Ayu Posted October 30, 2011 Share Posted October 30, 2011 Όνομα Συγγραφέα: Ναταλία Είδος ποιήματος: Περιγραφικό; Αριθμός στίχων: 46 Σχόλια: Από τη συλλογή κι έκθαμβα, 2002. Γυναίκα. Νεκρή φύση σε φόντο βροχής. Νεκρά μάτια με φόντο πρόσωπο. Θολό παράθυρο και, μέσα, γκρίζος δρόμος. Μερικά πουλιά λιώνουν κι αρχίζουν να μοιάζουν με σταγόνες βροχής. Το τζάμι χαρακώνεται κι αναβοσβήνει σε χρώμα κόκκινο. Επιγραφή νέον, ή φάρος ίσως, στην άκρη του δρόμου, προστατεύει τα παγκάκια. Κόκκινα. Ματωμένα. Τηλέφωνο. Κρύα δάχτυλα. Φωνή αναμονής σε φόντο σιωπή. Πόρτα και σκάλες. Στριφογυρίζουν. Φίδι. Έξω, βροχή. Άνδρας σηκώνει τη νεκρή φύση στα χέρια. Τρέχει. Νερό χορεύει γύρω απ’ τα παπούτσια του, αυτόβουλα. Εντύπωση από δέντρα που τρέχουν σε παράταξη. Φώτα κυλάνε στην άσφαλτο. Λερώνουν το παντελόνι του. Βρεγμένη φύση με φόντο πήχεις. Μεγάλη πόρτα με τριανταφυλλιές. Στάζουν κόκκινο. Φώτα. Εδώ δεν έχει νερό. Μόνο φως. Φύσεις σε φόντο απαλό πράσινο παίρνουν τη βροχή από τα χέρια. Τώρα έχει μείνει μονάχα το φόντο. Και δυο κόκκινα χείλια. Τα μαλλιά της έχουν βραχεί. Κανείς δεν ακούει. Μεταβολή. Πόρτα. Πλάκες. Τα χέρια στάζουν χρώμα. Γόνατα και δρόμος. Καμία φύση γύρω. Μόνο βροχή κι ένας φάρος, ανάβει κόκκινος. Τώρα μόνο ανάβει. Τα δέντρα τρέχουν, άτακτα τώρα. Τον προσπέρασαν. Χάθηκαν. Και τα παγκάκια, ένα – ένα, δυο – δυο. Το φεγγάρι σκάλωσε σα χαρταετός στα γυμνά κλαδιά της νύχτας. Παρατήρησε ότι μερικά αστέρια είχαν βραχεί, κόντευαν να σβήσουν. Ύστερα σκαρφάλωσε σ’ ένα σύννεφο κι έφυγε, νομίζω. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheSea IsBurned Posted October 30, 2011 Share Posted October 30, 2011 Πάρα πολύ καλό! Με συγκίνησε Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Μάρβιν ΑΑΠ Posted October 30, 2011 Share Posted October 30, 2011 Όντως. Είναι πάρα πολύ όμορφο! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ayu Posted October 30, 2011 Author Share Posted October 30, 2011 Thanks, peeps. Χαίρομαι που σας άρεσε Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laas7 Posted October 31, 2011 Share Posted October 31, 2011 Εγω δεν το καταλαβα...δεν ξερω γιατι... Παντως απο τα δυο ποιηματα σου που διαβασα εδω, δεν ξερω και αν ηταν το στιλ της ποιητικης σου συλλογης, μου κανει νεκρα φυση, οπως στους πινακες ζωγραφικης. Βρισκω μια στατικοτητα, ακομα και οταν αναφερεις κινηση γινεται σαν σε slow motion...ειχε παντως ομορφες εκφρασεις και νομιζω πως αν γραφεις γενικα ετσι πρεπει να ειναι το στιλ σου αυτο. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ayu Posted October 31, 2011 Author Share Posted October 31, 2011 Εγω δεν το καταλαβα...δεν ξερω γιατι... Παντως απο τα δυο ποιηματα σου που διαβασα εδω, δεν ξερω και αν ηταν το στιλ της ποιητικης σου συλλογης, μου κανει νεκρα φυση, οπως στους πινακες ζωγραφικης. Βρισκω μια στατικοτητα, ακομα και οταν αναφερεις κινηση γινεται σαν σε slow motion...ειχε παντως ομορφες εκφρασεις και νομιζω πως αν γραφεις γενικα ετσι πρεπει να ειναι το στιλ σου αυτο. Χμ, ναι, αν δεν καταλάβεις από την αρχή ότι μιλάω για ένα ατύχημα το ποίημα είναι τελείως ακατανόητο. Πάντως το ότι σου κάνει κάτι σε πίνακα ζωγραφικής είναι θετικό γιατί στο συγκεκριμένο αυτός ήταν ο στόχος. Εξ ου και ο τίτλος (Σπουδή σε κόκκινο), που χρησιμοποιείται κυρίως στα εικαστικά. Οι περισσότεροι στίχοι εδώ θα μπορούσαν να είναι τίτλος πίνακα. Τώρα που το λες το πρόσεξα κι εγώ ότι και στα δύο που έβαλα έχω νεκρές γυναίκες. Ν' ανησυχήσω; Θα βάλω ακόμα ένα κι αν σου φανεί κι εκείνο στατικό... μπορεί και να 'ναι το στυλ μου τελικά. Ευχαριστώ για τα σχόλια! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laas7 Posted November 1, 2011 Share Posted November 1, 2011 Να βαλεις πολλα ποιηματα σου! Εγω θα χαρω! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted November 1, 2011 Share Posted November 1, 2011 Ναι, πολύ ωραίο, μπράβο. Μου φάνηκε σαν μια σειρά από καλλιτεχνικές φωτογραφίας με μελαγχολικό και πικρό θέμα. Στατικό είναι, φυσικά, αλλά ποιος είπε ότι το στατικό είναι κατ' ανάγκην και κακό; Αυτό που θα παρατηρούσα είναι ότι μερικές προτάσεις εγώ θα τις έκοβα - π.χ Φύσεις σε φόντο απαλό πράσινο/ παίρνουν τη βροχή από τα χέρια- γιατί έτσι όπως είναι τώρα μου φαίνεται ότι και ο (όποιος) ρυθμός σπάει και κλοτσάει κάπως εμφανισιακά. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ayu Posted November 1, 2011 Author Share Posted November 1, 2011 Ναι, πολύ ωραίο, μπράβο. Μου φάνηκε σαν μια σειρά από καλλιτεχνικές φωτογραφίας με μελαγχολικό και πικρό θέμα. Στατικό είναι, φυσικά, αλλά ποιος είπε ότι το στατικό είναι κατ' ανάγκην και κακό; Αυτό που θα παρατηρούσα είναι ότι μερικές προτάσεις εγώ θα τις έκοβα - π.χ Φύσεις σε φόντο απαλό πράσινο/ παίρνουν τη βροχή από τα χέρια- γιατί έτσι όπως είναι τώρα μου φαίνεται ότι και ο (όποιος) ρυθμός σπάει και κλοτσάει κάπως εμφανισιακά. Χμμμ... κι εμένα δεν μου πολυαρέσουν αυτές που ανέφερες. Δε θα σου έλειπαν από την αφήγηση ε; Χαίρομαι που σου άρεσε Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted November 3, 2011 Share Posted November 3, 2011 Ναι, πολύ ωραίο, μπράβο. Μου φάνηκε σαν μια σειρά από καλλιτεχνικές φωτογραφίας με μελαγχολικό και πικρό θέμα. Στατικό είναι, φυσικά, αλλά ποιος είπε ότι το στατικό είναι κατ' ανάγκην και κακό; Αυτό που θα παρατηρούσα είναι ότι μερικές προτάσεις εγώ θα τις έκοβα - π.χ Φύσεις σε φόντο απαλό πράσινο/ παίρνουν τη βροχή από τα χέρια- γιατί έτσι όπως είναι τώρα μου φαίνεται ότι και ο (όποιος) ρυθμός σπάει και κλοτσάει κάπως εμφανισιακά. Χμμμ... κι εμένα δεν μου πολυαρέσουν αυτές που ανέφερες. Δε θα σου έλειπαν από την αφήγηση ε; Χαίρομαι που σου άρεσε Εννοούσα ότι θα τις έσπαγα σε δύο: Φύσεις σε φόντο απαλό πράσινο παίρνουν τη βροχή από τα χέρια κι όχι Φύσεις σε φόντο απαλό πράσινο παίρνουν τη βροχή από τα χέρια Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ayu Posted November 3, 2011 Author Share Posted November 3, 2011 Εννοούσα ότι θα τις έσπαγα σε δύο: Φύσεις σε φόντο απαλό πράσινο παίρνουν τη βροχή από τα χέρια Άι, καλά, εγώ νόμιζα ότι ήταν ήδη σε δύο. Κουκουρούκουου. Ευχαριστώ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lady Nina Posted November 29, 2011 Share Posted November 29, 2011 Δεν είχα καταλάβει πού αναφερόσουν, μέχρι που διάβασα το σχόλιό σου. Και ύστερα ξαναδιάβασα το ποίημα από μια εντελώς διαφορετική οπτική. Και τις δυο φορές, ομολογώ πως μου άρεσε! Μου προκάλεσε μια γλυκιά μελαγχολία, από αυτές που σε πιάνουν όταν είσαι σπίτι, τυλιγμένος σε μια κουβέρτα, ενώ έξω βρέχει... Μου άρεσαν πολύ οι εικόνες που περιγράφεις. Και παρ'όλο που μερικές φράσεις μου φάνηκαν κάπως κοφτές, δε νομίζω πως θα άλλαζα κάτι. Για κάποιον, άγνωστο σε μένα λόγο, λάτρεψα αυτό τον στίχο: "Θολό παράθυρο και, μέσα, γκρίζος δρόμος." Μου φαίνεται ιδιαίτερα μελωδικός! Δεν έχω διαβάσει κάποιο άλλο ποίημά σου, αλλά θα το ψάξω σύντομα! Μπράβο Ναταλία! Ότι τώρα εσύ περίμενες από μένα να σου πω "μπράβο"! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ayu Posted November 29, 2011 Author Share Posted November 29, 2011 Δεν είχα καταλάβει πού αναφερόσουν, μέχρι που διάβασα το σχόλιό σου. Και ύστερα ξαναδιάβασα το ποίημα από μια εντελώς διαφορετική οπτική. Και τις δυο φορές, ομολογώ πως μου άρεσε! Μου προκάλεσε μια γλυκιά μελαγχολία, από αυτές που σε πιάνουν όταν είσαι σπίτι, τυλιγμένος σε μια κουβέρτα, ενώ έξω βρέχει... Μου άρεσαν πολύ οι εικόνες που περιγράφεις. Και παρ'όλο που μερικές φράσεις μου φάνηκαν κάπως κοφτές, δε νομίζω πως θα άλλαζα κάτι. Για κάποιον, άγνωστο σε μένα λόγο, λάτρεψα αυτό τον στίχο: "Θολό παράθυρο και, μέσα, γκρίζος δρόμος." Μου φαίνεται ιδιαίτερα μελωδικός! Δεν έχω διαβάσει κάποιο άλλο ποίημά σου, αλλά θα το ψάξω σύντομα! Μπράβο Ναταλία! Ότι τώρα εσύ περίμενες από μένα να σου πω "μπράβο"! Η αλήθεια είναι ότι πάντα με απασχολούσε το αν είναι (σχετικά) σαφές το τι συμβαίνει σ' αυτό το ποίημα. Χμ, χμ. Χαίρομαι που σου άρεσε πάντως Κοίταξε, ως αρκετά ανασφαλές πλάσμα που είμαι, η επιβράβευση μου κάνει καλό. Κι αν είναι και ειλικρινής, ακομα καλύτερα! Να 'σαι καλά, μιλέδη! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts