Jump to content

Διηγήματα του Borges


Kafka

Recommended Posts

Αυτές τις μέρες διαβάζω, ή και ξαναδιαβάζω, διηγήματα του Borges. Αυτά που γνώριζα απο παλιά παραμένουν θαυμάσια κατά τη γνώμη μου, αλλά όσα διάβασα για πρώτη φορά με εξέπληξαν, όπως το "Ο Άλλος Θάνατος".

 

Πιο πολύ μου αρέσει το "Ο Άνθρωπος στο κατώφλι", αλλά πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δεκαπέντε διηγήματά του που τα θεωρώ κορυφαία.

 

Σκέφτηκα να ανοίξω αυτό το θέμα καθώς παρατήρησα οτι υπάρχουν και άλλοι που διαβάζουν Borges, αλλά και διότι θα μπορούσε να χρησιμεύσει στην εισαγωγή και νέων αναγνωστών στο έργο του.

 

Ο Borges μοιάζει συνήθως να δημιουργεί μια αλληγορία αντίστροφη απο εκείνη της άμεσης, μια πιο δαιδαλώδη με ένα ψυχολογικό αίνιγμα στο επίκεντρο. Έτσι κανείς συναντά συχνά στα κείμενά του αξιοπερίεργα συμβάντα που τείνουν να ερμηνευθούν ως παραληρήματα των αφηγητών, αλλά απο την άλλη διατηρείται κομψά και μια δυνατότητα ελάσσονος υπερφυσικής ερμηνείας.

 

Καθώς συμπαθούσε ιδιαίτερα τον Poe, έχει ορισμένα στοιχεία στα περισσότερα έργα του που παραπέμπουν στην σκληρή βία των εικόνων εκείνου του λογοτέχνη. Όμως το επίκεντρο πάντα μοιάζει να είναι μια μυστική περιπλοκότητα, μια σύνθεση συμμετριών.

 

Αυτές τις μέρες διαβάζω τα Άπαντα Πεζά απο τις καταδικασμένες εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα :)

Link to comment
Share on other sites

Στο μυαλο μου ησουν? Μπραβο για το τοπικ που ανοιξες! Τι προτεινεις απο Borges για αρχη?

Link to comment
Share on other sites

Για αρχή θα πρότεινα ανεπιφύλακτα "Το σπίτι του Αστερίου", είναι στη συλλογή "Το Άλεφ".

 

Μετά ίσως το Φούνες, ή τη βιβλιοθήκη της Βαβέλ, αν ψάχνεις κάτι πολύ δυνατό (αλλά περίπλοκο). Ο άνθρωπος στο κατώφλι έχει τη δική του γοητεία νομίζω, και είναι φαινομενικά μια πολύ πιο απλή ιστορία. Αυτός ανήκει στη συλλογή "Το Άλεφ", ενώ ο Φούνες είναι στα "Τεχνάσματα", και η βιβλιοθήκη της Βαβέλ στο Κήπο με τα Διακλαδωτά μονοπάτια.

Link to comment
Share on other sites

Από Μπόρχες έχω ένα βιβλίο, το Ιστορίες, εκδόσεις Ερμής. Ωραίο και φτηνό βιβλιαράκι.

Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ ξεκίνησα τα Άπαντα Πεζά. Σκεφτόμουν απλώς να τα διαβάσω με τη σειρά, εσείς λέτε να διαβάσω τα συγκεκριμένα πρώτα που λέτε;

Link to comment
Share on other sites

Θα σου έλεγα να μη τα διαβάσεις απο την αρχή, διότι τα πρώτα δεν είναι (κατά τη γνώμη μου) τόσο καλά. Το σπίτι του Αστερίου είναι μόνο τρεις σελίδες, οπότε δε χάνεις τίποτα να το διαβάσεις πρώτο :)

Link to comment
Share on other sites

Θα σου έλεγα να μη τα διαβάσεις απο την αρχή, διότι τα πρώτα δεν είναι (κατά τη γνώμη μου) τόσο καλά.

 

Iσα-ίσα, ακριβώς γιαυτό αξίζει κανείς να τα διαβάσει με τη σειρά. Τα προγενέστερα έχουν όλα τα λάθη και τις αφέλειες που απουσιάζουν (ή, πιο σωστά, τεχνηέντως αποκρύπτονται) στα μεταγενέστερα. Και είναι και ένα καλό παράδειγμα για επίδοξους συγγραφείς.

Link to comment
Share on other sites

Ωστόσο ισχυρίστηκα πως δεν είναι καλά για αρχή, αν θέλει να κρίνει αν του αρέσει ο Borges. Στη συνέχεια, δικά του είναι, έχει κάθε δυνατότητα να τα κοιτάξει.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Πριν απο λίγες μέρες διάβασα to κείμενο "Έμμα Σουνς", που επίσης μου άρεσε πολύ :)

Edited by DeMaupassant
Link to comment
Share on other sites

Πριν απο λίγες μέρες διάβασα to κείμενο "Έμμα Σουνς", που επίσης μου άρεσε πολύ :)

 

Μια χαρά τα κανόνισε η ηρωίδα, και γενικά πολύ ρεαλιστική η εξέλιξη. Θα ήθελα να ακούσω

την ομολογία του αφεντικού, αλλά η γρήγορη εξέλιξη ήταν πιο ρεαλιστική όντως.

 

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ θεωρώ οτι είναι πολύ ρεαλιστική (αν και φρικτή) η εξέλιξη. Ωστόσο δε θα συμφωνήσω οτι τα κανόνισε μια χαρά, διότι θα είχε μπερδευτεί τρομερά έπειτα απο ένα τέτοιο εγχείρημα. Πάντως ως διήγημα είναι πολύ καλό :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Να τοποθετηθώ κι εγω; Υποψιάζομαι πως είμαι υποχρεωμένος να το κάνω.

 

Λοιπόν, αν η φιλοσοφία χωρίζεται σε φιλοσοφία προ του Σωκράτη και μετά τον Σωκράτη, η λογοτεχνία πρέπει να χωρίζεται στην εποχή πρό Μπόρχες και μετά Μπόρχες! Τόσο απλά.

 

Σχεδόν κάθε διήγημα του είναι μια κατάδυση στα ωκεάνια βάθη των μεγαλύτερων φιλοσοφικών και μεταφυσικών ανησυχιών του ανθρώπου. Χωρίς πομπώδες ύφος και περίτεχνα εκφραστικά μέσα ο Αργεντίνος μας υψώνει με τις ιστορίες του σε κόσμους πολυεπίπεδους, ονειρικούς και εφιαλτικούς, κόσμους αόρατους οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι παράλληλοι με τον δικό μας ή ίσως και να είναι. Ο Μπόρχες αυτούς τους αόρατους και άδηλους κόσμους μάς τους καθιστά ορατούς, ανοίγοντας ένα παραθυράκι ή ενίοτε και πύλες σε σύμπαντα που μονάχα η δική του όραση, η όραση του νου και της ψυχής του, μπορεί να δει.

Ίσως η τυφλότητα του Μπόρχες να είχε αυτή την αποστολή. Να απαλλάξει την ψυχή του από το περιττό φορτίο του ορατού μας κόσμου και να τού χαρίσει την "εσωτερική" και "απόκρυφη" όραση, που τού αποκάλυψε τους κόσμους, τους οποίους μονάχα ακροθιγώς, θαρρώ, μάς περιέγραψε.

 

Εν συντομία, ο Μπόρχες είναι ένας από τους μεγάλους προφήτες της σύγχρονης όσο και παγκόσμιας λογοτεχνίας και κάθε αναγνώστης, και περισσότερο κάθε επίδοξος συγγραφέας, θα πρέπει να τον διαβάσει.

 

Υ.Γ.: Το Άλεφ, Ο Νότος, Ο κήπος με τα διακλαδωτά μονοπάτια, Η βιβλιοθήκη της Βαβέλ και Οι τρεις εκδοχές του Ιούδα θεωρώ πως είναι τα καλύτερα των διηγημάτων του, χωρίς να υπονοώ κάτι για την αξία των υπολοίπων.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Χμ!

 

Πολύ εύκολα και γρήγορα "σιώπησε" το θέμα για τον Μπόρχες.

 

Έλα να ζωντανεύουμε! Έλα!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Upcoming Events

    No upcoming events found
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..