ifigeniaki Posted July 23, 2012 Share Posted July 23, 2012 (edited) Όνομα συγγραφέα: Ιφιγένεια Καραμιχάλη Είδος: Παραμύθι Βία: Όχι Σεξ: Όχι Αριθμός λέξεων: 351 Αυτοτελής: Ναι Σχόλια: Ο γέροντας και η πηγή Η νύχτα σε φυλάκισε μέσα σε ένα πέπλο, και μια ιστορία άρχισε με ρίμα και με μέτρο. Σε ένα βασίλειο μακρυά ήτανε ένας γέροντας πλούτη δεν είχε και πολλά λιτά ζούσε, δουλεύοντας. Δυο γιους και δύο κοπελιές παιδιά είχε μεγαλώσει μα έφυγαν στη ξενιτιά, δεν τα 'χε ξανα ανταμώσει. Μια μέρα, μια Κυριακή τη πόρτα του χτυπάει μια κοπελιά ευγενική βοήθεια ζητάει. "Γέροντα σε παρακαλώ λίγο νερό ψάχνω να βρω γιατί μέρες περπατώ κάπου θέλω να σταθώ". Καθαρό νερό της δίνει από αυλίζουσα πηγή και αυτή όλο το πίνει και αλλάζει και μορφή. Γίνεται μια νεράϊδα όμορφη, καλή πολύ και στο γέροντα ζητάει να δίξει λίγο προσοχή. "Για να σε ευχαριστήσω που μου έδωσες νερό μαγικό τώρα θα κάνω και θα εξαφανιστώ. Την πηγή σου κάνω τώρα να 'ναι μαγική κι αυτή για να ξέρεις κάθε ώρα κάθε παιδί σου πως αυτό ζει." Και ο γέροντας κοιτάζει στα βαθυά της τα νερά για την κόρη του ρωτάει που είναι τώρα μακρυά. Βλέπει μια ευτυχισμένη παντρεμένη κοπελιά με παιδάκια που την λατρεύουν να την παίρνουν αγκαλιά. Χαρούμενος που τώρα έγινε και αυτός παππούς για τον γιο του αναρωτιέται τι να έγινε και αυτός. Καπετάνιος είναι τώρα σε μια όμορφη φρεγάτα για την Αυστραλία πάει φτάνει σε μέρες σαράντα. Και μαθαίνοντας αυτό το νερό ξανά κοιτά για την άλλη του τη κόρη να δει θέλει αν είναι καλά. Μα η κόρη του δεν εμφανίζεται και ένας γρίφος σχηματίζεται με μπλε χρώμα στη πηγή από το γαλαζία που βρίσκεται εκεί. "Έχω ουρά, έχω μαλλιά και έχω μεγάλη χάρη σε τέσσερα πόδια περπατώ και πάντα κάτι κουβαλώ". Κάτι ο γέρος σκέφτεται ζώο θα πρέπει να 'ναι που με βοηθάει στη δουλειά και το 'χω και για μεταφορά. Μέχρι ο γέρος να το βρει ένα άλογο μπάνει στην αυλή έχοντας για αναβάτες μια γυναίκα και δυο άντρες. Είναι η κόρη η μικρή που τον πατέρα της πήγε να δει μαζί με τον σύζηγό της και τον μικρό της αδερφό της. Μα η ιστορία τελειώνει με την οικογένεια να ανταμώνει και τη νύχτα να περνά και ο ήλιος εσένα να ξυπνά. Edited July 23, 2012 by ifigeniaki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienor Posted July 24, 2012 Share Posted July 24, 2012 Τούτο δω είναι ένα παραμύθι-ποίημα με τα όλα του, με τη δράση του, με τα μάγια του, με τα ορθοφικούλια και τα συντακτικά του λαθάκια, με τη φαντασία του και τη γλύκα του τέλους του. Δεν υπήρχε λόγος να μπει στα διάφορα, στην βιβλιοθήκη της ποίησης θα έπρεπε να είναι. Ο μύθος σου είναι όμορφος κι αφήνει μια ωραία αίσθηση στο στόμα. Σε γενικές γραμμές είναι δουλεμένο από πλευράς στίχων και κυλάει καλά, όμως έχει πολλά ορθογραφικά λαθάκια και αδόκιμες λέξεις για το μέγεθός του. Θα το έπαιρνε να το διορθώσεις αρκετά και να σκεφτείς ακόμα κάποιες φράσεις και έννοιες που έχεις μέσα, κυρίως ως προς τη σύνταξή τους για να γίνονται κατανοητές. Κάντο, φρόντισε το καλά, και πιστεύω πως θα απογειωθεί Καλώς όρισες, καλές κουβέντες να έχουμε και καλή συνέχεια Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cassandra Gotha Posted July 25, 2012 Share Posted July 25, 2012 Είναι πολύ ωραίο, Ιφιγένεια. Θέλει λίγες αλλαγές εδώ κι εκεί για να κυλάνε πιο αβίαστα οι στίχοι, αλλά έχει πολλή φαντασία. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ifigeniaki Posted July 29, 2012 Author Share Posted July 29, 2012 Σας ευχαριστώ για τα πολύτιμα σχόλιά σας. Βρήκα κάποια ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Εδώ είναι η ενημερωμένη έκδοση: Ο γέροντας και η πηγή της Ιφιγένειας Καραμιχάλη Η νύχτα σε φυλάκισε μέσα σε ένα πέπλο και μια ιστορία άρχισε με ρίμα και με μέτρο. Σ' ένα βασίλειο μακριά ήταν ένας γέροντας, πλούτη δεν είχε πολλά λιτά ζούσε, δουλεύοντας. Δυο γιους και δυο κοπελιές παιδιά είχε μεγαλώσει μα έφυγαν στη ξενιτιά, δεν τα 'χε ανταμώσει. Μια μέρα, μια Κυριακή τη πόρτα του χτυπάει μια κοπελιά ευγενική βοήθεια ζητάει. "Γέροντα σε παρακαλώ λίγο νερό ψάχνω να βρω, γιατί μέρες περπατώ. Κάπου θέλω να σταθώ". Δροσερό νερό της δίνει από τρεχούμενη πηγή κι αυτή όλο το πίνει παίρνοντας άλλη μορφή. Γίνεται μια νεράιδα όμορφη κι ευγενική κι απ' το γέροντα ζητάει να δείξει λίγο προσοχή. "Για να σε ευχαριστήσω που μου έδωσες νερό, ένα μαγικό θα κάνω και θα εξαφανιστώ. Τη πηγή σου κάνω τώρα να 'ναι μαγική κι αυτή για να ξέρεις κάθε ώρα κάθε παιδί σου πώς ζει." Και ο γέροντας κοιτάζει στα βαθιά της τα νερά, για την κόρη του ρωτάει που είναι τώρα μακριά. Βλέπει μια ευτυχισμένη, παντρεμένη κοπελιά με παιδιά που τη λατρεύουν να τη παίρνουν αγκαλιά. Χαρούμενος που τώρα έγινε κι αυτός παππούς για τον γιο του αναρωτιέται τι να έγινε κι αυτός. Καπετάνιος είναι τώρα σε μια όμορφη φρεγάτα για την Αυστραλία πάει φτάνει σε μέρες σαράντα. Και μαθαίνοντας αυτό το νερό ξανά κοιτά για την άλλη του τη κόρη θέλει να δει αν είναι καλά. Μα η κόρη δεν εμφανίζεται κι ένας γρίφος σχηματίζεται με μπλε χρώμα στη πηγή απ’ το πέτρωμα που βρίσκεται εκεί. "Έχω ουρά, έχω μαλλιά κι έχω μεγάλη χάρη σε τέσσερα πόδια περπατώ και πάντα κάτι κουβαλώ." Κάτι ο γέροντας σκέφτεται: "Ζώο θα πρέπει να 'ναι που με βοηθάει στη δουλειά και το 'χω για μεταφορά." Μέχρι όμως να το βρει ένα άλογο μπαίνει στην αυλή έχοντας για αναβάτες μια γυναίκα και δυο άντρες. Είναι η κόρη η μικρή που τον πατέρα της πήγε να δει μαζί με τον σύζυγό της και το μικρό τον αδερφό της. Έτσι η ιστορία τελειώνει με την οικογένεια να ανταμώνει και τη νύχτα να περνά και ο ήλιος εσένα να ξυπνά. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laas7 Posted August 3, 2012 Share Posted August 3, 2012 (edited) Επ! Νεα μουριτσα στην πιατσα;! Καλωσηρθες! Η διορθωμενη εκδοχη ειναι πολυ καλυτερη αλλα νομιζω πως εχει ακομα ζουμι για να γραψεις. Μου θυμισε λαικα ποιηματα τυπου ακριτας διγενης και νιωθω πως σταματαει αποτομα, ενω θα μπορουσε να ειναι πολυ μεγαλυτερο. Θα μου αρεσε να σκεφτεις να το συνεχισεις π.χ. πως ο γεροντας μαθαινει για ολα τα παιδια του, εκτος απο ενα που ισως κακοπαιρναει και στενοχωριεται. Ζηταει απο τη νεραιδα να τον βοηθησει παλι και εκεινη του ζητα ενα ανταλλαγμα κτλ κτλ Γενικα αυτου του τυπου τα ποιηματα εχουν μεγαλυτερο ενδιαφερον αν εχουν πλοκη και ισως μια τραγικοτητα που σε κραταει να θελεις να διαβασεις παραπανω και να μαθεις τι εγινε. Οι στιχοι θα μπορουσαν να ειναι πιο δουλεμενοι, αλλα συνηθως απαιτειται αρκετη δουλιτσα και μην σε ανησυχησει αν εχεις αρκετες εκδοχες μεχρι να φτασεις στο τελικο αποτελεσμα. Η ιδεα ειναι καλη και εχει να δωσει ακομα πολλα! Θα χαρω να διαβασω περισσοτερες εξελιξεις στην ιστορια του γεροντα που ειχε μια πηγη... Edited August 3, 2012 by laas7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts