Jump to content

Δύσκολα, περίπλοκα, περίεργα μυθιστορήματα


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

Αφορμή γι'αυτό το τόπικ είναι το Χειρόγραφα που βρέθηκαν σε μια μπανιέρα, του Στάνισλαβ Λεμ, που τελείωσα πριν από λίγο.

 

Βέβαια έχω διαβάσει και άλλα δύσκολα και περίεργα βιβλία πριν, τέσσερα βιβλία του Πίντσον (τα πιο εύκολα laugh.gif), το Τρίτος Αστυνόμος του Φλαν Ο'Μπράιαν, Ντικ (αυτός είναι μια κατηγορία μόνος του), Γουίλιαμ Γκίμπσον, την Τριλογία της Νέας Υόρκης του Πολ Όστερ, το κλασικό Catch 22 του Χέλερ, Βόνεγκατ, Η ζωή της πόλης του Μπάρθελμ (dazzled.gif), πολλά και διάφορα τέλος πάντων, αλλά τώρα μου 'ρθε να φτιάξω το τόπικ, οπότε θέλω συμμετοχή laugh.gif.

 

 

Εσείς έχετε διαβάσει κάτι από τα παραπάνω, κάτι που να ταιριάζει με τον τίτλο του τόπικ, δηλαδή βιβλία που να είναι δύσκολα/περίπλοκα και να απαιτούν προσοχή για να καταλάβετε τι στο διάολο γίνεται, βιβλία με περίεργα πράγματα μέσα, creepy, trippy πως στο καλό λέγονται αυτά τέλος πάντων, βιβλία που να έχουν κάτι το εντελώς πρωτότυπο που να μην συναντάται αλλού...;

 

Θέλω προτάσεις, βιβλίων και συγγραφέων, σχόλια για βιβλία που τυχόν έχετε διαβάσει, τέτοια πράγματα.

Edited by BladeRunner
Link to comment
Share on other sites

The Final Programme/A Cure for Cancer/The English Assassin/The Condition of Muzak από Michael Moorcock. Τετραλογία με ήρωα τον Jerry Cornelius, έναν χαρακτήρα που είναι ροκ εν ρολλ James Bond από τα 70's. Ξεκινάει σχετικά βατά (με τον ήρωα να είναι ψυχικό βαμπίρ και μία κακιά που απορροφά άλλους άνθρώπους) και κάπου στο τρίτο βιβλίο κάθε χαρακτήρας ζει βινιέτες σε δικό του χωροχρονικό συνεχές.

Για έξτρα κάψιμο συνεχίζεις με το The New Nature of Catastrophe, που είναι η ίδια συνταγή απλά σε short stories και ανάθεμα αν προλαβαίνεις να πάρεις γραμμή τι παίζει.

 

Επίσης το Light του J. Harrison είναι άλλη μία 3-παράλληλες-ιστορίες-που-ανάθεμα-κι-αν-κατάλαβα-τι-παίζει και κάπου στη μέση σε μπέρδεμα.

 

Επίσης, αν πετύχεις το "Ο Ντρέυντερ Ερωτευμένος και άλλες ιστορίες" του Jeff VanDerMeer θα απολάυσεις τα short stories που είναι αγνός και καθαρός σουρεαλισμός. Η ομώνυμη νουβέλα παλεύεται όμως.

Link to comment
Share on other sites

Τα συγκεκριμένα βιβλία του Moorcock τα έχω υπόψιν φυσικά, αλλά γαμώτο δεν έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά οπότε μια έξτρα δυσκολία θα υπάρχει, αλλά τέλος πάντων.

 

Το βιβλίο του VanderMeer το έχω, θα διαβαστεί φέτος, οπότε θα καούν και άλλα εγκεφαλικά κύτταρα laugh.gif.

 

Στη βιβλιοθήκη μου έχω πολλά περίεργα, π.χ. το Κοσμικά Σύμπαντα του Steven Hall, το Οι Μάσκες των Πεφωτισμένων του Robert Anton Wilson καθώς και τα δυο δεύτερα βιβλία της τριλογίας των Illuminati, όλα του Pynchon και πολλά άλλα. Να δω πότε θα τα διαβάσω και πως θα είμαι αφού τα διαβάσω hmm.gif. Μόλις τελείωσα το βιβλίο του Λεμ κοίταγα στο άπειρο μήπως και καταλάβω επακριβώς τι έγινε. Κάτι έπιασα βέβαια, αλλά και πάλι...

Link to comment
Share on other sites

"Καντίς για ένα αγέννητο παιδί", του Ίμρε Κέρτες. Πολύ δύσκολο και δε διαβάζεται με τίποτα κατά τη γνώμη μου, γιατί δε βάζει τελείες για κάμποσες σελίδες κάθε φορά. Αλλά κάποιες-οι από όσους κατάφεραν να το διαβάσουν τους άρεσε. Εγώ προτείνω να το αποφύγετε, αλλά θέμα γούστου.

Από πρωτοτυπία και τρέλα θα πρότεινα τον "Ηλίανθο" του Stefano Benni (Τραυλός-Κρύσταλλο), αλλά ταιριάζει περισσότερο στα κωμικά και αστεία βιβλία.

Το "Χειρόγραφα που βρέθηκαν σε μια μπανιέρα", επειδή έχω διαβάσει "Τα ημερολόγια των άστρων" του Λεμ και φαντάζομαι το ύφος του, μήπως παραείναι τρελό και μπερδεμένο και κουραστικό; Γιατί αν ήταν διήγημα το καταφέρνεις, αλλά ολόκληρο βιβλίο γραμμένο έτσι φαίνεται πονοκέφαλος.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..