Jump to content

Μισοτελειωμένα έργα λογοτεχνών


heiron

Recommended Posts

Συμβαίνει πολύ συχνά(κυρίως επειδή ο συγγραφέας μας αφήνει χρόνους σε κάποια φάση) καποια βιβλία ή έστω σειρές βιβλίων να μένουν μισοτελειωμένα.Και τότε,μετά το θάνατο του συγγραφέα να βγαίνουν στην επιφάνεια σημειώσεις,χειρόγραφα,σκληροί δίσκοι,ντιβιντι,μπλουρεη,στικάκια you name it.Και ο κληρονόμος του αποφασίζει να επωφεληθεί και σε συνεργασία με κάποιον συγγρα΄φεα να ολοκληρώσει το έργο.Απο την πλευρά του είναι καλό οικονομικά.Και από την πλευρά των αναγνωστών βέβαια είναι είτε ενα ακόμη έργο του αγαπημένου τους συγγραφέα είτε η ολοκλήρωση μια σειράς που δεν είναι ωραίο να μείνει μιση.

Αυτό το φαινόμενο είναι συχνό και στη φανταστική λογοτεχνία βέβαια.Ποιά η άποψή σας επί του θέματος;

Ιδού κι ένα ενδιαφέρον άρθρο:

http://www.bbc.co.uk...gazine-16510376

Edited by heiron
Link to comment
Share on other sites

Ξέρουμε όλοι έναν συγγραφέα του οποίου η σειρά κινδυνεύει να μείνει μισή...

Διαφωνώ πάντως με την όλη ιδέα. Καλύτερα μισό παρά πειραγμένο.

Link to comment
Share on other sites

Ξέρουμε όλοι έναν συγγραφέα του οποίου η σειρά κινδυνεύει να μείνει μισή...

Διαφωνώ πάντως με την όλη ιδέα. Καλύτερα μισό παρά πειραγμένο.

 

Ελπίζω να μην μείνει στη μέση η σειρά αυτουνού που ξέρουμε όλοι.

 

Γενικά δεν έχω πρόβλημα με το κάποιος να συνεχίσει το βιβλίο ενός συγγραφέα που δεν μπορεί πια, αλλά ήθελε να δει ολοκληρωμένο το έργο του.

Edited by Arachnida
Link to comment
Share on other sites

Ποιος είναι αυτός που ξέρετε όλοι, αλλά δεν ξέρουμε όλοι;

Μην μου πείτε μόνο ότι είναι αυτός που νομίζω ότι ξέρω, γιατί αν είναι αυτός, ξέρετε, κι εγώ δεν ξέρω πόσο θα στεναχωρηθώ!

Link to comment
Share on other sites

Εμένα αυτό το πράγμα του να εμφανίζονται τόνοι σημειώσεων ύστερα από τον θάνατο ενός συγγραφέα μου φαίνεται λίγο ύποπτο. Εώς πολύ θα έλεγα. Κάποιες φορές όντως ο εκλείπων έχει αφήσει πολύ υλικό πίσω του για αξιοποίηση. Άλλες φορές όμως όχι, με αποτέλεσμα άλλοι συγγραφείς να γράφουν πάνω στον κόσμο του και μετά για ευνόητους λόγους να κυκλοφορούν τα βιβλία τους με το όνομα του. Πιστεύω ότι είναι θέμα καθαρά ποιότητας. Αν οι όποιες συνέχειες/ολοκλη- ρώσεις είναι καλές, τότε γιατί όχι; Προτιμώ να δω ένα έργο τελειωμένο έστω και από κάποιον άλλον, παρά να υπάρχει λειψό.

Edited by Δημήτρης
Link to comment
Share on other sites

Για μενα εξαρταται..Όταν προκειται για μια μεγαλη σειρα η οποια δεν προλαβε να ολοκληρωθει λογω του θανατου του συγγραφεα και το νεο εργο βασιζεται σε σημειωσεις του επι τω πλειστω, οπως εγινε με το Dune,τοτε χαιρομαι που μπορουν να διαβασουν οι αναγνωτες την συνεχεια της ιστοριας οπως την ειχε στο μυαλο του ο δημιουργοςεβαια σιγουρα σου αφηνει μια γλυκοπικρη αισθηση να διαβαζεις ναι μεν την αυθεντικη ιστορια αλλα σε ενα πλαισιο απομιμισης.Οταν ειδικα εχει ενα πολυ ιδιαιτερο τροπο γραφης οπως πχ συνεβη στην περιπτωση τDouglas Adams το ολο εγχειρημα το θεωρω εξαρχης αποτυχημενο.

 

Αυτο που με βρισκει τελειως αντιθετη ειναι η μεταθανατια δημοσιευση ενος ημιτελειωμενου εργου παρα την ριτη απαγορευση του συγγραφεα-ειδικα αυτο που εγινε με τον Ναμποκοφ το θεωρω ασεβεια προς τον δημιουργο και μια ξεδιαντροπη προσπαθεια να τα κονομισει κιαλλο η οικογενεια.

Link to comment
Share on other sites

Βασικα σημειωσεις για βιβλια κτλ που εμφανιζονται απο το πουθενα ως "αδημοσιευτο εργο" εμενα με χαλανε.Γαιτι προφανως δεν εκρινε ο δημιουργος οτι αξιζανε,τουλαχιστον οχι σε αυτη τη μορφη.

Τωρα μια σειρα οκ,ας την ολοκληρωσει ενας αλλος.Αλλα το κακο ειναι οτι στο φαντσυ γραφονται μεγαλες σειρες.Δεν ειναι πχ το 3ο βιβλιο μιας τριλογιας.Αν ειναι μια δεκαλογια και ο συγγραφεας μας αφησει χρονους στο 5ο βιβλιο πχ,μετα μιλαμε για αλλα τοσα βιβλια που θα πρεπει ο διαδοχος να γραψει μονος του.

Link to comment
Share on other sites

Ελπίζω αυτός που ξέρουμε όλοι να αφήσει λεπτομερείς σημειώσεις ή, ακόμα καλύτερα να αναθέσει σε κάποιον τη συνέχιση του έργου του ήδη από τώρα, μπας και δούμε άσπρη μέρα.

Δεν μπορώ να πω αν είναι κάτι καλό ή κακό, έτσι γενικά,εξαρτάται από την περίπτωση.

 

Η δημοσίευση των σημειώσεων και των μισοτελειωμένων ιστοριών του Τόλκιν πχ, με είχε φανεί καλή κίνηση.

Το Salmon of Doubt, ορίτζιναλ άρθρα του, αλίμονο πόσο πρόωρα! αδικοχαμένου Ντάγκλας Άνταμς, είναι εντάξει, αλλά τις προσπάθειες για συνέχιση του γυρίστε το γαλαξία τις βρίσκω μάλλον κακόγουστες.

 

Αυτό που γίνεται με το Ντιουν, δε θα το σχολιάσω καν.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..