Μπόρχες Posted December 15, 2012 Share Posted December 15, 2012 Όνομα Συγγραφέα: Γιάννης Μαργέτης Είδος: Δεν ξέρω, βοηθήστε με. Στίχοι:41 Σχόλια: Από τα πρώτα μου συγγραφικά βήματα δέκα και χρόνια πριν. Τότε νόμιζα ότι θα γινόμουν ποιητής. Η ΓΡΑΜΜΗ Διαλέξαμε την πορεία της γραμμής, Ασπασθήκαμε την καταληκτική εξέλιξη. Όπου όλα οδηγούν σ’ ένα τελικό σημείο. Ξεχάσαμε την σπείρα, τη ανοδική πορεία προς το Θείο. Μας προστάξανε ότι ο κόσμος είναι από τώρα τελειωμένος, Ότι όλοι ζούμε για να εκπληρώσουμε ένα σχέδιο. Είμαστε όλοι πιόνια τελικά , άβουλα , άψυχα. Έτσι μας δίδαξε η θρησκεία της γραμμής. Η γραμμή, λένε, οδηγεί στον θεό. Όλοι υπακούμε στο αναπότρεπτο τέλος. Όπου το σχέδιο θα εκπληρωθή, Η συντέλεια θα είναι γεγονός. Δεν γίνεται να είμαστε άβουλα όντα. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε αντικείμενα, Υποταγμένα στην παγκόσμια θέληση. Όχι , αυτό μας οδηγεί στην καταστροφή. Ειδωλολάτρες του εαυτού τους όσοι το πιστεύουν. Νομίζουν ότι ο κόσμος τους ανήκει. Νομίζουν ότι αυτοί είναι το κέντρο. Αλλά , φευ, είναι ήδη νεκροί, μα δεν το ξέρουν. Μόρια της Θείας δημιουργίας είμαστε, Ένας κόκκος άμμου στην απέραντη αμμουδιά του σύμπαντος. Ασήμαντη μικρότητα η ύπαρξη μας. Ανύπαρκτη η αξία μας, μυρμήγκια άνοα. Δοξασία φανατικών η γραμμή, Τον θάνατο της ζωής φέρει. Η δημιουργία ολόκληρη καταστρέφεται, Τι σημασία έχει, η γραμμή στο τέλος φτάνει. Καμμία τύψη, καμμία ντροπή από τους προφήτες της γραμμής. Πάντοτε οι οπαδοί του τέλους ήταν αδίστακτοι. Για χάρη του προσδοκώμενου τέλους τα πάντα δικαιολόγησαν. Πανούκλες ήταν πάνω στο σώμα της Γής. Όμως, ο σπειροειδής δρόμος ουδέποτε χάθηκε, Είναι εδώ, υπάρχει, απλώς τον κρύβουν. Το Τέλος ακόμη είναι μακρυά, η τελείωση είναι μακρυά . Άς πορευτούμε την σπείρα, όχι την γραμμή. Η γραμμή μου θυμίζει το απέραντο τίποτα, Την ατέλειωτη στασιμότητα, την αέναη ακινησία. Μου θυμίζει την ένδειξη του καρδιογράφου, όταν η καρδιά είναι νεκρή. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oceanborn Posted December 15, 2012 Share Posted December 15, 2012 Με μελαγχόλησες λίγο αλλά μπορώ να πω ότι μου άρεσε πάρα πολύ. Είχα στο μυαλό μου μία ευθεία γραμμή καρδιογραφήματος όσο το διάβαζα. Όταν έφτασα στο τέλος και το βρήκα μπροστά μου όλο αυτό, απλά χαμογέλασα. Ναι οι ευθείες δεν είναι ωραίες. Καλύτερα οι σπείρες. Πολύ καλύτερα. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Μπόρχες Posted December 16, 2012 Author Share Posted December 16, 2012 Σε ευχαριστώ πολύ! Οι σπείρες συμβολίζουν την άνοδο, αλλά και την κάθοδο. Οι γραμμές το τίποτα! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oceanborn Posted December 16, 2012 Share Posted December 16, 2012 Σε ευχαριστώ πολύ! Οι σπείρες συμβολίζουν την άνοδο, αλλά και την κάθοδο. Οι γραμμές το τίποτα! Εδώ θα διαφωνήσω. Είμαι της άποψης ότι όλα έχουν τον συμβολισμό τους, ακόμα κι αν αυτός παραπέμπει σε μία αέναη, μάταιη πορεία. Για τον λόγο αυτό, θα το ψάξω και θα στο αποδείξω! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nostalgist Posted December 16, 2012 Share Posted December 16, 2012 Πολύ όμορφο, είχα την τύχη να το διαβάσω σε περίοδο που συμπέφτει με άλλους γενικότερους προβληματισμούς μου θα έλεγα ότι είσαι λίγο ακραίος, αλλά η ποίηση δεν ειναι ούτε πολιτικό ούτε θρησκευτικο δοκίμιο. Είναι όντως αρκετά μελαγχολικό και (φευ) κάπως απαισιόδοξο, δεν παύει ομως να ειναι food for thought και πανέμορφο. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Μπόρχες Posted December 17, 2012 Author Share Posted December 17, 2012 Είναι όντως απαισιόδοξο. Είναι και ο χαρακτήρας μου τέτοιος, εν γένει! Έχω κι άλλα τέτοια απαισιόδοξα. Ίσως να τα "ανεβάσω" κάποια στιγμή. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts