Stanley Posted September 27, 2012 Share Posted September 27, 2012 Είδος: soft sci-fi Αριθμός Λέξεων: 2988 Σχόλια: Δικά σας. το φορτίο.pdf το φορτίο.doc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alkinem Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 Λοιπόν, κάτι είχε υποπέσει στην αντίληψή μου για τον μαγικό ρεαλισμό, πλέον ανακάλυψα και τον Ε.Φ ρεαλισμό. Σοβαρά όμως τώρα. Θεωρώ πως καλό διήγημα είναι αυτό που σου δίνει μπόλικη τροφή για σκέψη. Υπό αυτήν την οπτική, αυτό που έγραψες σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Έχεις αναπτύξει ένα ιδιόρρυθμο, προσωπικό σου στυλ. Το δούλεψες και πλέον το χειρίζεσαι πολύ καλά, τόσο που μπορείς και παρουσιάζεις με άνεση σημεία στα οποία άλλοι συγγραφείς θα πελάγωναν(ας αναφέρω εδώ τις τεράστιες προτάσεις, που κάποιες φορές μια και μόνη καταλάμβανε ολόκληρη παράγραφο. Αν εγώ τολμούσα κάτι τέτοιο, μάλλον αυτό που θα έγραφα δεν θα έβγαζε νόημα. Εσύ όμως το έκανες να φαίνεται πολύ εύκολο). Δεν θα χαρακτηρίσω λοιπόν το κείμενο καλογραμμένο ή κακογραμμένο. Είναι τυπικό δείγμα της δικιάς σου γραφής και αφού δουλεύει, προσωπικά δεν με ενοχλεί καθόλου. Δεν κατάλαβα αμέσως τί ήθελες να πεις. Ακόμα και τώρα δεν είμαι βέβαιος αν τα έχω καταφέρει. Μου δημιουργήθηκε η εντύπωση πως ο Μεταγωγέας απομακρύνει με κάποιον τρόπο τις άσχημες εντυπώσεις/εμπειρίες από την αντίληψη αυτών στους οποίους έχει εμφυτευθεί. Επίσης λειτουργεί σαν ρυθμιστής συμπεριφοράς, ωθώντας τους σε θετικές, μη επιβλαβείς πράξεις Αυτό όμως που δεν μπόρεσα να αντιληφθώ ήταν η σύνδεση της ιστορίας σου με το θέμα του διαγωνισμού. Διάβασα αρκετές φορές τις τελευταίες τέσσερις σελίδες, αλλά και πάλι δεν μπόρεσα να διακρίνω κάποια σχέση με την εξουσία. Εκτός και αν ο ήρωας δέχτηκε να συμμετάσχει στο εν λόγω πείραμα για να τιθασεύσει/εξουσιάσει την πεσιμιστική του πλευρά, που τον εμπόδιζε να απολαύσει την ζωή του. Καλή σου επιτυχία Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iliosporos Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, μου αρέσει αρκετά! Δυνατό το θέμα και το πέρασμα από τη σκέψη σου στο κείμενο με γραφή που είναι πυκνή και μεστή, θέλει να έχεις το νου σου συνέχεια, χωρίς όμως να γίνεται βαρετή ή κουραστική. Ωραία η ανατροπή στη μέση του κειμένου, γενικά μου αρέσει η παράλληλη πραγματικότητα που αρχίζει και τελειώνει με ένα τσιπάκι ή έναν μεταγωγέα στο κεφάλι. Και αυτή είναι και η απόλυτη σύνδεση με την εξουσία! Τι άλλο είναι όταν επιλέγεις να εξουσιάσεις τα βάθη του μυαλού σου; Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
apelpio Posted October 4, 2012 Share Posted October 4, 2012 Ήταν μια όμορφα γραμμένη ιστορία. Σε τραβάει εύκολα και σε βάζει στον κόσμο της απ' την αρχή. Η ιδέα ήταν καλή αλλά μου φαίνεται πως δεν έπιασες καλά το θέμα της εξουσίας. Μ' αρέσουν οι ιστορίες που αφήνουν τον αναγνώστη να βγάλει μόνος του συμπέρασμα, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση για μένα δε λειτούργησε. Το κείμενό σου μπορεί να ταιριάζει στη θεματολογία του διαγωνισμού. Απ' την άλλη, μπορεί να ταιριάζει και σε καμιά ντουζίνα άλλους. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Loch Moors Posted October 4, 2012 Share Posted October 4, 2012 (edited) Νομίζω ότι διάβασα κάτι πάρα πολύ ξεχωριστό, που δεν έχει νόημα να το χαρακτηρίσω ως καλό ή κακό. Είναι ένα κείμενο στο οποίο βγάζεις τον προσωπικό σου τρόπο γραφής, πολύ ώριμα και δουλεμένα, οπότε μου φαίνεται πως δεν αφήνει περιθώρια να πω "αυτό θα μου άρεσε περισσότερο έτσι ή αλλιώς". Η ατμόσφαιρά που βγάζει, σουρεαλιστική και σκοτεινή, (μου έκανε λίγο σκηνικά sin city), σκέψεις και πραγματικότητα, μοιάζουν όλα να είναι παγιδευμένα στο μυαλό του πρωταγωνιστή. Θα μου άρεσε πολύ να το διαβάσω σε πιο μεγάλη έκταση, σα νουβέλα, όπου ίσως και η υπόθεση θα είχε μεγαλύτερη βαρύτητα, θα γινόταν πιο ανατρεπτικά κατανοητή. Πολλά μπράβο γι' αυτό που έγραψες, καλή συνέχεια!! Edited October 4, 2012 by Σουσαμένια Άνοιξη Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Βαγγέλης Posted October 5, 2012 Share Posted October 5, 2012 Ο τρόπος που γράφεις είναι πολύ ωραίος και ταιριάζει τέλεια στην ιστορία. Δεν έχω πολλά να πέρα από αυτό. Ίσως να έβαζα κάνα δυο τελείες εδώ και εκεί γιατι μερικές φορές μπερδεύτηκα και έπρεπε να γυρίσω πίσω μερικές φορές και να ξαναδιαβάσω τη πρόταση για να καταλάβω τι έγινε (όχι φυσικά ότι το κείμενο χάνει κάτι όπως είναι). Σε σχέση με το θέμα του διαγωνισμού νομίζω ότι είναι εντός θέματος με ένα πολύ ωραίο τρόπο και κάπως πιο διαφορετικό από τους άλλους. Μέχρι τώρα όσα κείμενα διάβασα ασχολήθικα με την εξουσία στην κοινωνία ή την εξουσία ώς έγκλημα οπότς αυτό το κείμενο είναι μια ωραία αλλαγή. Καλή τύχη! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gismofbi Posted October 5, 2012 Share Posted October 5, 2012 Συμφωνω με τη Σουσαμενια Ανοιξη οτι η ατμοσφαιρα ήταν σκοτεινή, σουρεαλιστική και θύμιζε σιν σίτι. Γράφεις πολύ όμορφα. Πολύ καλές περιγραφές, μεστή και πλούσια γραφή. Ίσως έπρεπε να βάζεις και καμιά τελεία που και που γιατί σε κάποια φάση διαβάζεις χωρίς σταματημό μια παράγραφο και στο τέλος χάνεις το νόημα. Καλή ή κακή ιστορία δεν ξέρω, σίγουρα όμως είναι διαφορετική και ενδιαφέρουσα. Καλή επιτυχία ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dagoncult Posted October 5, 2012 Share Posted October 5, 2012 -Περίεργη ιστορία. Δεν με άφησε και πολύ ευχαριστημένο. Από την μία πήγαινε πάρα πολύ γρήγορα και άνετα (ούτε που πήρα χαμπάρι πώς έφτασα στο τέλος ). Από την άλλη, μέχρι τα μισά και παραπάνω, βρισκόμουν σε μια κατάσταση όπου δεν πολυκαταλάβαινα τι ακριβώς έχει συμβεί. -Ο λόγος σου ήταν αυτό που μου άρεσε περισσότερο. Έρεε άνετα. Οι μεγάλες προτάσεις λειτούργησαν για μένα μια χαρά (νομίζω έκανες καλή δουλειά σχετικά με τις θέσεις των κομμάτων, τις περισσότερες φορές με βοηθούσαν να παίρνω τις ανάσες μου). Πέρα από αυτό, ήθελα να πω κάτι για το πρώτο μισό του κειμένου, όπου υπάρχουν αρκετές επαναλήψεις λέξεων. Λοιπόν, το θετικό τους για μένα ήταν ότι έδιναν έναν παραληρηματικό τόνο στις σκέψεις του ήρωα. Όμως η παρατήρησή μου έχει να κάνει με την συχνότητα αυτών των επαναλήψεων. Νομίζω ότι για ένα τόσο μικρό κείμενο ήταν πολύ περισσότερες από όσες θα ήθελα. Θα προτιμούσα να τους έριχνες γερό τσεκούρι, γιατί τελικά, κοιτώντας το από μακριά, οι περισσότερες από αυτές είναι περιττά λόγια. Οκ, είναι ρυθμικά και παραληρηματικά, άλλα τις πιο πολλές φορές δεν εξυπηρετούν σχεδόν καθόλου την προώθηση της δράσης. Για να γίνω σαφέστερος, όταν λέω 'επαναλήψεις λέξεων' εννοώ κάτι σαν αυτό: ''Όμως, έπρεπε να κερδίσει χρόνο, χρόνο για τι, δεν ήξερε, όμως έπρεπε να κερδίσει.'' ή σαν αυτά: ''Δεν είχε όμως ιδέα. Δεν είχε ιδέα για το τι έπρεπε να κάνει...'' ''Όμως όχι. Γιατί να παραδοθεί; Δεν ήταν αυτός ο ένοχος, το ήξερε καλά, δεν είχε κάνει αυτός το έγκλημα, όσο τρελό κι αν ακούγεται, όχι, δεν το είχε κάνει αυτός, παρόλο που...'' ''...αλλά αυτά είναι λόγια που ξεστομίζονται εύκολα, είναι λόγια εύκολα, δεν έχουν καμία σημασία, όλοι οι άνθρωποι... ...δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.'' Στα δυο τελευταία παραδείγματα, πέρα από επανάληψη αυτούσιων λέξεων, υπάρχουν και επαναλήψεις νοημάτων. Εννοώ: δεν ήταν αυτός ο ένοχος-δεν είχε κάνει αυτός το έγκλημα λόγια εύκολα-δεν έχουν καμία σημασία-δεν σημαίνει απολύτως τίποτα -Για την υπόθεση: Το δεύτερο μισό με βοήθησε να καταλάβω σε γενικές γραμμές τι περίπου παίζει. Το πρόβλημά μου δεν ήταν τόσο το ότι μου έδινε εξηγήσεις, όσο το ότι μου φαινόταν σαν να είχε γίνει μια πάρα πολύ μεγάλη στροφή στην ιστορία κι εγώ έπρεπε να μπω από την αρχή στην νέα πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα, για το πρώτο μισό, αυτό με το οποίο κόλλησα είναι ότι την περισσότερη ώρα ένιωθα πως έβλεπα τον ήρωα να αναμασά στη σκέψη του τα ίδια και τα ίδια (αν την σκότωσε, αν δεν την σκότωσε, το σκηνικό με τη μέλισσα, τα μπλε λουλούδια) , ενώ στην πραγματικότητα δεν γίνονταν και τόσα πολλά. Για το θέμα: Δεν βρήκα και μεγάλη σύνδεση με την 'εξουσία'. Και δυο ψιλά: Υπάρχει ένα 'διαρρηγνύουν' το οποίο βρήκα κάπως υπερβολικό (όχι μόνο επειδή είναι κάπως 'βαρύ', αλλά κι επειδή ήταν αταίριαστο, κατά τη γνώμη μου, για την συγκεκριμένη πρόταση που βρίσκεται ). ''...μια παράταιρη ηδονή σαρκωμένη...'' -Τουματσίλα ρε δικέ μου. :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jjohn Posted October 12, 2012 Share Posted October 12, 2012 (edited) Το ότι υπάρχει εξαιρετική γραφή είναι αυτονόητο. Μίλια μπροστά από πολλούς δημιοσιευμένους συγγραφείς. Αλλά, ενώ το διάβαζα, κυρίως στο πρώτο μέρος,ένιωσα πολλές φορές σαν να παρακολουθώ αγώνα ποδοσφαίρου και ο εκφωνητής αντί να μου περιγράφει τον αγώνα, κάθεται και μου αναφέρει σχετικά γεγονότα. Γενικά ο πολύ καλός λόγος, παρά τα όποια θετικά του, εδώ λειτουργεί σαν μείον. Τώρα, η κεντρική ιδέα είναι καλή και έχει ενδιαφέρον, αλλά αναπτύσσεται ελάχιστα. Καλή επιτυχία! Edited October 12, 2012 by jjohn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ροη Posted October 12, 2012 Share Posted October 12, 2012 Δεν έχω πολλά να γράψω, ήταν μια πολύ καλογραμμένη ιστορία, με ενδιαφέροντα και καλά αναπτυγμένο κεντρικό χαρακτήρα. Ιδιάιτερα μου άρεσε το γράψιμό σου, καθώς βλέπουμε τον χαρακτήρα να ψάχνει να πιαστεί απο κάτι στις αναμνήσεις του, που θα του εξηγήσει γιατί κάνει ό,τι κάνει. Η σύνδεση με το θέμα του διαγωνισμού ήταν, αν κατάλαβα καλά, η παράδοση της εξουσίας(στη συγκεκριμένη περίπτωση, του ελέγχου της ζωής του) σε κάποιον άλλο, προκειμένου να ευτυχήσει, έστω σε επίπλαστη πραγματικότητα. Μια απορία, μόνο. Δεν κατάλαβα πλήρως, τί ήταν αυτό που του προσέφεραν απο την εταιρία, με την εμφύτευση του τσιπ. Ένα alter ego που ζούσε τη ζωή του αντί για αυτόν, αλλά μέσα στο σώμα του(μέχρι τη αναπόφευκτη σύγκρουση); Έτσι και αλλιώς, μια πολύ καλή ιστορία, καλή επιτυχία. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesmer Posted October 13, 2012 Share Posted October 13, 2012 Αρκετά ενδιαφέρουσα ιδέα, όχι τόσο για τον «έλεγχο σκέψης», αλλά για τον τρόπο που είναι δοσμένη. Είναι σαν να μπαίνουμε πολύ βαθιά μέσα στο μυαλό του χαρακτήρα και σαν ηθογραφικό διήγημα πετυχαίνει απόλυτα το σκοπό του. Από την άλλη, αυτό είναι και που με χάλασε κάπως, επειδή σε ένα σχετικά μικρό διήγημα θα ήθελα περισσότερη δράση, κι όχι τόσες πολλές περιγραφές. Για παράδειγμα, το κομμάτι με την πόρνη, ενώ ήταν μέσα στο πνεύμα του διηγήματος, να γνωρίσουμε δηλαδή το χαρακτήρα του ήρωα, ήταν κάπως άσχετο με την πλοκή και την εξέλιξη. Βέβαια, το διήγημα ήταν πολύ καλογραμμένο. Αν και σε κάποιες από τις μεγάλες περιόδους σου κάπου χανόμουν μεταξύ των νοημάτων. Δεν κατάλαβα πολύ καλά τι ρόλο παίζει η εξουσία. Μιλάμε για την εξουσία του ανθρώπου στο μυαλό του, ή μήπως είναι η εξουσία εκείνης της επιχείρησης; Θα έλεγα ότι έχει να κάνει περισσότερο με τον έλεγχο και όχι με την εξουσία, αλλά είναι και δυο έννοιες που είναι στενά συνδεδεμένες. Κάτι άλλο είναι ότι θα ήθελα να γνωρίσω περισσότερο την επιχείρηση. Ήταν τόσο σημαντική στο διήγημα, αλλά δεν μάθαμε τίποτα γι’ αυτήν. Γιατί τα έκανε όλα αυτά; Δεν φάνηκε να αποκομίζει κάποιο κέρδος. Να με συγχωρείς, αλλά θα είσαι ο μόνος που δεν θα πάρει επιπλέον αρχείο με παρατηρήσεις, επειδή δεν είχα κάτι πιο συγκεκριμένο να πω πάνω στο κείμενο. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted October 13, 2012 Author Share Posted October 13, 2012 (edited) Α. Για παράδειγμα, το κομμάτι με την πόρνη, ενώ ήταν μέσα στο πνεύμα του διηγήματος, να γνωρίσουμε δηλαδή το χαρακτήρα του ήρωα, ήταν κάπως άσχετο με την πλοκή και την εξέλιξη. Β. Δεν κατάλαβα πολύ καλά τι ρόλο παίζει η εξουσία. Σπάω λίγο -συνειδητά- το (άτυπο, έτσι κι αλλιώς) πρωτόκολλο. Α. Η πόρνη ήταν η κοπέλα στο τέλος Β. επειδή τη βλέπω πολύ αυτήν την απορία και πραγματικά εκπλήσσομαι: είναι προφανές πως η εξουσία αφορά στην εξουσία του ανθρώπου πάνω στην ύπαρξή του, πόσο αυτός ορίζει δηλαδή τα τι και τα πώς της μοίρας του Ρόη: Το τσιπάκι ήταν, πολύ συνοπτικά, ένας τεχνητός προσωπικός Θεός. Edited October 13, 2012 by Stanley Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
khar Posted October 16, 2012 Share Posted October 16, 2012 Μου άρεσε η μελαγχολική ατμόσφαιρα, το μυστήριο μέχρι το σημείο των αποκαλύψεων, οι εύστοχες ατάκες για το «σ’ αγαπώ» και «θα σε σκοτώσω». Από την «εξουσία» πέρασες κάπως ξυστά. Η ιδέα είναι αρκετά χρησιμοποιημένη και η εξέλιξη αναμενόμενη. Οι εξηγήσεις πέφτουν μαζεμένες από τον επιστήμονα και αυτό χαλάει την επιτυχημένη, μέχρι εκείνο το σημείο, ατμόσφαιρα. Εγώ θα προτιμούσα ακόμα και το κομμάτι του μεταγωγέα να είναι αμφίσημο, δηλ. να ενταχθεί στην ονειρική ροή των γεγονότων μέσα στο μυαλό του ήρωα και να μην είναι σίγουρο αν πράγματι συμβαίνει ή είναι άλλη μία φαντασίωση του. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanley Posted October 16, 2012 Author Share Posted October 16, 2012 Εγώ θα προτιμούσα ακόμα και το κομμάτι του μεταγωγέα να είναι αμφίσημο, δηλ. να ενταχθεί στην ονειρική ροή των γεγονότων μέσα στο μυαλό του ήρωα και να μην είναι σίγουρο αν πράγματι συμβαίνει ή είναι άλλη μία φαντασίωση του. Μακάρι...Μετά θα έπαιζε το γνωστό τροπάρι "δεν είναι ΕΦ", "μέινστριμ" κλπ κλπ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abuno Posted October 16, 2012 Share Posted October 16, 2012 + Σίγουρα ωραία γραφή. Η ιστορία είναι εμπνευσμένη, καλογραμμένη και με αρκετό συναίσθημα. Μου άρεσαν πολύ όλες οι παρομοιώσεις που έκανες. Ωραίος τίτλος που συμπληρώνει το νόημα του διηγήματος. - Έχεις αφήσει λίγο πίσω το στοιχείο Ε/Φ και πιο πολύ τείνει στον σουρεαλισμό το κείμενο. Χαλαρή κατά τη γνώμη μου και η διάσταση που έδωσες στο θέμα της εξουσίας. Καλή σου επιτυχία. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts