Mesmer Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 Όνομα Συγγραφέα: Άγγελος Είδος: Επιστημονική Φαντασία Αριθμός Λέξεων: ~1.750 Αυτοτελής; Ναι Σχόλια: Για τον 31ο Διαγωνισμό Σύντομης Ιστορίας Αρχείο: Ο τελευταίος άνθρωπος.pdf Ο τελευταίος άνθρωπος.doc 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alkinem Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 Καλή ιδέα και καλογραμμένο κείμενο, που όμως θα σήκωνε και λίγη παραπάνω ανάπτυξη. Επίσης, όλα όσα αποκαλύπτει το ρομπότ στον κρατούμενο, μου φαίνεται απίθανο να μην τα είχαν σκεφτεί ήδη οι άνθρωποι. Κι έπειτα, αφού τον είχαν φυλακισμένο για να του αποσπάσουν πληροφορίες, δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνει εκεί ο συγκεκριμένος Μηχανικός μέσα στην νύχτα. Καλογραμμένο όπως ήδη ανέφερα, αλλά το τελευταίο κομμάτι κάπως βιαστικό. Συνεχόμενος διάλογος και σαν πολύ εύκολα καταφέρνει ο άνθρωπος να χειραγωγήσει το ρομπότ. Καλή σου επιτυχία. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rearden Steel Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 Ωραίο. Είναι κλασσικό θέμα, αλλά κρατά το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία πρόταση. Ο Μεταλικός μου φάνηκε λίγο ότι παραήταν ''ανθρώπινος''. Δηλαδή διέβλεπα κάποιο συναίσθημα και στα δικά του λόγια. Τεχνικά, θα μπορούσες να συμπληρώνεις ανά τακτά διαστήματα ποιος λέει την κάθε φράση, γιατί μπερδεύτηκα σε 2-3 σημεία. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paris60 Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 Mου άρεσε πολύ η γλώσσα σου, η ορολογία και οι εικόνες από τα μάτια του Μεταλλικού. Συμφωνω με τον john^ για τα στοιχεία της πλοκής που επισημαίνει ως λίγο υποανάπτυκτα.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iliosporos Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 Μια νόστιμη σωστά αλατοπιπερωμένη version της ιστορίας man vs robot! Ωραία, σωστή, ρεαλιστική, πειστική και ίσως ελαφρώς αναμενόμενα από ένα σημείο και μετά ανατρεπτική! Ωραίο και το κομμάτι του διαλόγου, ένα από τα εντελώς αδύνατα σημεία μου! Το θαύμασα Υπάρχει ένα μικρό σκιώδες σημείο με την τόσο εύκολη αποκάλυψη λεπτομερειών αλλά αν το βασίσουμε στην υπερβολική σιγουριά του ρομπότ είμαστε οκ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gismofbi Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 Χιλιοειπωμένη ιδέα αλλά η εκτέλεση σου ήταν αρκετά διαφορετική από ότι έχω δει ή διαβάσει. Καλογραμμένο κείμενο με αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες όσον αφορά τη λειτουργία του ρομπότ που όχι μόνο δεν κουράζουν αλλά σε βάζουν στο κλίμα τηε επιστημονικής φαντασίας. Μου άρεσε πολύ η ανατροπή της ιστορίας. Ενώ φαίνεται ότι ο Μεταλλικός στρίμωξε για τα καλά τον άνθρωπο αυτός στο τέλος κάνει την ανατροπή και κάνει το ρομπότ να μοιάζει με ανεγκέφαλη τοστιέρα, χαχαχα. Ωραία ιστορία. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι τι κάνει νυχτιάτικα εκεί ο Μεταλλικός δηλαδή ποιος είναι ο στόχος και η σκοπιμότητα της επίσκεψης του. Δεύτερον μου φάνηκε πως οι πληροφορίες και από τους δύο διέρρευσαν πολύ εύκολα. Τρίτον αποκλείεται να μην ήξεραν και οι δυο την γενική κατάσταση που επικρατεί και χρειάστηκαν αυτές οι πληροφορίες για να καταλάβουν τι παίχτηκε εκεί. Τέλος, ίσως έπρεπε να αναφέρεις σε κάποια σημεία ποιος μιλάει γιατί κανα δυο φορές μπερδεύτηκα. Καλή επιτυχία ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Loch Moors Posted October 5, 2012 Share Posted October 5, 2012 (edited) Επιτέλους κι ένα κείμενο χαρντκορίλα Ε.Φ. γιατί στα όσα έχω διαβάσει μέχρι τώρα, λίγο φλωρέψαμε οι υπόλοιποι! Εδώ είμαστε, αναφορές σε περίεργη τεχνολογία και βασιλεία των ρομπότ!! Μου άρεσε που διάλεξες να δώσεις την όλη ιστορία μέσα από τον διάλογο. Επίσης μου άρεσε ότι η εξουσία στο διήγημα σου διαφαίνεται σε πολλά επίπεδα: στην εξουσία του ρομπότ πάνω στον φυλακισμένο άνθρωπο, η εναλλασσόμενη εξουσία μεταξύ ρομπότ και ανθρώπων, αλλά και η ύπαρξη αυτού που πάντα θα έρθει, θα είναι καλύτερος και θα υποσκελίσει τον προηγούμενο. Στοιχεία που μπορεί κανείς να τα ανάγει σε πολλές, πολλές περιπτώσεις, εκτός από την συγκεκριμένη. Παρά τον περιορισμένο αριθμό λέξεων, η ιστορία ολοκληρώνεται. Παρ' όλα αυτά, μου έμειναν μερικά κενά, τα οποία δεν ξέρω αν εγώ δεν κατάλαβα ή αν θα μπορούσαν να γίνουν πιο κατανοητά μέσα από προσθήκες/αλλαγές. π.χ. ο άνθρωπος γνωρίζει τις λέξεις που τον κάνουν να κυριαρχήσει πάνω στο ρομπότ. Και όπως λέει οι ίδιοι οι άνθρωποι φρόντισαν ώστε να υπάρχει αυτή η "αδυναμία" στην κατασκευή τους. Τότε πώς τα ρομπότ κατάφεραν να κυβερνήσουν τον κόσμο σε πρώτη φάση; Ή μήπως το ότι έγιναν τόσο τρωτά ήταν αποτέλεσμα κάποιου ιού που είχαν διάδοσει οι άνθρωποι λίγο πριν κάνουν την επάνοδό τους; Με μπέρδεψε λίγο αυτό το σημείο... Αυτές τις ολίγες παρατηρήσεις έχω... μπράβο για την προσπάθεια και τη συνεχή παραγωγικότητά σου σε ιστορίες!!! Καλή επιτυχία. Edited October 5, 2012 by Σουσαμένια Άνοιξη Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jjohn Posted October 12, 2012 Share Posted October 12, 2012 (edited) Με εξαίρεση την πρώτη σελίδα, η οποία είναι γεμάτη με αλαμπουρνέζικα( και να φανταστείς ότι ευελπιστώ κάποια μέρα να ασχοληθώ με αυτά-μην γελάτε), το υπόλοιπο κομμάτι του κειμένου είχε ενδιαφέρον και διαβάστηκε πιο εύκολα, αν και υπήρχαν αρκετές στιγμές που ο συνεχής διάλογος κούραζε (οκ ποιος το λέει τώρα ). Τέλος, το τέλος ήταν πολύ καλά δοσμένο και έπικ( για να πω την αλήθεια, δεν το περίμενα) και δημιουργεί μια ώραία αντίθεση με την πρώτη σελίδα(γκρρ) , αλλά δόθηκε κάπως εύκολα η λύση. Ίσως να χρειαζόσουν περισσότερες λέξεις σε αυτό το κομμάτι. Καλή επιτυχία! Edited October 12, 2012 by jjohn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
apelpio Posted October 12, 2012 Share Posted October 12, 2012 Η μάχη μεταξύ μηχανών και ανθρώπων έχει χρησιμοποιηθεί πολλάκις αλλά στη συγκεκριμένη ιστορία, υπάρχουν κάποιες καλές ιδέες που τη διαφοροποιούν απ' τις υπόλοιπες. Υπάρχει το θέμα της εξέλιξης και της αλλαγής. Οι άνθρωποι δημιουργούν ένα ανώτερο είδος από ρομπότ, τα οποία είναι επίσης προγραμματισμένα να δημιουργήσουν μια ανώτερη μορφή ζωής. Είναι μία κατάσταση που βάζει στο ρόλο του θεού και τις δύο πλευρές. Δυστυχώς όμως δεν αναπτύσσεται ιδιαίτερα το φιλοσοφικό υπόβαθρο αυτής της ιδέας. Το κείμενο αφιερώνεται στην ανάκριση και στο παιχνίδι μυαλού μεταξύ, ανθρώπου και μηχανής. Η περιγραφή μέσα απ' την οπτική του ρομπότ ήταν μια καλή πινελιά αλλά και αυτό το κομμάτι καταρέει στο τέλος. Η λύση είναι υπεβολικά εύκολη, φτηνή θα έλεγα. Αφού οι ανθρώποι μπορούσαν τόσο εύκολα να νικήσουν τα ρομπότ τότε γιατί επέλεξαν να εγκαταλείψουν τη γη? Γιατί να μπουν σε όλο αυτόν τον κόπο? Το κείμενο έχει ωραίες ιδέες αλλά δεν αξιοποιούνται σωστά για μένα και το τελικό αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί. Υπήρχε ακόμη ένα αρκετά μεγάλο περιθώριο λέξεων για να αναπτυχθεί η ιδέα. Το κείμενο χρειαζόταν περισσότερο χώρο. Η εκτέλεση επίσης χρειαζόταν περισσότερη σκέψη. Τα παιχνίδια μυαλού απαιτούνε πολλή προσοχή για να καταστήσουν πειστικές τις ανατροπές. Αυτό το τέλος μόνο πειστικό δεν ήταν. Το διήγημα διαβάστηκε ευχάριστα αλλά η φιλοδοξία του δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Βαγγέλης Posted October 13, 2012 Share Posted October 13, 2012 Όσο το διάβαζα το All around the watchtower έπαιζε στο μυαλό μου, χεχε. Η ιστορία είναι αρκετά δεμένη και καλογραμμένη. Μου άρεσε πολύ που αντι να δείξεις στρατούς κτλπ έδειξες μόνο δύο άτομα.Αυτό απλοποίησε αρκετά τη πλοκή ώστε να ταιριάζει σε ένα κείμενο μέχρι 3000 λέξεων. Επίσης το θέμα της εξέλιξης ήταν αρκετά καλό γιατι στην ουσία δείχνει το πόσο ίδιοι ήταν άνθρωποι και ρομπότ και ότι αυτό σενεπάγεται. Το τέλος μου άρεσε γιατί δίνει μια αισιοδοξία και κάπως ένα ύφος δράσης Δημιουργεί βέβαια ένα πρόβλημα γιατι το σχέδιων των ανθρώπων βγαίνει κάπως παράλογο. Γιατί να αφήσουν απο ότι υπονοείται εκατομμύρια να πεθάνουν και μετά να χρησιμοποιήσουν ττους κώδικες ενάντια στα ρομπότ; Τέλος, η ιστορία όντως θα έπρεπε να είναι λίγο πιο μεγάλη για να υπάρχει το κλασσικό show don't tell κτλπ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dagoncult Posted October 13, 2012 Share Posted October 13, 2012 Ανάμεικτα συναισθήματα μου άφησε. Αν θα ήθελα κάτι διαφορετικό, θα ήταν: α)Η εισαγωγή να ήταν συντομότερη. Το λέω γιατί μέχρι να φτάσει στον άνθρωπο δεν γίνονται και πολλά σημαντικά για την ιστορία. β)Μιας κι η ιστορία είναι μικρή, θα προτιμούσα μια καλύτερη διαχείριση του τρόπου με τον οποίο έρχονται οι πληροφορίες. Έπεσαν πολλές και μαζεμένες, σχεδόν κυριαρχούσαν στους διαλόγους και φαινόταν λες κι οι ίδιοι οι διάλογοι ήταν εκεί για να μας τις δώσουν και μόνο. Στα θετικά: α)Η ιδέα της επικράτησης των μηχανών δεν είναι και τόσο πρωτότυπη, ωστόσο βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρον το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τη σειρά τους οι πρώτες μηχανές (σε σχέση με τις επόμενες, τις βελτιωμένες). β)Το τουίστ, στο τέλος (το οποίο βέβαια τουίστ δεν παίρνει και πολλούς πόντους πειστικότητας – για τους λόγους που ανέφεραν παραπάνω τα παιδιά). γ)Παρά το ότι οι διάλογοι έδιναν πληροφορίες με ρυθμό πολυβόλου, το ενδιαφέρον μου 100% αυξανόταν όσο προχωρούσα προς το τέλος. Επομένως, εγώ νομίζω ότι από την μία έχεις στα χέρια σου μια ιδέα που σίγουρα μπορεί να δώσει μια καλή ιστορία κι ότι από την άλλη αυτό το ζήτημα με τους διαλόγους/πληροφορίες αδικεί πολύ τον Τελευταίο Άνθρωπο. Θα επιμείνω σ' αυτό με τις πληροφορίες, επειδή για μένα αποδείχτηκε σημαντικότερο πρόβλημα απ' τις τρύπες στην αληθοφάνεια. Βασικά, νομίζω πως τις τρύπες μπορείς να τις καλύψεις χωρίς σκληρό έντιτ αν σκεφτείς κάποιες καλές εξηγήσεις, αλλά το θέμα με τις πληροφορίες έχω την εντύπωση ότι απαιτεί λύσιμο και στήσιμο της ιστορίας από την αρχή, με (πολύ;) περισσότερες λέξεις κι έξτρα σκηνές. Το θέμα είναι αυτές οι σκηνές να δένουν τις πληροφορίες πιο αρμονικά με τη δράση και ταυτόχρονα να μην αφήνουν ευκολίες και κενά. Και δυο πολύ ψιλά: ''και λίγο αργότερα διέσχιζε την κύρια οδό κάτω από έναν σκοτεινό, βραδινό ουρανό'' -εμένα θα μου έφτανε και σκέτο το 'βραδινός', αλλά γούστα είναι αυτά. ''Στο μέσο της, περιτριγυρισμένο από πανύψηλα κτίρια, υψωνόταν ένα πελώριο κατασκεύασμα, φτιαγμένο από ισχυρά κράματα τιτανίου, σχεδιασμένο στην εντέλεια· ένα μισοτελειωμένο αριστούργημα της μηχανικής.'' -σκάλωσα λίγο εδώ, λόγω της αντίθεσης ανάμεσα στο 'σχεδιασμένο στην εντέλεια' και το 'μισοτελειωμένο'. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mors Planch Posted October 13, 2012 Share Posted October 13, 2012 Η ιδέα της επικράτησης των μηχανών είναι ίσως πολυχρησιμοποιημένη αλλά δεν παύει να αποτελεί και μιά από της κλασσικές πλέον ιδέες της επιστημονικής φαντασίας. Στα θετικά το ίχνος από singularity στη μορφή ότι αφού η μηχανές εξελίσονται αν εχουν θέμα με τους προγόνους τους το ίδιο θέμα θα έχουν και οι απογονοι τους με αυτές. (Μέχρι να φτάσουμε που; Σε μια από τις εκδοχές οι άνθρωποι έμειναν να πολεμούν τις ποιό "χαζές" καθώς οι αλλες είχαν εξελιχθεί τόσο που είχαν καταντήσει να μην ανακατεύονται καθόλου στον γύρω τους κόσμο) Όχι κακή και η ιδέα της πίσω πόρτας αν και δεν είμαι τώσο σίγουρος ότι μια μηχανή που γράφει τον ίδιο της τον κώδικα θα συνέχιζε να είναι ευάλωτη/ Γενικώς μια ιστορία που μπορεί να μην είναι ξεχωριστή σαν ιδέα αλλά σίγουρα είνα πολύ καλά γραμμένη. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abuno Posted October 14, 2012 Share Posted October 14, 2012 (edited) Καθαρή,ατόφια και όπως ειπώθηκε πολυχρησιμοποιημένη ιδέα Ε/Φ. Μπόρεσα κα μπήκα στην ατμόσφαιρα που δημιούργησες, αλλά χρειάστηκε να συγκεντρωθώ αρκετά γι' αυτο. Δηλαδή το κείμενο δε με τράβηξε από τα μαλλιά. Μ ' άρεσε η γλώσσα και οι λεπτομερείς περιγραφές στην εισαγωγή. Καθώς και η ιδέα περί εξέλιξης των Μεταλλικών. Θυμισε λίγο κάτι μεταξύ Blade Runner και Terminator η όλη φάση. (αυτό είναι θετικό) Επίσης μ' άρεσε πολύ το τέλος, η τελευταία πρόταση. Θα δούλευε πολύ καλά πιστεύω, να μας έδινες κάποια flash back. Έτσι ώστε κάποιες πληροφορίες να τις παίρναμε με αυτόν τον τρόπο. Good luck! Edited October 14, 2012 by abuno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ροη Posted October 14, 2012 Share Posted October 14, 2012 Η αρχή της ιστορίας και συγκεκριμένα, η περιγραφή της τεχνητής οντότητας, ήταν πολύ επιτυχημένη. Η εικόνα του δημιουργήματος ήταν μεγαλειώδης και τρομακτική, όπως θα έπρεπε. Ο διάλογος μεταξύ μηχανής και ανθρώπου, στην αρχή έρεε, ήταν πιστευτός, αλλά σε κάποιο σημείο, όταν άρχισε η εξιστόρηση των όσων είχαν συμβεί, βάρυνε λίγο. Το τουίστ ήταν αναπάντεχο. Δεν ξέρω γιατί, αλλά περίμενα ίσως, με κάποιο τρόπο, οι υπόλοιπες μηχανές να αναπρογραμματίζονταν ώστε να δημιουργήσουν κάτι μεγαλύτερο απο τον τωρινό άρχοντα, καταλήγοντας στo να βρεθεί εκείνος στην θέση που ήταν πριν ο άνθρωπος. Με μπέρδεψες λίγο, γιατί, η εντολή που ο άνθρωπος γνωρίζει, θα έπρεπε να είχε σταματήσει την άνοδο των μηχανών απο την αρχή. Γενικά, μια ωραία ιστορία, με ενδιαφέρον, αναπάντεχο τέλος. Καλή επιτυχία! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
khar Posted October 16, 2012 Share Posted October 16, 2012 Ωραία γραφή, ειδικά το ξεκίνημα με το μηχανολογικό καταιγισμό μας έβαλε απευθείας στην «ψυχολογία» του ρομπότ. Μου άρεσαν και οι μικρές παρενθέσεις για το πώς το ρομπότ ερμήνευε τα αισθήματα του ανθρώπου. Έξυπνη και η τελευταία ατάκα με την ανατροπή και τον πρώτο άνθρωπο. Θα προτιμούσα η αναμέτρηση να γινόταν στα «μαρμαρένια αλώνια», δηλ. σε μια πλατεία, πρόσωπο με πρόσωπο όπου η μηχανή με την αλαζονεία της θεωρεί ότι ο άνθρωπος είναι εντελώς ακίνδυνος. Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα με την αληθοφάνεια. Αφού υπήρχε αυτός ο κωδικός πώς ξέφυγε η κατάσταση από τα χέρια των ανθρώπων; Αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί ειδάλλως δεν στέκει το διήγημα. Εγώ θα πρότεινα η μηχανή του τέλους να είναι η τελευταία μηχανή που φτιάχνουν οι άνθρωποι πριν αποχωρήσουν από τη Γη, βλέποντας ότι χάνουν τον πόλεμο, μια τελευταία ζαριά πριν τα παρατήσουν. Την αφήνουν, πίσω τους (με ενσωματωμένο τον κώδικα καταστροφής και την ανθρώπινη δίψα για εξουσία), για να κάνει τη βρώμικη δουλειά, δηλ. να εξοντώσει τις υπόλοιπες μηχανές, και επιστρέφουν όταν δουν ότι η αποστολή ολοκληρώθηκε. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Πυθαρίων Posted October 21, 2012 Share Posted October 21, 2012 Οικείο αλλά ενδιαφέρον θεματολογικό υπόβαθρο, απλή ως προς την πλοκή της ιστορία, με πολύ καλές πάντως περιγραφές και ύφος. Γενικότερα στρωτή δομή, με τις αναδρομικές αναφορές στο παρελθόν μέσα από το διάλογο να δίνουν ομαλά τις πληροφορίες για ό, τι έχει συμβεί. Η τελευταία σκηνή, που αποτελεί και την ανατροπή κατά κάποιο τρόπο, είναι εμφατική και ακόλουθη με το ύφος του κειμένου. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesmer Posted October 21, 2012 Author Share Posted October 21, 2012 Σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλια, τις παρατηρήσεις και το χρόνο που αφιερώσατε στο διήγημά μου. Δεν θα πω πολλά, επειδή υπάρχουν και πολλά να πω. Συμφωνώ με αυτό που είπατε οι περισσότεροι, ότι δηλαδή η ιστορία χρειαζόταν πιο πολλές λέξεις για να είναι πιο δεμένη και πιο ολοκληρωμένη. Επειδή, όμως, έπρεπε να είναι σχετικά μικρή σε έκταση προτίμησα να τη δώσω μέσω διαλόγων. Ο τρόπος που την είχα πλασμένη μέσα στο μυαλό μου, να βλέπουμε εικόνες και από τις δύο περιόδους, της παροντικής και του πολέμου, μέσω φλάσμπακ, θα απαιτούσε πολύ μεγαλύτερη έκταση. Οπότε, αρκέστηκα σε αυτήν του τη μορφή. Γι' αυτό που απορήσατε πολλοί, δηλαδή το γιατί οι άνθρωποι δεν χρησιμοποίησαν το κωδικό νωρίτερα και έπρεπε να πρώτα να φύγουν, είναι επειδή όλα έγιναν τόσο απότομα που δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί ολοκληρωτικά αυτή η δικλείδα ασφαλείας. Τα ρομπότ επιτίθονταν συνεχώς, ήταν πολλά, είχαν τις δικές τους κοινωνίες και το χειρότερο, μπορούσαν να κατασκευάσουν βελτιωμένες μορφές όταν καταστρέφονταν οι παλιές. Και οι άνθρωποι θα διακινδύνευαν να μαθευτεί ο κωδικός στα ρομπότ, που στη συνέχεια θα μπορούσαν να επαναπρογραμματίσουν τους εαυτούς. Γι' αυτό έπρεπε να περιμένουν μέχρι τη στιγμή που αυτό δε θα ήταν πλέον δυνατό. Κάτι που το άφησαν στη διαφθορά από την εξουσία. Και πάλι σας ευχαριστώ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts