Drake Ramore Posted November 1, 2011 Share Posted November 1, 2011 (edited) Ονομα: Drake Ramore Είδος ποιήματος: Τρόμου Στιχοι:12 Σχόλια:- Αρχείο:- Να μας ξεπλύνεις. Στην έρημο αμμοβόλησέ μας. Κι οταν μονο η σάρκα μείνει, να μας ντύσεις με θάλασσα. Κι εκεί που ουρανός και θάλασσα σμίγουν να μας βάλεις να περπατήσουμε, χαϊδεύοντας το ηλιοβασίλεμα, μέχρι τα χέρια μας να καούν, να λιώσουν. Κουλούς να μας πάρεις, ανήμπορους, να μας πετάξεις σε απύθμενα βάθη. Εκεί που Θεοί κοιμούνται και ονειρεύονται. Το γλυκό όνειρο της προσμονής τους να γίνουμε. Η νύχτα γεννιέται. Το κοράκι κρώζει, κι ανοίγοντας τα φτερά του σκοτάδι γίνεται. Πιάσε μας απ' το χέρι. Πάμε. Edited November 5, 2011 by Drake Ramore Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
odesseo Posted November 1, 2011 Share Posted November 1, 2011 (edited) Πριν πω τη γνώμη μου, θα ήθελα να ξέρω ποιος μιλάει, εξ ονόματος τίνων και σε ποιον απευθύνεται. Edited November 1, 2011 by odesseo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drake Ramore Posted November 1, 2011 Author Share Posted November 1, 2011 Πριν πω τη γνώμη μου, θα ήθελα να ξέρω σε ποιους απευθύνεσαι... Δεν καταλαβαίνω την απορία σου. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
odesseo Posted November 1, 2011 Share Posted November 1, 2011 Πριν πω τη γνώμη μου, θα ήθελα να ξέρω σε ποιους απευθύνεσαι... Δεν καταλαβαίνω την απορία σου. Εννοώ ποιος μιλάει, ποιους εννοεί αυτό το "μας" και από ποιον ζητάει να "μας" ξεπλύνει και να μας αμμοβολήσει στην έρημο. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drake Ramore Posted November 1, 2011 Author Share Posted November 1, 2011 Πες την γνώμη σου σχετικά με το πως το λαμβάνεις όπως το διαβάζεις. Προφανώς αυτοί που είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με την σχετική μυθολογία (αλλά και θεματολογία) θα αντιληφθούν περισσότερα, αλλά αυτό δεν ειναι δεσμευτικό για τον σχολιασμό. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
odesseo Posted November 1, 2011 Share Posted November 1, 2011 (edited) Εννοείς ότι αυτό το ποίημα ανήκει σε συγκεκριμένη μυθολογία/θεματολογία; Ρωτώ γιατί δεν είναι καθόλου σαφές. Ίσως, πάλι, το ποίημά σου να αφορά ένα συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό, το οποίο θεωρεί (όπως κι εσύ) ότι το ποίημα αυτό ανήκει σε συγκεκριμένη μυθολογία. Εκεί πάω πάσο. Θα μπορούσε να μου αρέσει. Γιαυτό και στάθηκα στην ανάρτηση. Αλλά μου δημιουργεί πολλές αμφιβολίες. Γιαυτό και σε ρώτησα. Ελπίζω κάποια μέρα να με διαφωτίσεις. Edited November 1, 2011 by odesseo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drake Ramore Posted November 1, 2011 Author Share Posted November 1, 2011 Παναγιώτη, το ποίημα έχει αναφορές στην μυθολογία Κθούλου και πινελιές απο άλλες μυθολογίες (όλες σκοτεινές εως τρομακτικές) που μπερδεύονται μέσα. Προφανώς απαιτεί μια τριβή με τα αντικείμενα αυτών των μυθολογιών για να το κατανοήσεις σε βάθος, να δεις τις αναφορές, και να κάνεις τις απαραίτητες συνδέσεις ώστε να υπερβείς τον περιορισμό των λέξεων και να βγάλεις ένα νόημα περισσότερο απο αυτό που αποτυπώνουν. Παρόλα αυτά, δεν εχω την απαίτηση κάποιος να γνωρίζει ή να αρέσκεται να διαβαζει τέτοιου είδους μυθολογίες, οπότε με την αναρτηση του ποιήματος αποδέχομαι αυτομάτως και τα σχόλια όλων όσων μπουν στον κόπο να τα κάνουν. Δεν θέλω να επεκταθώ σε συγκεκριμένες περιγραφές και εξηγήσεις του στυλ "τι εννοεί ο ποιητής;" γιατί κάθε άνθρωπος προσλαμβάνει διαφορετικά αυτα που διαβάζει,ειδικά αν πρόκειται για ποίηση. Κάποιος πχ μπορεί να οδηγηθεί στο νόημα που εγώ θέλω να δώσω, μέσα απο ένα διαφορετικό μονοπάτι, αγνοώντας εντελώς τους συμβολισμούς, ή δίνοντας τους μια άλλη εξήγηση. Κάποιος άλλος να οδηγηθεί σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα και να του αρέσει ακόμη περισσότερο ή και καθόλου. Γενικώς η ποίηση ερμηνεύεται πάντα καλύτερα απο αυτόν που την διαβαζει και όχι απο αυτόν που την γράφει. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
odesseo Posted November 1, 2011 Share Posted November 1, 2011 (edited) Παναγιώτη, το ποίημα έχει αναφορές στην μυθολογία Κθούλου και πινελιές απο άλλες μυθολογίες (όλες σκοτεινές εως τρομακτικές) που μπερδεύονται μέσα. Προφανώς απαιτεί μια τριβή με τα αντικείμενα αυτών των μυθολογιών για να το κατανοήσεις σε βάθος, να δεις τις αναφορές, και να κάνεις τις απαραίτητες συνδέσεις ώστε να υπερβείς τον περιορισμό των λέξεων και να βγάλεις ένα νόημα περισσότερο απο αυτό που αποτυπώνουν. Παρόλα αυτά, δεν εχω την απαίτηση κάποιος να γνωρίζει ή να αρέσκεται να διαβαζει τέτοιου είδους μυθολογίες, οπότε με την αναρτηση του ποιήματος αποδέχομαι αυτομάτως και τα σχόλια όλων όσων μπουν στον κόπο να τα κάνουν. Δεν θέλω να επεκταθώ σε συγκεκριμένες περιγραφές και εξηγήσεις του στυλ "τι εννοεί ο ποιητής;" γιατί κάθε άνθρωπος προσλαμβάνει διαφορετικά αυτα που διαβάζει,ειδικά αν πρόκειται για ποίηση. Κάποιος πχ μπορεί να οδηγηθεί στο νόημα που εγώ θέλω να δώσω, μέσα απο ένα διαφορετικό μονοπάτι, αγνοώντας εντελώς τους συμβολισμούς, ή δίνοντας τους μια άλλη εξήγηση. Κάποιος άλλος να οδηγηθεί σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα και να του αρέσει ακόμη περισσότερο ή και καθόλου. Γενικώς η ποίηση ερμηνεύεται πάντα καλύτερα απο αυτόν που την διαβαζει και όχι απο αυτόν που την γράφει. Ευχαριστώ για τις επεξηγήσεις. Δυστυχώς μένω με την απογοήτευση. Ίσως ο ποιητής να ξέρει τι εννοεί, ίσως και οι στενοί του φίλοι να ξέρουν, αλλά μέχρι εκεί. Πέρα από κάποιες αβέβαιες φυσικές εικόνες με αναμφισβήτητη ομορφιά (φθαρμένες, εξάλλου, από την πολλή χρήση), δεν υπάρχει τίποτε που να απλώνει το χέρι στον (αμύητο, αν θες) αναγνώστη. Και εντάξει, μυθολογία Κθούλου, το δέχομαι, αφού το λες εσύ: αλλά ποια στοιχεία του ποιήματος ανήκουν στη μυθολογία Κθούλου και δεν ανήκουν π.χ. στη φαραωνική ή στη βαβυλωνιακή μυθολογία ή στη μυθολογία των πολιτισμών της Κεντρικής Αμερικής; Σε όλες αυτές τις μυθολογίες, και σε πολλές άλλες, θα είχε θέση ένα τέτοιο ποίημα. Αλλά τα εγώ, εσύ, εμείς του ποιήματος, όπως και διάφορα άλλα στοιχεία-σύμβολα, θα είχαν διαφορετική σημασία σε καθεμιά από αυτές. Ίσως αν έβαζες στον τίτλο κάποιο επεξηγηματικό σχόλιο, να βοηθούσες τον αναγνώστη σου να εντάξει το ποίημα σε μια μυθολογία, ώστε να μπορεί να το απολαύσει. Γιατί έτσι όπως είναι, το ποίημα μοιάζει* ορφανό και παρατημένο στους πέντε δρόμους. Edit: * σ' εμένα τουλάχιστον Edited November 1, 2011 by odesseo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drake Ramore Posted November 1, 2011 Author Share Posted November 1, 2011 Ευχαριστώ για τις επεξηγήσεις. Δυστυχώς μένω με την απογοήτευση. Ίσως ο ποιητής να ξέρει τι εννοεί, ίσως και οι στενοί του φίλοι να ξέρουν, αλλά μέχρι εκεί. Πέρα από κάποιες αβέβαιες φυσικές εικόνες με αναμφισβήτητη ομορφιά (φθαρμένες, εξάλλου, από την πολλή χρήση), δεν υπάρχει τίποτε που να απλώνει το χέρι στον (αμύητο, αν θες) αναγνώστη. Και εντάξει, μυθολογία Κθούλου, το δέχομαι, αφού το λες εσύ: αλλά ποια στοιχεία του ποιήματος ανήκουν στη μυθολογία Κθούλου και δεν ανήκουν π.χ. στη φαραωνική ή στη βαβυλωνιακή μυθολογία ή στη μυθολογία των πολιτισμών της Κεντρικής Αμερικής; Σε όλες αυτές τις μυθολογίες, και σε πολλές άλλες, θα είχε θέση ένα τέτοιο ποίημα. Αλλά τα εγώ, εσύ, εμείς του ποιήματος, όπως και διάφορα άλλα στοιχεία-σύμβολα, θα είχαν διαφορετική σημασία σε καθεμιά από αυτές. Ίσως αν έβαζες στον τίτλο κάποιο επεξηγηματικό σχόλιο, να βοηθούσες τον αναγνώστη σου να εντάξει το ποίημα σε μια μυθολογία, ώστε να μπορεί να το απολαύσει. Γιατί έτσι όπως είναι, το ποίημα μοιάζει* ορφανό και παρατημένο στους πέντε δρόμους. Edit: * σ' εμένα τουλάχιστον Η μυθολογία Κθούλου έχει ρίζες σε όλες αυτές τις μυθολογίες που αναφέρεις παραπάνω. Αρχετυπικά. Απο τον Νυαρλαθοτέπ και την αναφορά στην Αιγυπτο, ως τους Αζτέκους και τους Μάγια που μίλησαν για αστρικους ταξιδιώτες. Υπο αυτό το πρισμα όλα ειναι αλληλένδετα λοιπόν, χωρίς να χρειάζεται το επιμέρους επεξηγηματικό σχόλιο που θα καθορίσει την μυθολογία στην οποία υπάγεται το ποίημα. Άλλωστε η μυθολογία Κθούλου ειναι μεταγενέστερο δημιούργημα του Λάβκραφτ που πήρε στοιχεία (συνειδητά ή ασυνέίδητα) απο πολλές μυθολογίες και δοξασίες διαφόρων πολιτισμών (τις περισσότερες φορές αρχαίων που σε κάποια περίοδο είχαν ακμάσει). Αρα, θεωρώ οτι η γνώση αυτών των μύθων βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση, χωρίς όμως η άγνοια τους να κάνει αυτο το ποίημα κτήμα λίγων. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laas7 Posted November 2, 2011 Share Posted November 2, 2011 (edited) Η δικη μου γνωμη ως προς το ποιημα, ειναι πως δεν εχει ξεκαθαρη εικονα, ειδικα ως προς αυτο που ηθελες να εκφρασεις και νομιζω πως αυτο ειναι που μπερδευει. Διαβασα παραπανω πως εμπνευστηκες απο τον Λαβκραφτ και την μυθολογια Κθουλου (Εγω οταν διαβασα Κθουλου δεν συγκλονιστηκα...μην βαρατε... αλλα δεν. Ειναι κλασικος και πρεπει να διαβασεις εστω ενα βιβλιο του, αλλα δεν μπηκε ποτε στην καρδια μου). Οπως λοιπον εγω αντιληφθηκα την γραφη του Λαβκραφτ, δεν εχει συναισθημα αλλο, περα απο τον τρομο η ισως την εκπληξη-φρικη για οσα περιγραφει. Το ποιημα σου αντιθετα μου βγαζει σε καποιες φρασεις συμπαθητικη ηρεμια π.χ. "Εκει που οι Θεοι κοιμουνται και ονειρευονται" (στιχο που βρηκα ωραιοτατο παρολα αυτα) "Πιασε μας απο το χερι. Παμε." Μου βγαζουν μια αισθηση συντροφικοτητας και προσμονης και οχι τρομο η απογνωση η σοκ για την ανωμαλη γεωμετρια του κοσμου η αηδια για το ταδε τερας που βλεπεις η φοβασαι πως πλησιαζει κτλ Το κορακι επισης με πηγε κατευθειαν στον Ποε. Νομιζω πως ισως πρεπει να ξαναγραφτει με ξεκαθαρη αισθηση του τι θελεις να περασεις, τρομο φρικη η κατι αλλο. Η αν ολα μαζι (γιατι οχι?) θα μου αρεσε να ειναι περισσοτερο ανεπτυγμενο για να εχεις χωρο να εκφρασεις καπως πιο ξεκαθαρα το καθε συναισθημα που θελεις, για να ειναι πιο ολοκληρωμενο και αντιληπτο. Επισης θα ηθελα να σου θυμισω πως θα επρεπε να χρησιμοποιησεις την φορμα με το ονομα, τους στιχους, το ειδος ποιησης κτλ Αν θελεις κανε ενα edit. Edited November 2, 2011 by laas7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laas7 Posted November 5, 2011 Share Posted November 5, 2011 Παρακαλειστε ολα τα παιδια που ποσταρετε στην βιβλιοθηκη ποιησης να συμπληρωνετε την ειδικη φορμα πριν απο καθε ποιημα σας. Καντε edit στα τρεχοντα τοπικ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oceanborn Posted December 24, 2011 Share Posted December 24, 2011 Και τι σημασία έχει η σαφήνεια... Τι σημασία έχει να εντοπίσεις τις ρίζες του "μας" και του "εσύ" . Το θέμα είναι να εντοπίσεις το σκοτάδι στους στίχους. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laas7 Posted December 25, 2011 Share Posted December 25, 2011 (edited) Εμενα ρωτας η τον ντρακε? Edited December 25, 2011 by laas7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drake Ramore Posted December 25, 2011 Author Share Posted December 25, 2011 Δεν ρωτάει εμένα. Βασικά δεν ρωτάει κανέναν. Ρητορικό είναι το ερώτημα μιας και το απαντάει στην τελευταία πρόταση: Το θέμα είναι να εντοπίσεις το σκοτάδι στους στίχους. Διαπίστωση με την οποία συμφωνώ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts