Jump to content

Συνέντευξη με τον David Brin


heiron

Recommended Posts

O David Brin, συγγραφεας επιστημονικης φαντασιας, δημιουργος του Uplift universe και του Postman μεταξυ αλλων,απαντά στις ερωτησεις μας:

 

Έχετε γράψει αρκετά μυθιστορήματα που διαδραματίζονται στο σύμπαν του Uplift και σχετίζονται μεταξύ τους αλλά δεν είναι μέρη ενός βιβλίου που εκδίδεται σε τόμους σαν σειρά, είναι κατά κύριο λόγο αυτοτελή μυθιστορήματα. Γιατί;

Πιστεύω ότι τα περισσότερα μυθιστορήματα πρέπει να είναι αυτοτελή, ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να ξεκινήσει τη σειρά από οποιοδήποτε.

 

Τα τελευταία χρόνια δεν έχετε γράψει πολλά μυθιστορήματα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Θα αλλάξει στο μέλλον;

Ήμουν πολύ απασχολημένος με ομιλίες, και έφηβους! Αλλά μόλις τελείωσα ένα τεράστιο νέο μυθιστόρημα το EXISTENCE που πρέπει να επανεκκινήσει την καριέρα μου δυναμικά! Και σχεδιάζω να γράφω πιο γρήγορα στο μέλλον.

 

Ως επιστήμονας και συγγραφέας ασχολείστε με την εξερεύνηση του διαστήματος. Πώς βλέπετε το μέλλον της τώρα που η χρηματοδότηση περιορίζεται υπερβολικά;

Πρέπει να διορθώσουμε τον πολιτισμό και να βρούμε νέους, αποδοτικούς τρόπους για όλους στη Γη να ζουν ως μεσοαστική τάξη, με άνετη ζωή, ενώ θα χρησιμοποιούμε το 1/100 των γήινων πόρων. Αυτό είναι μια τεράστια πρόκληση την οποία πραγματεύομαι στο EARTH. Αν μπορούμε να επιτύχουμε αυτή την αποδοτικότητα, τότε θα γίνουμε πλούσιοι πάλι. Και μπορούμε πλέον να πάμε με τόλμη στο διάστημα. Και εκεί θα βρούμε αμύθητα πλούτη.

 

Στο Loom of Thessaly παίζετε με την αρχαία Ελληνική μυθολογία. Πιστεύετε ότι οι Έλληνες συγγραφείς πρέπει να δουλεύουν περισσότερο με Ελληνικά στοιχεία ή μήπως αν επικεντρωθεί σε αυτά η Ελληνική ΕΦ θα μοιάζει μυωπική και ίσως ακόμη και εθνικιστική; Ποια είναι η γνώμη σας για την αρχαία Ελληνική μυθολογία, ιστορία και γραμματεία ως πηγή για ιδέες;

Η Ελληνική μυθολογία είναι μια σημαντική πηγή αρχετύπων για ολόκληρο τον πολιτισμό. Δεν μου άρεσε η ταινία 300 επειδή έλεγε ψέματα. Αγνόησε τους Σπαρτιάτες είλωτες, και τους ήρωες του Μαραθώνα, και το Θεμιστοκλή και το μεγάλο θρίαμβο της Σαλαμίνας. Πάνω από όλα, αγνόησε τη δόξα του οπλίτη-πολίτη. Δείτε στο :

http://davidbrin.blogspot.com/2011/11/move-over-frank-miller-or-why-occupy.html

Όσο για τους Έλληνες συγγραφείς, πιστεύω ότι αν είναι ειδικοί σε κάτι, ας γράψουν για αυτό! Αλλά σε άλλες περιπτώσεις πρέπει να εξερευνούν πέρα από τους ορίζοντές τους. Αυτό είναι η ΕΦ!

 

Δεκατρία χρόνια μετά το The Transparent Society, μετά την άνοδο των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ποια είναι η γνώμη σας για το προσωπικό απόρρητο, την επιτήρηση του λαού αλλά και την παρακολούθηση των αρχών από το λαό;

Πιστεύω στο όνειρο για το όποιο μίλησε ο Περικλής. Δεν μπορούμε να δούμε τα ίδια μας τα λάθη! Αυτός είναι ο λόγος για τον όποιο οι ηγέτες που εξουσίαζαν από «πάνω» πάντα έκαναν πολύ κακή δουλειά.

Ο Περικλής μίλησε για το πόσο μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο με διαπραγματεύσεις και κριτική. Το όνειρο του απέτυχε και συντρίφτηκε από τους ολιγαρχικούς φιλοσόφους. Αλλά αργότερα ξαναγεννήθηκε!

Διαύγεια και γνώση ανοικτή για όλους, αυτό είναι το συστατικό που χρειαζόμαστε για να δουλέψει αυτή τη φορά.

 

Μια από τις κυρίως διαφορές μεταξύ της ΕΦ και του φάντασυ είναι ότι το δεύτερο συνήθως διαδραματίζεται σε κάποιο ψευδό-μεσαιωνικό σκηνικό όπου λίγα πράγματα αλλάζουν ενώ η ΕΦ σχετίζεται με σκηνικά που αλλάζουν. Αυτό κάνει την ΕΦ πιο χρήσιμη σαν μορφή λογοτεχνίας; Γιατί;

Η επιστημονική φαντασία εξερευνά πιθανά λάθη που μπορεί να κάνουμε ενώ αντιμετωπίζουμε ένα μέλλον που αλλάζει. Το φάντασυ επαναλαμβάνει την παλιά προπαγάνδα ότι πρέπει να σκύβουμε το κεφάλι μας μπροστά στους μυστηριώδεις μάγους και τους γαλαζοαίματους άρχοντες.

 

Ποια είναι η γνώμη ας για το κίνημα Occupy Wall Street και τί πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει ο κόσμος για να καταπολεμήσει την οικονομική κρίση;

Όλοι συντελέσαν σε αυτό το πρόβλημα. Η αριστερά είπε στον κόσμο να σταματήσει να δουλεύει και να μισήσει αυτό που πάντα έκανε τους ανθρώπους σπουδαίους- την αγάπη του να φέρνει σε πέρας την εργασία σου με επιδεξιότητα και αντοχή. Η δεξιά εξακολουθεί να προσπαθεί να μας πάει πίσω στη στενή, μικρή άρχουσα τάξη- ο παλιός τρόπος που ποτέ δεν δούλεψε.

Θέλουμε έναν πολιτισμό που θα φροντίζει όλα τα παιδιά, αλλά θα ενθαρρύνει τους ενήλικους να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο με χαρά! Αυτή είναι η μεγάλη δημιουργική δύναμη του σύμπαντος. Πρέπει και πάλι να βρούμε την ευχαρίστηση σε αυτό. Αλλά όταν αυτοί που δεν παίζουν με τους κανόνες γίνονται υπερβολικά δυνατοί, χάνεις τον ανταγωνισμό.

 

Η επιστημονική φαντασία μιλά τόσο για δυστοπίες όσο και για ευτοπίες. Ποιες είναι οι ιστορίες που προτιμάτε; Και ποιες μοιάζουν πιο ρεαλιστικές;

Οι δυστοπίες είναι χρήσιμες σαν προειδοποιήσεις. Επίσης είναι μακράν ευκολότερες να τις γράψει κανείς! Πρέπει να βάζεις τους ήρωές σου σε κίνδυνο και να δημιουργείς περιπέτειες, πολεμώντας ενάντια σε καταπιεστικές δυνάμεις!

Είναι δύσκολο να βάλεις περιπέτεια σε μια ευτοπία… αν και προσπαθώ μερικές φορές!

 

Έχετε κάποιο μήνυμα για τους Έλληνες αναγνώστες και συγγραφείς;

Γειά! Ευθυμήστε! Έχετε ξεπεράσει όλους τους αρχαίους εχθρούς σας. Τώρα κοιτάξτε στο μέλλον. Να είστε επιστημονικοί, δημιουργικοί και να μας δείξετε νέους δρόμους!

Edited by Spark
Μειώθηκε λίγο η απόσταση μεταξύ των ερωτήσεων και των απαντήσεων.
Link to comment
Share on other sites

Καλή συνέντευξη heiron μπράβο. Λίγο μικρούλα μόνο, ήθελα λίγο παραπάνω. Όσο αυτό ήταν εφικτό φυσικά. Μου άρεσε πολύ η πρώτη απάντηση που σου δίνει, μου αρέσει όταν ο συγγραφέας δεν ''αναγκάζει'' τους αναγνώστες του να καταπιαστούν με μία ατελείωτη νιλογία, όπως και ο Raymond Feist. Έπρεπε πάντως να του πεις να παρατήσει την ε.φ και να αρχίσει να διαβάζει/γράφει fantasy :lol: Μακάρι να βγει κάποια μέρα στα Ελληνικά εκείνη η σειρά του με τα δελφίνια που έλεγες γιατί πρέπει να έχει ενδιαφέρον.

Edited by Δημήτρης
Link to comment
Share on other sites

εκείνη η σειρά του με τα δελφίνια που έλεγες

ποιά σειρά;

 

Καλά η ατάκα που λέει για τη διαφορά μεταξύ Ε.Φ. και Φ. πρέπει να θυμώσει πολλούς από το χώρο της Φ.!!!

Link to comment
Share on other sites

εκείνη η σειρά του με τα δελφίνια που έλεγες

ποιά σειρά;

 

Καλά η ατάκα που λέει για τη διαφορά μεταξύ Ε.Φ. και Φ. πρέπει να θυμώσει πολλούς από το χώρο της Φ.!!!

 

Μου είχε πει ο heiron ότι έχει γράψει μία σειρά όπου βασικοί πρωταγωνιστές είναι δελφίνια αντί για άνθρωποι, ελπίζω να μην θυμάμαι λάθος. Θα με ενδιέφερε να την διαβάσω για να δω πως θα έχει παρουσιάσει το όλο σκηνικό. Τώρα ποια είναι δεν ξέρω, ας πει ο ίδιος. Και Διγέλαδε όχι, δεν θα θυμώσουν οι fans του fantasy για αυτή την ατάκα. Ο Brin είναι φανατικός υπέρμαχος της ε.φ. και απλά ίσως να είναι λίγο απόλυτος στις απόψεις του. Νομίζω ότι έχει κυκλοφορήσει ''Ο Ταχυδρόμος'' του στα Ελληνικά αλλά δεν παίρνω και όρκο.

Edited by Δημήτρης
Link to comment
Share on other sites

Λοιπον,επειδη ειναι καλυτερα να γινονται οι συζητησεις αλλου ποσταρα τη σχετικη απαντηση στο αναλογο τοπικ:

http://community.sff.gr/topic/7035-star-wars-despots-vs-star-trek-populists/page__pid__210669__st__40#entry210669

Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Συνέντευξη με τον David Brin

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Upcoming Events

    No upcoming events found
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..