Ροη Posted December 18, 2011 Share Posted December 18, 2011 Όνομα Συγγραφέα: Καλλιρρόη Αγγελοπούλου Είδος: Τρόμος Βία: Ναί Σεξ: Όχι Αριθμός Λέξεων: 2025 Αυτοτελής: Ναί μελλοντικό έργο.pdf μελλοντικό έργο.doc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ayu Posted December 19, 2011 Share Posted December 19, 2011 Μια ενδιαφέρουσα ιστορία με (όπως τη διάβασα εγώ) κοινωνιολογικές και πολιτικές προεκτάσεις. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι για ποιο λόγο επέλεξες τη θεατρική φόρμα για ένα διαγωνισμό σύντομης ιστορίας και θα ήθελα ν' ακούσω την απάντηση, όταν έρθει η ώρα. Επίσης, λεπτομέρεια: Στα θεατρικά έργα δε χρειάζονται "..." στα λόγια των προσώπων. Καλή επιτυχία Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drake Ramore Posted December 19, 2011 Share Posted December 19, 2011 Σε αυτην την ιστορία θεωρώ οτι είχες όλα τα στοιχεία για να γίνει ένα πολύ ενδιαφέρον διήγημα τρόμου, αλλά με την λάθος επιλογή φόρμας (θεατρικό) δεν τα κατάφερες. Θα σου πρότεινα να το ξαναδουλέψεις με πρωτοπρόσωπη αφήγηση ενός εκ των αστυνομικών. Σαν ιδέα έχει αρκετά να δώσει. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alkinem Posted December 19, 2011 Share Posted December 19, 2011 Λυπάμαι, αλλά όχι. Ενδιαφέρων και πρωτότυπος τρόπος γραφής, κεντρίζει την προσοχή του αναγνώστη, αλλά η ιστορία σου ούτε τρόμος είναι ούτε βρίσκω να έχει κάποια συνάφεια με το θέμα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted December 19, 2011 Share Posted December 19, 2011 Ένα πολύ καλογραμμένο και ποιοτικό κείμενο, που ομως: α) είναι εκτός θέματος: ο αποκεφαλισμός και οι συναφείς πράξεις δεν είναι παραμόρφωση ούτε μεταμόρφωση. β) είναι εκτός λογοτεχνικού είδους: ξεκάθαρα πρόκειται για θέατρο ( μονόπρακτο ή δεν ξέρω τι) και ο διαγωνισμός είναι διηγήματος. Έχεις ικανότητες σαν συγγραφέας και μου αρέσει το ύφος σου, ωστόσο κάνεις λίγο άστοχες επιλογές στους διαγωνισμούς. Όπως και να έχει, καλή επιτυχία. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest old#2065 Posted December 19, 2011 Share Posted December 19, 2011 Αγαπητή Ρόη, ενώ το διήγημα έχει πρωτότυπη δομή, κάτι μεταξύ σεναρίου και ημερολογίου, δεν μου έδωσε την ικανοποίηση της πληρότητας στο τέλος. Με μια τηλεοπτική σχεδόν καταγραφή, παρακολουθούμε μια δυσνόητη υπόθεση. Αν υπάρχουν συμβολισμοί η αναφορές σε ιστορικές θεωρίες, (Νοστράδαμος , Πυθαγόρας) εγώ δεν τις έπιασα. Και στο τέλος έμεινα με μια αίσθηση κενού. ‘Ίσως χρειάζονταν κάποιες διευκρινήσεις για τους αμύητους σαν εμένα, που δεν κατάλαβα τι ρόλο έπαιζε ο βράχος, ήταν υπερφυσικό το πρόβλημα, ήταν οικολογικό η ήταν απλά μια αβαν γκάρντ παράσταση. Καλή επιτυχία. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eugenia Rose Posted December 20, 2011 Share Posted December 20, 2011 (edited) “Αυτός... Είναι ο χειμώνας της δυσαρέσκειάς σας” "Τώρα της δυσαρέσκειάς μας τον χειμώνα, τον έκανε λαμπρή καλοκαιριά του Γιόρκ ο ήλιος". Αυτή την φράση από τον Ριχάρδο τον 3ο μου θύμισαν τα λόγια του Επιθεωρητή στην τρίτη σελίδα. Ίσως έμμεση αναφορά στην παραμόρφωση του ίδιο του ήρωα στο έργο. Το δικό σου θεατρικό μάλλον μιλά για την μεταμόρφωση- παραμόρφωση του κόσμου όπως τον ξέρουμε. Παραμόρφωση ίσως από την διαφθορά των ανθρώπων; Ίσως μια καλύτερη/ανώτερη φυλή/είδος να έχει έρθει να κατοικήσει την γή και οι άνθρωποι να έχουν πάρει την θέση των ποντικών; Ελπίζω στο τέλος του διαγωνισμού να μας αναλύσεις τους συμβολισμούς που σίγουρα υπάρχουν διάσπαρτοι στο κείμενο. Πιστεύω το τοποθετεί εντός θέματος. Όμως το ότι πρόκειται για θεατρικό δεν επιτρέπει στον τρόμο και την νουάρ ατμόσφαιρα να περάσει στον αναγνώστη όπως θα περνούσε εάν επρόκειτο για διήγημα. Παρόλ’ αυτά το θεατρικό μου άρεσε πολύ! Προφανώς ο ήλιος του Γιόρκ δεν έκανε λαμπρή καλοκαιριά αυτόν τον χειμώνα. Οι διάλογοι φυσικοί και πολύ καλή αφήγηση.Καλή επιτυχία. Edited December 20, 2011 by Eugenia Rose Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesmer Posted December 21, 2011 Share Posted December 21, 2011 Περίεργη ιστορία με αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία. Σίγουρα θα μπορούσε να δώσει πολύ περισσότερα αν είχε δουλευτεί πιο καλά. Ούτε και σε μένα άρεσε η θεατρική φόρμα που χρησιμοποίησες. Η ιστορία όμως αξίζει αρκετά και αν το θελήσεις, καλό θα ήταν να την δουλέψεις σε μια διαφορετική μορφή. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adinol Doy Posted December 21, 2011 Share Posted December 21, 2011 Σὲ γενικὲς γραμμές, τὸ κείμενό σου τὸ βρῆκα ἄρτιο καὶ ἐξαιρετικὰ ἐνδιαφέρον. Οἱ διάλογοι, ἂν καὶ σὲ σημεῖα ὑπερρεαλιστικοὶ καὶ ποιητικοί, ἔχουν κάτι τὸ οὐσιωδῶς ρεαλιστικὸ καὶ ἀνησυχαστικό. Μακάρι νὰ μποροῦσα νὰ γράψω κι ἐγὼ τέτοιους διαλόγους. Εἶμαι βέβαιος πὼς μὲ τὴν κατάλληλη σκηνοθεσία καὶ ἑρμηνεῖες (καὶ ἕνα ξανακοίταγμα ἀπὸ μεριᾶς σου), θὰ γινόταν ἐκπληκτικὴ θεατρικὴ παράσταση σύντομης διάρκειας. Ἡ ποιότητα γραφῆς εἶναι ἀρκετὰ ὑψηλὴ καὶ ὁ ρυθμὸς γοργός, στοιχεῖα δηλαδὴ ποὺ κάνουν τὴν ἀνάγνωση ἀπρόσκοπτη καὶ ἐνίοτε ἀπολαυστική. Μὲ δυὸ λόγια, δὲν μὲ κούρασε καθόλου τὸ κείμενο. Φυσικά, ὅπως ἐπεσήμαναν καὶ οἱ προηγούμενοι, δὲν εἶναι διήγημα, ὥστε νὰ κριθεῖ ὡς τέτοιο στὸν διαγωνισμὸ οὔτε φαίνεται καθαρὰ ἡ μεταμόρφωση-παραμόρφωση. Περισσότερο φαίνεται ὁ ἀκρωτηριασμός, ποὺ εἶναι διαφορετικὸ πρᾶγμα. Δηλαδή, τὸ κέντρο βάρους, ὁ προβολέας τῆς ἀφήγησης, φωτίζει ἕνα ἄλλο θέμα. Ὅπως καὶ νά'χει, σοῦ εὔχομαι ὁλόψυχα καλὴ ἐπιτυχία. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oceanborn Posted December 21, 2011 Share Posted December 21, 2011 Δυστυχώς το συγκεκριμένο κειμενικό είδος απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να πετύχει το σκοπό του και όντως να αποτελέσει αυθεντικό τρόμο... Δεν με ενθουσίασε, περίμενα κάτι παραπάνω. Και μόνο που το επιχείρησες βέβαια σου αξίζουν συγχαρητήρια. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dagoncult Posted December 22, 2011 Share Posted December 22, 2011 -Με ψάρωσε άγρια το Μελλοντικό Έργο (οπότε όπως καταλαβαίνεις η θεατρική φόρμα λειτούργησε για 'μένα). -Είχα το εξής πρόβλημα στους διαλόγους: Το να διαβάζω στην αρχή κάθε γραμμής ποιος είναι αυτός που μιλάει, μού φάνηκε ότι θα μου έκοβε τρελά το ρυθμό. Οπότε προχώρησα διαβάζοντας κατευθείαν τις ατάκες, οπότε τελικά δεν ήξερα ποιος έλεγε τι. Πάντως, αποδείχθηκε καθώς διάβαζα ότι αυτό δεν είχε και τόση σημασία (εννοώ ότι άσχετα από το ποιος μιλούσε, εγώ καταλάβαινα τι έλεγε κι αυτό μου έφτανε). -Τα αόρατα εργαλεία ήταν πολύ πρώτα. -Δεν έχω ξεκαθαρίσει τον λόγο, αλλά τα λόγια του αφηγητή προς το τέλος (από το σημείο που εμφανίζεται στη σκηνή κάτω από τους προβολείς) μού έφεραν στο μυαλό τον Κόκκινο Πύργο, του Ligotti. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anysias Posted December 23, 2011 Share Posted December 23, 2011 Δεν είχα ξαναδιαβάσει κάτι με αυτή την μορφή. Είναι πολύ καλά γραμμένο, σίγουρα καλύτερα από ότι γράφω εγώ τουλάχιστον. Η ιδέα έχει ενδιαφέρον εννοείτε, μου άρεσαν οι διάλογοι και υπήρχε ένα μυστήριο που σε κρατούσε μέχρι το τέλος αλλά δεν ταυτίστηκα με κάποιον ήρωα και δεν ένιωσα την αγωνία και τον τρόμο που περίμενα να νιώσω. Δυστυχώς δεν εντόπισα πουθενά την μεταμόρφωση ή την παραμόρφωση στο κείμενο. Καλή επιτυχία σου εύχομαι. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laas7 Posted December 24, 2011 Share Posted December 24, 2011 Kαι σε μενα δεν επιασε η θεατρικη αφηγηση... δεν συμπαθω γενικα να διαβαζω θεατρο η σεναρια ακριβως γιατι μου κοβουν την ροη τα ονοματα των προσωπων που μιλουν... δεν το επιασα πολυ σαν στορυ...και μαλλον ειναι εκτος θεματος γιατι δεν εχει παραμορφωση η μεταμορφωση η κατι τετοιο παρα μονο εκει που μιλας στην αρχη για επιμηκυνση. Ηταν ομως δυσκολο εγχειρημα και νομιζω πως γενικα σου αρεσουν τα δυσκολα ... αυτο ειναι πολυ καλο νομιζω! Σε κανει παντα να πηγαινεις παραπερα! Καλη επιτυχια! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mindtwisted Posted December 28, 2011 Share Posted December 28, 2011 Νομίζω οτι είναι ένα πολύ καλό κείμενο, που θα προτιμούσα να το δω σκηνοθετημένο γιατί πάντα όταν διαβάζω σενάριο ή θέατρο δεν μπαίνω τόσο στο πετσί των χαρακτήρων. Επίσης νομίζω οτι ήταν εκτός είδους, (πώς να τρομάξεις με τα ονόματα δίπλα απ' τους διαλόγους και την περιγραφή των σκηνικών), και εκτός θέματος γιατί δεν είδα πουθενά την μεταμόρφωση/παραμόρφωση. (Ίσως υπήρχε η μεταμόρφωση του κόσμου σε έναν μή φιλικό για τους ανθρώπους). Καλή επιτυχία! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nihilio Posted December 28, 2011 Share Posted December 28, 2011 Εμ, όχι. Ήταν εκτός θέματος, εκτός genre ακόμα και εκτός λογοτεχνικού είδους. Για σχολιασμό τώρα, λυπάμαι, δε νομίζω ότι μπορώ να σχολιάσω με ασφάλεια ένα θεατρικό - όχι τουλάχιστον όσο είναι στο χαρτί. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Starcrossed Posted December 29, 2011 Share Posted December 29, 2011 Εμένα μου άρεσε πολύ η ιστορία σου! Εκτός της μορφής θεατρικού, που αυτό και μόνο θέτει άλλο πλαίσιο στη δημιουργία εικόνων και συνειρμών, το βρήκα να είναι λίγο soft scifi thriller από την άποψη ότι ο δυστοπικός χαρακτήρας αυτού του μέλλοντος είναι εντελώς αναίτιος, ή οι άνθρωποι δε γνωρίζουν ακόμα τί το προκαλεί Ίσως με μια διαφορετική προσέγγιση της σπλατεριάς στην ιστορία ή με κάποια νύξη στα αίτια αυτής της κατάστασης, να περνούσε στο είδος του τρόμου. Εμένα με ικανοποίησε σαν ιστορία ώς έχει. Καλή επιτυχία! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyrano Posted December 30, 2011 Share Posted December 30, 2011 Φιλόδοξη, υποσχόμενη προσπάθεια. Εκτός βέβαια των προϋποθέσεων του διαγωνισμού όπως επισήμαναν κι οι προηγούμενοι, πλην αυτής του ορίου λέξεων κι είναι κρίμα, γιατί η ιδέα αυτή αξίζει περισσότερες λέξεις (και σκηνές) για ν' αναπτυχθεί. Από κάποιες 'παράταιρες' φράσεις κι αποσπάσματα διαλόγου, είναι φανερό ότι προσπαθείς να στριμώξεις ιδέες σε ένα ασφυχτικό όριο λέξεων (ή και χρόνου;) – αν κι είχες βέβαια κάποια περιθώρια ακόμη. Οι διάλογοι σου είναι καλοί και διαθέτεις αισθητήριο στο να στήνεις ατμοσφαιρικές σκηνές. Χρησιμοποιείς έξυπνα το tell για τα συμβάντα εκτός σκηνής και πλην της αρχής και του τέλους, χτίζεις ωραία μικρά conflict μεταξύ των χαρακτήρων, δημιουργώντας έμμεσα την αγωνία που διαποτίζει σιγά σιγά τους χαρακτήρες σχετικά με την άγνωστη απειλή που τους κυκλώνει. Το τέλος θέλει κατά τη γνώμη μου λίγη δουλειά. Κάποιες άλλες παρατηρήσεις, στις έχω εντός κειμένου. Καλή επιτυχία. μελλοντικό έργο.doc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sonya Posted January 2, 2012 Share Posted January 2, 2012 Απ' τις υπέροχες εκπλήξεις αυτού του διαγωνισμού. Η φόρμα τύπου θεατρικού δούλεψε πάρα πολύ, εστιάζοντας στα κατάλληλα σημεία. Ελπίζω οι λίγες παρατηρήσεις που σου έχω κάνει να σου φανούν χρήσιμες. Καλή επιτυχία. μελλοντικό έργο.doc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tiessa Posted January 2, 2012 Share Posted January 2, 2012 Κατ' αρχήν να πω ότι από δυο-τρία άλλα δικά σου που έχω διαβάσει, αυτό το κείμενο ήταν για μένα περισσότερο ομαλό σε ροή και αφήγηση (παρά την παράξενη θεατρική φόρμα, για την οποία διαμαρτύρονται κάποιοι παραπάνω) και γι αυτό το λόγο το διάβασα πολύ ευκολότερα και πολύ πιο άνετα και έμεινα καινοποιημένη ότι κατάλαβα καλά τι γινόταν. Από την άλλη, αυτό το στυλ αφήγησης δεν μπόρεσε να με τρομάξει, γιατί έβγαζε και εμένα και τους ήρωες έξω από τα γεγονότα (εμένα ως θεατή και τους άλλους ως ηθοποιούς). Πάνω στο θέμα, βλέπω τη μεταμόρφωση/παραμόρφωση κυρίως στην αλλαγή του τρόπου της ζωής όλης της κοινωνίας που απειλείται έτσι και υποψιάζομαι ότι υπάρχουν ίσως και κάποια αλληγορικά κομματάκια για το πώς ενώ ένα μαχαίρι έχει αρχίσει και θερίζει ανάμεσά μας, αρχικά κάνουμε και λίγο πως δεν το βλέπουμε ή νοιαζόμαστε μόνο να επιβάλλουμε τις απόψεις μας, όπως έγινε στη λογομαχία των καθηγητών. Οπότε και γι αυτό δεν τη θεωρώ εκτός θέματος. Όσο για το υπεφυσικό του τρόμου, είναι περισσότερο κοσμικό το κακό εδώ, οπότε δεν είναι για μένα ούτε και εκτός είδους. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wordsmith Posted January 2, 2012 Share Posted January 2, 2012 Θα συμφωνήσω ότι δεν είχε σχέση με έναν διαγωνισμό διηγήματος τρόμου. Αλλά ήταν πολύ καλογραμμένο και μου θύμισε θεατρικά του παραλόγου, πχ του Ιονέσκο. Ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη η εικόνα των αόρατων εργαλείων που κόβουν χωρίς διακριτά κριτήρια και μπορεί να παρομοιαστεί με πολλά πράγματα. Αυτό μου θύμισε τον τρόπο με τον οποίο πηγαίνουν σε άλλες διαστάσεις οι χαρακτήρες της τριλογίας His Dark Materials του Phillip Pullman (Αστέρι του Βορρά κλπ) και περίμενα να οδηγείται κάπου εκεί και το δικό σου. Δε με πειράζει που δε δίνεις εξήγηση, αλλά αυτό το κάνει να μοιάζει περισσότερο με ποίημα. Γενικά γράφεις καλά και με προχωρημένα νοήματα, αλλά την επόμενη φορά που θα συμμετάσχεις σε διαγωνισμό, κάνε λίγη παραπάνω προσπάθεια να ακολουθήσεις το θέμα και το είδος λίγο πιο εμφανώς. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aScannerDarkly Posted January 3, 2012 Share Posted January 3, 2012 (edited) ΔΕΝ: Ήταν διήγημα, ιστορία τρόμου ή εντός θέματος (παρά μόνο με πολλή, πολλή φαντασία). Οπότε, όσον αφορά τα του διαγωνισμού, δεν μπορώ να πω τίποτα παραπάνω. Αν προσπαθήσω να κρίνω το κείμενο αυτόνομα, θα πω ότι, τόσο την πρώτη φορά που διάβασα κάτι δικό σου, όσο και τώρα, μου άρεσε πάρα πολύ το ύφος σου, αλλά κάτι με άφησε ανικανοποίητο στην ιστορία. Θα πω βέβαια ότι δεν είμαι τόσο κατάλληλος να κρίνω ένα θεατρικό έργο, πολύ περισσότερο στη γραπτή του μόνο μορφή, αλλά η εξέλιξη της ιστορίας μου φάνηκε εντελώς προσχηματική. Σαν να ξεκίνησες από μια βασική ιδέα και μετά απλώς την έντυσες με το ύφος σου, χωρίς να την παιδέψεις καθόλου. Αποτέλεσμα, κάποιες επαναλαμβανόμενες σκηνές θανάτων (ωραία η κεφαλοδιχοτόμηση την πρώτη φορά, αλλά η παραλλαγή της μετά δε χρειαζόταν), κάποιοι μάλλον ανούσιοι διάλογοι μεταξύ των αστυνομικών και ένα παντελώς αταίραστο κωμικό σημείο με τους στερεότυπους καθηγητές. Κι ύστερα ένα τέλος που ούτε έχει προοικονομηθεί, ούτε μπορώ να πω ότι με ικανοποίησε ως εξέλιξη. (Φαντάζομαι ότι σε αυτό το φινάλε σκόπευες να εντάξεις το θέμα της μεταμόρωσης-παραμόρφωσης, αλλά όταν αυτό έρχεται έτσι από το πουθενά, σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν βασικό θέμα του κειμένου). Το ταλέντο στη γραφή το έχεις και με το παραπάνω. Αλλά μην το κάνεις αυτοσκοπό. Edited January 4, 2012 by aScannerDarkly Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheTregorian Posted January 3, 2012 Share Posted January 3, 2012 Η ιστορία είχε προοπτικές, αλλά η μορφή για μένα τη βγάζει εκτός θέματος. Οπότε δεν μπορώ να την εντάξω σ' αυτό το διαγωνισμό... Ελπίζω να τη γράψεις σαν διήγημα και να την ξαναδώ στο μέλλον! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asgaroth Posted January 5, 2012 Share Posted January 5, 2012 Ένα πολύ καλογραμμένο και ποιοτικό κείμενο, που ομως: α) είναι εκτός θέματος: ο αποκεφαλισμός και οι συναφείς πράξεις δεν είναι παραμόρφωση ούτε μεταμόρφωση. β) είναι εκτός λογοτεχνικού είδους: ξεκάθαρα πρόκειται για θέατρο ( μονόπρακτο ή δεν ξέρω τι) και ο διαγωνισμός είναι διηγήματος. Έχεις ικανότητες σαν συγγραφέας και μου αρέσει το ύφος σου, ωστόσο κάνεις λίγο άστοχες επιλογές στους διαγωνισμούς. Όπως και να έχει, καλή επιτυχία. Έχω να παρατηρήσω ακριβώς τα ίδια (εκτός από το β που δε θα με ενοχλούσε αν δούλευε για εμένα).Γράφεις με ένα προσωπικό σου στυλ που είναι πολύ όμορφο αλλά και σε αυτόν και στον προηγούμενο διαγωνισμό σε έχασα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vinegrete Posted January 5, 2012 Share Posted January 5, 2012 Τα θεατρικα με δυσκολευουν αρκετα ομολογω. Καταλαβαινω πως υπηρχε λογος που εγινε σε τετοια μορφη, αλλα με δυσκολεψε καμποσο. καλη σαν ιστορια ομως Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jjohn Posted January 6, 2012 Share Posted January 6, 2012 Αγαπητή Καλλιρρόη, το εν λόγω διήγημα μου άρεσε. Είμαι αστυνομικάκιας και μου άρεσε που υπήρχε αστυνομικό στοιχείο μέσα στην ιστορία. Είναι το πρώτο κείμενο σε θεατρικό στυλ που διαβάζω και με ιντρίγκααρε .Η ιδέα με τα φονικά αντικείμενα μου φάνηκε αρκετά έξυπνη και σπλαττερίστικη ενώ η σκηνή με τους διάφορους καθηγητές αν και μάλλον αχρείαστη για την εξέλιξη της πλοκής, είχε μπόλικη πλάκα . Το τέλος όμως δεν είμαι και 100 % σίγουρος πως το κατάλαβα. είναι ένα θεατρικό μέσα στο θεατρικό ; Καλή επιτυχία! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts