edited by Drunk Elf
Link to comment
Share on other sites

Βέβαια προυπόθεση είναι να θέλει να το κάνει αυτό ο συγγραφέας και όχι να περιγράφει τον τρόπο π.χ. που τρώνε οι χαρακτήρες του και να κάθονται οι αναγνώστες του να αναλύουν τι εννοούσε όταν έγραφε αυτό το κομμάτι.

 

Αργά αργά, η Λάουρα σήκωσε το κουτάλι, που είχε επάνω λαξευτούς ήλιους, και έφαγε λίγη σούπα από το μεγάλο, βαθύ πιάτο που είχε γύρω-γύρω ζωγραφισμένα δελφίνια. Δίπλα από το πιάτο βρισκόταν ένα ποτήρι, στην περιφέρεια του οποίου ήταν χαραγμένα όρθια ξίφη: το ποτήρι περιείχε κρασί.

 

 

Το άνωθεν κείμενο δεν πρέπει να διαβαστεί επιφανειακά. Προσέξτε! Κατ'αρχήν, το "αργά αργά" υποδηλώνει τη νωχελική φύση της Λάουρα ως άτομο, αλλά επίσης και το γεγονός ότι αυτή είναι μια νωχελική περίοδος στη ζωή της, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι σύντομα θα ακολουθήσουν "καταιγίδες". Οι λαξευτοί ήλιοι στο κουτάλι τονίζουν τη γενικότερη χαρούμενη διάθεση που υπάρχει! Τα δελφίνια στην περιφέρεια του πιάτου μπορεί να δηλώνουν ότι σύντομα η Λάουρα θα βρεθεί να ταξιδεύει στη θάλασσα. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι η σούπα μοιάζει με τη θάλασσα. Τα χαραγμένα όρθια ξίφη γύρω από το ποτήρι, δείχνουν πλέον ξεκάθαρα ότι θα έρθουν δύσκολοι καιροί, γιατί --προσέξτε!-- τα ξίφη είναι όρθια, όχι κατεβασμένα. Και μέσα στο ποτήρι έχει κρασί, που συμβολίζει καθαρά το αίμα.

 

 

 

Σωστός;

B)

:D

Link to comment
Share on other sites

to ti dilonoun oi simbolismoi ston kathena einai adikimeniko. gi paradeigma sto keimeno

 

 

Αργά αργά, η Λάουρα σήκωσε το κουτάλι, που είχε επάνω λαξευτούς ήλιους, και έφαγε λίγη σούπα από το μεγάλο, βαθύ πιάτο που είχε γύρω-γύρω ζωγραφισμένα δελφίνια. Δίπλα από το πιάτο βρισκόταν ένα ποτήρι, στην περιφέρεια του οποίου ήταν χαραγμένα όρθια ξίφη: το ποτήρι περιείχε κρασί.

 

 

 

 

to mialo mou phge kai sto oti ta koutalia pou exoun tous hlious opos kai ta delfinia sta piata isos na htan simvola kapias organoshs. kai meta na skeftomoun oti h laoura einai paratiritiko atomo kai prosekthkh paratirontas poloi tis leptomeries.

Link to comment
Share on other sites

to mialo mou phge kai sto oti ta koutalia pou exoun tous hlious opos kai ta delfinia sta piata isos na htan simvola kapias organoshs.

 

Καχύποπτε. :p Γιατί να μην ήταν σύμβολα εταιρείας που φτιάχνει πιάτα και μαχαιροπίρουνα;

Link to comment
Share on other sites

giati den to skeftika :p

 

ara katalhgoume oti oi simbolismoi einai kati antikimeniko kathenas mporei na tous ermhneysh diaforetika.

Link to comment
Share on other sites

η Λάουρα σήκωσε το κουτάλι, που είχε επάνω λαξευτούς ήλιους
βαθύ πιάτο που είχε γύρω-γύρω ζωγραφισμένα δελφίνια

 

 

Εγω παλι νομιζω οτι ο συγγραφεας θελει να μας δειξει οτι η Λαουρα εχει παρει την μεγαλη αποφαση να ερθει διακοπες το καλοκαιρι στην ηλιολουστη Μυκονο για να δει τα δελφινια..... Επισης ο συγγραφεας χρησιμοποιει το κουταλι και το βαθυ πιατο για να μας δειξει οτι η Λαουρα <<ΘΑ ΦΑΕΙ ΚΑΛΑΑΑ>> οταν ερθει στην Μυκονο.... για οσους καταλαβαινουν..... :p :p :p :p

 

Αυτος ειναι ο σωστος τροπος σκεψης!!!

Edited by Alestor
Link to comment
Share on other sites

Συμβολικοί Χαρακτήρες (πάλι, σύμφωνα με το προαναφερθέν βιβλίο)

 

Είρων: εκείνος που ειρωνεύεται τον εαυτό του και θεωρεί τον εαυτό του ως κάτι λιγότερο από ό,τι πραγματικά είναι. Πχ, Οδυσσέας, Φρόντο, Χακ Φιν.

 

Αλαζόνας: ένας απατεώνας που περιφανεύται και παρουσιάζει τον εαυτό του ως κάτι περισσότερο από ό,τι είναι πραγματικά. Πχ, Σάρουμαν.

 

Ύπουλος Σκλάβος: βοηθός του ήρωα. Πχ, Γκόλουμ.

 

Πρόθυμος Γίγαντας: βοηθός ήρωα, συναρμονισμένος με τη Φύση. Πχ, τα Εντ στον Άρχοντα' ο Τσουμπάκα στον Πόλεμο των Άστρων.

 

Σοφός Γέροντας: βοηθός του ήρωα, κάτοχος μεγάλης γνώσης. Πχ, ο Γκάνταλφ, ο Όμπι-Γουαν Κενόμπι.

 

Ανόητος: δημιουργεί εύθημη διάθεση, ανακουφίζει από την ένταση. Πχ, ο Σαμ από τον Άρχοντα, ο Μερκούτιο από το Ρωμαίο και την Ιουλιέτα. (Διαφωνώ για τον Σαμ, btw :Ρ)

 

Άξεστος: εκείνος που σκοτώνει τη διασκέδαση, ο χωριάτης. Πχ, Ουράια Χιπ.

 

Όμορφη Κοπέλα: σύμβολο αγνότητας και απολύτρωσης (η Ροένα στον Ιβανόη) ή καταπιεσμένου ερωτισμού.

 

Σκοτεινή Γυναίκα: σύμβολο λαγνείας και δελεασμού (ή φυσικού ερωτισμού).

 

Το Ομοίωμα του Ήρωα: συμβολίζει τη σκοτεινή πλευρά της προσωπικότητας του ήρωα. Πχ, η σκιά του Γκεντ στο Μάγο της Γαιοθάλασσας.

 

 

Άσχετο αν συμφωνώ ή όχι με όλα αυτά, τα καταγράφω όλα όπως τα λέει ο συγγραφέας, γιατί τα θεωρώ ενδιαφέροντα να διαβαστούν.

 

Το Ομοίωμα του Ήρωα πάντα με ελκύει σε μια ιστορία, όχι απαραίτητα κραυγαλαία (δηλαδή, να δεις να βγαίνει το μοχθηρό αντίγραφο του ήρωα και να τον αντιμετωπίζει), αλλά πιο συγκαλημμένα, όπως ο χαρακτήρας να έχει να αντιμετωπίσει τον ίδιο του τον εαυτό, τα συναισθήματα, τις προκαταλήψεις του, τους φόβους του, τα ψυχικά του εμπόδια...

Link to comment
Share on other sites

  • Management

Το τελευταίο θα ομολογήσω ότι με έλκει και εμένα. Συγκεκριμένα έχω διαβάσει όλη τη σειρά της LeGuin και πρέπει να παραδεχτώ ότι είναι αριστούργημα. Άντε βρε Ursula γράψε κι’ άλλα ... :)

Link to comment
Share on other sites

Έχει γράψει. Τον Άλλο Άνεμο και το Ιστορίες από τη Γαιοθάλασσα, τα οποία έχουν μετφραστεί κιόλας.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Βάρδε, αν το 'χεις το βιβλίο, ακόμα ο Δράκος τι συμβολίζει; :glare:

 

Και επίσης "Those who fear the Darkness have never seen what the Light can do..."

(ever withstood an electrical onslaught, huh?) :p

Link to comment
Share on other sites

Βάρδε, αν το 'χεις το βιβλίο, ακόμα ο Δράκος τι συμβολίζει; :glare:

 

Δεν αναφέρεται αυτό στο συγκεκριμένο βιβλίο. Αλλά από ό,τι γνωρίζω, ο Δράκος συμβολίζει τη Δύναμη και τη Σοφία.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω τι πιστεύετε, αλλά ο Σοφός Γέροντας ρουλάρει. :guitar: :sorcerer:

 

Για να απαντήσω στο θέμα, θα συμφωνήσω με το Βάρδο στο εξής:

 

Γενικά, δεν μ'αρέσει ποτέ όταν ο συγγράφεας φαίνεται πως αποκτά ένα πατροναριστικό ύφος και μοιάζει να σου κάνει μάθημα για το πώς θα πρέπει να ζήσεις, να φέρεσαι, κτλ. Απλά, το σιχαίνομαι αυτό. Προτιμώ να σε προβληματίζει μια ιστορία, και όχι να σε καθοδηγεί.

 

Α, επίσης, κατά τη γνώμη μου, καλό θα ήταν τα έμμεσα συμβολικά μηνύματα να χρησιμοποιούνται με μέτρο από το συγγραφέα. Και όταν λέω με μέτρο, εννοώ αραιά και που. Αλλιώς, έχω την εντύπωση, ότι κουράζουν αρκετά τον αναγνώστη.

 

Edit: Πώς στο καλό όταν βάζεις quote γράφεις και ποιός το είπε;;; Καιρό ήθελα να το ρωτήσω αυτό, αλλά όλο το ξέχναγα.

Edited by Elsanor
Link to comment
Share on other sites

Αλλά από ό,τι γνωρίζω, ο Δράκος συμβολίζει τη Δύναμη και τη Σοφία.

 

Θα συμφωνήσω, αλλά δε νομίζεις ότι, αντίθετα με πολλά άλλα απλά σύμβολα, μπορεί να έχει και αρνητική σημασία :glare: :δηλ. να συμβολίζει την απληστία, την τυραννία, τον υπέρμετρο εγωισμό, την "μοχθηρή" μεγαλοφυϊα.Επίσης συμβολίζει τη γονιμότητα και τα εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσουμε ώστε να φτάσουμε σε θησαυρούς, πραγματικούς ή συμβολικούς(λειτουργία του Φυλακα) :) .Νομίζω ότι επειδή είναι αρχαίο σύμβολο(και έχει συχνα χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από πολύ μακρυνούς μεταξύ τους πολιτισμούς) έχει τόσες πολλές σημασίες.Αυτή είναι και η μαγεία του.Γι αυτό μ' αρέσει... :p

Link to comment
Share on other sites

Πώς στο καλό όταν βάζεις quote γράφεις και ποιός το είπε;;; Καιρό ήθελα να το ρωτήσω αυτό, αλλά όλο το ξέχναγα.

[/Quote]

 

Γράφεις:

 

η ξεχάσεις να κλείσεις τα quotes :D

 

Γιέα :cool2:

[/Quote]

 

 

Edit: Μάστορα' date=' τι έπαθαν τα quotes;

 

*slaps robin around a bit with a large trout*

Edited by Drunk Elf
Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω, αλλά δε νομίζεις ότι, αντίθετα με πολλά άλλα απλά σύμβολα, μπορεί να έχει και αρνητική σημασία :glare: :δηλ. να συμβολίζει την απληστία, την τυραννία, τον υπέρμετρο εγωισμό, την "μοχθηρή" μεγαλοφυϊα.Επίσης συμβολίζει τη γονιμότητα και τα εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσουμε ώστε να φτάσουμε σε θησαυρούς, πραγματικούς ή συμβολικούς(λειτουργία του Φυλακα) :) .Νομίζω ότι επειδή είναι αρχαίο σύμβολο(και έχει συχνα χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από πολύ μακρυνούς μεταξύ τους πολιτισμούς) έχει τόσες πολλές σημασίες.Αυτή είναι και η μαγεία του.Γι αυτό μ' αρέσει... :p

 

Μπορεί να υπάρχουν κι άλλες ερμηνείες, αλλά αυτή ξέρω ως την πιο διαδεδομένη. Απο κεί και πέρα, υπάρχει και το DRagon tarrot που χωρίζει τους δράκους ανάλογα με τις ιδιότητές τους, πχ.

Link to comment
Share on other sites

το DRagon tarrot που χωρίζει τους δράκους ανάλογα με τις ιδιότητές τους, πχ.

Κανένα σχετικό site;Please... :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Να μερικά Dragon Tarot sites, Blackcloak. Tα σχέδια στο πρώτο deck (στα δύο πρώτα sites) μου φαίνονται πιο ωραία.

 

http://www.astroamerica.com/t-drag.html

http://www.holisticshop.co.uk/tarot_extras/dragon_big.html

 

και επίσης

 

http://www.aeclectic.net/tarot/cards/celtic-dragon/

 

Ta decks μπορούν να βρεθούν σε online βιβλιοπωλεία όπως το Αγγλικό και Αμερικανικό Amazon. Υποθέτω πως θα τα ξέρεις. :) Ελπίζω να σε βοήθησα.

Link to comment
Share on other sites

Ναι δεν έχει γούστο όταν όλα είναι προφανή, γιατί δεν μπαίνεις στην διαδικασία να σκεφτείς και να ανακαλύψεις το τι μπορεί να σημαίνει το καθετί, δεν υπάρχει η πρόκληση. Αλλά για να είμαι ειλικρινής, ενώ μου αρέσουν οι συμβολισμοί, με κουράζουν οι υπερβολές (που ψάχνεις να βρείς ακόμα και την τελεία τι σημαίνει) και με εκνευρίζει που σχεδόν κανείς δεν μπαίνει στην διαδικασία να βρει δικούς του ξεχωριστούς συμβολισμούς, παρά όλοι χρησιμοποιούν αναμασημένη τροφή ξανά και ξανά. Πάντως μερικά σύμβολα είναι τόσο ιερά και ξεχωριστά που δεν μπορείς να τους αλλάξεις σημασία, αλλά ίσως να ήταν ενδιαφέρουσα μια προέκταση ίσως της έννοιας τους και έτσι ενα νέο ''πεδίο'' αντίληψης, μια διαφορετική οπτική γωνία. Αν και το χειρότερο είναι όταν δεν υπάρχει τίποτα να ανακαλύψεις, όταν δεν υπάρχουν συμβολισμοί και όλα είναι μαζί αναμενόμενα και στημένα.

Για τους δράκους αυτό που ξέρω ειναι πως ήταν το σύμβολο των μαύρων αυτοκρατόρων της αφρικής και γι αυτό έχει ειδικά στην ευρώπη άσχημη έννοια του κακού, της πηγής όλων των κακών και πως απο εκεί προκύπτει και ο χιλιοειπωμένος μύθος με τον κακό δράκο που έχει φυλακίσει την πριγκήπισσα και ο γενναίος ιππότης την ελευθερώνει, μια απο τις πολλές επεξηγήσεις του θρύλου αυτού είναι, πως η πριγκήπισσα είναι η ευρώπη η λευκή ήπειρος που ήθελε να κατακτήσει η μαύρη δυναστεία , που είναι ο κακός δράκος και που τελικά ελευθερώνει ο ιππότης, οι άνδρες στρατιώτες. Στην ανατολή ο δράκος αποκτά και καλή έννοια, όπως και στην αμερική στους αυτόχθονες ινδιάνους, αν και εκεί μοιάζει κάτι ανάμεσα σε φιδι και δράκο. Αυτό που ξέρω βασικά είναι πως εξέφραζε τα στοιχεία της φύσης, ειδικά στην κίνα και την ιαπωνία, μαζί με θεική προέλευση αυτών των στοιχείων, καθώς όλοι οι θεοί μπορούν να μεταμορφωθούν σε δράκους και ακόμα και ποταμοί και ρέυματα στην θάλασσα κτλ (μάλιστα δράκοι είναι και καλοί και κακοί θεοί και εκφράσεις της φύσης που βοηθούσαν τους ανθρώπους π.χ. βροχή και εκφράσεις που κατέστρεφαν π.χ. τυφώνες). Θυμίζει κάπως την λογική των αρχαίων ελλήνων, στην έκφραση των στοιχείων της φύσης. Ένας δράκος που συμπαθώ πολύ είναι ο Κιριν της ιαπωνίας, που συμβολίζει την καλή τύχη! Αν και δεν ξέρω τι σημαίνουν οι τόσοι άλλοι δράκοι που υπάρχουν και που σίγουρα θα έχουν ενδιάφερουσες επεξηγήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συμβολισμών είναι του Τόλκιν. Μην ξεχνάτε ότιο έζησε και τους δύο παγκόσμιους πολέμους. Μάλιστα φαίνεται καθαρά σε πολλά σημεία ότι ο Σόρον είναι ο Χίτλερ και ότι τα ορκ είναι οι Γερμανοί. Αυτές οι εικόνες μου έρχονταν πολλές φορές στο μυαλό, όσες φορές διάβασα τον Άρχοντα, δηλαδή πέντε φορές.

Link to comment
Share on other sites

Και οτι τα hobits είναι οι Άγγλοι! :p

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί συμβολισμοί στα έργα του Τόλκιν. Κάποιοι τον κατηγορήσανε και για ρατσισμό (Elves-λευκοί, Orcs-μαύροι).

Πάντως ο ίδιος είχε αρνηθεί κατηγορηματικά οτι υπάρχει συμβολισμός στο έργο του με τον Β Παγκ. Πολεμο.

Link to comment
Share on other sites

Να μερικά Dragon Tarot sites, Blackcloak. Tα σχέδια στο πρώτο deck (στα δύο πρώτα sites) μου φαίνονται πιο ωραία.

 

http://www.astroamerica.com/t-drag.html

http://www.holisticshop.co.uk/tarot_extras/dragon_big.html

 

και επίσης

 

http://www.aeclectic.net/tarot/cards/celtic-dragon/

 

Ta decks μπορούν να βρεθούν σε online βιβλιοπωλεία όπως το Αγγλικό και Αμερικανικό Amazon. Υποθέτω πως θα τα ξέρεις.  Ελπίζω να σε βοήθησα.

 

 

Το τρίτο έχω. Αλλά τώρα που είδα και τ'άλλα δύο ζήλεψα. :D

Link to comment
Share on other sites

το σύμβολο των μαύρων αυτοκρατόρων της αφρικής

Μπορείς να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένη;Αναφέρεσαι στους Άραβες, τους Σαρακηνούς πειρατές ή κάτι άλλο;

Τώρα ας αναφέρω κι εγώ κάποια σχετικά:

Στην Ουαλλία ο Κόκκινος Δράκος ήταν το τοτέμ(με τη γενικότερη έννοια) κάποιας φυλής και ο Άσπρος Δράκος μιας άλλης.Οι δύο φυλές συγκρούονταν και (απ' ότι έχω ακούσει) αυτή είναι η προέλευση του μύθου για τον Κόκκινο και τον Λευκό Δράκο που μάχονται(άλλη εκδοχή είναι ότι συμβολίζει τη σύγκρουση των Σαξώνων(Λευκός Δράκος) με τους κατοίκους του νησιού της Βρεττανίας(Κόκκινος)).

Στην Κίνα ο Πενταδάχτυλος Δράκος (Long) είναι το σύμβολο του Αυτοκράτορα και ο χαρακτήρας που τον υποδηλώνει έχει βρεθεί χαραγμένος σε οστά μαντικής της δυναστείας των Shang(1650-1027 π.Χ.).Ο Δράκος αυτός είναι σύνθετος, έχει κέρατα ελαφιού, κεφάλι καμήλας, μάτια δαίμονα, αυτιά ταύρου, μουστάκια γάτας/τίγρης, λαιμό φιδιου, λέπια ψαριού και νύχια αετού...Διαθέτει διάφορες ικανότητες:Είναι Αρχοντας του Νερού που φέρνει τη βροχή, μπορεί να αλλάζει μέγεθος κατά βούληση(μικρός σαν μεταξοσκώληκας ή μεγάλος αρκετά ώστε να κρύβει τον ήλιο), μπορεί να γίνεται αόρατος.Οι Δράκοι υποτίθεται ότι έχουν το Μαργαριτάρι της Σοφίας στο στόμα τους...

Επίσης στην Κίνα υπάρχει και ο Δράκος Chi, o οποίος δεν έχει κέρατα ή λέπια, αλλά ένα "πηρούνι" στην ουρά.

Στην Παλαιά και Καινή Διαθήκη ο Δράκοντας είναι συχνά το σύμβολο του Σατανά(Λεβιάθαν, ο όφις ο Αρχαίος, ο Βύθιος, ο Πανκάκιστος) και γενικά των Χαοτικών Δυνάμεων της Φύσης που προσπαθούν να καταλύσουν τη Δημιουργία.Είναι βέβαιο πώς τόσο οι μεσαιωνικοί θρύλοι όσο και ο Τόλκιν(δες τα λόγια του Γκλάουρουνγκ πρός τον Τούριν:"Και τότε το πονηρό πνεύμα που ήταν μέσα του μίλησε:"Πονηρά ήταν τα έργα σου Τούριν, γιε του Χούριν...Και τότε ο Τούριν είδε τον εαυτό του σ' ένα καθρέφτη παραμορφωμένο από Κακία...γιατί το πνεύμα του ήταν παραδομένο σε βασανιστήρια...") έχουν επηρεαστεί από το πρότυπο αυτό.Νομίζω επίσης ότι σε αυτούς ο Δράκος δρά και ώς προσωποποίηση της απληστίας(πβ. το Χόμπιτ:"Γιατί ο Άρχοντας της Λιμνούπολης ήταν επιρρεπής στην αρρώστια του Δράκου, την απληστία κτλ.").

Στούς Αζτέκους υπήρχε ο θεός Κετζαλκοάτλ, που συχνά τον αναπαριστούσαν ως "Φτερωτό Φίδι".Υποτίθεται πως ύστερα από συνομωσία άλλου θεού(του Τεζκατλιπόκα) είχε κοιμηθεί με την αδερφή του, όντας μεθυσμένος...όταν συνήλθε αυτοκτόνησε βουτώντας στη φωτιά...Όμως αναστήθηκε καί έφυγε πρός τη Δύση σε μια σχεδία από φίδια, υποσχόμενος ότι θα επιστρέψει...Όταν ο κορτέζ και οι Ισπανοί ήρθαν στο Μεξικό, οι Αζτέκοι, ο λαός, πέρασαν τον Κορτέζ για τον χαμένο Θεό, με τα γνωστά επακόλουθα...Ας σημειωθεί ότι ο Κετζαλκοάτλ ήταν από τους λίγους Θεούς των Αζτέκων που απαγόρευαν την ανθρωποθυσία...

 

Πάντως ο ίδιος είχε αρνηθεί κατηγορηματικά οτι υπάρχει συμβολισμός στο έργο του με τον Β Παγκ. Πολεμο.

Πάντως στην εισαγωγή του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών υπάρχει μια πολύ καλή αιτιολόγηση του γιατί δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.(Αν όντως συνέβαινε, το Δαχτυλίδι θα ειχε χρησιμοποιηθεί εναντίον του Σόρον και δε θα είχε καταστραφεί, οι Χόμπιτ θα είχαν εξοντωθεί ή σκλαβωθεί ούτως ή άλλως, αφού αλλιώς δε θα ήταν χρήσιμοι σε καμια πλευρά(ούτε στον Σόρον ούτε στους Ανθρώπους κτλ.))

Λένε ότι ο Τόλκιν είχε ξεκινήσει και 4ο βιβλίο στρο οποίο δεν υπήρχε Σκοτεινός Άρχοντας, αλλά το κακό πήγαζε από τους Ανθρώπους.έχω ακούσει ότι υπάρχουν 15-20 σελίδες αυτού του έργου και πως στη χώρα μας δεν μπορείς να το βρείς.Επίσης ότι δεν το ξέρουν οι έλληνες εκδότες...

Αυτά για την ώρα...

Edited by The Blackcloak
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Upcoming Events

    No upcoming events found
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..