GeoVa Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 (edited) Συγγραφέας: GeoVa Είδος: χαϊκού (ελπίζω) Αριθμός στίχων: 3 Σχόλια 1: Είναι το πρώτο χαϊκού που γράφω ποτέ μου! Δεν ξέρω κατά πόσο είναι χαϊκού, μιας και δεν ξέρω και τόσο καλά να χωρίζω τις λέξεις σε συλλαβές (δεν τα 'μαθα στο Δημοτικό αυτά καλά, βλέπετε!) Βασίστηκα όμως από ένα site το οποίο το βρήκα αρκετά χρήσιμο. Επίσης, από ένα άλλο site που είχε αναφέρει μια φορά ο abuno, είδα ότι δεν είναι απαραίτητο οι στίχοι να χωρίζονται σε 5-7-5 συλλαβές αλλά και σε 5-5-7 ή 7-7-5 ή 7-5-7. Μια συγχορδία είναι ικανή τον κόσμο να αλλάξει. Σχόλια 2: Η συγχορδία είναι η περίφημη "Συγχορδία του Τριστάνου" από την όπερα Τριστάνος και Ιζόλδη (1857-1859) του Richard Wagner. Ακούγεται στο Πρελούδιο της πρώτης πράξης κι είναι η πρώτη συγχορδία του έργου. Θεωρείται πολύ σημαντική για την εξέλιξη της κλασικής μουσικής και της μουσικής γενικότερα (γιατί; Εδώ). Οι στίχοι βγήκαν αυθόρμητα όταν, για πρώτη φορά σήμερα, άκουγα την πρώτη πράξη του έργου! Edited February 12, 2013 by GeoVa 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abuno Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 (edited) Μορφολογικά είναι Χαϊκού. Το θέμα είναι ότι το Ιαπωνικό Χαϊκού είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Δεν ξέρω αν μπορεί να αποδοθεί πιστά από εμάς, τους ''δυτικούς''. Αυτή η πολύ ιδιαίτερη μορφή ποίησης, ''πρέπει'' να αποτυπώνει μια εικόνα, να φωτογραφίζει μια στιγμή, μια άπιαστη στιγμή. Και ακριβώς για τον λόγο του ότι δεν ήμαστε Ιάπωνες, ίσως ποτέ να μη μπορέσουμε να γράψουμε αυθεντικά Χαϊκού. Πιο πολύ είναι μια αίσθηση το Χαϊκού, παρά ένα λογοτέχνημα. Εκεί πιστεύω σημαδεύει, στη καρδιά. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πειραματιστούμε. Υπάρχει απόλυτη ελευθερία (θέλω να πιστεύω) στη τέχνη. Απλά αφού παίρνεις την απόφαση να εκτεθείς, θα κριθείς κιόλας. Εδώ λοιπόν έχουμε ένα τρίστιχο, που φανερώνει ένα συμπέρασμα και όχι μια εικόνα. Η εξήγηση που δίνεις κατόπιν, είναι πολύ κατατοπιστική και ενδιαφέρουσα, αλλά αν μιλούσαμε για αυθεντικό Χαϊκού, θα ήταν περιττή. Έχουμε νομίζω όλοι καταλάβει την ιδιαίτερη σχέση σου με τη κλασσική μουσική. Πάντως αυτό που είναι σίγουρα αυθεντικό, είναι η ανάγκη σου να εκφράσεις αυτό που ένιωσες και να το μοιραστείς και μαζί μας. Ίσως αυτό να είναι αρκετό. Για εμένα, είναι. Edited February 13, 2013 by abuno 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laas7 Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 Εγω νομιζω πως μπορει να σταθει και μονο του χωρις την επεξηγηση... απο την στιγμη που μοιραζεσαι το ποιημα σταματαει να ειναι μονο δικο σου. Γινεται και κατι και για τον αλλον, οποτε μπορεις να μην δωσεις καμμμια εξηγηση και να αφησεις να καταλαβουν οι υπολοιποι οτι θελουν οτι μπορουν οτι νιωθουν κτλ Ισως γι αυτο τα χαικου ειναι τοσο δημοφιλη... ειναι περισσοτερο "ελευθερα" απο αλλες μορφες ποιησης ειναι πουλια πετανε στον ουρανο της φαντασιας. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeoVa Posted February 13, 2013 Author Share Posted February 13, 2013 (edited) Σας ευχαριστώ για τα θετικά και ενθαρρυντικά σχόλια! Έχω διαλέξει στο Project, στο σχολείο, τη Δημιουργική Γραφή, και σήμερα που είχαμε το δεύτερο μας μάθημα, μιλήσαμε για τα χαικού και η κυρία μας είπε να γράψουμε ένα. Εγώ φυσικά δεν έγραψα αυτό, αλλά δυο καινούργια, τα οποία θα τα αναρτήσω σε λίγο! Έχουμε νομίζω όλοι καταλάβει την ιδιαίτερη σχέση σου με τη κλασσική μουσική. Μ' αρέσει πολλές φορές να πετώ διάφορες αναφορές περί μουσικής στα κείμενά μου. Άλλα κείμενα εμπνέονται καθαρά από το θέμα, πχ. μιας Συμφωνίας. Εμένα μ' αρέσει πολύ αυτό, για τους άλλους δεν ξέρω (πχ., άμα δεν εξηγούσα ότι η συγχορδία ήταν η Συγχορδία του Τριστάνου μπορεί μερικοί να παραξενεύονταν, για μένα όμως θα είχε άλλη σημασία το χαικού αυτό μιας και ξέρω για ποιο πράγμα μιλώ!) Γι' αυτό το λόγο έδωσα και την εξήγηση, γιατί δεν είναι "εικόνα" (αν και μπορεί να γίνει) παρά ένα συμπέρασμα. Edited February 13, 2013 by GeoVa 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laas7 Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 (edited) Εχεις σκεφτει να γραφεις ενω ακους μουσικη; Να γραφεις το τι σου βγαζει το κομματι που ακους; Edited February 14, 2013 by laas7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeoVa Posted February 17, 2013 Author Share Posted February 17, 2013 (edited) Εχεις σκεφτει να γραφεις ενω ακους μουσικη; Αμέ! Όταν γράφω, σχεδόν πάντα ακούω μουσική! Να γραφεις το τι σου βγαζει το κομματι που ακους; Θα ήθελα να κάνω κάποια στιγμή το δεύτερο, αλλά αυτό που γράφω να 'χει τη μορφή του ημερολογίου, ή τέλος πάντων να είναι κάτι το καθαρά προσωπικό (πχ. σκέψεις), αν και δε θα είχα πρόβλημα να το μοίραζα. Να γράφω ιστορία που να περιέχει διάφορα στοιχεία από αυτό που ακούω, θέλω πολύ να το κάνω επίσης! Εδώ έχω σκεφτεί να "ενσωματώσω" τις μουσικές φόρμες (πχ. φόρμα σονάτας) στο κείμενο, για να έχει την "ίδια" δομή με τη μουσική! (Έχω διαβάσει στο Internet ότι Οι δολοφονίες της Οδού Μοργκ του E. A. Poe ακολουθεί τη "δομή" της φόρμας σονάτας, αλλά δε διάβασα το άρθρο ως το τέλος, ή ότι ένα Επεισόδιο από τον Οδυσσέα του J. Joyce έχει τη δομή της φούγκας αλλά και πάλι δεν έχω διαβάσει το βιβλίο για να το ξέρω.) Έχω κάνει διάφορες απόπειρες να γράψω κείμενα από μουσική, όπως το Totentanz (που μου έχεις σχολιάσει!), ή το Τον Είχα Δει! Και τώρα που το σκέφτομαι αυτά τα δυο πρέπει να τα βελτιώσω τρομερά πολύ! Επίσης, μια ιστορία που όλο λέω και όλο δεν την αρχίζω καν είναι το Mysterium που το εμπνεύστηκα από το ομώνυμο ημιτελές έργο του Α. Scriabin. Δεν το αρχίζω ακόμα γιατί θέλει αρκετό διάβασμα για πολλά θέματα, κάτι που είναι ως τώρα δύσκολο για μένα... Edited February 17, 2013 by GeoVa 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laas7 Posted February 19, 2013 Share Posted February 19, 2013 Μου αρεσουν οι ιδεες σου! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GeoVa Posted February 19, 2013 Author Share Posted February 19, 2013 (edited) Αν θες να διαβάσεις το άρθρο, κοίτα αυτό. (Θέλει δωρέαν sign up για να το διαβάσεις όλο, πιστεύω...) Edited February 19, 2013 by GeoVa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ad Noctum Posted February 19, 2013 Share Posted February 19, 2013 Πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με το είδος χαϊκού πριν λίγες ημέρες με το ποίημα που ανέβασες. Δεν ήξερα τι ακριβώς ήταν, το έψαξα και νομίζω ότι μου αρέσει η μορφή του. Δεν μπορώ να σχολιάσω αυτό που έγραψες φυσικά, τουλάχιστον όχι τεχνικά. Όμως η αλήθεια είναι ότι όντως δεν χρειαζόταν η επεξήγηση που έκανες. Νομίζω ότι η τέχνη αυτών των ποιημάτων είναι να αφήνεις τον αναγνώστη να τα φανταστεί όπως νιώθει... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts