Jump to content

Άρωμα Λωτού

Sonya

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Σόνια

Είδος: Φάντασι

Βία: ναι

Σεξ: ναι

Λέξεις: 8438

Σχόλια: η ιστορία γράφτηκε πέρσι στα πλαίσια του Διαγωνισμού "Ερινύες 2011" με εισαγωγή Ντίνου Χατζηγιώργη. Μετά από δύο γερές επιμέλειες, ένα εργαστήριο και μια ντουζίνα κριτικές/σημειώσεις, ορίστε η καινούργια εκδοχή, για να μη χάνει η μάνα το παιδί κια το παιδί τη μάνα

Αρχείο: Άρωμα λωτού.docx

Επειδή όλοι τρέχουμε (και καλά κάνουμε) να σχολιάσουμε ένα διήγημα όταν συμμετέχει σε έναν διαγωνισμό, αλλά ελάχιστοι κάνουμε τον κόπο να πούμε αν ο/η συγγραφέας του μας ικανοποίησε με τις αλλαγές που έκανε στη διορθωμένη του εκδοχή, και επειδή πιστεύω ότι η προσπάθεια για βελτίωση πρέπει να αναγνωρίζεται:

Νομίζω ότι τώρα το "Άρωμα Λωτού" έχει εξαλείψει πολλές από τις αφηγηματικές και σκηνικές αδυναμίες του, ειδικά στην κρίσιμη τελική σκηνή. Είναι πολύ πιο σαφές και στέρεο, έτσι που ο αναγνώστης να μπορεί να επικεντρωθεί απερίσπαστος στην ενδιαφέρουσα ιστορία των δύο τόσο διαφορετικών αδελφών / ανταγωνιστών και της γυναίκας που μπαίνει ανάμεσά σ' αυτούς και την εξουσία.good.gif

• 2 weeks later...

Διάβασα αυτήν την τελευταία εκδοχή της ιστορίας σου και σίγουρα τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα.

Το θέμα που είχε τεθεί κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, όπου αναρωτιόμασταν πιο ακριβώς ήταν το σχέδιο της Σελ'Ορίντ, νομίζω ότι λύθηκε. Πλέον ο αναγνώστης καταλαβαίνει τι ακριβώς είχε στο μυαλό της η πριγκίπισσα και η ιστορία κυλά ομαλά προς την κορύφωση.

Δεν έχω να πω κάτι άλλο σχετικά με το διήγημα, έχω όμως μια απορία, η οποία δημιουργείται στην τελευταία σκηνή, από τα λόγια της ιέρειας και την τελευταία πράξη του πρίγκιπα.

Η ιέρεια ζητά από τον σακάτη να μην αφήσει ορφανή την Μπραν'Αρέδ, δηλαδή να μη φιλήσει το γεμάτο δηλητήριο στόμα της Σελ'Ορίντ και αυτοκτονήσει.

Αν όμως ο σακάτης έχει ευλογηθεί από το αίμα του θεού, πώς είναι δυνατόν να κινδυνεύει να πεθάνει, αφού το αίμα τον προστατεύει, όπως φαντάζομαι προστάτευε και την πριγκίπισσα;

Μια πάρα πολύ καλή ερώτηση, την οποία θα πρέπει να σπαζοκεφαλιάσω για να εξηγήσω.

*sigh*

Μια πάρα πολύ καλή ερώτηση, την οποία θα πρέπει να σπαζοκεφαλιάσω για να εξηγήσω.

*sigh*

Γράψε συνέχεια στην ιστορία σου με τον σακάτη (όχι πλέον σακάτη, αλλά του 'μεινε το παρατσούκλη) να βασιλεύει στην Μπραν'Αρέδ, αφού δε πέθανε από το φιλί. Δικαιολόγησε την πράξη του ως μια στιγμή αδυναμίας και απελπισίας (εξάλλου ήταν πολύ νωρίς για να γνωρίζει ότι δε θα πέθαινε από το δηλητήριο) και βάλ' τον σε νέες περιπέτειες. Δείξε μας επίσης γιατί η Σελ'Ορίντ τον φοβόταν περισσότερο από τον σημαδεμένο. Βγάλε τον επικίνδυνο χαρακτήρα του στην επιφάνεια (γιατί στο "Άρωμα Λοτού" δε φαίνεται και πολύ επικίνδυνος, ενώ ο αδερφός του φαίνεται πιο φίδι).

Λέω να μην το τραβήξω τόσο... αυτό που θα κάνω είναι να εξηγήσω ότι ο Σελ'Ορίντ δεν παθαίνει τίποτα απ' το φαρμάκι γιατί είναι μυημένη στα μυστήρια του θεού (τέκνο του θεού), όχι γιατί είναι η πριγκίπισσα. Πολύ πολύ ευκολότερο. :Ρ

Σωστή η λύση σου, αν και όπως συμβαίνει και με άλλα διηγήματα, έτσι κι εδώ, ο κόσμος που έχτισες έχει πολύ ζουμί.

Και να πω την αμαρτία μου...

...θα ήθελα να δω τον σακάτη και σε άλλη ιστορία.

Από σακάτης, βασιλιάς χωρίς μειονεκτήματα, αγάμητος και με μπόλικα ψυχικά τραύματα:

Ο πατέρας του βασιλοκτόνος, ο αδερφός θανατηφόρος-μισητός εχθρός, γαμιάς της μητριάς τους, και γαμιάς και δολοφόνος της μοναδικής του αγάπης.

'Ντάξει... θα βρει άλλες γυναίκες να περάσει την ώρα του, αλλά με όσα του έχουν συμβεί, σίγουρα μπορεί να βγάλει πολλά κομπλεξιλίκια και να στηριχτεί πάνω του μια ωραία ιστορία. Μια ιστορία με αντιήρωα.

Edited by Nirgal

Πολύ καλύτερο από την πρώτη εκδοκή. Πραγματικά το ξεκαθάρισμα του τί συμβαίνει έκανε πιο δυνατό το τέλος. Υπάρχει ακόμα το προβληματάκι με τα ονόματα όμως (και οι δύο λέγονται Καρ-κάτι), πράγμα που με έκανε να σκοντάφτω εκεί που ιστορία έτρεχε, σε φάση ''εε ποιός ήταν αυτός είπαμε τώρα;''

Επίσης σε αυτό το σημείο:

«Σου φτάνει αυτό σαν διαπιστευτήριο ότι εσένα έχω επιλέξει για σύζυγο;» ρώτησε αθώα η κοπέλα,δένοντας πάλι τα κορδόνια του παντελονιού του.

η συμπεριφορά της Σελ με φαίνεται κομματάκι ασύμβατη με τον χαρακτήρα που δείχνει στο υπόλοιπο. Θα περίμενα μια λιγότερο επιτηδευμένη φράση και όχι ''αθώα'' αλλά πιο ξερωγώ άμεσα.

Α ναι, και συμφωνώ με τα σπόιλερ του Νίργκαλ.

Edited by KELAINO

Μπάμπη, χτύπησες κέντρο, μιλάμε! Είναι απ' αυτά που αν δε στα δείξει κάποιος, δεν τα βλέπεις, αλλά άπαξ και στα δείξει, αναρωτιέσαι γιατί δεν τα έβλεπες αφού ήταν μπροστά στα μάτια σου!

Σταμάτη, θα τον έχω στα υπόψιν τον Καρ'Ερντάν γι αυτό, φαίνεται όντως ενδιαφέρουσα ιδέα...

Λοιπόν κοπελιά, εγώ έρχομαι παρθένα στην ιστορία, δεν είχα διαβάσει την πρώτη εκδοχή (ούτε καμία από τις επόμενες), κι έχω να πω ότι κάνει μπαμ το πόση δουλειά έχει πέσει (χωρίς να φαίνονται τα ίδια τα μερεμέτια όμως), και το αποτέλεσμα το βρήκα εξαιρετικό. Μου άρεσε πολύ, διασκέδασα, τους πόνεσα τους ήρωες, μπράβο σου και πάλι μπράβο.

Εδώ μερικές λεπτομέρειες: Άρωμα λωτού ayu.docx

Κι εμένα θα μου άρεσε μια ιστορία με τον σακάτη, έχει πολύ ζουμί ο χαρακτήρας για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω. Παρ' όλ' αυτά, αυτή εδώ η ιστορία θεωρώ πως είναι ολοκληρωμένη.

Επίσης λίγο δυσκολεύτηκα με τα ονόματα των αδερφών. Προς το τέλος άρχισα να παίρνω το κολάι.

Και πάλι μπράβο, πολύ χάρηκα που τη διάβασα. :)

Edited by Ayu

Αυτά τα ονόματα έφαγαν πολύ κόσμο. :Ρ

Ναταλία, ευχαριστώ πάρα πολύ για τις σημειώσεις. Ευτυχώς φαίνονται να είναι δουλειά λεπτών κι όχι καμιά τρύπα στο όζον. :)

Τον σακάτη θα τον κρατήσω για μελλοντικές περιπέτειες. :)

Παρακαλώ. Αλλά ναι, ψιλοπράματα είναι, αφού είναι πολύ δουλεμένο το πράμα :)

Εμένα δεν μου ανοίγει το docx. Μου βγάζει κυβάκια αντί λέξεων σε όλους τους συνδιασμούς "Ελληνικά DOS, MAC, ISO κλπ, κλπ".

Μήπως ένα απλό word;

Ντίνο, κι εμένα κυβάκια μου βγάζει μέχρι που αλλάζω τη γραμματοσειρά σε κάτι πιο συνηθισμένο. Το έχεις δοκιμάσει;

Ντίνο, κι εμένα κυβάκια μου βγάζει μέχρι που αλλάζω τη γραμματοσειρά σε κάτι πιο συνηθισμένο. Το έχεις δοκιμάσει;

Δεν αλλάζει.

Όσο γι αυτά που προτείνει ο Διγέλαδος δεν τα αγγίζω γιατί πάντα είχα πρόβλημα στο να φορτώνω νέα προγράμματα στον υπολογιστή μου. Αυτά είναι για όσους ξέρουν από υπολογιστές και ξέρουν πως να διορθώσουν μια κατάσταση αν γίνει καμιά στραβή. Το word μου, ως έχει, δουλεύει μια χαρά. Δεν ξέρω τίποτα παραπάνω.

• 1 month later...

Sonya, πάρα πολύ ωραίο το διήγημα σου! Συγχαρητήρια! Δεν ξέρω πως ήταν η αρχή του μορφή, αλλά η διορθωμένη είναι πολύ δυνατή. Ένα μικρό λαθάκι βρήκα

Στην 11 σελίδα λέει η αρχιιέρεια, «Παιδί μου, αυτό που έχει σκεφτεί είναι καθαρή τρέλα», και μάλλον σου ξέφυγε ένα τελικό σίγμα στο 'έχει'.

Σε γενικές γραμμές, πιστεύω πως άνετα στέκεται σε μια ανθολογία fantasy, και μάλλον θα ξεχώριζε κιόλας.

Ευχαριστώ για την (ευτυχώς μικρή, εύκολη και γρήγορη :Ρ) διόρθωση και, φυσικά, χαίρομαι που σου άρεσε. :)