Μπόρχες Posted October 19, 2011 Share Posted October 19, 2011 (edited) Όνομα Συγγραφέα:Γιάννης Μαργέτης Είδος: Φαντασία Βία; Ναι Σεξ; Όχι Αριθμός Λέξεων: 819 Αυτοτελής; Ναι ιΣχόλια: Από τη συλλογή διηγημάτων, "Παράδοξη Περιπέτεια" Εκδ΄. Οσελότος Στο γκρίζο του χρόνου Το δωμάτιο ήταν βαμμένο γκρίζο. Οι κουρτίνες ήταν γκρίζες. Το τραπέζι και οι δύο καρέκλες ήταν επίσης γκρίζα. Το κρεβάτι ήταν παλιό, σιδερένιο και… γκρίζο. Το ίδιο και τα κλινοσκεπάσματα. Το πάτωμα καλυπτόταν από γκρίζα μοκέτα. Όλος ο χώρος, ολόκληροτο δωμάτιο, έμοιαζε να καλύπτεται από ένα γκρίζο πέπλο. Το φως που εισχωρούσε δειλά από τις γρίλιες των κλειστών γκρίζων παραθύρων ήταν, ή φαινόταν, γκρίζο.O διακοσμητής του δωματίου είχε στεγνώσει από έμπνευση, όταν το διακοσμούσε. Στην άκρη του κρεβατιού καθόταν ένας άνδρας, γυμνός και ξυρισμένος σ’ όλο του το σώμα. Από την κορυφή ώς τα νύχια. Η επίδραση του γκρι στο χώρο τον έκανε κι εκείνον να φαίνεται γκρι. Το μάτι τόσο πολύ έχει επηρεαστεί από την καθολική παρουσία του γκρίζου στο χώρο, που αδυνατεί να διακρίνει το χρώμα του δέρματος εκείνου του γυμνού άνδρα. Πάντως, διακρίνει την παρουσία του. Δίπλα του υπάρχει ένα μαύρο αντικείμενο. Το μοναδικό μέσα στο δωμάτιο που διατηρεί ανέπαφη τη χρωματική του ταυτότητα. Ίσως επειδή το μαύρο δεν είναι χρώμα. Ο άνδρας με μια μικρή κίνηση παίρνει το μαύρο αντικείμενο στο χέρι του. Τώρα το μάτι αντιλαμβάνεται ότι το μαύρο αντικείμενο είναι ένα όπλο. Ένα πιστόλι. Ο γυμνός χαϊδεύει τη ράχη του πιστολιού για λίγα δευτερόλεπτα, έπειτα, αποφασιστικά και γρήγορα, σχεδόν βίαια, το τοποθετεί στον κρόταφό του. Οι παλμοί του παραμένουν σταθεροί για τη δεδομένη κατάσταση. Έχει κλείσει τα μάτια του. Όχι σφιχτά, αλλά ήρεμα. Αναπνέει σταθερά. Ανοίγει τα βλέφαρά του και καρφώνει τα μάτια του στο ρολόι που βρίσκεται κρεμασμένο απέναντί του στον γκρίζο τοίχο. Η ώρα είναι τρεις και τέταρτο το μεσημέρι. Μετά μεσημβρίας, κατά την επίσημη διατύπωση. Ξανακλείνει τα μάτια,ενώ κρατά σταθερό το πιστόλι στον κρόταφό του. Φέρνει στο νου του τους τρεις βιαστές της γυναίκας του και δολοφόνους της οικογένειάς του, οι οποίοι κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή ελεύθεροι. Τότε εύχεται να πάγωνε ο χρόνος. Μετά θα πατούσε τη σκανδάλη. Από ένα πορνείο εξέρχεται κάποιος χαρακωμένος στο πρόσωπο και στα χέρια άνδρας. Παίρνει μια βαθιά ανάσα, καθώς κοντοστέκεται στο πεζοδρόμιο. Ένα ελαφρύ μειδίαμα σχηματίζεται στα χείλη του.Υποκρύπτει ικανοποίηση. Πιθανότατα αλαζονεία. Ανασύρει από την τσέπη του ένα κακομεταχειρισμένο πακέτο με τσιγάρα. Βγάζει ένα και το τοποθετεί στα χείλη του. Ψάχνει για αναπτήρα στις τσέπες του. Μοιάζει να μην έχει πάνω του.Αποφασίζει ότι θα μείνει το τσιγάρο στα χείλη του παγωμένο. Ετοιμάζεται να συνεχίσει την πορεία του, που ακόμη δεν είχε ξεκινήσει. Τότε, δίχως να αντιληφθεί ότι κάποιος, από κάποια πλευρά, τον έχει πλησιάσει, νιώθει το κρύο μέταλλο στο δεξί του κρόταφο. Ίσα που προλαβαίνει να σκεφτεί ότι πρέπει να είναι πιστόλι το νεκρό εκείνο αντικείμενο που αγγίζει το κεφάλι του. Ξαφνικά ακούγεται πυροβολισμός. Μερικές γάτες, πάνω και γύρω από τον κάδο απορριμμάτων απέναντι σκορπίζουν τρομαγμένες. Το όχημα σταματά με βιαιότητα. Κάποιος μακρυμάλλης άνδρας με ανεξίτηλα σχέδια στα χέρια του, την τέχνη των οποίων ονομάζουν τατού ή δερματοστιξία, αποβιβάζεται και κατευθύνεται προς το άλσος όπου συχνάζουν οι εθισμένοι στους ψεύτικους κόσμους. Καθώς φαίνεται, είναι ένας από αυτούς. Προτού φτάσει στον προορισμό του, αποφασίζει να κάνει μια μικρή παράκαμψη. Κρύβεται πίσω από έναν μεγάλο δενδροκορμό και ξεκουμπώνει το παντελόνι του. Η αίσθηση της ντροπής εξαντλείται στην υποτιθέμενη κάλυψή του πίσω από τον κορμό. Με τα παντελόνια του κατεβασμένα ικανοποιεί βασική ανάγκη του ανθρώπινου σώματος. Τότε, δίχως να αντιληφθεί ότι κάποιος,από κάποια πλευρά, τον έχει πλησιάσει, νιώθει το κρύο μέταλλο στο δεξί του κρόταφο. Δεν προλαβαίνει να σκεφτεί αν το άψυχο αντικείμενο στον κρόταφό του είναι πιστόλι ή όχι. Ο πυροβολισμός που ακούγεται τρομάζει τα πουλιά στα κλαδιά, όχι τους εθισμένους. Κάποιος μπαίνει με βήμα ταχύ στο βρόμικο, μικρό πεζόδρομο. Περπατά κάμποσα μέτρα και σταματά έξω από την επίσης βρόμικη πόρτα ενός υπογείου, φυτεμένου για τριάντα χρόνια σ’ αυτό το σημείο. Κρούει την πόρτα με τρόπο συνθηματικό. Δεν περίμενε ποτέ πάνω από τριάντα δευτερόλεπτα ώσπου να του ανοίξουν και να του επιτρέψουν την είσοδο στην παράνομη χαρτοπαικτική λέσχη. Τούτη τη φορά τού φάνηκε να αργούν περισσότερο. Ο αέρας γύρω του και μέσα του τη στιγμή εκείνη αισθάνθηκε να γίνεται πυκνότερος. Τότε, δίχως να αντιληφθεί ότι κάποιος, από κάποια πλευρά, τον έχει πλησιάσει, αισθάνεται το κρύο μέταλλο στο δεξί του κρόταφο. Δεν σκέφτηκε τίποτα τη στιγμή εκείνη. Ο πυροβολισμός που ακούστηκε επέσπευσε το ξεκλείδωμα της πόρτας. Τέσσερις και τέταρτο μετά μεσημβρίας, κατά την επίσημη διατύπωση. Η αστυνομία είχε λάβει εδώ και μια ώρα κλήσεις για τέσσερα αιματηρά γεγονότα σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της πόλης. Μία αυτοκτονία και τρεις ανθρωποκτονίες. Είχαν όλες ένα κοινό. Διαπράχθηκαν την ίδια στιγμή με την αυτοκτονία, στις τρεις και τέταρτο το μεσημέρι. Μετά μεσημβρίας, κατά την επίσημη διατύπωση. Και στις τρεις ανθρωποκτονίες ο τρόπος εκτέλεσης ήταν ο ίδιος. Πυροβολισμός στο κεφάλι, στο ύψος του δεξιού κροτάφου, εξ επαφής. Οι συμπτώσεις τελείωναν κάπου εδώ πέρα. Όμως, ημέρες αργότερα, η βαλλιστική έρευνα θα έδειχνε ότι τόσο η αυτοκτονία όσο και οι ανθρωποκτονίες έγιναν με το ίδιο όπλο ακριβώς την ίδια ώρα. Στις τρεις και τέταρτο μετά μεσημβρίας. Μια εκδίκηση είχε συντελεστεί στη σκιά, στο γκρίζο του χρόνου. Edited October 19, 2011 by Μπόρχες Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted October 19, 2011 Share Posted October 19, 2011 Πράγματι Μπορχεσικό. Πολύ μου άρεσε, αν και από ένα σημείο και μετά ίσως περίμενα πού θα καταλήξει. Προσωπικά, θα επέλεγα να είναι 3 τα συμβάντα: και οι επαναλήψεις θα φαίνονται λιγότερες, και ο αριθμός αυτός είναι πολύ πιο συμβολικός, αν θες. Όπως και να έχει, το απόλαυσα πολύ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest old#2065 Posted October 19, 2011 Share Posted October 19, 2011 Πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια. Ένα φλασάκι απο "Twilight zone". Δεν συνηθίζω να κάνω υποδείξεις, όμως εδώ θα το κάνω, γιατί ίσως βοηθήσω με ελάχιστη αλλαγή να κερδίσει η ουσία. Υπάρχουν μιά -δυό λέξεις που αποσυντονίζουν τον αναγνώστη. Ψάχνει για αναπτήρα στις τσέπες του. Μοιάζει να μην έχει πάνω του. Αυτό το "μοιάζει" δεν μου κολλάει. πρέπει να είναι πιστόλι το νεκρό εκείνο αντικείμενο που αγγίζει το κεφάλι του. Το 'νεκρό" " " Και τέλος Φέρνει στο νου του τους τρεις βιαστές της γυναίκας του και δολοφόνους της οικογένειάς του Πιστεύω οτί είναι πρώτα δολοφόνοι της οικογένοιας και μετά βιαστές. Μπράβο, πολύ καλό στυλ και ατμόσφαιρα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Μπόρχες Posted October 19, 2011 Author Share Posted October 19, 2011 Σας ευχαριστώ για τις υποδείξεις σας, φίλοι μου. Συγκεκριμένα, φίλε Χρήστο δεν θέλησα η εξέλιξη της ιστορίας να είναι απρόσμενη και το τέλος απροσδόκητο. Έδωσα σημασία στην τεχνική και στο πως θα παρουσίαζα στον αναγνώστη την ιδέα μου. Στην ατμόσφαιρα με λίγα λόγια. Οπότε είναι κάπου λογικό να υποψιάζεσαι από τη μέση και μετά το τέλος. Φίλε Νίκο, το ρήμα "μοιάζει" το έβαλα διότι ήθελα να δηλώσω ότι ενδεχομένως και να έχει αλλά αυτή τη στιγμή δεν το βρίσκει ή κάτι παρόμοιο. Ίσως αν αντικαθιστούσα το "μοιάζει" με το "φαίνεται" να είχα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Επίσης, το "νεκρό" ίσως θα μπορούσε να αντικατασταθεί με το ψυχρό ή κάτι παρόμοιο. Σας ευχαριστώ και πάλι τόσο για τις παρατηρήσεις όσο και για τα καλά σας λόγια. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giannis Karagiannidis Posted November 7, 2011 Share Posted November 7, 2011 πολύ καλο εχει τέλεια σκηνικά , μπορεις να φερεις στο μυαλό σου ωραίες εικόνες , πρεπει να είχαμε παρόμοια ερεθίσματα οταν τα γράφαμε "Ρ έχουν αρκετά κοινά στοιχία . Αυτος ο τρόπος γραφείς μου αρέσει γιατί η ιστορία εξελίσετε σαν ταινία δινεις ελειπής στοιχία και πεταγεσε απο σκηνή σε σκηνη Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laas7 Posted December 4, 2011 Share Posted December 4, 2011 (edited) Δεν μπορω να πω πως το φχαριστηθηκα, με κουρασαν οι πολλες επαναληψεις. Επισης θα ηθελα καλυτερη αποδοση, αν το θετω σωστα. Αρχιζεις με παρελθοντικο χρονο την ιστορια σου, περιγραφωντας το γκριζο του δωματιου και στην δευτερη παραγραφο, στην φραση με το ματι περνας στο παρον με ενεστωτα. Με ξενισε. Θα ηθελα να χρησιμοποιησεις απο την αρχη ενεστωτα -οπως κανεις σε ολο το υπολοιπο κειμενο- και να δωσεις εμφαση στο οτι ολα συμβαινουν στο τωρα. Καποιες φρασεις θα τις προτιμουσα λιγο πιο προσεγμενες π.χ. Απο ενα πορνειο εξερχεται καποιος χαρακωμενος στο προσωπο και στα χερια ανδρας. Θα ηθελα να αλλαξεις το καποιος με το ενας. Το βρισκω σωστοτερο. Σαν ιδεα το κειμενο και το ανεξηγητο της υποθεσης, μου αρεσαν. Μου θυμισε λιγο x-files. Νομιζω πως θελει μονο ενα μικρο ρετουσαρισμα. Η τελευταια προταση, μου αρεσε πολυ, το κλεισιμο το βρηκα πολυ καλο. Εχεις παντα ομορφους περιγραφικους τιτλους, μου αρεσε που εδεσες τον τιτλο με το κλεισιμο. Edited December 4, 2011 by laas7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Μπόρχες Posted December 6, 2011 Author Share Posted December 6, 2011 Δεν μπορω να πω πως το φχαριστηθηκα, με κουρασαν οι πολλες επαναληψεις. Επισης θα ηθελα καλυτερη αποδοση, αν το θετω σωστα. Αρχιζεις με παρελθοντικο χρονο την ιστορια σου, περιγραφωντας το γκριζο του δωματιου και στην δευτερη παραγραφο, στην φραση με το ματι περνας στο παρον με ενεστωτα. Με ξενισε. Θα ηθελα να χρησιμοποιησεις απο την αρχη ενεστωτα -οπως κανεις σε ολο το υπολοιπο κειμενο- και να δωσεις εμφαση στο οτι ολα συμβαινουν στο τωρα. Καποιες φρασεις θα τις προτιμουσα λιγο πιο προσεγμενες π.χ. Απο ενα πορνειο εξερχεται καποιος χαρακωμενος στο προσωπο και στα χερια ανδρας. Θα ηθελα να αλλαξεις το καποιος με το ενας. Το βρισκω σωστοτερο. Σαν ιδεα το κειμενο και το ανεξηγητο της υποθεσης, μου αρεσαν. Μου θυμισε λιγο x-files. Νομιζω πως θελει μονο ενα μικρο ρετουσαρισμα. Η τελευταια προταση, μου αρεσε πολυ, το κλεισιμο το βρηκα πολυ καλο. Εχεις παντα ομορφους περιγραφικους τιτλους, μου αρεσε που εδεσες τον τιτλο με το κλεισιμο. Σ' ευχαριστώ πολύ για τον σχολιασμό. Όντως θα μπορούσα ή μάλλον θα έπρεπε να είμαι προσεκτικότερος στη χρήση των χρόνων. Έχεις δίκιο. Οι επαναλήψεις έχουν να κάνουν με το μοτίβο των φόνων και της αυτοκτονίας. Γράφονται για να το τονίσουν. Πάντως, θα μπορούσαν να αποδοθούν και καλύτερα. Η επιλογή του κάποιος αντί του ένα, νομίζω είναι σωστότερη γραμματικά. Αλλά, σε κάθε περίπτωση είναι και θέμα γούστου. Θα τα ξαναπούμε. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Innerspaceman Posted December 12, 2011 Share Posted December 12, 2011 Την ιδέα την βρήκα εξαιρετική , μου άρεσε πολύ, αλλά η εκτέλεση της θεωρώ πως μπορεί να βελτιωθεί αρκετά. Όχι ότι είναι κακή, αλλά μια τόσο καλή η ιδέα , δεν σηκώνει τίποτα λιγότερο, παρά μονάχα ένα τέλεια μελετημένο κείμενο σε κάθε λεπτομέρεια. Ένας τέλεια μελετημένος φόνος ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Μπόρχες Posted December 12, 2011 Author Share Posted December 12, 2011 Την ιδέα την βρήκα εξαιρετική , μου άρεσε πολύ, αλλά η εκτέλεση της θεωρώ πως μπορεί να βελτιωθεί αρκετά. Όχι ότι είναι κακή, αλλά μια τόσο καλή η ιδέα , δεν σηκώνει τίποτα λιγότερο, παρά μονάχα ένα τέλεια μελετημένο κείμενο σε κάθε λεπτομέρεια. Ένας τέλεια μελετημένος φόνος ... Σ' ευχαριστώ! Σίγουρα κάθε κείμενο έχει πάρα πολλά περιθώρια βελτίωσης. Εξ άλλου, αυτός είναι κι ένας λόγος που βρισκόμαστε εδώ. Να μαθαίνουμε ώστε να βελτιώνουμε τα κείμενα μας. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oceanborn Posted December 24, 2011 Share Posted December 24, 2011 Εγώ μπορώ να το πω, και θα το πω, το ευχαριστήθηκα. Μας μαύρισες παρά την επέλαση του γκρι... Μα άξιζε τελικά. Πολύ καλό. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Μπόρχες Posted December 31, 2011 Author Share Posted December 31, 2011 Εγώ μπορώ να το πω, και θα το πω, το ευχαριστήθηκα. Μας μαύρισες παρά την επέλαση του γκρι... Μα άξιζε τελικά. Πολύ καλό. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα κολακευτικά σου σχόλια! Χρόνια πολλά! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts