Jump to content

Σε Αυτήν Που Του Αρέσει

DinoHajiyorgi

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Ντίνος Χατζηγιώργης

Είδος ποιήματος: Δεν έχω ιδέα. "Ακατέργαστο συναίσθημα";

Αριθμός Στίχων: 19

Σχόλια: Δεν είμαι ποιητής. Αυτό μου βγήκε καθώς έγραφα ένα μήνυμα σε αυτήν που μου αρέσει.

Στον καθρέπτη ο καμπανοκρούστης

με την καμπούρα του στομάχι,

και το ανυπόφορο βοδινό βλέμμα.

Αλίμονο, ξέρει την ομορφιά,

δύναμη που δυναστεύει,

την ποθεί στα όνειρα του,

αθώος εκεί από υλικά δεσμά.

Φαντασία εγκλωβισμένη

στην κορφή του Φαλακρού Βουνού

Τη σκέφτεται συχνά,

με τα παλιά τραύματα ξεχασμένα,

με την αμνησία δώρο του χρόνου.

Ξαναμανά ζητά τα ίδια

σαν ηλίθιος.

Άσε το βουνό να κοιμάται.

Μην ξυπνάς το ηφαίστειο.

Κοίτα από το καμπαναριό.

Κοίτα πόσο όμορφη είναι.

Και κοιμήσου.

Edited by DinoHajiyorgi

Όχι και άσχημο. Να υποθέσω ότι καμπανοκρούστης+καμπούρα+επιθυμία ομορφιάς=Κουασιμόδος+Εσμεράλδα; Απαισιοδοξίες στα στενά του Ευρίπου...

Για τίτλο μπορείς να βρεις κάτι καλύτερο, πάντως.

Εμενα ο τιτλος μου αρεσε. Ειναι απολυτα συμβατος με το στιλ του ποιηματος, λιτος, περιεκτικος και αμεσως καταλαβαινεις τι θα διαβασεις. Δεν μπορω να πω πως η ερωτικη ποιηση ειναι η αγαπημενη μου, αλλα δεν εχει αυτο το γλυκαναλατο που συνηθως με ενοχλει σε ποιηματα αυτου του τυπου. Μοιαζει ειλικρινες και ως τετοιο, το εκτιμω. Μου αρεσε περισσοτερο απ' ολα το τελευταιο πενταστιχο, μου κανει πιο ποιητικο. :)

Λίγα λόγια ακατέργαστου συναισθήματος, αλλά σε δυο αναφορές, κρυμμένες ένα σωρό εικόνες:

Η πρώτη, η αναφορά στην Παναγία των Παρισίων, είναι σε όλους μας γνωστή. Η δεύτερη για την “Φαντασία εγκλωβισμένη στην κορφή του Φαλακρού Βουνού”, ίσως μας διαφεύγει.

Αν ο Ντίνος μου επιτρέπει, τότε: (Αν δεν μου επιτρέπει, ας το σβήσουμε)

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Txo06c1k9sk

από τη ‘Φαντασία’ του Walt Disney. Ο Μοδέστος Μουσσόργκσκυ μεταφέρει μουσικά ένα διήγημα του Νικολάι Γκογκόλ το οποίο αναφέρεται σε ένα χορό δαιμόνων στο βουνό Λίσα Χόρα (Φαλακρό Βουνό) έξω από το Κίεβο.

Και, αν σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το μουσικό κομμάτι, ο ήχος είναι πιο ποιοτικός εδώ:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=nYSbxRiUgOo

Πικρός και μελαγχολικός ο τελευταίος στίχος

“Κοίταξε πόσο όμορφη είναι.

Και κοιμήσου.”

μεταφέρει όλο το συναίσθημα.

Edited by Πυθαρίων

Δεν είμαι της ποίησης... όπως ίσως έχω ξαναπεί.. αλλά το συγκεκριμένο κομμάτι μου άρεσε... σου αφήνει αυτήν την γλυκόπικρη γευση στο τέλος που... απλά σε κάνει να σκεφθείς...

Good as always...

Η δεύτερη για την “Φαντασία εγκλωβισμένη στην κορφή του Φαλακρού Βουνού”, ίσως μας διαφεύγει.

Αν ο Ντίνος μου επιτρέπει, τότε: (Αν δεν μου επιτρέπει, ας το σβήσουμε)

Σας ευχαριστώ όλους για την προσοχή, την εκτίμηση και τα καλά σας λόγια. Είναι το μοναδικό ποίημα που έχω γράψει. Ο κάθε στίχος είχε μια σκέψη από πίσω του, κι ας μην έμεινε στην μνήμη μου όταν έγινε η μετατροπή. Πήγα στην γνήσια επιστολή να δω πως βγήκε το "Φαλακρό Βουνό" και βρήκα την αιτία. Ο ερωτευμένος ποιητής παρατηρεί τον μισητό του όγκο στον καθρέπτη, δεν βλέπει σωματικά χαρίσματα, ούτε ατσάλινο στέρνο, κοιλιά σε φέτες ή δυνατά μπράτσα. Αν έχει ένα μικρό προτέρημα, αυτό είναι το μυαλό του και η φαντασία του, εγκλωβισμένα στην κορυφή του βουνού, που είναι ο εαυτός του. Στην κυριολεξία ίσως ο ποιητής να είναι φαλακρός, αλλά εννοεί ότι και η όποια νοητική του "ομορφιά" είναι καλυμένη από εξωτερική ασχήμεια. Κι εκεί, ναι, είχα κατά νου τη σκηνή όπως μας την έδωσε ο Ντίσνεϊ στο Φαντασία.

Αυτή την ιστορία για τη «Νύχτα στο φαλακρό βουνό» δεν την είχα ξανακούσει. Ευχαριστώ Ντίνο. Εμένα μου είχε μείνει η πολύ ωραία αφήγηση, πέρα από τη μουσική, των κινούμενων σχεδίων.

Πολύ καλό! Κι ως λάτρης της Νύχτας του Φαλακρού Βουνού, μ' άρεσε ακόμα περισσότερο! :)

Αυτή την ιστορία για τη «Νύχτα στο φαλακρό βουνό» δεν την είχα ξανακούσει. Ευχαριστώ Ντίνο. Εμένα μου είχε μείνει η πολύ ωραία αφήγηση, πέρα από τη μουσική, των κινούμενων σχεδίων.

Εεε... ευχαριστώ, αν και μπερδεύτηκα. Το ποίημα μου, το διήγημα του Γκογκόλ που δεν έχω διαβάσει, και η σκηνή από το Φαντασία του Ντίσνεϊ είναι τρία ανεξάρτητα πράγματα. Η δε σκηνή του φαλακρού βουνού με βοήθησε σε δύο στίχους μόνο. Οπότε τι απ'όλα (ποια αφήγηση) άγγιξε εσένα;

Edited by DinoHajiyorgi

Α ρε Ντίνο...

Έχεις πει τόσα πολλά (και υποτιμητικά) κατά καιρούς για τους ποιητές και την ποίηση εδώ μέσα που κρατιέμαι με το ζόρι να μην σε "πειράξω".tease.gif

Παρόλα αυτά απλώς θα σε καλωσορίσω στους "από εδώ". Στους ποιητές. Είναι αρκετό φαντάζομαι.laugh.gif

Το ποίημα είναι καλό για πρώτη φορά. Πολλές εικόνες και συναισθήματα που θα φανούν οικεία σε πολλούς.

Δοκίμασε κάτι στο είδος του φανταστικού την επόμενη φορά.

Α ρε Ντίνο...

Έχεις πει τόσα πολλά (και υποτιμητικά) κατά καιρούς για τους ποιητές και την ποίηση εδώ μέσα που κρατιέμαι με το ζόρι να μην σε "πειράξω".tease.gif

Παρόλα αυτά απλώς θα σε καλωσορίσω στους "από εδώ". Στους ποιητές. Είναι αρκετό φαντάζομαι.laugh.gif

Ποτέ των ποτών, εκτός κι αν παρεξήγησες πειράγματα μου. Μάλλον δεν ήσουν μέλος την εποχή που είχα ξεκινήσει "καμπάνια" υπέρ της επαναλειτουργίας της Βιβλιοθήκης Ποίησης και έτρωγα πόλεμο από τους τότε μοντεράτορες που δεν γούσταραν, εξαιτίας προβληματικού παρελθόντος.

Edited by DinoHajiyorgi