Man_from_Earth Posted January 3, 2013 Share Posted January 3, 2013 Όνομα Συγγραφέα: Κωνσταντόπουλος Σπύρος Είδος: (Religious Horror) Βία; (Ναι) Σεξ; (Όχι) Αριθμός Λέξεων: 1328 Αυτοτελής; (Ναι) Σχόλια: (Συμμετοχή στον 32ο Διαγωνισμό Σύντομης Ιστορίας, Κατηγορία: Τρόμος, Θέμα: Αίμα) Η δραπέτης των δύο κολάσεων.pdf 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alkinem Posted January 9, 2013 Share Posted January 9, 2013 Μπερδεμένες οι εντυπώσεις που μου άφησε αυτή η ιστορία. Από τις περιπτώσεις που λέμε “Ναι μεν, αλλά...”. Πήρες ένα μη πρωτότυπο θέμα και του έδωσες μια ενδιαφέρουσα διάσταση. Η ιδέα πως για να μπει κάποιος στην κόλαση πρέπει να είναι και ο ίδιος πεπεισμένος για την ενοχή του σίγουρα διαφοροποιεί την ιστορία σου από άλλες, με παρόμοιου είδους “καταβάσεις”. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν πως δεν έδωσες μεγάλη σημασία στο κομμάτι που θα ήταν ικανό να δημιουργήσει αισθήματα πραγματικού τρόμου. Δεν ανέπτυξες επαρκώς την εμπειρία της ηρωίδας μέσα στην κόλαση, ούτε και τον ψυχολογικό αντίκτυπο που είχε αυτή η περιπλάνηση επάνω της. Επίσης μας λες πως είδε ορισμένα πράγματα εκεί μέσα, αλλά δεν θεωρείς απαραίτητο να μας τα περιγράψεις, αλλά ούτε και να πεις πως τα βίωσε η ίδια. Το όλο κείμενο μου φάνηκε σαν μια βιαστική περίληψη μιας μεγαλύτερης ιστορίας που είχες στο μυαλό σου. Γενικά καλογραμμένο, αλλά σε κάποια σημεία έλειπαν τα απαραίτητα σημεία στίξης(κυρίως κόμματα) και δεν ήταν εύκολα κατανοητό τι ακριβώς εννοούσες. Το δε τέλος, κάπως βιαστικά δοσμένο. Θα μπορούσες να δώσεις στην ιστορία σου ένα πολύ πιο δυνατό φινάλε. Καλή σου επιτυχία. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nhrhida Posted January 10, 2013 Share Posted January 10, 2013 (edited) Μου άρεσε πολύ η ιστορία σου. Η ιδέα δύο κολάσεων με τη δεύτερη κόλαση να είναι πιο τρομαχτική από την πρώτη αφού πάντα είναι πιο τρομαχτικό να βλέπεις πως το χειρότερο βρίσκεται στο ίδιο σου το είδος. Και -όπως συμβαίνει συχνά- με εκπροσώπους της όσους υποστηρίζουν πως νοιάζονται για την ασφάλεια σου και για την σωτηρία σου από την μεταθανάτια κόλαση. Το βρήκα αρκετά πρωτότυπο, έκανα εικόνες τις περιγραφές κατά την κάθοδο, είδα την πύλη. Η εμφάνιση του 2ο μηνύματος στον σταυρό -αν και το είχα ψυλλιαστεί πως θα συμβεί- μου άρεσε για το ίδιο το μήνυμα. Όμως το αιμοβόρο κομμάτι μέσα μου ήθελε περισσότερη φρίκη στην εμπειρία της εκεί κάτω. Κάτι που θα την ακολουθούσε κι επάνω πολύ έντονα, πέρα από τον θυμό της για την πλεκτάνη εις βάρος της. Καλή επιτυχία σου εύχομαι Edited January 10, 2013 by Nhrhida Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlienBill Posted January 10, 2013 Share Posted January 10, 2013 (edited) Τα θετικά: Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, που αντανακλά την ψυχοσύνθεση της ηρωίδας σε έναν ολόκληρο φουτουριστικό κόσμο, έτσι ώστε τα δρώμενα στον κόσμο να εξαρτώνται από τα βιώματά της. Είναι αυτό που λένε "όλο το σύμπαν συνομωτεί εναντίον της" και αυτό είναι κάτι που μας το μετέδωσες καλά από την αρχή ως το τέλος.Η ιδέα με την κόλαση που βρίσκεται στο εσωτερικό του κόσμου δεν έχει ακόμη παλιώσει και είναι ωραίο που επέλεξες αυτό το θέμα. Τέλος, με το sci-fi horror, έχω πολύ καλές σχέσεις, διότι μου αρέσει τόσο το sci-fi, όσο και το horror. Τα αρνητικά: Εντελώς υποκειμενικά, έχω μια αλλεργία στις ιστορίες που εισάγουν ένα ολόκληρο setting όταν είναι τοποθετημένες σε ένα σύνολο ιστοριών τρόμου. Εκεί δηλαδή που μπαίνω σε μία ατμοσφαιρική διάθεση διαβάζοντας ιστορίες τρόμου, έρχεται ένας ολόκληρος κόσμος (στην προκειμένη περίπτωση φουτουριστικός) και με βραχυκυκλώνει, με αποσυντονίζει και στο φινάλε με ξενερώνει. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλό το setting να βρίσκεται τόσο πολύ στο υπόβαθρο, που μόλις να δικαιολογεί κάποια δομικά στοιχεία της ιστορίας (στην προκειμένη περίπτωση δηλαδή, το πώς η ηρωίδα έφτασε σε τέτοιο βάθος με προηγμένη τεχνολογία). Την στιγμή που εισάγεις το στοιχείο της πολιτικής οργάνωσης, αυτόματα ο τρόμος πάει περίπατο, η επιστημονική φαντασία έχει τον πρώτο λόγο και επιπλέον δημιουργείς την απαίτηση στον αναγνώστη να ζητάει περισσότερη περιγραφή του setting σου, ακόμη και να θεωρήσει τη διαπραγμάτευσή του ελλειπή. Επαναλαμβάνω όμως ότι την ευθύνη την έχουν όσοι τοποθετούν εμβόλιμα τέτοιες ιστορίες σε ένα σύνολο (συλλογή) ιστοριών τρόμου και όχι ο συγγραφέας. Απλά σου κάνω μια πρόταση για το πώς θα έδενε πιο αρμονικά σε ένα τέτοιο σύνολο. Και το τέλος μου φάνηκε λίγο απότομο. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΠΥΡΟ!!! Edited January 10, 2013 by alien666 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ad Noctum Posted January 13, 2013 Share Posted January 13, 2013 Την καλησπέρα μου. Η ιστορία ήταν αρκετά καλή, κρατώντας το ενδιαφέρον μέχρι τέλους, όπου περίμενα να δω που θα το πας. Νομίζω ότι σε ένα μεγαλύτερο κείμενο, θα μας έδινες περισσότερα στοιχεία για τον εσωτερικό "πόλεμο" (αν μπορώ να το πω έτσι) που αντιμετώπισε η πρωταγωνίστρια Επίσης, μου άρεσε πολύ που χρησιμοποίησες φωτογραφίες στο κείμενό σου για να δείχνει πιο όμορφο. Στα άσχημα τώρα: Όντως έχασες το στοιχείο του "τρόμου" με την εμφάνιση της οργάνωσης, όπως τονίζει ο Βασίλης παραπάνω. Πιστεύω ότι αν δουλέψεις καλύτερα το κομμάτι εκείνο θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα. Τέλος (εδώ φάσκω και αντιφάσκω θα μου πεις, αλλά...), τελικά δεν μου άρεσε που χρησιμοποίησες εικόνες στο κείμενό σου, καθώς ήθελα να φανταστώ την πύλη, ενώ εσύ μας την έδωσες εκεί, φάτσα-κάρτα που λένε... Καλή σου επιτυχία! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abuno Posted January 15, 2013 Share Posted January 15, 2013 Σίγουρα υπάρχει αρκετά sci fi στοιχείο στην ιστορία. Η ιδέα είναι ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη. Κατά τη γνώμη μου σπατάλησες πολύ ''μελάνι'' στην περιγραφή του κόσμου και του σκηνικού και άφησες πίσω τα συναισθήματα και τον τρόμο. Σε ένα διήγημα, ο ήρωας βρίσκεται στη κορυφαία του πράξη, εδώ ένιωσα ότι έχουν προηγηθεί πολύ σημαντικότερα πράγματα. Ο λόγος έρεε καλά και η αναλογία των διαλόγων ήταν πετυχημένη. Το ''ανοιχτό'' τέλος με ικανοποίησε. Καλή σου επιτυχία Σπύρο. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ροη Posted January 16, 2013 Share Posted January 16, 2013 Πολύ ενδιαφέρον αμάλγαμα ιδεών και κόσμων. Για κάποιο λόγο, ποτέ δεν είχα φανταστεί το υπερτεχνολογικό μέλλον με παπάδες και κολάσεις, αλλά εδώ, η ανάμειξη των κόσμων μου άρεσε πολύ. Πολύ ευκολοδιάβαστη, περιεκτική ιστορία, που είχε κάτι καινούργιο να πεί. Θα ήθελα μόνο, λίγο περισσότερη έμφαση στην ανάλυση της κόλασης, ή μάλλον των συναισθημάτων που αυτή δημιούργησε στην ηρωίδα. Υπήρχε η απαραίτητη τρομακτική ατμοσφαιρα στο μαρτύριο της στα έγκατα, αλλά ο πραγματικός τρόμος για μένα ήταν περισσότερο στη συμπεριφορά των αρχόντων απέναντι σε αυτήν και το αθώο παιδί. Καταλαβαίνω πως αυτό είναι και το νόημα της ιστορίας, αλλά λίγη παραπάνω υπερκοσμική ανατριχίλα τη σήκωνε το διήγημα. Καλή επιτυχία! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienor Posted January 18, 2013 Share Posted January 18, 2013 Μου άρεσε: Σε γενικές γραμμές μου άρεσε που χρησιμοποιείς μια γλώσσα σχεδόν βγαλμένη από παραμύθι για να περιγράψεις μια ιστορία που είναι μάλλον τρόμος και επιστημονική φαντασία μαζί. Είναι σχετικά καλογραμμένη και αρκετά ευκολοδιάβαστη. Το σέτινγκ της ιστορίας μου άρεσε πολύ. Η ιδέα για το πώς μπαίνει κανείς στην κόλαση, το ότι είναι στο μυαλό και μόνο κι όχι στις πράξεις. Δε μου άρεσε: Φοβάμαι ότι είδα μόνο το σέτινγκ όμως κι όχι τόσο μια ολοκληρωμένη ιστορία. Υπήρχε περιθώριο λέξεων για να γίνει αυτό, όπως και χρόνος, οπότε δε βρίσκω και κάποια προφανή δικαιολογία για την έλλειψή της. Άργησα λίγο να καταλάβω πώς το Ραμίρεζ απευθύνεται σε γυναίκα. Μετά την πρώτη ανάγνωση, όταν έψαξα το γιατί, βρήκα ότι δεν έφταιγε μόνο το Ραμίρεζ (που ενδεχομένως να είναι δική μου παρανόηση ότι είναι αντρικό όνομα) αλλά και η έλλειψη στοιχείων σε όλη την πρώτη μεγάλη παράγραφο για το ότι αναφέρεσαι σε γυναίκα. Υπάρχει μόνο ένα «της» και τίποτα άλλο. Παρόλο που μου άρεσε σε γενικές γραμμές η γλώσσα, το κείμενο είναι μικρούλι κι έχει εδώ κι εκεί αρκετά λαθάκια τα οποία χτυπάνε πολύ για το μέγεθός του (όπως πχ κόμματα, ότι ή ό,τι = οτιδήποτε, θαρρείς πώς – δε συντάσσεται έτσι, βρυχήθηκε και όχι βρυχύθηκε – χαχα δε χύνεται κάτι). Γενικά: Δε μπορώ να πω πως την ευχαριστήθηκα ακριβώς, επειδή μου λείπανε πολλά πράγματα που από κάτι που μοιάζει με περίληψη (που είναι τώρα) θα την έκαναν ιστορία. Όμως είναι καλογραμμένη και ευκολοδιάβαστη σχεδόν σε σημείο που τα συγχωρείς. Τρομομεζούρα: Μπα Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ayu Posted January 18, 2013 Share Posted January 18, 2013 Νομίζω πως αυτή η ιστορία θα μπορούσε να μου είχε αρέσει πολύ, και μου πήρε μερικές μέρες να προσδιορίσω το γιατί τελικά δεν με συνεπήρε. Ενώ οι εικόνες που πλάθεις είναι έντονες, ενώ ο κόσμος και η ιδέα έχουν ενδιαφέρον, μου έλειψε και πάλι (όπως και σε άλλες ιστορίες του διαγωνισμού) το βάθος. Ήθελα να γνωρίσω καλύτερα την πρωταγωνίστρια για να νοιαστώ γι' αυτά που συμβαίνουν, ήθελα οι εικόνες που περιγράφεις να είναι πιο βιωμένες (αισθήσεις, σκέψεις, αντιδράσεις αντί για περιγραφές και λόγια) για να μπω κι εγώ στην πλοκή. Η αίσθηση που έχω τώρα είναι, πώς να το περιγράψω; Σαν να πέρασα πάνω από το Παρίσι με αεροπλάνο. Είδα τον πύργο του Άιφελ, είδα και το Λούβρο απο μακριά, αλλά θα μπορούσα να πω ποτέ, "παιδιά, πήγα κι εγώ στο Παρίσι"; Δεν θα μπορούσα... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesmer Posted January 18, 2013 Share Posted January 18, 2013 Μια ιστορία που κινείται σε ενδιαφέροντα μονοπάτια και στις δυο σκηνές της, τόσο σ’ αυτή μέσα στην κόλαση όσο κι σ’ αυτή με την ανάκριση. Σίγουρα υπήρχε έλλειψη χώρου, αλλά θα ήθελα να δω περισσότερα από την κόλαση, μιας και ουσιαστικά είναι το σημαντικότερο κομμάτι της ιστορίας, αυτό γύρω από το οποίο περιστρέφονται τα υπόλοιπα. Επίσης, μου έλειψαν οι αντιδράσεις και οι σκέψεις της κοπέλας για όλα αυτά που συνέβαιναν, οι επιπτώσεις που θα είχε στο μυαλό της. Πχ, μετά από μια τέτοια εμπειρία θα περίμενα να είναι ψυχολογικά συντετριμμένη, να έχει χάσει τα λογικά της ως ένα σημείο, κι όχι να μπορεί να πάρει μέρος σε ανάκριση. Επίσης, το στοιχείο του τρόμου δεν ήταν και τόσο δυνατό. Στα θετικά, η ιδέα είναι αρκετά καλή και διαφορετική, πράγμα που κάνει την ιστορία απρόβλεπτη. Για το λόγο αυτό διαβάζεται με ενδιαφέρον. Και τις δυο φορές που τη διάβασα μου προκάλεσε την ίδια αίσθηση. Σ’ αυτό βέβαια βοηθά και η πολύ καλή γραφή. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andkand Posted January 18, 2013 Share Posted January 18, 2013 Μου άρεσε σαν ιδέα αλλά καθώς. Το στήσιμο της πλοκής και η εξέλιξη της ιστορίας ήταν καλά. Θα ήθελα να μάθω περισσότερα για το τι είδε η πρωταγωνίστρια στην Κόλαση. Δηλαδή στο τέλος μου είναι λίγο ασαφές το τι ακριβώς τους περιέγραψε. Πολύ καλή και η παρουσίαση του κειμένου με τις εικόνες που φτιάχνουν ατμόσφαιρα. Στα θετικά και το ηθικό δίδαγμα στο τέλος. Καλή επιτυχία Σπύρο! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eugenia Rose Posted January 27, 2013 Share Posted January 27, 2013 (edited) Λοιπόν, είχε μια πολύ καλή ιδέα και μέχρι την στιγμή που μπαίνει μέσα στην πόρτα και βρίσκεται στην κόλαση όλα βαίνουν καλώς (αν και εδώ που τα λέμε θα ήθελα να κρατηθεί λίγο παραπάνω η πρωταγωνίστρια και να μου περιγράψεις περισσότερα συναισθήματα μέχρι να φωνάξει ότι σκότωσε το παιδί και να μην σπάσει τόσο γρήγορα) θα μπορούσες να έχεις μια καλύτερη κορύφωση εκεί. Μετά η κόλαση θα μπορούσε επίσης να έχει περιγραφεί με πιο γλαφυρό και αναλυτικό τρόπο, όχι τίποτα άλλο αλλά είμαι και περίεργη Από το σημείο που βγαίνει και επιστρέφει στην γη τα πράγματα πηγαίνουν τόσο γρήγορα που οι αντιδράσεις των χαρακτήρων φαίνονται τουλάχιστον υπερβολικές. Στην αρχή της λένε πως οι υποψίες της για συνωμοσία και πως το παιδί είναι ζωντανό είναι άνευ προηγουμένου μόνο και μόνο για να το αναιρέσουν μερικά λεπτά αργότερα, στην επόμενη σελίδα δηλαδή. Ο ιερέας επίσης εμφανίζεται άσκοπα βίαιος και αδίστακτος χωρίς ουσιαστικό λόγο. Θα μπορούσε να βάλει άλλους να την σκοτώσουν ή να την απειλήσει ότι θα πειράξει το παιδί και όχι να το κάνει. Και ειδικά από την στιγμή που όλοι εκεί μέσα πιστεύουν πως υπάρχει κόλαση. Επίσης και εγώ νόμιζα πως η πρωταγωνίστρις ήταν άντρας και άργησα να καταλάβω πως είναι γυναίκα. Γενικά μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα που μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ατμοσφαιρικό και δυστοπικό διήγημα τρόμου απλά ήθελε να αξιοποιήσεις όλες τις λέξεις που είχες στην διάθεσή σου για να μας βάλεις στην ιστορία. Καλή επιτυχία! Edited January 27, 2013 by Eugenia Rose Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asgaroth Posted January 29, 2013 Share Posted January 29, 2013 Συνονόματε, δεν ενθουσιάστηκα γιατί ενώ η έκφρασή σου και η τεχνική σου είναι σωστές και βοηθάνε στο διάβασμα, δεν απλώθηκες παραπάνω ενώ θα μπορούσες. Στην αρχή χτίζεις καλά την ένταση αλλά μετά την άνοδό της ηρωίδας οι διάλογοι είναι κρύοι και όχι και τόσο λογικοί. Για να συμπάσχουμε και εμείς κάπως με το βάσανο της ηρωίδας θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις το μπόλικο περιθώριο λέξεων που είχες. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Man_from_Earth Posted January 29, 2013 Author Share Posted January 29, 2013 Λοιπόν, σας ευχαριστω για τα σχόλια, πολλές φορές στον ενθουσιασμό της στιγμής και έχοντας μπει για τα καλά στο διήγημα ξεφεύγουν πράγματα και πολύ έυστοχα επισημάνθηκαν εδώ. Για παράδειγμα το απότομο τέλος ή η οχι εκτενής περιγραφή της κόλασης θεωρώ είναι τα σημαντικότερα και το 1 απο τα δυο το κατάλαβα κι εγώ 5 λεπτά αφού πόσταρα. Σχετικα με τα παράπονα των φίλων Abuno,Alien666 για στοιχεία sci-fi, έχω να πω come on guys, sci-fi η κάψουλα που κατεβαίνει στο υπέδαφος; Είναι σχεδόν αλήθεια. Ο μονος λόγος που δεν έχει γίνει ακόμα είναι γιατί δεν υπάρχει λόγος, αλλά την τεχνολογία την έχουμε! Γενικά οι εκτενείς επεριγραφές είναι κάτι που με κάνει να βαριέμαι σαν αναγνώστης οπότε προσπαθώ να το αποφεύγω οταν γράφω αλλά απο οτι φαίνεται οι απόψεις σχετικά με την έκταση των περιγραφών διίστανται. Εξάλλου στην προκειμένη τείνω να συμφωνήσω οτι ήθελε κι άλλη ανάλυση! συγχαρητήρια σε διοργανωτές και διαγωνιζόμενους για εξαιρετική οργάνωση και ενδιαφέρουσες ιστορίες αντίστοιχα! ως την επόμενη φορά, Σπύρος 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts