Eugenia Rose Posted January 8, 2013 Share Posted January 8, 2013 Όνομα Συγγραφέα: Eugenia Rose Είδος: τρόμος Βία; (Ναι) Σεξ; (Όχι) Αριθμός Λέξεων: 2933 Σχόλια: Για τον 32ο ΔΣΙ. Θέμα: Αίμα Αυτοτελής; Ναι Αρχεία: Βήματα κάτω από την πόλη.pdf Βήματα κάτω από την πόλη final.docx 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abuno Posted January 11, 2013 Share Posted January 11, 2013 (edited) Σκοτεινή ιστορία ψυχολογικού κυρίως τρόμου που ακροβατεί ανάμεσα στο πραγματικό και το ονειρικό(εφιαλτικό). Πολύ δύσκολο στοίχημα, να συγκεράσεις τα δυο επίπεδα χωρίς να αλληλοαναιρούνται. Κατά τη γνώμη μου τα πήγες αρκετά καλά. Η αλήθεια είναι ότι κάπου μπερδεύτηκα λίγο. Νομίζω όμως ότι και αυτό ήταν στους σκοπούς σου. Μ' άρεσε η ατμόσφαιρα της υπόγειας πόλης και αυτή η έλλειψη χρώματος ήταν πολύ πετυχημένη, γιατί το μόνο που μου έμεινε στο τέλος σαν χρώμα, ήταν αυτό του αίματος. Θα ήθελα λίγο πιο ''μοντέρνο'' συγγραφικό ύφος. Οι περιγραφές και τα ονόματα παραπέμπουν στο gothic, άλλα οι αναφορές για γκράφιτι, Hannibal κτλ με πετούσαν έξω. Το τέλος με αποζημίωσε όμως για τα λίγα ''κακώς κείμενα'' που διέκρινα. Good luck Rose. Edited January 11, 2013 by abuno 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlienBill Posted January 11, 2013 Share Posted January 11, 2013 (edited) Τα θετικά: Πρωτότυπη ιδέα και δυνατή πλοκή, που αντλεί στοιχεία από το σπλάτερ και το ούρμπαν φάνταζι κι όμως παραμένει τρόμου. Δυναμικές εικόνες που εναλάσσονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και η φύση της απειλής ενέχει τα στοιχεία του εξώκοσμου και του ακατάληπτου που πάντα μου αρέσουν στις ιστορίες τρόμου. Επίσης οι ηρωες είναι συμπαθέστατοι και έτσι οι διάλογοι προκαλούν ευχαρίστηση στον αναγνώστη. Τα αρνητικά: Αυτή είναι μια ιστορία που από πλευράς μου απαίτησε τόσο ισχυρή συγκέντρωση στην ανάγνωση, που χρειάστηκε να την διαβάσω και δεύτερη φορά αφού πρώτα την εκτύπωσα. Η αρχή της με αιφνιδίασε και διαρκώς αναρωτιόμουν περί τίνος πρόκειται. Με αυτόν τον τρόπο με αιφνιδιάζουν συνήθως οι πρώτες σελίδες των μυθιστορημάτων. Αυτό που σίγουρα δεν βοηθά προς αυτή την κατέυθυνση είναι τα ψευδώνυμα, που αν κάποιος μπερδευτεί και τα θεωρήσει ως πραγματικά ονόματα, χάνει εντελώς την μπάλα. Έπρεπε να κατατοπιστώ πιο σύντομα σχετικά με το τι έκανε αυτή η παρέα και ότι τα ονόματά τους ήταν ψευδώνυμα. Στα μυθιστορήματα συνήθως δεν με απασχολεί, γιατί ξέρω ότι μετά από μερικές σελίδες θα μπω σίγουρα στο ψητό. Αυτή η ιστορία όμως ξέρω εκ των προτέρων ότι είναι short story και έτσι η τεχνική αυτή με άγχωσε. Επίσης το τέλος παραήταν σουρεάλ για τα γούστα μου. Θα μου άρεζε να το δω σε μεγάλο διήγημα ή νουβέλα ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΥΓΕΝΙΑΑΑΑΑΑ!!! Edited January 11, 2013 by alien666 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alkinem Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 Μια ιστορία που μου άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις. Ο συγκερασμός πραγματικότητας με το ονειρικό/φαντασιακό επίπεδο είναι κάτι που πάντα με γοητεύει. Σε συνδυασμό με το γεγονός πως κατάφερες να "δέσεις" πολύ επιτυχημένα αυτά τα δύο στοιχεία, πραγματικά έκαναν την ανάγνωση μια πραγματική απόλαυση. Υπόθεση όχι πρωτότυπη, αλλά ο χώρος που επέλεξες να τοποθετήσεις την δράση διαφοροποιεί την ιστορία από άλλες παρόμοιες. Καλογραμμένη, δεν με κούρασε και δεν με μπέρδεψε καθόλου, κατάφερε να κρατήσει αμείωτο τον ενδιαφέρον μου μέχρι τέλους. Σίγουρα ήταν πυκνογραμμένη και έδινε την εντύπωση πως "ασφυκτιούσε" περιορισμένη από το όριο λέξεων. Σίγουρα αξίζει και δικαιούται να παρουσιαστεί με την μορφή ενός εκτενέστερου διηγήματος. Χρησιμοποίησες αρκετά κλισέ, τα περισσότερα εκ των οποίων ευτχώς ομαλά ενταγμένα στην πλοκή, αλλά σε κάποια σημεία δεν μπορούσα να μην σκεφτώ: Κάτι μου θυμίζει αυτό. Ανεξάρτητα όμως από τις όποιες μικρές ατέλειες, το σύνολο είναι κάτι παραπάνω από καλό. Καλή σου επιτυχία. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ayu Posted January 14, 2013 Share Posted January 14, 2013 Από την πρώτη παράγραφο, αυτή η ιστορία μ' έμπασε καλά στην ατμόσφαιρά της (η οποία, με το αστικό περιβάλλον και τη σκοτεινιά της είναι ακριβώς στα γούστα μου). Μου άρεσε η γλώσσα των ηρώων, οι χαρακτήρες (σε μεγαλύτερη έκταση θα τους ήθελα λίγο πιο ανεπτυγμένους), η ιδιαιτερότητα της γραφής. Οι εικόνες στην παλιά αποβάθρα είναι όλα τα λεφτά. Οι ελάχιστες παρατηρήσεις που έχω: - Μερικές αμηχανίες στους διαλόγους κι ένα-δυο σημεία στα οποία τα πράγματα συμβαίνουν λίγο βιαστικά. - Η εξήγηση για το γιατί συμβαίνουν όλα αυτά που συμβαίνουν θα μπορούσε ν' αναπτυχθεί περισσότερο (ξανά, σε μεγαλύτερη έκταση), κι έτσι θα είχε η ιστορία μια πιθανότητα να ξεφύγει από την πεπατημένη του ελάτε παιδιά να κάνουμε ένα τελετουργικό επειδή έτσι μας ήρθε. Και μια που είμαστε σε διαγωνισμό τρόμου, πρέπει να πω ότι--βλακωδώς--τη διάβασα πριν κοιμηθώ και μετά έβλεπα κάτι κίτρινα μάτια να με κοιτάνε μέσα στο σκοτάδι. Έλεος, Ευγενίτσα. Πάντως, πολύ την ευχαριστήθηκα την ιστορία. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nienor Posted January 18, 2013 Share Posted January 18, 2013 Μου άρεσε: Η γλώσσα, το ύφος, η επιλογή των λέξεων – πολύ συγκεκριμένες, ακριβώς αυτές που ήθελες λογικά. Οι χαρακτήρες – παρόλο που ήταν καρικατούρες χαρακτήρων και μόνο την επιφάνεια μπορούσαμε να διακρίνουμε, ήταν πολύ σωστή η αίσθηση που μου άφησαν. Οι εικόνες, τα χρώματα, οι περιγραφές. Το σέτινγκ. Εκπληκτικό σέτινγκ. Έχεις φτάσει σε άλλα επίπεδα στο να δημιουργείς έναν κόσμο και να μας βάζεις μέσα, χωρίς κι όλα να παίρνω χαμπάρι το πώς, αν δεν το μελετήσω λιγάκι. Δε μου άρεσε: Η αλληλουχία των γεγονότων. Ή μάλλον… Κοίτα - γιατί δε μπορώ και να διατυπώσω καθαρά. Είναι μια γραμμική αφήγηση σχεδόν. Δε θα έπρεπε να χρειαστώ δεύτερη ανάγνωση για να ξέρω τι ακριβώς έχει συμβεί. Νομίζω πως δε φταίνε για αυτό τελικά τα ίδια τα γεγονότα που έχουν κάποιες ελλείψεις για να ξέρεις τι ακριβώς έγινε. Νομίζω πως ούτε κι εσύ τα ξέρεις τα γιατί. Λογικά, αν είχες κάτι παραπάνω στο μυαλό σου θα μπορούσα να βρω ψήγματα, αλλά δεν τα βρήκα. Οπότε θεωρώ απλά πώς πρέπει να ξέρεις εσύ πρώτα γιατί συμβαίνουν όλα αυτά και μετά να πας να φτιάξεις κάτι στην αφήγηση. Η έλλειψη παύσεων από την ώρα που αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε και μετά. Θα μπορούσε να με είχε τρομάξει πάρα πολύ – και η αλήθεια είναι ότι είναι η μόνη ιστορία που το έκανε στην πραγματικότητα – αν ίσως ήταν λίγο πιο προσεγμένη. Αν είχες προσθέσει παύσεις σε όλο αυτό το ασφυκτικό πράγμα που συμβαίνει από ένα σημείο και μετά στην πλοκή για να με κάνεις να νομίζω πως εδώ θα πάρω ανάσα και να με διαψεύσεις. Τρομομεζούρα: Μπρρρ… 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesmer Posted January 18, 2013 Share Posted January 18, 2013 Σκοτεινή ιστορία, με ενδιαφέροντες χαρακτήρες και αρκετά πετυχημένη τοποθέτηση. Μ’ άρεσε αυτή η γνωριμία, ας πω, με τους γκραφιτάδες, τα παρατσούκλια τους, τις μυστικές συνευρέσεις και τους κωδικούς τους. Γενικά, ήταν κάτι καινούριο για μένα και το απόλαυσα. Αρκετά τρομακτική. Είχε μια ατμόσφαιρα που έβγαζε κάτι αλλόκοτο κι εφιαλτικό. Αυτό είναι και το δυνατό της σημείο. Οι περιγραφές στις σήραγγες των τρένων, το παράξενο αίμα, οι ιστορίες μεταξύ της παρέας, τα περίεργα όντα, όλα μαζί φτιάχνουν ένα σκηνικό τρόμου. Αυτό που κάπως με χάλασε ήταν ότι μου έλειψε κάποια συνοχή, ίσως να βρισκόταν κάπου μέσα στην ιστορία και να την έχασα εγώ. Το τέλος ήταν αρκετά τρομακτικό και δυνατό σαν εικόνα, αλλά δεν είμαι σίγουρος από πού προέκυψε. Γενικά, θα ήθελα να είναι λίγο πιο συγκεκριμένη. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andkand Posted January 18, 2013 Share Posted January 18, 2013 Καλογραμμένη ιστορία σκοτεινού τρόμου με σουρεαλιστικά στοιχεία. Νομίζω ότι πέτυχες τον σκοπό σου. Μου άρεσε πολύ. Καλή επιτυχία Ευγενία! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ροη Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 Πολύ ατμοσφαιρική ιστορία, με καλά σχεδιασμένο κόσμο για τους ήρωες της. Καλογραμμένη, με ανατριχίλα και αγωνία για τον ήρωα της. Υπήρχαν πολλές όμορφες ιδέες σε αυτή την ιστορία, οι περισσότερες καλά ενσωματωμένες στο διήγημα, αλλά και κάποια σημεία που έπαιρνε περισσότερη ανάλυση. Μου έμειναν κάποιες απορίες σχετικά με το αρχικό έγκλημα που δημιούργησε την κηλίδα και νιώθω πώς, η έννοια του ονόματος του ήρωα σε σχέση με την ικανότητα του να ανοίξει την πόρτα, θα μπορούσε να αναπτυχθεί περισσότερο, έξω απο τον περιορισμό λέξεων του διαγωνισμού. Special mention, στην καταληκτίκη παράγραφο. ήταν απο τα πολύ καλά σημεία του διηγήματος. Ανατριχιαστική, δημιούργησε μια αίσθηση του τί ακριβώς αποκάλυψε ο αιματοβαμμένος τοίχος. Καλή επιτυχία! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Man_from_Earth Posted January 22, 2013 Share Posted January 22, 2013 Μερικά πολύ καλά στοιχεία όπως οι κάποιες περιγραφές, η υπόθεση όπου θα διαφωνήσω με το φίλο μου τον John82 δεν είναι πολυπαιγμένη. Πολυπαιγμένη είναι η υπόγεια πόλη επαναστατών/τελευταίων ανθρώπων, οχι γκραφιτάδων σε περιβάλλον τρόμου. Οπότε ένα kudos στην Ευγενία για πρωτοτυπία. Επιπλέον - πολύ σημαντικό - οι χαρακτήρες κατά τη γνώμη μου είναι ιδανικοί για τρόμο γιατί το όλο κίνημα των graffity artists απεικονίζει πολλές φορές σκοτεινές σκέψεις της νέας γενιάς (βλ.emo), επομένως δέχθηκα πολύ αβίαστα (& αβάδιστα!) τους χαρακτήρες. Tο φάουλ τώρα της ιστορίας είναι η πολύ μέτρια χρήση του φανταστικού στοιχείου. Ένιωσα οτι δεν παρουσιάστηκε σωστά, οτι δεν ταίριαξε με τα υπόλοιπα. Σαν αναγνώστης δεν θα ήθελα να ακούσω για κίτρινα μάτια σε αυτή την ιστορία.Αυτά ανήκουν σε άλλο σκηνικό. Εκανες έτσι μια ιστορία που όδευε σε ένα θαυμάσιο ψυχολογικό θρίλερ να 'ξεπέσει' σε τρόμο επιπέδου ανακόντα. Με δεδομένο αυτό θεωρώ οτι η ριψοκίνδυνη ακροβασία ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα σε οδήγησε σε πτώση χωρίς δίχτυ. Tο δυνατό τέλος σου τώρα που το σκέφτομαι μπορεί να λειτούργησε σαν δίχτυ Καλή επιτυχία! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aScannerDarkly Posted January 29, 2013 Share Posted January 29, 2013 Έχεις στήσει ένα καταπληκτικό σκηνικό και το έχεις διανθίσει με πολύ ζωντανούς και ιδιαίτερους χαρακτήρες. Θα έλεγα όμως ότι, από τη σκηνή με τον λεκέ στον τοίχο και μετά, η ιστορία δεν ξέρει ακριβώς πού να πάει και κατρακυλάει στην αμηχανία. Νομίζω ότι είχες μια πολύ καλή σκηνοθετική ιδέα, δεν ήσουν όμως σίγουρη τι να την κάνεις. Κράτησέ τη, έχει μεγάλο δυναμικό. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts