apelpio Posted June 4, 2012 Share Posted June 4, 2012 Γεια σας,είμαι νέο μέλος και αυτό τον καιρό γράφω ένα μυθιστόρημα. Θα ήθελα τη γνώμη σας για το πρώτο κεφάλαιο που είναι γύρω στις δέκα σελίδες. Το έχω επισυνάψει στο μήνυμά μου. πρώτο κεφάλαιο.docx Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cassandra Gotha Posted December 1, 2012 Share Posted December 1, 2012 Γεια σου. Άργησα λίγο, αλλά σου έγραψα κάτι σημειώσεις. Το έβλεπα έτσι, χωρίς σχόλια από το καλοκαίρι, και το λυπόμουν το φουκαριάρικο. Σε γενικές γραμμές, θέλω να σου πω ότι πρέπει να συγκρατήσεις την τάση σου για επεξηγήσεις και κόντρα επεξηγήσεις που τις βάζεις σφήνα στην αφήγηση, γιαί αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο κείμενό σου. Περισσότερα στο αρχείο που επισυνάπτω. Καλή συνέχεια! πρώτο κεφάλαιο sxolia.doc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
apelpio Posted December 6, 2012 Author Share Posted December 6, 2012 Γεια σου. Άργησα λίγο, αλλά σου έγραψα κάτι σημειώσεις. Το έβλεπα έτσι, χωρίς σχόλια από το καλοκαίρι, και το λυπόμουν το φουκαριάρικο. Σε γενικές γραμμές, θέλω να σου πω ότι πρέπει να συγκρατήσεις την τάση σου για επεξηγήσεις και κόντρα επεξηγήσεις που τις βάζεις σφήνα στην αφήγηση, γιαί αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο κείμενό σου. Περισσότερα στο αρχείο που επισυνάπτω. Καλή συνέχεια! Ευχαριστώ για το σχόλιο. Τις διάβασα τις σημειώσεις σου. Τα εκφραστικά λάθη ήταν αναμενόμενα, όπως και τα προβλήματα με τα σημεία στίξης. Τι ενοείς όμως όταν λες πως πρέπει να σταματήσω με τις επεξηγήσεις; Τι να κάνω δηλαδή; Να πετάξω τον αναγνώστη μέσα σε ένα νέο σύμπαν χωρίς να δώσω κάποιες εξηγήσεις;Κάποιες βέβαια θα πρέπει να τις ξαναγράψω ώστε να βγάζουν καλύτερο νόημα. Ποιες είναι οι κόντρα επεξηγήσεις; Βρήκες δύο σημεία που θεωρείς αντιφατικά από ότι είδα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν κατάλαβα που είναι η αντίφαση. Τι εννοείς όταν λες πως κατάλαβες ποια εποχή περιγράφω; Ποια εποχή περιγράφω αλήθεια; Αυτό μου έκανε εντύπωση γιατί πολύ απλά δεν περιγράφω καμία εποχή. Πρόκειται για τελείως φανταστικό σύμπαν. Μήπως θες να πεις πως έχω επηρεαστεί από κάποιο ιστορικό γεγονός; Αυτό που λες για τον ναό , όντως δεν ξέρω αν υπάρχει στην πραγματικότητα. Στο δικό μου σύμπαν πάντως υπάρχει.Τέλος πάντων. Στην ουσία θες το πρώτο κεφάλαιο πιο γρήγορο και λιγότερο φλύαρο. Θα το προσπαθήσω. Να ανεβάσω και το δεύτερο ή θα πάει άπατο; Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Βαγγέλης Posted December 19, 2012 Share Posted December 19, 2012 Φαίνεται πως έχεις χτίσει όλη την ιστορία και το σύμπαν στο νου σου. Δυστυχώς δεν υπήρξε κάτι που να με τράβηξε στο σύμπαν αυτό, κάποια βασική ιδέα ή κάποιο γεγονός που να μου άρεσαν ιδιαίτερα. Φυσικά δεν είναι αυτοτελής ιστορία, αλλά μόνο το πρώτο κεφάλαιο οπότε λειτουργεί ώστε να χτίσε τον χαρακτήρα και το κόσμο και όχι τη πλοκή αυτή καθαυτή. Σε αυτό πιστεύω το πάει μια χαρά. Τα βασικά προβλήματα πάντως είνα δύο πιστεύω. Πρώτο, το κείμενο έχει πολύ λίπος, πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να μην υπάρχουν. Πχ στη πρώτη σελίδα διαβάζω ότι συνέχεια για το κρύο αέρα από το ανοιχτό παράθυρο. Το δεύτερο πρόβλημα είναι η "σκηνοθεσία¨σου. Με αυτό εννοώ το πως παρουσιάζεις μερικές σκηνές. Πχ η συνομιλία μεταξύ Σουάν και Λιόν θα μπορούσε να ήταν διάλογος αντί για αφήγηση. Με αυτό το τρόπο θα απέφευγες τις μεγάλες, πολύπλοκες προτάσεις. Όσον αφορά τις επεξηγήσεις, η Άννα έχει δίκο. Μπαίνουν κάπως απότομα και χαλούν την αφήγηση. Πιστεύω θα ήταν καλύτερα να τις βάλεις μέσα κάπως πιο οργανικά στην ιστορία. Στο κάτω κάτω δεν χρειάζεται να σερβίρεις τα πάντα στο πιάτο για τον αναγνώστη. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts