Jump to content

Αυτό που σου αξίζει

Recommended Posts

Είδος: επιστημονική φαντασία

Βία; Όχι

Σεξ; Όχι

Αριθμός Λέξεων: 246

Αυτοτελής; Ναι

Σχόλια:

Αρχείο: pdf

Ώστε πας στην αποικία, ε; Δεν κρατιέσαι... Θες να πας στη ουτοπία τους, στο δίκαιο κόσμο τους. Να πας φιλαράκι, να πας. Πήγαινε και θα δεις... Όχι, δε λένε ψέμματα, είναι ακριβώς όπως τα λένε. Δρόμοι καθαροί, όμορφα κτίρια και πάρκα, ειρήνη κι ευημερία. Θα έχεις τη δουλειά που σου αξίζει, τη γυναίκα που σου αξίζει, τους φίλους που σου αξίζουν. Τίποτε το άσχημο δεν πρόκειται να σου συμβεί. Φιλαράκι, δε θα χρειάζεται ν' ανησυχείς για τίποτε εκεί, οι τύποι έχουν εξαλείψει την Τύχη και το σύστημα τους... να με πάρει ο διάβολος αν υπάρχει πιο δίκαιο κι αρμονικό σύστημα σ' όλο το γαμημένο το σύμπαν. Α, βλέπω τα μάτια σου να γυαλίζουν! Γουστάρεις, έτσι; Φυσικά και γουστάρεις... Δε χρειάζεται να κρύβεσαι από μένα, κι ένας ηλίθιος θα έβλεπε το πόσο θυμωμένος είσαι. Γιατί φιλαράκι, τι σου έκαναν; Στριμμένο αφεντικό; Γκρινιάρα γυναίκα; Αχώνευτοι γονείς; Μαλάκες φίλοι; Δεν έχει σημασία, εγώ στο λέω – τίποτα από αυτά δε θα βρεις εκεί που πηγαίνεις.

Μη κοιτάς εμένα φιλαράκι, εγώ γύρισα γιατί είμαι αυτός που είμαι. Βλέπεις, ακόμη και στον καλύτερο των κόσμων υπάρχουν και κάποιοι τύποι σαν και του λόγου μου, που δεν χωράνε μέσα του, που γουστάρουν να φαντασιώνονται ότι αξίζουν παραπάνω. Πες με βλάκα, πες με ό,τι θες, αλλά εγώ προτιμώ να έχω λιγότερα παρά ακριβώς απ' όσα μου αξίζουν. Ας είναι λίγα, αρκεί να μπορώ να τα ποντάρω στο βρώμικο τροχό της Τύχης.

Καλό σου ταξίδι φιλαράκι. Πήγαινε, πήγαινε να πάρεις αυτό που σου αξίζει.

Αυτό που σου αξίζει.pdf

• Like 2

Αυτό το ψήγμα της ιστορίας μου άρεσε πολύ. Και για την ιδέα, και για τον διαγραφόμενο χαρακτήρα του ήρωα, και για το ύφος του. Γιατί, όμως, μας στέρησες την απόλαυση από ένα έστω και λίγο μεγαλύτερο διήγημα; Κρίμα να αφήσεις αναξιοποίητο κάτι τόσο καλό. Πραγματικά, δεν του αξίζει αυτή η μεταχείριση:-).

Edited by khar

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον khar. Η ιδέα είναι πάρα πολύ καλή και έχει πολύ ζουμί. Ό,τι διαβάζουμε εδώ θα μπορούσε κάλλιστα είτε να ακουστεί αυτούσιο από κάποιον χαρακτήρα, είτε να σπάσει και να δοθεί τμηματικά κατά την εξέλιξη της πλοκής, όχι μονάχα μέσα από λόγια, αλλά και μέσα από πράξεις. Θα προτιμούσα το δεύτερο, αφού (ως καλός μαθητής κάποιων παλαιότερων - ονόματα δε λέμε) η μορφή που απολαμβάνουμε εδώ θα χαρακτηριζόταν ως απόλυτο tell. Δεν μπορώ όμως, παρά να παραδεχτώ ότι ακόμα κι έτσι, το κείμενο θα έπαιρνε άνετα μια πολύ καλή θέση σε κάποιον διαγωνισμό flash.

Ο χαρακτήρας που ξεστομίζει όλα αυτά, μου θυμίζει έναν από τους αντισυμβατικούς χαρακτήρες που συναντάμε στο "τελευταίες ειδήσεις του κόσμου" του Άντονι Μπέρτζες.

Αυτό το φλασάκι αγγίζει το επίκαιρο θέμα της οικονομικής και πολιτικής μετανάστευσης ή είναι μόνο η ιδέα μου;

Τελειο , πολυ μου αρεσε..αν και ηταν μικρο νομιζεις οτι ειδες ολη την ιστορια πιο πριν ..καλογραμμενο , εξυπνο , με ωραια σχηματα λογου , ειρωνια , γενικα μου αρεσε πολυ..

Το φλασάκι είναι μικρό, αλλά το ενδιαφέρον για τον κόσμο του, για όλα αυτά που συνέβησαν, τόσο στον αφηγητή όσο και σε άλλους, και γι' αυτά που θα συμβούν είναι πολύ μεγάλο. Θα 'θελα να γνώριζε πολύ περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτό, βέβαια, είναι που το κάνει πετυχημένο. Καλή δουλειά.

Και εμένα μου άρεσε πολύ. Ο,τι πρέπει για φλασάκι, εφόσον σε μία μεγαλύτερη ιστορία ίσως το προσπερνούσε ο αναγνώστης βιαστικά και δεν του απέδιδε την πρέπουσα σημασία. Εκτός ίσως αν βρισκότανε στην αρχή.

Edited by alien666

Αυτό το φλασάκι αγγίζει το επίκαιρο θέμα της οικονομικής και πολιτικής μετανάστευσης ή είναι μόνο η ιδέα μου;

Φαντάζομαι ότι κάπως έτσι θα ξεκίνησε, αλλά έχει όλα τα συστατικά που του επιτρέπουν να "ξεφύγει" (από τα χέρια του συγγραφέα) προς ανεξερεύνητες κατευθύνσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τα σχόλια. :) Είναι αλήθεια ότι δε μου πέρασε από το μυαλό να κάνω την ιστορία πιο μεγάλη, μιας και σκοπός μου ήταν μόνο να φτιάξω ένα συμβολικό φλασάκι που να μην ξεπέφτει στην αμπελοφιλοσοφία (αλλά να επιδέχεται ερμηνείες σαν αυτή του mman). Δεν ξέρω αν μπορώ να το μεγαλώσω χωρίς να το χαλάσω, ίσως το προσπαθήσω κάποια στιγμή.