Jump to content

Αφιερωματα στην Ποιηση

laas7

Recommended Posts

Η ποιηση παραμενει μια ιδιαιτερη μορφη εκφρασης, με διαφορετικες τεχνικες λεπτομερειες απο τον πεζο λογο.

Ακομα και οσοι γραφουν ποιηματα πιστευω πως χρειαζεται να εμπλουτισουν τις γνωσεις και τις αισθησεις τους και οσοι δεν εχουν πολυασχοληθει ως τωρα, ν' ανακαλυψουν εναν κοσμο οπου η ροη των λεξεων και της γλωσσας εχουν μια μαγεια που μπορει να συνεπαρει... και να μας ταξιδεψει μακρια... σ' εναν κοσμο οπου τα πουλια τραγουδανε χαικου, δρακοι απαγγελουν μπαλαντες ολο ερωτα στ' αστερια, χιλιοι κθουλου στην σκοτεινη πλευρα του φεγγαριου παραμονευουν να καταπιουν το συμπαν, νεκροζωντανοι ζητουν εκδικηση μεσα απο τους ταφους τους, φαντασματα στοιχειωνουν τις ψυχες αθωων σε σονετα τρομου...

Στον κοσμο της ποιησης ολα ειναι δυνατα! Δεν υπαρχουν ορια για ολα οσα θελουμε να ειμαστε!

Το μονο που χρειαζεται ειναι χρονος και ορεξη για να ταξιδεψουμε!

Αυτη η ιδεα ειναι για να μαθουμε περισσοτερα πραγματα μεσα απο μια σειρα αφιερωματων σε διαφορα ειδη ποιησης και να γραψουμε σ΄αυτα τα ειδη σαν πρακτικη εξασκηση.

Αφιερωμενο εξαιρετικα...

Το εκαστοτε αφιερωμα θα αναλαμβανει ενα μελος του φορουμ με την απαραιτητη παρουσιαση τεχνικων λεπτομερειων, ιστορικης αναδρομης, παραδειγματα γνωστων και χαρακτηριστικων ποιηματων κτλ...

Περιμενω να μου πειτε πως σας φαινεται, αν εχετε να προτεινετε κατι και ποιοι απο εσας θα θελατε να αναλαβετε την παρουσιαση καποιου αφιερωματος που σας αρεσει.

Το πρωτο αφιερωμα βρισκεται ηδη στα σκαρια...ειναι εκπληξη! Αλλα δεχομαστε μαντεψιες και στοιχηματα...για να σας δω...;-)

Μ'αρέσει η ιδέα σου! Θα μπορούσα (μέσα Ιουνίου και ύστερα) να αναλάβω την παρουσίαση των σονέτων -περισσότερο ως έναυσμα για να μάθω κι εγώ περισσότερα γι'αυτό, παρά επειδή ήδη ξέρω.

Μαντεψιά για το πρώτο αφιέρωμα: χαϊκού; ;-)

Χαιρομαι που σου αρεσει! :)

Δεν ειναι ομως μονο δικη μου ιδεα... τα πνευματικα δικαιωματα ανηκουν στην mod ομαδα που ειχε την γενικη εμπνευση μετα απο σοβαροτατο brainstorming...τσ τσ τσ... επισημοτητες οχι αστεια!

Οσο για την μαντεψια... που το καταλαβες;;;; Δεν παιζω... μα τι με προδωσε τιποτα δεν ειπα!:huh:

Και .... θα χαρω να αναλαβεις τα σονετα... μαλιστα το ειχα ηδη σκεφτει για σενα .... :)

Edited by laas7

Διόρθωση λοιπόν: μου αρέσει η ιδέα σας! Ειδικά το ότι μέρος του αφιερώματος θα είναι και η εξάσκηση των μελών πάνω σ'αυτό.

Όσο για τη μαντεψιά, έχω μαντικές ικανότητες... devil2.gif

Δε λένε κάτι για τα μεγάλα πνεύματα...; ;-) Ωραία λοιπόν, όταν θα κοντέψει ο καιρός για τα σονέτα, θα συνεννοηθούμε και πριβέ. :)

Λένε πως η ποίηση είναι ο πρώτος λόγος του ανθρώπου, συναισθηματικός και εκρηκτικά γιορτινός μέσα από το προσωπικό βλέμμα.

Τι θα συζητήσουμε εδώ , αν όχι την χαρά ότι έχουμε συναισθήματα?

Πως έχουν εκφραστεί οι ποιητές?

Και τι θέλουν να πουν!

Μέσα κι εγώ !

Δηλώνω αφιέρωμα Μοντερνισμός και μύθος στην Ελληνική λογοτεχνία .

Θα ήθελα να ακούσω για μεταφράσεις και να το κουβεντιάσω.

Edited by deadend

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΧΑΪΚΟΥ

..................................................

Το χαϊκού (μετάφραση: αστείος στίχος) είναι η πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο. Πρωτοεμφανίστηκε στην Ιαπωνία τον 16ο αιώνα (αν και οι ρίζες του είναι αρκετά παλαιότερες) και υιοθετήθηκε στην Ευρώπη κατά τον 20ο αιώνα. Σήμερα είναι αρκετά δημοφιλή σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο.

Στην αυθεντική, Ιαπωνική τους μορφή, τα χαϊκού αποτελούνται από 17 συλλαβές σε έναν ενιαίο στίχο ή στον διαχωρισμό των 5-7-5 συλλαβών ανά στίχο. Βέβαια, ακόμα και κλασσικοί Ιάπωνες ποιητές παραβίαζαν αυτή τη φόρμα. Στην ουσία, η φόρμα αυτή δεν αποτελεί δόγμα. Τα χαϊκού θεωρούνται συμπυκνωμένη σοφία και γνώση και παρουσιάζονται με λυρική ή χιουμοριστική διάθεση. Στα Ιαπωνικά χαϊκού σημαντικό ρόλο παίζουν η φύση, οι εποχές και οι αντιθέσεις. Επίσης, το χαϊκού επηρεάστηκε αρκετά, από τα ιδεώδη του Ταοϊσμού και του Βουδισμού Ζεν.

Ο γνωστότερος Ιάπωνας ποιητής χαϊκού είναι ο Matsuo Basho, (1644-1694) και το πιο φημισμένο απ’ όλα τα χαϊκού (αν και το γιατί δεν μπορεί να κατανοηθεί πλήρως από τους δυτικούς) είναι δικό του.

Παλιά λίμνη

Ένας βάτραχος μέσα πηδά

Ήχος νερού.

……………………………..

Στην Ευρώπη, τα χαϊκού συνηθίζεται να διαιρούνται σε 3 στίχους από 5,7 και 5 συλλαβές, ενώ η ομοικαταληξία αποφεύγεται. Οι αποκλίσεις από αυτόν τον αυστηρό στιχουργικό κανόνα είναι συχνές.

Στην Ελλάδα, ο Γιώργος Σεφέρης ασχολήθηκε και έγραψε αρκετά χαϊκού. Ένα από τα πιο γνωστά του, είναι το ακόλουθο.

Πού να μαζεύεις

Τα χίλια κομματάκια

Του κάθε ανθρώπου.

………………………………..

Στην επιστημονική φαντασία έχει εμφανιστεί πολλές φορές το χαϊκού, με πρώτη εκδοτική εμφάνιση να θεωρείται το 1962 από την Karen Anderson (Six Haiku). (The magazine of Fantasy and Science fiction, July 1962) Ακολουθεί το 4ο από τα έξι αυτά χαϊκου.

.........................................

Those crisp cucumbers

Not yet planted in Syrtis –

How I desire one!

................................................

Το 1995 δημιουργήθηκε και το SciFaiku (από το Science fiction και το haiku) movement από τον Tom Brinck.

Είναι ένα ΄΄κίνημα΄΄ επηρεασμένο από το Ιαπωνικό χαϊκου, το οποίο διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά του, αλλά το θέμα που πραγματεύεται είναι η επιστημονική φαντασία κυρίως, αλλά και άλλα είδη φαντασίας. Παραθέτω ένα SciFaiku του ίδιου του Tom Brinck, στην αρχική του μορφή.

What happens –

When the ghosts at the end of time

Find their way back to now?

................................................

Και ακόμα ένα SciFaiku:

Night on the town

my alien wife

changes her skin.

......................................

Guy Belleranti.

…………………………………

Σαν επίλογο, θα προσθέσω ότι τα χαϊκού είναι μια πολύ ιδιαίτερη μορφή ποίησης, που ίσως ποτέ δεν θα μπορέσει να εννοήσει πλήρως ο δυτικός άνθρωπος. Παρ’ όλα αυτά, προσάρμοσε το χαϊκού στον δικό του ψυχισμό και φιλοσοφία. Τώρα πια ακολουθεί έναν δικό του, ξεχωριστό δρόμο καθώς εξελίσσεται και παραμένει ζωντανό μέχρι τις μέρες μας.

Αυτό που στην ουσία του, προσπαθεί να κάνει ένα χαϊκού, είναι να συλλάβει μια στιγμή και να την διατηρήσει ανέπαφη στην αιωνιότητα. Σε αυτήν την προσπάθεια, γίνεται φανερή η ανεπάρκεια των λέξεων και έτσι, αφήνεται στον αναγνώστη η αίσθηση του ανεκπλήρωτου, αλλά και η δυνατότητα συμπλήρωσης της ιδέας από τον ίδιο.

Κάτω από αυτό το πρίσμα λοιπόν, σε αυτό το βήμα γίνεται μια πρόσκληση σε όλους όσους γνωρίζουν και αγαπούν το χαϊκου, αλλά και σε αυτούς που τώρα το συναντούν πρώτη φορά και τους φαίνεται ενδιαφέρον. Μια πρό(σ)κληση για όλους όσους θέλουν να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν, για όλους αυτούς που θέλουν να μπουν στον φανταστικό και γοητευτικό κόσμο του χαϊκού!

Ευχαριστώ για την κριτική.

Γιατί πρώτη φορά προσπάθησα να γράψω κάτι τέτοιο.

Βλέπω ότι το είδος αν και μοιάζει απλό είναι δύσκολο. Για να πετύχει το νόημα και η μουσικότητα θέλει εξάσκηση.

Οι εικόνες πρέπει να είναι τόσο πραγματικές όσο και εσωτερικές, οι φράσεις οφείλουν να είναι πλήρεις και ανοιχτές συγχρόνως, το νόημα να διαπερνά την εικόνα και να καταλήγει σε ήχο.

Ακόμα πιστεύω ότι σε άλλες γλώσσες ήι κουλτούρες το είδος ταιριάζει πιο πολύ.

Θα ήθελα να δω και μια προσπάθεια σε με θέμα το φανταστικό.

Όντως είναι πολύ δύσκολο το πετυχημένο χαϊκού, ακριβώς για τον λόγο ότι είναι τόσο σύντομο. Γι' αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία η περιεκτικότητά του.

Προς θεού, δεν είμαι και δεν θέλω να με θεωρήσει κανείς αυθεντία ή ειδικό στο είδος. Και εγώ μαθαίνω και πειραματίζομαι όπως όλοι.

Χαίρομαι πάντως που η ιδέα του αφιερώματος (η οποία δεν ήταν δικιά μου) άρχισε να δημιουργεί ''κίνηση'' στην βιβλιοθήκη.

Συμπλέω μαζί σου για το ενδιαφέρον σου στο φανταστικό χαΙκού. Ελπίζω κάποια μέρα να μιλάμε για το Ελληνικό Χαϊκού του Φανταστικού.

Συγνωμη παιδιά για την ελαφρως αργοπορημένη μου ανταποκριση, αλλα ημουν λιγο αρρωστη τις τελευταιες μερες και ψιλοσερνομουν...

Αρχικα θα ηθελα να ευχαριστησω τον abuno που αμεσως μολις του ειπα την ιδεα, δεχτηκε να αναλαβει το πρωτο αφιερωμα και εκανε εξαιρετικη δουλεια κατα την γνωμη μου. Ευγε! :good:

Η παρουσιαση του ειναι ακριβως στο πνευμα των χαικου...δωρικη και εμπεριεκτικη. Μας παρουσιαζει ενα απο τα δυσκολοτερα ειδη ποιησης, που εχει τεραστιο ενδιαφερον ακριβως γιατι πρεπει με λιτο και αυστηρο τροπο να περασεις το νοημα στον αναγνωστη. Κατα την γνωμη μου αυτη η λακωνικοτητα στην εκφραση των χαικου δινει στον αναγνωστη την ελευθερια να σκεφτει ολα τα αλλα και ισως πολυ περισσοτερα... μια λεξη, ενα εναυσμα, ενα "κλικ" ειναι αρκετα για να ξυπνησει μια ολοκληρη αλληλουχια σκεψεων, συναισθηματων στο μυαλο τους καθενος μας και αυτο το βρισκω τοσο συναρπαστικο!

Τα χαικου μπορουν αρχικα να ξεγελασουν το ματι με την μικρη εκταση τους, αλλα προσφερουν ισως τις μεγαλυτερες δυνατοτητες ελευθεριας στον ποιητη και στον αναγνωστη, μεσα απο την αντιφαση των αυστηρων κανονων τεχνικης. Απαραιτητη προυποθεση τους ειναι λοιπον ο πυκνος λογος, η, χωρις περιστροφες, εκφραση της γλωσσας που ομως παραμενει ποιητικη.

Δεν θυμαμαι ποιος ειπε πως αν τα χαικου δεν ειχαν δημιουργηθει στην Ιαπωνια θα επρεπε να εχουν δημιουργηθει στην Ελλαδα...ειναι εξαιρετικα ενδιαφερον (δεν βρισκετε;) πως μια τοσο μακρινη χωρα ενιωσε βαθια στο πετσι της (μεσα απο εντελως διαφορετικα ερεθισματα) και εκανε σημα κατατεθεν της την λακωνικοτητα της εκφρασης, που πρωτοεκφραστηκε στην αρχαια Σπαρτη... το λακωνιζειν εστι φιλοσοφειν

Ευχομαι μονο να σαγηνευτειτε και εσεις απο την ακαριαια γοητεια της ιαπωνικης στιγμης, μεσα απο μικρα λογια που στηνουν ολοκληρους πινακες ζωγραφικης, μεσα απο μια σχεδον μεταφυσικη πληροτητα λεξεων που λενε λιγα μα εννοουν πολλα...

Ηδη ειδα πως εγραψαν οι πρωτοι γενναιοι... και καλα! Μπραβο παιδια!

Και εμενα οπως και την Τετη θα με ενδιεφερε να προσπαθησω με φανταστικο θεμα...θα δειτε τα αποτελεσματα και θα μου πειτε.

Και ενα χαικου απο τα αγαπημενα μου:

Θα θελα να τον εκρυβα

Ομως τοσο ξαστερος

Δειχνει στην οψη μου

Ο ερωτας

Που με ρωτουν οι ανθρωποι

Μα δεν σκεφτεσαι τον κοσμο;

Ποιητης Ταιρανο Καμεμορι (δεκατος αιωνας)

Αυτό ας πούμε θα μπορούσε να είναι χαϊκού;

Θραύσματα καθρέφτη.

Ριπές φωτός,

Σύμπαντα νεογέννητα.

Χαικού είναι σίγουρα.

Κατά τη γνώμη μου, είναι και πολύ όμορφο.

΄΄Έπιασες΄΄ και τον άγραφο κανόνα, ότι δύο από τους τρεις στίχους, συγγενεύουν περισσότερο μεταξύ τους.

Αν το κόμμα έμπαινε στον πρώτο στίχο, θα είχαμε διαφορετικό νόημα.

Edited by abuno

Τιεσσα δεν εχεις πια δικαιολογια πως δεν ξερεις απο ποιηση.... γραφουμε και χαικου ε; ;-)

Τετη μου αρεσαν πολυ τα βιντεακια... ειδικα αυτο με τα χαικου.:D

Edited by laas7

Ευχαριστώ για τις εξηγήσεις και τα σχόλια.

Τιεσσα δεν εχεις πια δικαιολογια πως δεν ξερεις απο ποιηση.... γραφουμε και χαικου ε; ;-)

Χε, χε, μαθαίνω γρήγορα.

Αλλά ομολογώ ότι μου άρεσε αυτό το είδος.

Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά η υπογραφή μου (υποτίθεται ότι) είναι χαϊκού.

Καν'τη διαφορά.

Στον κόσμο της μιζέριας,

συ να δίνεις φως.

Προτού πάρουν φωτιά τα πληκτρολόγιά μας, γράφοντας χαϊκού, προτείνω το εξής: να μεταφερθεί η αφιέρωση στο χαϊκού του abuno στη Βιβλιοθήκη Ποιήσης, σε ξεχωριστό θέμα, ώστε να μαζέψουμε όλα τα χαϊκού σε ένα τόπικ, που θα είναι διαφορετικό από ότι για τις άλλες μορφές ποίησης που θα ακολουθήσουν. Ακολούθως, οι υπόλοιπες αφιερώσεις θα γίνονται κατ'ευθείαν στη Βιβλιοθήκη Ποίησης, ανοίγοντας ένα ξεχωριστό θέμα κάθε φορά. Τι λέτε;

Χαμός γίνεται! Γουστάρω!

Να και ακόμα ένα :

Κοιτάζoντας πίσω.

Ξένος μου μοιάζει,

Ο γαλάζιος πλανήτης.

Edited by abuno
  • Like 1

Συγνωμη ρε παιδια... με ταλαιπωρει αυτη η ιωση αλλα προσπαθω να συμβαδιζω...ωραια ιδεα Ελενα... θα κανονισω την μεταφορα!

Και εγω γουσταρω.... (μισο να φυσηξω και την μυτη μου) να γινει του...χαικου εδω!:yahoo:

Η μεταφορα εγινε οπως βλεπετε απο την παντα εξυπηρετικη διευθυνση την οποια και ευχαριστουμε.

Τα επομενα τοπικ για καθε αφιερωμα θα ανοιγουν ξεχωριστα οπως ειπε η Ελενα με τιτλο π.χ. Αφιερωμα στα σονετα κτλ στην βιβλιοθηκη ποιησης για να τα εχουμε και ομορφα μαζεμενα. Το τοπικ θα ανοιγει το μελος που εχει αναλαβει την παρουσιαση και θα ακολουθουν οι ποιητικομανεις σαν την αφεντια μου γραφοντας, σχολιαζοντας, αναλυοντας και μαθαινοντας... καλα ε θα περασουμε πολυ ωραια!

Να μην επαναλαμβανω τα ιδια εχετε καταλαβει πως θα στηνεται... αυτο το τοπικ εμπεριεχει και μια γενικη συζητηση γιατι ειναι η πρωτη αποπειρα.

Abuno μου αρεσε το χαικου σου... ειναι επιστημονικης φαντασιας νομιζω... φανταστηκα εναν αστροναυτη που αφηνει την γη και δεν την αναγνωριζει σαν τον πλανητη του, ισως κατι να εχει αλλαξει στην γη και τον κανει να το πιστευει αυτο;

Σας γραφω ενα χαικου που σκεφτηκα

Σπαθι βαμμενο αιμα

Ξυπνησε οργη

Ελεος πια κανενα

Μιας και ζω τον πυρετο των χαικου σας γραφω ενα ακομα ... αφιερωμενο στην γενικοτερη κριση που περναμε ως χωρα.

Πρεπει να σταματησεις

ν' αναρωτιεσαι

τι μπορει να μας συμβει

Ναι...ο δευτερος στιχος εχει 6 συλλαβες... αλλα καπου θυμαμαι τον abuno να λεει πως μπορει καμμια φορα να παρακαμπτονται οι κανονες και σκεφτηκα πως μπορει και να συγχωρειται αυτη η μικρη λεπτομερεια...

Βρηκα καποιες ενδιαφερουσες πληροφοριες για τα χαικου και τις παραθετω για οποιον ενδιαφερεται!

http://el.wikipedia....%B1%CF%83%CF%8C

http://el.wikipedia....%BA%CE%BF%CF%8D

Απο την φιλοσοφια του Μπασο

" Αν θες να μαθεις για το πευκο πηγαινε στο πευκο, αν για το καλαμι πηγαινε στο καλαμι. Και ξεχνα τον εαυτο σου, για να μην επιβληθεις στο αντικειμενο και δεν μπορεις να το γνωρισεις (!!!! τι ειπε ο ανθρωπος τοσους αιωνες πριν!). Η ποιηση σου θα κυλησει αβιαστα οταν εσυ και το αντικειμενο θα γινετε να-οταν θα εχεις βυθιστει τοσο βαθια εντος που θα καταφερεις να δεις την κρυφη του λαμψη. Για να γεμισεις πρεπει πρωτα να αδειασεις. "

:lmao:

Εχετε σκεφτει αν μπορουσατε να εχετε ενα μονο αγαπημενο χαικου ποιο θα διαλεγατε;

:hmm:Δυσκολο ε;

Edited by laas7

Και ενα βιντεακι με χαικου του Σεφερη