Jump to content

Κοκκινοβαμμένος Κόσμος

Ad Noctum

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Αντώνης Κατσαρός

Είδος: Τρόμος

Βία; Ναι

Σεξ; Όχι

Αριθμός Λέξεων: 1415

Αυτοτελής; Ναι

Σχόλια: Για τον 32ο διαγωνισμό σύντομης ιστορίας. Κατηγορία: Τρόμος. Θέμα: Αίμα

slayerworldpaintedbloodo.jpg

Κοκκινοβαμμένος κόσμος.pdf

Edited by Deus Misereatur
  • Like 3

Μια καλά δομημένη ιστορία, που για κάποιον απροσδιόριστο λόγο δεν κατάφερε να με βάλει στο πνεύμα της.

Ήταν καλογραμμένη και πιστή στο είδος και στη θεματολογία του διαγωνισμού. Έχασε λίγο σε ατμόσφαιρα από τον τρόπο που επέλεξες να αρχίσεις. Τα προφητικά όνειρα σπανίως λειτουργούν σωστά σε ιστορίες τρόμου. Ξέρουμε ήδη πως κάτι άσχημο θα συμβεί και ουσιαστικά το όνειρο αποδυναμώνεται σαν κάτι που δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

Επίσης δεν ήταν και πολύ λογικό το γεγονός πως ο Χουάν βρήκε αμάξι που λειτουργούσε. Βεβαίως χάλασε μετά από λίγο, αλλά μετά την όξινη βροχή που έκαιγε ότι ακουμπούσε, δεν θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει καθόλου.

Γενικά καλή και αν την ξαναδουλέψεις δίχως την πίεση χρόνου και λέξεων θα έχεις ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.

Καλή σου επιτυχία.

• Like 1

Τα θετικά: Μια πολύ ωραία ιστορία, απο αυτές που μπορεί να τις συζητησει κανείς με ζωηρή διάθεση με την παρέα του. Δεν βαραίνει τη διάθεση και δεν σκοτίζει το μυαλό με βαθυστόχαστα ζητήματα. Προκαλείς τον αναγνώστη να κάνει ενδιαφέροντες συνειρμούς, να προτείνει θεωρίες για το τι μπορεί να συνέβη και επιστρατεύεις παράλληλα στοιχεία δράσεως και σασπένς που δένουν αρμονικά με το όλο σύνολο. Μου άρεσε ο πρωταγωνιστής και είναι εύκολο να συμπάσχει κάποιος μαζί του.

Τα αρνητικά: Ετσι πως είναι αυτή τη στιγμή, ξεφεύγει μεν κάπως από τη μορφή της περίληψης και εντάσσεται στη λογοτεχνία, όμως κατά τη γνώμη μου θέλει κι άλλη ανάλυση. Αν γίνεις λίιιγο πιο αναλυτικός θα το στολίσεις σε βαθμό αρτιότητος. Έτσι πως είναι, αν μου την αφηγηθείς προφορικά θα αναφωνήσω "ΩΩΩΩ, ΑΓΑΠΗΤΕ!!!", όμως σε γραπτη μορφή μόνο κερδισμένος θα βγεις αν γίνεις πιο αναλυτικός.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝΤΩΝΗ!!!!

Edited by alien666
  • Like 1

Μου άρεσε η παραλλαγή σου στο θέμα των ζόμπις,

ωραία ιδέα η βροχή που τους μετατρέπει σε νεκροζώντανους, αλλά θα ήταν ίσως καλύτερα αν ήταν σαν κάποιος σαρκοφάγος ιός που μεταδίδεται και όχι σαν όξινη βροχή. Θα ταίριαζε καλύτερα με την αιμάτινη φύση της βροχής και δεν θα δημιουργούσε αμφιβολίες για το πώς το αμάξι (και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί) ακόμα λειτουργούν σε αυτό το περιβάλλον.

Η περιγραφή πάντως, των κατοίκων της πόλης μετά το συμβάν και της αντίδρασης του ήρωα στα συμβάντα, ήταν ικανοποιητικά φρικιαστική και γεμάτη ενέργεια. :mf_bookread:

Καλή επιτυχία!

• Like 1

Μου αρεσε η ιστορια με τα ζομπις . Η διαφορετικη εναλλακτικη και εξηγηση που εδωσες για την δημιουργια τους λογω μιας καταραμενης οξινης κοκκινης βροχης . Οι περιγραφες , η αγωνια και η ενταση ειναι τα θετικα της ιστοριας . Γενικα χειριζεσαι καλα τις σκηνες που περιγραφεις τρομκτικα πραγματα μεταδιδεις την αισθηση οτι βλεπεις κατι μπροστα σου πολυ ζωντανα χωρις να φαινεται φτιαχτο . Απλα με χαλασεν λιγο οτι το θεμα της ιστοριαςβ ειναι το αιμα αρα θα ηθελα να δωθει περισσοτερη περιγραφη στο οτι δεν ηταν μια απλη κοκκινη οξινη βροχη αλλα αιμα.. ισως μια εξηγηση απο τον ηρωα..κατα τα αλλα μου αρεσε ομως ..

καλη επιτυχια Αντωνη

• Like 1

Μου άρεσε: Χιχι, ζομπάκια, τα αγαπώ – και την περιγραφή τους.

Ο ήρωας και τα καθημερινά του προβλήματα. Ναι, θρήσκος, αλλά όχι με τον ελληνικό τρόπο, όχι αυτός που δεν τον καταλαβαίνεις, γιατί εσύ τον συμπαθείς και τον γνωρίζεις, επομένως κι εμείς δε μπορούμε να σου ξεφύγουμε. Ιδανικός ήρωας για τα ζομπάκια.

Η ιστορία γενικά.

Το σέτινγκ στο οποίο την έστησες. Ξένο για μένα, κι όμως οικείο μέσα από τις λέξεις σου. Όσο ακριβώς χρειαζότανε θεωρώ.

Η ιδέα της αιμάτινης βροχής που κάνει τον κόσμο ζόμπι. Έχω ξανασυναντήσει περίεργες/κακές βροχές, έχω ξανασυναντήσει ιούς κτλ Αλλά το πάντρεμα νομίζω πως το βρήκα εδώ για πρώτη φορά και το συμπαθώ εξαιρετικά.

Δε μου άρεσε: Το λίγο διεκπεραιωτικό ύφος του κειμένου. Παρόλο που οι λέξεις, οι παύσεις, τα σχήματα, όλα τους είναι στη θέση τους και δεν ξέρω τι ακριβώς μπορείς να κουνήσεις από κει, αισθανόμουνα μια φούρια διαβάζοντας, σαν να έπρεπε να τελειώνουμε να πάμε παρακάτω. Θα το ήθελα μάλλον να αναπνεύσει λίγο περισσότερο. Τι στο καλό, ζομπάκια είναι, δώστους το χώρο τους :p

Το όνειρο, που ήταν όνειρο. Μου άρεσε πάαααρα πολύ η εικόνα του μέσα στο αυτοκίνητο που από τους αχνούς που έβγαζε ο ίδιος φτιάχνονταν σχήματα στο παμπρίζ. Κι επειδή μου άρεσε τόσο πολύ, με χάλασε το ίδιο πολύ που δεν έγινε στ’ αλήθεια. Σκέψου το, θα μπορούσε να έχει τρελαθεί η υγρασία πριν να τη βρέξει αυτή τη βροχή κι ο ίδιος να ήτανε κουρασμένος κτλ και να νόμιζε πως απλώς το μυαλό του τού έπαιζε παιχνίδια.

Γενικά: Από τις ιστορίες που ξεχώρισα. Μου αρέσουν τα ζομπάκια και μου αρέσει ακόμα περισσότερο όταν κάποιος τα χειρίζεται καλά.

Τρομομεζούρα: Χμμμ…

• Like 1

Άλλη μια ιστορία που έχει να κάνει με την προφητεία των Μάγια. Εδώ, όμως, δεν μπορώ να πω ότι βοήθησε και πολύ. Ίσως φταίει το ότι έχει ήδη περάσει η μέρα αυτή και δεν τη βλέπουμε με την περιέργεια που είχαμε πριν έρθει. Αν ήθελες να στηρίξεις την ιστορία σου με κάποια προφητεία μπορούσες να χρησιμοποιήσεις κάτι άλλο ή να φτιάξεις μια δικιά σου, ή θα μπορούσαν όλα να γίνονταν εντελώς απρόσμενα.

Γενικά η ιδέα είναι ενδιαφέρουσα, αλλά λίγο-πολύ χρησιμοποιημένη με παρόμοιες εκδοχές, οπότε, πέρα από την αιτία του ξεσπάσματος δεν έχει να μας προσφέρει κάτι καινούριο. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσεις με τέτοιου είδους ιστορίες, να κεντρίσεις το ενδιαφέρον του αναγνώστη με κάτι καινούριο.

Βλέποντάς την σαν μια περιπέτεια, ήταν ωραία, σωστά δομημένη και διαβαζόταν άνετα. Ίσως να μην ταίριαζε και τόσο πολύ το όνειρο στην αρχή. Είναι μεν προφητικό, και σ’ αυτό θέλεις να καταλήξεις στο τέλος, αλλά για να έχει ο Χουάν ένα προφητικό όνειρο θα πρέπει να έχει και κάτι ξεχωριστό από τους άλλους, κάτι που δεν φάνηκε.

Πιστεύω πως αν δώσεις λίγη περισσότερη προσοχή σε κάποιες λεπτομέρειες η ιστορία θα αναδειχτεί καλύτερα.

• Like 1

Αρκετά αναμενόμενη πλοκή, κυρίως λόγω του γραμμικού τόπου με τον οποίο αναπτύσσεται. Το όνειρο στην αρχή κι εγώ θα προτιμούσα να μην είναι όνειρο. Γενικά, νομίζω πως η ιστορία καταφεύγει συχνά σε "ευκολίες" δανεισμένες από άλλες ιστορίες που έχουμε όλοι δει και διαβάσει:

οι τραγοκεφαλές, οι πεντάλφες, το αυτοκίνητο που έχει πάνω τα κλειδιά, κλπ.

Η σύνδεση ανάμεσα στο χριστιανισμό και τις προφητείες των Μάγιας δεν εξερευνήθηκε αρκετά κατά τη γνώμη μου.

Προσωπικά, ωστόσο, βρήκα θετικό το ότι στο τέλος

τον ήρωα τον τρώνε.

Νομίζω πως αν ξεφορτωθείς μερικά κλισέ, περιπλέξεις λίγο τη δομή (με τρόπο που να εξυπηρετεί το τι θέλεις να κάνεις με την ιστορία--ας υποθέσουμε να μας αγχώσεις και να μας τρομάξεις; ), και τονίσεις τα πρωτότυπα στοιχεία της ιστορίας (το πάντρεμα που αναφέρει η Nienor), το πράγμα θα πάει καλύτερα. Επίσης, θα πρότεινα ν' αποσυνδέσεις την ιστορία από την 21η Δεκεμβρίου 2012, γιατί, τώρα που έχει περάσει η ημερομηνία, μάλλον αποδυναμώνει το διήγημα.

Καλή συνέχεια :)

• Like 1

Ζωντανή η ιστορία σου. Τα ''είδα'' όλα αυτά που περιέγραψες. Σχεδόν ''μύρισα'' και τη νοτισμένη ατμόσφαιρα της λατινοαμερικάνικης επαρχίας.

Παρ' όλα αυτά όμως, δεν ένιωσα τίποτα. Ούτε τρόμο, ούτε αγωνία, ούτε καν συμπάθεια για τον ήρωα. Πιστεύω γι' αυτό φταίει το ύφος του λόγου σου.

Από τη στιγμή που κάνεις αφήγηση, θα ήθελα κι άλλες λεπτομέρειες και δη φρικιαστικές... Πάντως συμφωνώ ότι υπήρχαν κάποιες πολύ εμπνευσμένες εικόνες και μια καλή, αλλά όχι πρωτότυπη ιδέα από πίσω. Η προφητεία της 21ης Δεκεμβρίου όντως φαντάζει μακρινή και ξεφτισμένη πια και πιο πολύ αφαιρεί, παρά προσθέτει στο εγχείρημα.

Good luck!

• Like 1

Καλή ιστορία, από τις πιο τρομακτικές του διαγωνισμού και με ανατριχιαστικό τέλος.

Ήθελε ένα ακόμα κοίταγμα για αποφυγή κάποιων (πολύ μικρών) λαθών.

Είναι μια ιστορία που αν βρεις χρόνο και την δουλέψεις θα γίνει πολύ καλή!

Καλή επιτυχία Αντώνη!

• Like 1

Δυσκολεύτηκα να μπω στο σκηνικό, οι περιγραφές έχουν πολύ χώρο για βελτίωση . Ο κόσμος σου δίνει την εντύπωση οτι ανήκει στη φαντασία κάποιου, οχι στην πραγματικότητα. Κάποιες περιγραφές μοιάζουν αφύσικες, κάποιες κινήσεις, κάποιες αντιδράσεις (Είδε το γείτονά του να πεθαίνει απο μια όξινη κόκκινη βροχή και μετά πήγε στο υπόγειο για ύπνο;; Πρόλαβε και μέτρησε πάνω απο 50 ζόμπι όταν αυτά έσκασαν από το πουθενά κατα πάνω του;;). Έπειτα, ξεκινάς με τον εφιάλτη που δείχνεις οτι δεν πρόκειται να είναι συνηθισμένη μέρα αλλά μετά πάει για δουλειά σα να μην τρέχει τίποτε και μάλιστα έχει και καλή σοδειά. (Η παράγραφος της δουλειάς γενικά είναι ασύνδετη με το υπόλοιπο κείμενο). Επίσης το χιλιοπαιγμένο τα τελευταία χρόνια σενάριο με τα ζόμπι επισκιάζει τις πρωτότυπες ιδέες σου όπως η βροχή ή ακόμα και το «εξώφυλλο» που μου άρεσε αρκετά…

• Like 1

Ενώ η ιδέα σου είναι πολύ καλή και θα μπορούσε να δώσει μερικά πολύ καλά σκηνικά μάλλον το ότι την έγραψες και την διόρθωσες με την ψυχή στο στόμα να της αφαίρεσε πόντους.

Έχεις κάποια λαθάκια εδώ και εκεί και κάποιες επαναλήψεις. Το όνειρο στην αρχή θα ήταν γαμάτο αν δεν ήταν όνειρο. Επίσης θα μου άρεσε να υπήρχε και κανένας ακόμα ζωντανός που να μην ήταν ζόμπυ και να έβλεπε μπροστά του να τον κατασπαράζουν. Θα προσέθετε στην φρίκη. Η αφήγηση ήταν γραμμική και αυτό δεν σου άφησε πολλά περιθώρια για να ανατροπές. Για κάποιο λόγο το έβλεπα ότι δεν θα την γλιτώσει ο τύπος ίσως γι αυτό όταν σκεφτείς να την μεγαλώσεις και να την δουλέψεις να μας κάνεις να πιστέψουμε πως θα την γλιτώσει. Ίσως να έχει ακούσει για κάποια προφητεία και να νομίζει πως θα γλιτώσει άμα κάνει το άλφα και το βήτα. Και ύστερα... :devil2:

Καλή επιτυχία! :)

Edited by Eugenia Rose

Σας ευχαριστώ όλους όσους διαβάσατε και σχολιάσατε την ιστορία μου! Ήταν πραγματικά αυτό που είπε η Ευγενία: της τελευταίας στιγμής... Ενώ είχα την ιδέα πολλές μέρες πριν και την είχα χτίσει μέσα στο μυαλό μου, τελικά η δουλειά δεν μου επέτρεψε να την δουλέψω όσο ήθελα...

Η ιστορία - όπως πολύ σωστά έχετε διακρίνει όλοι σας σχεδόν - έχει πολλά κενά ή τουλάχιστον δεν αναλύθηκε όσο έπρεπε. Μάλιστα εγώ ο ίδιος όταν την διάβασα κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού έβλεπα σημεία που ήθελα να τα αναλύσω περισσότερο ή ακόμα και κάποια πράγματα που δεν τα ανάφερα καθόλου!

Και πάλι σας ευχαριστώ όλους!

• Like 2