Jump to content

Ιστορίες της Μέκτας - Κωνσταντίνος Π. Τσουρέκης


Nihilio
 Share

Recommended Posts

Κυκλοφόρησε πριν κανένα μήνα από τις εκδόσεις Οσελότλ το πρώτο βιβλίο της σειράς "Ιστορίες της Μέκτας" με τίτλο "Θυσία στην Κορυφή του Ονείρου" του Κ. Π. Τσουρέκη (μέλος του forum μας με nick Nargathrod)

b179327.jpg

 

[...] Χοντρές στάλες βροχής άρχισαν να πέφτουν, κάνοντας τα μακριά μαλλιά του Τόμας να κολλάνε στην πλάτη του. Το βλέμμα του καρφώθηκε σ’ ένα χρυσό νόμισμα που ξεχώριζε στο σωρό των ανθρώπινων οστών. Μια κόκκινη πέτρα στόλιζε το κέντρο του νομίσματος. Πώς και δεν το είχαν μαζέψει οι αρχαιολόγοι αναρωτήθηκε, και γεμάτος περιέργεια έσκυψε και το πήρε στην παλάμη του. Κοίταξε τριγύρω, έχοντας την αίσθηση ότι κάποιος τον παρακολουθούσε, και άγγιξε την μικρή κόκκινη πέτρα· ένιωσε δυνατό πόνο και του ξέφυγε μια κραυγή. Οι σταγόνες της βροχής σταμάτησαν να πέφτουν και τα πάντα γύρω του τυλίχτηκαν σε πυκνό σκοτάδι. Πού είμαι; Τι είναι αυτό το μέρος; Φοβάμαι...[...]

Τρεις έφηβοι από τη σύγχρονη Σκωτία, ο Τόμας, η Ρωξάνη και ο Λούκας βρίσκονται από τη μια στιγμή στην άλλη στη Μέκτα, τη χώρα των ονείρων. Οι ιππότες και τα ξωτικά παύουν να είναι μέρος της φαντασίας των τριών εφήβων και γίνονται μια επικίνδυνη πραγματικότητα, ενώ ο πόλεμος που αιώνες τώρα συντραράσει το βασίλειο παίρνει μία νέα, απροσδόκητη τροπή.

 

Το βιβλίο το διάβασα και είναι ξεκάθαρα εφηβικό φάνταζυ.

Στα θετικά εντάσω τη δουλειά που φαίνεται να έχει κάνει ο συγγραφέας στην κοσμοπλασία του. Υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες ιδέες, από τα νομίσματα που τηλεμεταφέρουν σε άλλους κόσμους όποιον τα χρησιμοποιεί έως και την φύση του κόσμου, τους θρύλους και το παρελθόν του. Παρόλες τις ομοιότητες με γνωστούς κόσμους (που είναι λίγο πολύ αναπόφευκτες) ο συγγραφέας πάει ένα βήμα πιο πέρα και μας δίνει μία δική του δημιουργία.

Στα αρνητικά τώρα... το κύριο αρνητικό είναι το ότι ο συγγραφέας κάνει τα ίδια ακριβώς λάθη που έχουν κάνει δεκάδες άλλοι Έλληνες συγγραφείς πριν από αυτόν, με κυριότερο την πεζή γραφή. Και όταν λέω πεζή γραφή δεν εννοώ τον πεζό λόγο, εννοώ την εντελώς οπτική απεικόνιση των όσων συμβαίνουν, χωρίς να εμβαθύνει στα όσα γίνονται. Για παράδειγμα, ο συγγραφέας περιγράφει μία επική μάχη και μας λέει (το απόσπασμα είναι φανταστικό, αλλά πλησιάζει πολύ στην γραφή)

Και τότε ο Σκοτεινός Άρχοντας βγήκε από το κάστρο του και εκτοξεύοντας μωβ φλόγες έκαιγε τους στρατιώτες που τον πλησίαζαν. Οι μάγοι της Αυτοκρατορίας τότε άρχισαν να υψώνουν γαλάζεις ασπίδες για να προστατευτούν, ενώ οι ιππότες υποχωρούσαν από τις μωβ φωτιές
. Κάτι ανάλογο ισχύει με τους χαρακτήρες, αφού ξαφνικά βλέπουμε νέους χαρακτήρες να εισάγονται ή στοιχεία του παρελθόντος τους να έρχονται στην επιφάνεια.

Αυτή η μη-εμβάθυνση αποδυναμώνει αρκετά την πλοκή και, σε συνδιασμό με τις συνεχείς εξελήξεις σε πολλά μέτωπα, ο αναγνώστης μπερδεύεται. Οι ιδέες υπάρχουν μεν και έχουν ενδιαφέρον, αλλά χάνονται εξαιτίας της γραφής.

 

Προσωπικά δεν έμεινα ικανοποιημένος από το βιβλίο, αλλά, έχοντας δει μέτριες πρώτες δουλειές να τις διαδέχονται καλύτερες δεύτερες, θα διαβάσω σίγουρα το επόμενο κεφάλαιο των Ιστοριών της Μέκτας, ελπίζοντας σε βελτίωση των αδυναμιών του πρώτου βιβλίου.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Πάντως έχει ενδιαφέρον σαν ιστορία και η τιμή του βιβλίου είναι αρκετά χαμηλή. Θα το έχω ψηλά στην λίστα για τις επόμενες αγορές μου...

Link to comment
Share on other sites

Πάντως έχει ενδιαφέρον σαν ιστορία και η τιμή του βιβλίου είναι αρκετά χαμηλή. Θα το έχω ψηλά στην λίστα για τις επόμενες αγορές μου...

Επειδή δεν έχεις διαβάσει και πολύ φάνταζυ παίζει να το βρεις και καλύτερο από εμένα.

 

Απλά, ένα θέμα που έχουν τα περισσότερα από τα βιβλία φάνταζυ από νέους Έλληνες συγγραφείς, απευθύνονται σε εφήβους-20ρηδες που δεν έχουν διαβάσει πολλά βιβλία του είδους (ίσως και κανένα, απλά έχουν δει ταινίες/ έχουν παίξει παιχνίδια) αλλά το πραγματικό κοινό τους είμαστε κάτι καμμένοι που διαβάζουμε ό,τι Ελληνικό φάνταζυ βγει από βίτσιο και, έχοντας διαβάσει τα κέρατά μας, κάπου δεν ικανοποιούμαστε.

Link to comment
Share on other sites

Το έχω πάρει και εγώ από την πολιτεία, θα το διαβάσω σύντομα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Αρχικά να απολογηθώ που δεν είχα τον χρόνο να παρουσιάσω το βιβλίο μου στο φόρουμ με ένα ανάλογο τόπικ. Οι μεταπτυχιακές σπουδές λίγο πολύ, το γνωρίζουμε οι περισσότεροι δεν σου αφήνουν πολλά περιθώρια να κάνεις οτιδήποτε. Πόσο μάλλον όταν γίνονται στο εξωτερικό όπου χάνεις την επαφή με την ελληνική πραγματικότητα.

Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω τον Μιχάλη που ανέβασε το τόπικ και που έκανε μια από τις πρώτες κριτικές για το βιβλίο. Είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω τον Μάιο λίγο πριν βγει το βιβλίο και να μιλήσουμε λιγάκι. Ξέρω ότι έχει διαβάσει πολλά βιβλία οπότε από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι είναι απαιτητικός αναγνώστης.

Δέχομαι την κριτική του και περιμένω πολλές ακόμα. Οι συγγραφείς χρειάζονται τους αναγνώστες και οι αναγνώστες τους συγγραφείς για να βάζουν λιθαράκια εμπειρίας στον δρόμο τους! Όταν υπάρχει σχέση ειλικρίνειας είναι ακόμα καλύτερα και χαίρομαι που αναφέρθηκαν και θετικά και αρνητικά χωρίς προκατάληψη.

 

Το πρόβλημα με την φανταστική λογοτεχνία στην Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχει ένας μεγάλος χορηγός που να αγαπάει το είδος και να το προωθήσει. Οπότε παίρνοντας τα τωρινά δεδομένα ένας νέος συγγραφέας θα κάνει τα πάντα για να δημιουργήσει όλα αυτά τα δεδομένα που στο εξωτερικό είναι αυτονόητα. Ποια είναι αυτά; 1.ένα αναγνωστικό κοινό φανταστικού ( στην Ελλάδα είναι μικρό και απαιτητικό, οπότε λογικό είναι να απογοητευόμαστε ή να έχουμε περισσότερες προσδοκίες) 2.χορηγίες και εκδότες που αγαπάνε το είδος. (Δυστυχώς λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε τι γίνεται στο χώρο των εκδόσεων.) Πολλοί ακόμα παράμετροι που πραγματικά δεν θέλω να αναλύσω σε αυτό το τόπικ που είναι για το βιβλίο (αν ενδιαφέρεστε για τις απόψεις μου στο θέμα κανονίζουμε καφεδάκι.)

Οπότε όλοι αυτοί οι παράγοντες αφήνουν στους νέους συγγραφείς έναν δρόμο. Τον δρόμο της εισαγωγής στην Φανταστική λογοτεχνία.

Δυστυχώς ύστερα από 10 χρόνια πάνω κάτω δημιουργίας λογοτεχνίας του φανταστικού στην χώρα μας όλοι οι συγγραφείς είναι αυτοί οι οποίοι θα πάρουν τα μικρά παιδιά από το χέρι και θα τους πουν να ορίστε αυτό είναι το ελληνικό φανταστικό και στα βιβλία τους θα αναλύουν ακόμα τι είναι οι μάγοι οι νάνοι τα ξωτικά κάτι που φυσικά έπρεπε να ήταν αυτονόητο όπως είναι στο εξωτερικό.

 

Θα συμφωνήσω ότι το κοινό μας είναι οι λίγοι ψαγμένοι φαντασάδες. Αυτοί είναι που θα έρθουν στις παρουσιάσεις, αυτοί που θα γράψουν κριτικές και οι οποίοι έχουν διαβάσει σχεδόν τα πάντα στο είδος. Εκεί όμως εγώ σαν Κωνσταντίνος δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος, θέλω να ξέρω κάποια στιγμή ότι οι Ιστορίες της Μέκτας θα έχουν βάλει τον λίθο μάζι με τα άλλα βιβλία των συναδέλφων συγγραφέων και φίλων της φαντασίας ώστε η Ελλάδα να περάσει το στάδιο της Εισαγωγής και να μπει στο κύριο μέρος της φαντασίας.

 

Έτσι συμβαίνει και με τα βιβλία. Πρέπει να έχουν υπόθεση. Μια αρχή μια μέση και ένα τέλος. Αν λοιπόν αυτά τα δέκα χρόνια η χώρα μας μένει στην αρχή πάει να πει ότι οι μαθητές της δεν έχουν τελειώσει τον πρόλογο, θέλουν περισσότερη ώθηση. Πάντα υπάρχουν και οι μαθητές φαινόμενα αλλά δεν μπορείς να αφήσεις τους αρχάριους και να ασχοληθείς με τα λίγα φαινόμενα. Το θέμα είναι η παιδεία της μάζας του όλου.

 

Λίγα λόγια για τις ιστορίες της Μέκτας γιατί ξεφύγαμε αρκετά.

 

Είναι ένα εφηβικό φανταστικό μυθιστόρημα. Η ιδέα του γεννήθηκε το 2003 στο δάσος του Ερυμάνθου στην Αχαία. Η συγγραφή έγινε στην Ελλάδα και στην Σκωτία από το 2003 μέχρι το 2010. Διαδραματίζεται στην Σκωτία του Ηνωμένου βασιλείου το έτος 2010 και στον παράλληλο κόσμο της Μέκτας της χώρας των ονείρων. Βασικός ήρωας είναι ο Τόμας Ντορκ έφηβος γύρω στα 15 χρόνια μαθητής ο οποίος ταξιδεύει από το Εδιμβούργο στο Ινβερνές για να επισκεφθεί την πατρική κατοικία όπου μένει ο παππούς του. Μια επίσκεψη στο Κάουντορ Καστλ θα τον φέρει αντιμέτωπο με τα σεπτόρια τα μαγικά νομίσματα της Μέκτας που θα τον εισάγουν στον φανταστικό κόσμο. Μαζί του είναι ο Λούκας Μακ Κένιτ συμμαθητής του Τόμας καθώς και η Ρωξάνη Ντόνεγκαλ μια κοπέλα από την Ιρλανδία που φοιτά στο ίδιο σχολείο με τα δυο αγόρια.

 

Όπως είπα πιο πάνω θα χαρώ να ακούσω κριτικές για το βιβλίο. Η συνέχεια είναι στα σκαριά για όσους διάβασαν το πρώτο και ήδη λαμβάνονται υπόψιν τα αρνητικά για καλύτερη συνέχεια!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

1) Όπως είπα πιο πάνω θα χαρώ να ακούσω κριτικές για το βιβλίο. 2) Η συνέχεια είναι στα σκαριά για όσους διάβασαν το πρώτο και ήδη λαμβάνονται υπόψιν τα αρνητικά για καλύτερη συνέχεια!

2) Και καλά θα κάνει να έρθει γρήγορα, γιατί το διάβασα και τώρα θέλω κι άλλο! :p

1) Ιδού το άρθρο που φιλοξενεί το βιβλίο στο μπλογκ μου!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Το τελείωσα κι εγώ! Επιτέλους! Πολύ πυκνογραμμένο, φίλε μου!

Αυτά που έχω να πω είναι τα παρακάτω, ακριβώς όπως τα έγραψα στο goodreads: https://www.goodreads.com/review/show/785982058

------------

Rating: 4/5
Το βιβλίο ανήκει σίγουρα στο νεανικό-εφηβικό fantasy και έχει ό,τι χρειάζεται ένα καλό βιβλίο ηρωικής-επικής φαντασίας.  
Δύο έφηβοι και μια νεαρή κοπέλα μεταφέρονται από τη μαγευτική Σκωτία στα χρονικά της Μέκτας, και εκεί αρχίζουν τα προβλήματά τους. Σε έναν κόσμο που τα σκοτεινά ξωτικά, οι δράκοι, οι δαίμονες, η μαγεία, ιππότες και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, στήνουν και ξεσηκώνουν τη δράση. 
 
Θετικά: 
1. Η έκδοση είναι πολύ γενναία και προσεγμένη, με το πλούσιο εξώφυλλο του και τις παχιές του σελίδες. Εάν αυτό το βιβλίο εκδιδόταν στην καθιερωμένη πυκνότητα χαρακτήρων ανά σελίδα, από 463 σελίδες θα έφτανε τις 800 άνετα. Επομένως, για τους βιβλιοφάγους είναι κάτι περισσότερο από χορταστικό.
2. Στην πλοκή υπάρχουν αρκετές ιδέες που πρέπει να υπάρχουν στα βιβλία του είδους, ενώ συνάντησα και άλλες που δεν είχα συναντήσει ξανά και μου άρεσαν, όπως οι στύλοι του Ήλιου.
3. Μου άρεσαν οι εναλλαγές παρελθόντος-παρόντος στην αφήγηση.  
 
Αρνητικά:
Αυτό που θα ήθελα εγώ, ως αναγνώστης, θα ήταν μια μεγαλύτερη εμβάθυνση στα στα συναισθήματα των χαρακτήρων και ο λόγος να ήταν πιο ρευστός. Γνωρίζω πως ο κοφτός λόγος είναι συγκεκριμένο είδος γραφής και πως πολλοί συγγραφείς τον ακολουθούν – και πως το μισό αναγνωστικό κοινό το λατρεύει -, αλλά εμένα με δυσκόλεψε λίγο. Έχω παρατήσει βιβλίο για αυτόν τον λόγο. Ωστόσο, το συγκεκριμένο δεν το παρατάς. Η έντονη ροή των γεγονότων δεν σε αφήνει να το κάνεις.
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Θυσία στην Κορυφή του Ονείρου

Η 'Θυσία στην Κορυφή του Ονείρου' είναι το πρώτο βιβλίο των 'Ιστοριών της Μέκτας,' που διαδραματίζεται σε έναν κόσμο που τιμά ιδιαίτερα την παράδοση του έπους στο πλαίσιο της φανταστικής λογοτεχνίας. Η Μέκτα είναι ένας κόσμος ιστορίας χιλιάδων χρόνων που συνδέεται με τον δικό μας μέσω της Σκωτίας και μονάχα σκιαγραφείται το μέγεθός του στο πρώτο βιβλίο των ιστοριών. Ένας κόσμος μαγείας, φαντασίας και ονείρου για τρεις ταξιδευτές που άθελα τους -περίπου- βρίσκονται στο κέντρο κοσμογονικών αλλαγών για τους μαγικούς κατοίκους της Μέκτας και το ονειρικό τους ταξίδι αποδεικνύεται πραγματικότερο απ' ότι περίμεναν και ήθελαν. Η αρχή ενός εξαιρετικού φανταστικού ταξιδιού σε έναν επικό κόσμο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Μόλις τελείωσα τις Ιστορίες της Μέκτας (της οποίες είχα κερδίσει σε διαγωνισμό του Sword & Sorcery Hellas) και νομίζω πως η άποψή μου ταυτίζεται με αυτή του Nihilio. Οι ιδέες του συγγραφέα (Nargathrod) είναι καλές, ως και πολύ καλές. Ιδιαίτερα ο διχασμός των ξωτικών και οι δυνάμεις των ιπποτών σε σχέση με τον οίκο. Η γραφή  είναι αρκετά απλή, χωρίς κανένα προσωπικό ύφος ή στυλ. Ξεκάθαρα πρόκειται για παιδικό-νεανικό φάντασυ (νομίζω πως το εικοσάρηδες που λέει πιο πάνω ο Nihilio είναι too much. 12-16 είναι η προτινόμενη ηλικία). Διάβασα και τι είπε ο Nargathrod και εχει δίκαιο, αναγκάζεται δηλαδή να συστήνει τον κόσμο, τα ξωτικά κτλ στο ελληνικό κοινό. Το μεγάλο του λάθος πάντως, προσωπικά, είναι πως ήθελε να βάλει πάρα πολλά σε ένα μόνο βιβλίο (και καλά έκανε, δικό του είναι) αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να διαχειριστεί σωστά τις τόσες πολλές πληροφορίες και τους τόσους πολλούς χαρακτήρες. Ήταν πολύ χαοτικό και δύσκολο να το παρακολουθήσεις. Έπρεπε να επικεντρωθεί σε λιγότερα πρόσωπα και λιγότερες σχέσεις μεταξύ τους. Αν ανήκετε στην ηλικιακή κατηγορία 12-16 ή έχετε ανίψια, ξαδέλφια κτλ, κάντε τους ένα δωράκι. Διαφορετικά, δεν θα το σύστηνα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μόλις τελείωσα τις Ιστορίες της Μέκτας (της οποίες είχα κερδίσει σε διαγωνισμό του Sword & Sorcery Hellas) και νομίζω πως η άποψή μου ταυτίζεται με αυτή του Nihilio. Οι ιδέες του συγγραφέα (Nargathrod) είναι καλές, ως και πολύ καλές. Ιδιαίτερα ο διχασμός των ξωτικών και οι δυνάμεις των ιπποτών σε σχέση με τον οίκο. Η γραφή  είναι αρκετά απλή, χωρίς κανένα προσωπικό ύφος ή στυλ. Ξεκάθαρα πρόκειται για παιδικό-νεανικό φάντασυ (νομίζω πως το εικοσάρηδες που λέει πιο πάνω ο Nihilio είναι too much. 12-16 είναι η προτινόμενη ηλικία). Διάβασα και τι είπε ο Nargathrod και εχει δίκαιο, αναγκάζεται δηλαδή να συστήνει τον κόσμο, τα ξωτικά κτλ στο ελληνικό κοινό. Το μεγάλο του λάθος πάντως, προσωπικά, είναι πως ήθελε να βάλει πάρα πολλά σε ένα μόνο βιβλίο (και καλά έκανε, δικό του είναι) αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να διαχειριστεί σωστά τις τόσες πολλές πληροφορίες και τους τόσους πολλούς χαρακτήρες. Ήταν πολύ χαοτικό και δύσκολο να το παρακολουθήσεις. Έπρεπε να επικεντρωθεί σε λιγότερα πρόσωπα και λιγότερες σχέσεις μεταξύ τους. Αν ανήκετε στην ηλικιακή κατηγορία 12-16 ή έχετε ανίψια, ξαδέλφια κτλ, κάντε τους ένα δωράκι. Διαφορετικά, δεν θα το σύστηνα.

Καλησπέρα Ηλία, ευχαριστώ πολύ που διάβασες το βιβλίο και την κριτική που έγραψες. Μια ερώτηση. Τι εννοείς ότι δεν υπάρχει προσωπικό ύφος ή στυλ;

Link to comment
Share on other sites

Εννοώ πως αν διαβάσω το επόμενο βιβλίο σου με το καλό χωρίς να δω τον συγγραφέα δεν θα πω α, αυτός ειναι ο Τσουρέκης. Οτι δεν μου εμεινε κατι το προσωπικό από την γραφή σου

Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Ιστορίες της Μέκτας - Κωνσταντίνος Π. Τσουρέκης

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..