Jump to content

Οι ανάσες των λύκων

northerain
Mesmer
Message added by Mesmer

Νικήτρια ιστορία στον 32ο Διαγωνισμό Σύντομης Ιστορίας.

Recommended Posts

Υπάρχει ένα λάθος στην ιστοριά, για να μην ψάχνονται οι αναγνώστες:

«Όλα είναι μπερδεμένα Τζακ Αλέξανδρε. Είμαι ζωντανή και δεν είμαι. Αλλά νομίζω πως δεν χρειάζεται να φοβάμαι πια. Οι λύκοι δεν είναι δαίμονες. Απλά κάνουν το καθήκον τους.»

Τζακ=Αλέξανδρος.

Edited by northerain

Τα θετικά: Μου άρεσε η γραφή σου. Ήταν μεστή από λυρισμό και ψυχή. Και δεν επαναπαύτηκες σε αυτή, αλλά είχες μια ιστορία να πεις. Μια ιστορία που άρχισε, εκτιλυχθηκε και έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Διαπραγματεύεται τις αστικές φοβίες, δηλαδή την ανασφάλεια που αισθάνεται ο άνθρωπος της πόλης στην ύπαιθρο, διότι πολύ απλά δεν την έχει επισκεφτεί πολλές φορές.

Τα αρνητικά: Δεν μπόρεσα να συντονιστώ, διότι στα πλαίσια κάποιων ερευνητικών υποχρεώσεων έχω μαρκάρει λύκους με πομπό, έχω ταϊσει λύκους και γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο φοβητσιάρικο -και επομένως παρεξηγημένο- ζώο είναι. Για να ταϊσεις λύκο, πρέπει να αφήσεις την τροφή του σε ένα σημείο και να απομακρυνθείς περίπου 200 μέτρα, γιατί ΦΟΒΑΤΑΙ να σε πλησιάσει. Αν σε δει τη νύχτα να βολτάρεις, θα το βάλει στα πόδια από την τρομάρα του. Η μόνη περίπτωση να φερθεί επικίνδυνα, είναι να βρίσκεται σε αγέλη, η οποία επιπλέον ΛΙΜΟΚΤΟΝΕΙ (όπως στην ιστορία σου). Να ξεκάνει όμως ένα ολόκληρο χωριό αυτή η αγέλη; Εντάξει, φαντασία είναι, το συγκεκριμένο στοιχείο όμως είναι ρεαλιστικό θεωρητικά. Επίσης το στοιχείο του σουρεαλισμού, παραείναι ισχυρό για τα γούστα μου.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ GEORGE!!!!

Edited by alien666

Πολύ ωραία ιστορία.

Πολύ καλή γραφή, τέλεια ισορροπημένη. Είναι πάντα τόσο αποκαλυπτική και τόσο κρυπτική όσο ακριβώς χρειάζεται.

Μου άρεσε πολύ η ατμόσφαιρα στο χωριό, το κρύο, οι ανάσες των λύκων. Από τις πιο τρομακτικές του διαγωνισμού.

Μου έκανε εντύπωση και η πολύ καλή ροή της ιστορίας, η εναλλαγή ανάμεσα στις ράθυμες αλλά μεστές αφηγήσεις και τις γρήγορες και ζωντανές σκηνές.

Το μόνο που έχω να παρατηρήσω είναι ότι θα μπορούσε το υπερφυσικό στοιχείο να είχε προετοιμαστεί πιο ολοκληρωμένα, κάτι που νομίζω μπορεί να γίνει εύκολα σε μια μεγαλύτερη (όχι κατά πολύ, καμιά 500αριά λέξεις και πολύ λέω :bleh: ) εκδοχή της ιστορίας.

Α, και πολύ δυνατό εξώφυλλο ;-)

ΥΓ: Πολύ ενδιαφέρον το σχόλιο του Βασίλη από πάνω, αν και νομίζω πως στη συγκεκριμένη ιστορία μιλάμε για

υπερφυσικούς λύκους που τρώνε ζωντανούς νεκρούς, όχι ό,τι κι ό,τι λυκάκια :p

• Like 3

Πάρα πολύ ωραία ιστορία.

Καλογραμμένη, με έντονο το στοιχείο του υπαινικτικού τρόμου. Δημιούργησες ατμόσφαιρα απελπισίας, απομόνωσης και αγωνίας. Το δε τέλος, αναπάντεχο και ανατρεπτικό, έδωσε μια πραγματικά άλλη διάσταση στο διήγημα.

Αρνητικό, δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο. Κάποιες λεπτομέρειες μέσα στο κείμενο(π.χ η Μαρία πίνει καφέ και αμέσως μετά πέφτει για ύπνο0 θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικές. Επίσης δεν κατάλαβα πολύ καλά τι ακριβώς είχε παιχτεί στο παρελθόν. Ο Αλέξανδρος είχε σκοτώσει τον πατέρα του και οι υπόλοιποι βρέθηκαν σε αυτήν την νεκροζώντανη κατάσταση εξαιτίας αυτού του γεγονότος, εξαιτίας του μεγάλου χρονικού διαστήματος που πέρασαν αποκλεισμένοι ή κάτι άλλο;

Όπως και να' χει το πράγμα, και πέρα από αυτές τις μικρές λεπτομέρειες, ήταν γενικά μια πολύ καλή ιστορία τρόμου.

Καλή σου επιτυχία.

[+] Ομορφο σκηνικό και πρωτότυπο το φανταστικό στοιχείο της ιστορίας σύμφωνα με το οποίο οι λύκοι εκπροσωπούν το «καλό» αφού καθαρίζουν τον κόσμο απο νεκροζώντανους. Επίσης μάρεσε πολύ η ακροβασία του ήρωα στο όνειρο και την «πραγματικότητα».

[-] α.Υπάρχουν μερικά στοιχεία που κάνουν αφύσικες σκηνές που είχες σκοπό να περιγράψεις φυσικά, όπως το οτι σε χρόνο μηδέν βρέθηκε κολλημένος με τον παλιο κολλητό και στο κρεβάτι με μια κοπέλα που είχε να δεί χρόνια. Επίσης ένας παράξενος θείος που δεν παίζει κανένα ρόλο στην ιστορία είναι μάλλον περιττός. Nαι μιλάμε για νεκροζώντανους αλλά πιστεύω οτι ο σκοπός σου ήταν να τους παρουσιάσεις σα ζωντανούς στο συγκεκριμένο σημείο του διηγήματος οπότε, error.

β.Υπάρχει νοηματικό κενό στην ιστορία γιατί παραμένει ασυσχέτιστο το παρελθόν του (η δολοφονία του πατέρα του) με το οτι ήταν ο μόνος που επέζησε. Εκτός αν εννοείς οτι πήγε στο δάσος, τον σκότωσε και απο εκεί μετά έφυγε και κάπως έτσι τη γλίτωσε. Και μόνο που πρέπει να το επεξεργαστώ λογικά δείχνει ασάφεια σε κάτι που θα έπρεπε να είναι απολύτως ξεκαθαρο.

καλή επιτυχία

Μου αρέσουν οι ιστορίες με κάποια παράξενη πόλη/χωριό που κάτι τρέχει και μόνο ο ήρωας της ιστορίας δεν το ξέρει.

Μου άρεσε η ανατροπή στο τέλος. Μέχρι να του εξηγήσει τι ήταν οι λύκοι νόμιζα πως δεν τον πλησιάζουν γιατί έχει κάνει φόνο κι επειδή σκότωσε το "αίμα" του κάπως σημαδεύτηκε με αυτό. Στην αρχή δε μου άρεσε η επιλογή των λύκων γιατί μου φάνηκε κλισέ (άσε με εκνευρίζει που πάντα οι λύκοι παρουσιάζονται εντελώς λάθος όπως λέει παραπάνω ο alien) αλλά κρατούσα και μια πισινή στη σκέψη πως δεν είναι απλοί λύκοι αλλά κάποιο κακό με μορφή ζώου. Όποτε στο τέλος που γίνεται η ανατροπή δεν την περίμενα και ήταν καλό στοιχείο.

Ενώ μου άρεσε σαν υπόθεση, δεν κατάλαβα κάποια πράγματα. Τι σχέση είχε η δολοφονία του πατέρα με την όλη υπόθεση. Χρησιμοποιήθηκε σαν λόγος για μην ξαναγυρίσει στο χωριό τόσα χρόνια οπότε και να μην ξέρει τι έχει γίνει δηλ. πως είναι όλοι νεκροί; Και πως ήταν όλοι νεκροί; Τι ή ποιος τους σκότωσε; Αφού τελικά οι λύκοι ήταν "καλοί" και δεν ενδιαφέροταν για ζωντανούς. Και αν όλα αυτά τα χρόνια έμεναν στο χωριό αρνούμενοι πως έχουν πεθάνει ή η επιστροφή του κεντρικού χαρακτήρα τους έκανε να γυρίσουν.

Ξέρω πως τωρα δε μπορείς να απαντήσεις σε όλα αυτά αλλά όταν λήξει ο διαγωνισμός θα ήθελα να μου τα εξηγήσεις. :)

Καλή επιτυχία!

Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, με ιδιαίτερο θέμα. Φαίνεται πως της έδωσες ιδιαίτερη προσοχή. :mf_sherlock:

Μια παρατήρηση, μόνο: Εκεί στο τέλος, με την επεξήγηση των γεγονότων, η ατμόσφαιρα έμοιαζε λίγο εκτός κλίματος, σα να ένωσες ξαφνικά, δύο διαφορετικές ιστορίες. Γι'αυτό ευθύνεται, όχι το δικό σου story telling, αλλά ο περιορισμός στις λέξεις απο τον διαγωνισμό. Αυτή είναι σίγουρα μια ιστορία που παίρνει κι άλλη ανάλυση, ίσως κάποιες σκηνές που να προιδεάζουν διακριτικά τον αναγνώστη για τη στροφή του τέλους.

Κατα τ'άλλα, ένας ωραίος ήρωας σε εσωτερικό αναβρασμό, πολύ καλές, κινηματογραφικές περιγραφές και ασταμάτητη δράση με αγωνία. Μαζί με το αναπάντεχο τέλος, τί άλλο να ζητήσει κανείς;

Καλή επιτυχία!

Μου άρεσε: Είναι γοητευτική – όπως πάντα, με ρυθμό που σε συνεπαίρνει – όπως πάντα, με ύφος συγκεκριμένο και συγκροτημένο – όπως πάντα, αλλά και έναν συγκεχυμένο σουρεαλισμό – καμία σχέση με ό,τι άλλο δικό σου έχω διαβάσει. Είναι σαν ένας πίνακας με το λευκό χρώμα να κυριαρχεί και πιτσιλιές κόκκινου εδώ κι εκεί, που όπως τον κοιτάς αρχίζει σταδιακά να υπερισχύει το κόκκινο εκεί που προηγουμένως ήταν το λευκό.

Μου άρεσαν οι εικόνες, η αφήγηση, η πλοκή το μπλέξιμο. Μου άρεσε που δεν έχω ιδέα τι ακριβώς συνέβη.

Δε μου άρεσε: Που κοντεύεις να ξεχάσεις τα ελληνικά σου. Για το δικό σου επίπεδο και τον τρόπο που χειρίζεσαι εσύ τη γλώσσα, το κείμενο έχει μέσα πάρα πολλά φάουλ. Αγγλισμούς, ασάφειες, αδύναμες στιγμές και περιττές επαναλήψεις. Ελπίζω πως απλά δεν το έχεις διορθώσει κι ότι με ένα πέρασμα ακόμα ενδεχομένως να τα βρεις μόνος σου.

Το ότι δεν βγάζω νόημα. Το ότι δεν βρίσκω ποιο είναι εκείνο το κέντρο γύρω από το οποίο ακριβώς κινείται. Δηλαδή, ξέρω πως είναι η δολοφονία του πατέρα του. Αλλά αυτό είναι απλά μια πράξη, ένα γεγονός. Δεν ξέρω τη σχέση του μυαλού του με αυτή του την πράξη του παρελθόντος. Και δε θα ήθελα σε καμία περίπτωση να γίνει γραμμικό, ούτε και να ξέρω ποια είναι η αλληλουχία των γεγονότων, ούτε και με νοιάζει. Το θεωρώ υπέροχο ως έχει. Θα ήθελα όμως τελειώνοντας την πρώτη ανάγνωση αν με ρωτούσε κάποιος «τι πραγματευόταν αυτό που διάβασες;» να είχα να του δώσω μια καθαρή απάντηση.

Γενικά: Εντάξει τώρα, προφανώς μου άρεσε πάρα πολύ και γενικά παίζεις σε δικό σου παιχνίδι. Είναι μια ιστορία πολύ ιδιαίτερη και γοητευτική που την ευχαριστήθηκα πάρα πολύ.

Τρομομεζούρα: Χμμμ…

Αρκετά δυνατή τρομοϊστορία. Δεν μπορώ να πω ότι βρήκα κάτι το αρνητικό, πέρα από το ότι βρήκα κάπως απότομη τη σχέση μεταξύ Αλέξανδρου και Μαρίας, δηλαδή, περίμενα στη συνέχεια να δω κάποια προϊστορία μεταξύ των δύο. Επίσης, δεν ήταν πολύ ξεκάθαρο το τι συνέβη με το χωριό. Έχεις έναν πολύ ωραίο θρύλο να πεις, δώσε μας περισσότερες λεπτομέρειες. Βέβαια, υπάρχει και το όριο των λέξεων, αλλά ελπίζω πως στο μέλλον θα δώσεις στην ιστορία λίγο περισσότερο χώρο.

Από εκεί και πέρα η ιστορία κράτησε το ενδιαφέρον και την αγωνία μου μέχρι το τέλος. Πολύ πετυχημένη η παρουσία των λύκων. Εξαιρετικά καλή ατμόσφαιρα με τα χιόνια, το αποκλεισμένο χωριό, το δάσος, που όλα μαζί έφτιαχναν ένα σκοτεινό σέτινγκ.

Ενδιαφέρουσα και φιλόδοξη ιστορία.

Είναι κρίμα που λόγω βιασύνης εμφανίστηκαν μερικά λαθάκια και ατέλειες που θα μπορούσαν εύκολα να αποφευχθούν.

Η εναλλαγή ανάμεσα στα όνειρα, τις αναμνήσεις και την πραγματικότητα, έδωσε μια καλή δυναμική στην ιστορία αλλά και αρκετό μπέρδεμα και απορίες στον αναγνώστη (οι οποίες εμένα προσωπικά δεν με χαλάνε – αντίθετα με συνεπαίρνουν, φτάνει να μπορώ να δώσω, έστω και μόνος μου, κάποια εξήγηση στα πλαίσια της ιστορίας).

Πολύ καλή προσπάθεια και όμορφο εξώφυλλο!

Καλή επιτυχία George.

Πραγματι συμφωνω με αρκετους απο τους αποπανω , ενω η ιστορια αρχικα δημιουργει μια ωραια ατμοσφαιρα ενος παγωμενου χιονισμενου τοπιου σε ενα απομακρυσμενο χωριο οπου απεξω περικυκλωνεται απο λυκους , πραγμα που αρχικα μου αρεσε πολυ μετα το περιπλεκεις πολυ . Εχεις ενωσει πολλα στοιχεια ,που δεν μπορουν να συγχρονιστουν η να μπυν σε σειρα και ο αναγνωστης τελικα αναλωνεται στο να αντιληφθει την εξελιξη της ιστοριας. Καποια στοιχεια θα ηταν καλο να μην τα εβαζες. Ισως να ελειπαν μια δυο σκηνες ονειρων, πχ εκει που σκοτωνει τον πατερα του , αφου δεν καταλαβαινουμε και γιατι ..ωστε να απλοποιηθει η ιστορια. Αυτο το προβλημα ισως δεν θα υπηρχε αν δεν υπηρχε ο περιορισμος των λεξεων ,αλλα και παλι..μια μικρη προσοχη την θελει.

Edited by xrusaki

Από τις καλύτερες προσπάθειες του διαγωνισμού κατά την ταπεινή προσωπική μου γνώμη.

Είχε όλα όσα χρειαζόμουν για να με ικανοποιήσει. Η ιστορία είναι αρκετά δυνατή, καλογραμμένη, εμφανίσιμη. Κάποια λαθάκια όντως υπάρχουν, όμως δεν με ενόχλησαν και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Καλή επιτυχία!

Πολύ καλή.

Νομίζω πως το όλο theme που ανάπτυξες είναι αυτό του rural κλειστοφοβικού τρόμου, τρόμος που μου αρέσει πολύ. Και γι αυτό νομίζω πως το κεντρικό κομμάτι της ιστορίας ήταν γενικά η ανάπαυλα του αναγνώστη στο ζεστό εσωτερικό του σπιτιού αλλά και ο αποκλεισμός και η φοβία για το τι υπάρχει εκεί έξω και λιγότερο η εξήγηση του τι είναι τελικά αυτό. Νομίζω πως θα χρειαζόταν λίγο παραπάνω χώρο για να είναι τελείως αποτελεσματικό.

Στο breakdown ρεαλιστικών εξηγήσεων, νομίζω πως ο μικρός πηγαίνοντας για βοήθεια με τον πατέρα γιατί το χωριό αποκλείστηκε, τον σκότωσε για τους λόγους που αναφέρει και γι αυτό και λόγω του θανάτου τους , οι κάτοικοι στοιχειώθηκαν εκεί και μπορούσαν να σωθούν μόνο με την συνειδητοποίηση και επιστροφή του ήρωα που πέρνει την μορφή των λύκων, ζώο των αναμνήσεών του. Πράγμα που σημαίνει πως και τα πάντα μπορεί να είναι στο κεφάλι του. Μπορεί και όχι.

Στην αρχή ξίνισα με την κλασσική φάση όπου η κοπέλα πέφτει στις αγκάλες του ήρωα μετά από χρόνια αλλά κατάλαβα πως είναι κομμάτι του closure.

Εμένα πάντως κλειστοφοβικά με έκανε να νιώσω και μου πέρασε την ανατριχίλα του ουρλιαχτού των λύκων. Πολύ κινηματογραφική περιγραφή και ωραία απόδοση σε Ελληνικό setting.

Καλή επιτυχία.

και επειδή το ξέχασα στο σχόλιό μου, kudos για το ομορφότερο εξώφυλλο του διαγωνισμού :hi:

και επειδή το ξέχασα στο σχόλιό μου, kudos για το ομορφότερο εξώφυλλο του διαγωνισμού :hi:

Αυτός το έφτιαξε, όπως και το δικό μου. :p http://www.ravenkult.com/

Edited by Eugenia Rose

Αυτός το έφτιαξε, όπως και το δικό μου. :p http://www.ravenkult.com/

damit, ο εν λόγω καλλιτέχνης πρέπει να ζητήσει δικαιώματα από το forum!:)

Σκηνικό, ατμόσφαιρα δίνονται πετυχημένα, παρά κάποια επιμέρους σημεία που χρειάζονται προσοχή. Η εξέλιξη και η σύνδεση των επιμέρους στοιχείων μού φάνηκε μάλλον χαλαρή, πράγμα που πιθανώς να έχει να κάνει με το ότι έπρεπε να περιορίσεις την έκταση του κειμένου. Γενικά, ως ιδέα δεν είνα ούτε η πιο δυνατή, ούτε η πιο τρομακτική του διαγωνισμού, κερδίζει όμως σε γραφή και ατμόσφαιρα. Η άμεση "επανασύνδεση" του ήρωα με την κοπέλα με έκανε κι εμένα λιγάκι να στραβώσω, αλλά και πάλι νομίζω ότι σε λίγο μεγαλύτερη έκταση μπορεί εύκολα να παρουσιαστεί πιο ρεαλιστικά.

• Mesmer featured this topic