Jump to content

Κάτω απο το νερό (flash fiction)

Kafka

Recommended Posts

Ένα πολύ σύντομο διήγημα που έγραψα πριν απο λίγο καιρό. Ενδέχεται να τυπωθεί σε ένα περιοδικό.

Κάτω απο το νερό

Όταν ήμουν ένα μικρό παιδί μου άρεσε τα βράδια να κοιτάζω στις εγκυκλοπαίδειες εικόνες των τερατωδών ψαριών που ζούσαν στα βάθη των ωκεανών. Τότε ακόμα δε μπορούσα να αντιληφθώ γιατί, πως αυτό το παιδικό ενδιαφέρον δεν αφορούσε αληθινά τη θάλασσα ως αντικείμενο, αλλά ως σύμβολο, την εσωτερική μου θάλασσα, και τα δικά μου βάθη.

Πάνε πολλά χρόνια τώρα που νοιώθω συνεχώς οτι είμαι κάτω απο το νερό. Όλα στη σκέψη μου είναι ρευστά, σα να κολυμπούν στα βάθη, και εγώ, ακίνητος, παρασύρομαι απο τα πανίσχυρα ρεύματα, και απο τη θέα αυτών των κοπαδιών των ενάλιων πλασμάτων.

Είναι σα να κατοικώ κάτω απο την επιφάνεια, σε μυστικές σπηλιές υποθαλάσσιες. Η πραγματικότητα των αισθήσεων δε με συγκινεί, σχεδόν μου είναι ανυπόφορη, και για άλλη μια φορά, σα να βρισκόμουν κάτω απο το νερό, βλέπω τις μορφές της να φθίνουν και να αλλοιώνονται.

Με την απτή πραγματικότητα με δένουν υποτυπώδεις δεσμοί. Μερικές έγνοιες, κυρίως δυσάρεστες, κάποιες ακαθόριστες ελπίδες, ασαφείς στόχοι. Αντίθετα με το βυθό των σκέψεών μου με δένουν πολύ πιο ισχυρά σχοινιά, που απλώνονται στα μάκρη, τυλιγμένα στο ένα άκρο τους γύρω απο τη μέση μου.

Ορισμένες φορές σκέφτομαι οτι φτάνει μόνο να ακουμπήσω αυτό το σχοινί, και να το τραβήξω έστω και ανεπαίσθητα προς το μέρος μου, ώστε αυτό που βρίσκεται στην άλλη άκρη να αρχίσει ήδη την πορεία του προς εμένα, αναστατώνοντας παρά την αρχική τεράστια απόσταση που μας χωρίζει, ήδη ολόγυρά μου τα νερά.

Edited by Kafka
  • Like 1

• 1 month later...

Εσωτερικό κείμενο, βαθύ και αυτογνωστικό.

Μας περιέγραψες αρκετά γλαφυρά τον συναισθηματικό σου κόσμο. Το υγρό στοιχείο, ακριβώς αυτό συμβολίζει. Την ρευστότητα της συνείδησης και την διάθλαση της πραγματικότητας, καθώς και το παρελθόν.

Το αποσυμβόλισες επιτυχώς.

Με συγκινούν απίστευτα τα μικρά φλασάκια, πόσο μάλλον όταν η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι η κατάλληλη. Δε θα σταθώ στο νοηματικό περιεχόμενο γιατί ως φλας περιέχει κάτι που προσομοιάζει με την ποίηση (όπως εγώ η άσχετη την εννοώ) δηλαδή κάτι που είτε το νιώθεις διαισθητικά είτε όχι. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο είναι ο εσωτερικός ρυθμός της αφήγησης, ειδικά αυτές οι μικρές δευτερεύουσες προτάσεις που κλείνουν κάθε παράγραφό σου.

Σου ξεφεύγει μόνο στο τέλος, όπου τα κόμματα με κάνουν να λαχανιάζω χωρίς λόγο. Δοκίμασε να σπάσεις την τεράστια πρόταση, να δεις πώς θα σου φανεί, αν θα εξυπηρετήσει αυτό που θες να πεις. Δοκίμασε και να το διαβάσεις δυνατά, θα δεις ότι με μία μόνο τελεία στο "προς εμένα" και προσαρμογή των υπολοίπων ("Αναστατώνει" αντί για "αναστατώνοντας") ο ρυθμός και κατά συνέπεια και η τελευταία σφαλιάρα προς τον αναγνώστη θα βελτιωθεί δραματικά.

Πολύ καλή δουλειά, πραγματικά.

Ευχαριστώ, χάρηκα που σας άρεσε.

Το ρευστό όντως συμβολίζει το ποτάμι των σκέψεων.

Η τελευταία πρόταση είναι λίγο μεγάλη, όντως :)

• 2 weeks later...

Δε ξέρω γιατι ρε Κάφκα αλλά όταν διάβασα το κείμενο μου ήρθε στο νου αυτοred%20fish.jpg?attachauth=ANoY7cpC7ZKX5ePfE_ve3ukgpWbVRaQleViJYrYb4lzgdyT12bfKsVLzZWLtVM_DdOhoyjNJBMb9bovnHn_96LgvzgwrwiAtcX9gBhKsVK21q8P_Tqk1h89oZ6VtfjBRL5RfHk-Yn6VVZFLhRJ_3EeNOhJ6GMMJ1PjgQez16yaUd3VGlth04oL1LHZFu98WmfjPESnU3m54uSQRW6kcdmMaIgZKWs_EPvYlbVuzA7vRVQ7Pa0SdUXhU_kHvNqebGKG7dWwzHRt1y&attredirects=1

Edited by Βαγγέλης

Τα κείμενα σου ξεχωρίζουν για τον εσωτερισμό τους και την ψυχολογική τους διάσταση. Νομίζω είναι χαρακτηριστικό της γραφίδας σου. Και φαίνεται ότι ξέρεις να αποδίδεις με λέξεις αυτόν τον εσωτερισμό.

Πάντως, κείμενα τέτοιου μεγέθους λειτουργούν περισσότερο σαν ημερολογιακού τύπου σημειώσεις.

Η γλώσσα σου είναι, όπως πάντα, καλή.

Ευχαριστώ, και όντως μοιάζει πολύ με σημείωση ημερολογίου. Ίσως διότι αντιλαμβάνομαι γενικά και τα ημερολόγια του Κάφκα σαν ένα λογοτεχνικό κείμενο.

Γενικά, τα ημερολόγια αποκτούν λογοτεχνική αξία μετά την αποδημία του λογοτέχνη! Ή μετά την καταξίωση του.

• Like 1

Ναι, αν και υπήρχαν και συγγραφείς που έγραψαν ένα μεγάλο μέρος του έργου τους σε ημερολογιακή μορφή. Γενικά αν κάτι είναι σε πρώτο πρόσωπο και δεν έχει κάποια αναφορά σε γεγονότα αφού στρέφεται σε σκέψεις, μοιάζει με εσωστρεφή ημερολογιακή σημείωση.