Jump to content

Recommended Posts

Δυστυχώς, ούτε η ιδέα μου φάνηκε καλή, ούτε η παρουσίασή της. Νομίζω πως στο τέλος αυτό με τους κανονικούς ανθρώπους και την χρήση τους από τους γιατρούς ήρθε σαν ένα αναγκαίο, βεβιασμένο κλείσιμο. Μου φάνηκε ξεκάρφωτο και καθόλου πειστικό. Επίσης ο μονόλογος του γιατρού, όπου τα εξηγεί όλα, είναι πολύ άκομψα δοσμένος. Καλό θα είναι γενικά να αποφεύγεις τέτοιες σκηνές εξομολόγησης, γιατί δεν λειτουργούν καλά.

Η γραφή σου εδώ ήταν κουραστική. Ένιωθα να σκοντάφτω πάνω στις λέξεις, δεν κυλούσαν αρμονικά, δεν με διευκόλυναν να προχωρήσω.

Πέρα από τα αρνητικά του κειμένου όμως, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ένα πάθος για έκφραση. Θέλω να πω ότι το κείμενο βγάζει μία αίσθηση αληθινού, όχι δήθεν, όχι "ας σπάσω το κεφάλι μου και κάτι μπορεί να μου έρθει να γράψω". (Συγνώμη αν δεν γίνομαι απόλυτα σαφής, είναι και λίγο αργά και δεν συνηθίζω να ξενυχτάω. :( )

Μία όχι καλή συμμετοχή.

Για την ιδέα:

Καλή στα πλαίσια του διαγωνισμού. Έχουμε μια υποβοηθούμενη εξέλιξη, η οποία πατάει και πάνω σε κάποια φυσική –σε ό,τι έχει να κάνει με τα γονίδια, με ένα άτομο που έχει ανεπτυγμένη ευφυΐα κλπ.

Γενικά:

Η ιστορία κύλησε πολύ εύκολα αλλά μου άφησε αρκετά κενά. Το βασικότερο είναι ότι τέτοια μορφή εξέλιξης θα πρέπει να έχουν επιφέρει ακόμα πιο σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία, σε όλα τα επίπεδα. Αυτό συνήθως είναι το βασικό πρόβλημα ιστοριών που έχουν κοσμοϊστορικές επιδράσεις αλλά παραμένουν κλειδωμένες στο ίδιο γνωστό περιβάλλον: οικογένεια (και μάλιστα καταπιεστική)-δουλειά-να οδηγεί για να πάει σε διάφορα μέρη. Για μένα, θα δούλευε πολύ καλύτερα αν έβλεπα αυτές τις αλλαγές σε κάποιο άλλο πλαίσιο, π.χ. μια πειραματική αποικία, έναν άλλον πλανήτη, κάτι τέτοιο. Το λέω επειδή αισθάνομαι ότι πραγματικά έχεις υλικό και αν το δουλέψεις με ησυχία, μπορείς να το αξιοποιήσεις ακόμα καλύτερα.

Η ανατροπή είναι πολύ καλή, και θα μου φαινόταν ακόμα καλύτερη αν δεν άλλαζες τόσο ξαφνικά την οπτική γωνία στο τέλος.

• 2 months later...

Λίγη προσοχή στις επαναλαμβανόμενες εκφράσεις, τη στίξη και την ορθογραφία. Πιο συγκεκριμένα προσοχή στον επανέλεγχο, αλλά αυτός επιτυγχάνεται μόνο μέσω επόπτη (κι εγώ χιλιο-κοίταξα το δικό μου διήγημα, αλλά κάτι εξόφθαλμα δεν κατάφερα να τα διορθώσω).

Ο ρυθμός είναι πολύ καλός και το κείμενο ευανάγνωστο.

Πολύ καλή ιστορία, που θα μπορούσε να είναι άψογη (για εμένα τουλάχιστον) εάν παρουσίαζες το δίλημμα του χαρακτήρα στο τέλος κάπως διαφορετικά.