Jump to content

Τα χρώματα των σύννεφων

GeoVa

Recommended Posts

Συγγραφέας: GeoVa

Είδος ποιήματος: εξπρεσιονιστικό (θέλω να πιστεύω) χαικού

Αριθμός στίχων: 3x3

Σχόλια: Διαβάζοντας (όχι για πρώτη φορά) διάφορα κείμενα για τον εξπρεσιονισμό, έκανα την πρώτη προσπάθεια να γράψω εξπρεσιονιστικό ποίημα (θα ακολουθήσουν κι άλλα, θέλω πολύ να πειραματιστώ με το είδος αυτό).

Οι χαρούμενοι

βλέπουν συνήθως

τα σύννεφα κίτρινα.

Οι παθιασμένοι

βλέπουν συνήθως

τα σύννεφα κόκκινα

Οι στεναχωρημένοι,

όμως, πάντοτε

γκρίζα τα βλέπουν.

Edited by GeoVa
  • Like 1

Μου αρεσε πολυ σαν νοημα. Θα ηθελα καλυτερα δουλεμενους καποιους στιχους. Αλλα μπορεις παντα να το αφησεις να ωριμασει μεσα σου και να το ξαναγραψεις αν εχεις ορεξη καποια στιγμη.

Μου αρεσε πολυ σαν νοημα. Θα ηθελα καλυτερα δουλεμενους καποιους στιχους. Αλλα μπορεις παντα να το αφησεις να ωριμασει μεσα σου και να το ξαναγραψεις αν εχεις ορεξη καποια στιγμη.

Τι ήταν αυτό που δε σ' άρεσε σε κάποιους στίχους; Θα 'θελα να μου πεις για να βρω το πρόβλημα, να το σκεφτώ, και να το διορθώσω κάποια στιγμή!

Εμένα το μόνο που "δε μ' άρεσε" ήταν η επανάληψη της φράσης "βλέπουν συνήθως". Αλλά σκέφτηκα ότι μόνο έτσι μπορούσα να το αφήσω, γιατί δε βρίσκω κάποιο άλλο συνώνυμο με συνολικά 5 συλλαβές. Επίσης, σκέφτηκα ότι η επανάληψη αυτή "βοηθά" στην εμφάνιση του "όμως, πάντοτε" στην τρίτη στροφή.

Απλα πίστευω πως επειδη τα χαικου εχουν τον κανονα των συγκεκριμενων συλλαβων ανα στιχο αρχικα σκεφτομαστε πως μας περιοριζουν στο να πουμε αυτο που θελουμε (εγω τουλαχιστον ετσι ειχα νιωσει) αλλα στην πραγματικοτητα "κανουν" πιο λακωνικες τις εκφρασεις, δινουν ενα βαθυστοχαστο αερα σε οσα θελουμε να πουμε... για μενα το ποιημα εχει ενα βαθυτερο δευτερο επιπεδο που δεν ειναι ορατο. Δεν ειναι τα χρωματα τοσο, οσο ειναι η οπτικη γωνια των χαρουμενων , των παθιασμενων, των στενοχωρημενων κτλ Με αυτη την εννοια το ειπα να ξαναδουλευτει - να ειναι πιο "εμφανες"το επομενο επιπεδο. Δεν ειναι πως δεν μου αρεσε κατι συγκεκριμενο σαν αισθηση περισσοτερο το λεω.

Οι χαρούμενοι βλέπουν συνήθως τα σύννεφα κίτρινα.

Οι παθιασμένοι βλέπουν συνήθως τα σύννεφα κόκκινα.

Οι στεναχωρημένοι, όμως, πάντοτε γκρίζα τα βλέπουν.

Το παραπάνω δεν είναι χαϊκού, ούτε εξπρεσσιονιστικό ποίημα.

-------------------------------

Χαϊκού είναι π.χ. αυτά:

ίχνη στην άμμο.

κάποιος που θα έφυγε

προς τον άνεμο

*

τρίλια στο σύρμα

ξαφνικό φτερούγισμα.

αγαπημένη;

*

άρχισε η ψύχρα.

όλα ψάχνουν για φωλιές...

έγω τίποτα

*

τι πριόνιζες.

το χρόνο που σε πήρε

νεκρό τζιτζίκι;

*

υγρό το ρόδο

κάηκε αφήνοντας

γεύση από φιλί

Μπορεί να μην έχει αυτό το "κάτι" που έχουν τα περισσότερα χαικού όπως αυτά που ανέβασες (προς Θεού! Άλλωστε δεν έχω και την εμπειρία για να γράψω ένα πραγματικό χαικού, πειραματίζομαι απλώς), παρ' όλα αυτά έχει τη φόρμα η οποία λέει πως ο συνολικός αριθμός συλλαβών των λέξεων πρέπει να είναι 17, σε έναν εννίαιο στίχο ή ένα τρίστιχο. Εγώ το βλέπω μόνο σαν φόρμα, μόνο και μόνο επειδή δεν έχω ακόμα την πείρα για να γράψω κάτι "σωστό". Αν την αποκτήσω αυτή την πείρα, σίγουρα θα προσπαθήσω να βάλω μέσα και αυτό το "κάτι"... Άλλωστε πιστεύω πως στην Τέχνη (ακόμα και σ' αυτό που έγραψα, κι ας μην είναι Τέχνη) πρέπει να υπάρχει ελευθερία, κι αυτό εγώ το υποστηρίζω, έτσι ικανό μ' έχω να γράψω κάτι που να μην έχει 17 αλλά 20 συλλαβές! (Υπερβάλλω τώρα, το ξέρω, το λέω ως παράδειγμα.)

Χαρακτηριστικό του εξπρεσιονισμού είναι ότι η πραγματικότητα δεν είναι ίδια σ' όλους, αλλά υποκειμενική, ανάλογα με τη ψυχική διάθεση του καθενός (γι' αυτό και τα χρώματα των σύννεφων είναι διαφορετικά για τον καθένα, ανάλογα με τη ψυχική του διάθεση). Μπορεί να μην το έδειξα καλά, τι να πω, αλλά και πάλι δεν είμαι αρκετά έμπειρος ακόμα για να γράψω ένα "σωστό" εξπρεσιονιστικό ποίημα... Το ανεβάζω, όμως, εδώ, έτσι ώστε να διαβάσω κριτικές και να μαθαίνω καλύτερα, λίγο-πολύ, τα πάντα. Η εφαρμογή όμως και η διόρθωση των "λαθών" που επισημαίνουν οι υπόλοιποι που διαβάζουν το κείμενο, ή απ' τα χαικού που ανέφερες (τα οποία θεωρούνται μάλλον "σωστά"), θα αργήσει πολύ.

Edited by GeoVa

Απλα πίστευω πως επειδη τα χαικου εχουν τον κανονα των συγκεκριμενων συλλαβων ανα στιχο αρχικα σκεφτομαστε πως μας περιοριζουν στο να πουμε αυτο που θελουμε (εγω τουλαχιστον ετσι ειχα νιωσει) αλλα στην πραγματικοτητα "κανουν" πιο λακωνικες τις εκφρασεις, δινουν ενα βαθυστοχαστο αερα σε οσα θελουμε να πουμε... για μενα το ποιημα εχει ενα βαθυτερο δευτερο επιπεδο που δεν ειναι ορατο. Δεν ειναι τα χρωματα τοσο, οσο ειναι η οπτικη γωνια των χαρουμενων , των παθιασμενων, των στενοχωρημενων κτλ Με αυτη την εννοια το ειπα να ξαναδουλευτει - να ειναι πιο "εμφανες"το επομενο επιπεδο. Δεν ειναι πως δεν μου αρεσε κατι συγκεκριμενο σαν αισθηση περισσοτερο το λεω.

Όπως είπα και στο προηγούμενο post, δεν έχω την κατάλληλη εμπειρία για να το πετύχω αυτό. Συμφωνώ απολύτως με την άποψή σου, αλλά για μένα αυτό είναι ακόμα αδύνατο. Με το 100ό... χαικού που θα γράψω μπορεί να τα καταφέρω.

"Θα προσπαθησεις και θα δεις τι θα βγει... εγω δεν ξερω κανεναν που να γεννηθηκε και να τα ηξερε ολα... και καμμια φορα να φαμε τα μουτρα μας ειναι καλο... μαθαινουμε... πως θα γινει αλλιως; Νομιζω πως το κλειδι ειναι η δουλεια... δουλεια... δουλεια... για μενα αυτο δινει τα επιθυμητα αποτελεσματα... να εξασκουμαι και να διορθωνομαι. Δουλεια!"

Ευχαριστώ πολύ για την κριτική σου, και ότι σ' άρεσε πολύ σαν νόημα!

Edited by GeoVa

Το χαϊκού (κι η ποίηση ολόκληρη) δεν είναι νόημα. Ούτε καν συναίσθημα. Είναι αίσθηση.

Γράψε ένα τρίστιχο με 17 συλλαβές συνολικά, όσο λέει η συνταγή του χαϊκού. Βάλτο σε μια αράδα και διάβασέ το (όπως έκανα εγώ με τα δικά σου). Αν βγάζεις ολοκληρωμένο νόημα, αν η πρότασή σου παίρνει άριστα στο μάθημα της γλώσσας, έχασες την αίσθηση - έχασες το χαϊκού.

Γράφε πολύ και μην ακούς κανέναν. Έτσι κι αλλιώς, κι εσένα κανένας δε σ' ακούει (μάθε να ζεις μ' αυτό - και να δημιουργείς).

Geova... δεν σημαινει πως επειδη λεω την γνωμη μου πρεπει να θεωρηθει πως ειναι και η απολυτως σωστη... ειναι μια γνωμη τιποτα παραπανω τιποτα λιγοτερο (το εχω πει πολλες φορες) και επισης δεν ειχα καμμια τετοια προθεση!!

Γράφε πολύ και μην ακούς κανέναν. Έτσι κι αλλιώς, κι εσένα κανένας δε σ' ακούει (μάθε να ζεις μ' αυτό - και να δημιουργείς).

Βρισκω αυτα τα λογια υπερβολικα... αφοριστικα... αλλωστε ολοι εδω μεσα τι κανουμε αν οχι να προσπαθουμε να ακουστουμε;

Ας μην το κάνουμε προσωπικό, laas. Έχεις τις απόψεις σου, έχω τις δικές μου. Ας μην κρίνουμε απόψεις. Ας κρίνουμε έργα που υποβάλλονται προς κρίση, όπως η φιλότιμη δουλειά του GeoVa.

Όσο για το τι κάνουμε όλοι εδώ μέσα... αφενός, δεν νομίζω ότι όλοι κάνουνε το ίδιο πράγμα... αφετέρου, μπορεί κάποιος να ακουστεί χωρίς να κάνει θόρυβο :)

Ναι συμφωνω πως δεν εχει νοημα... ετσι ειναι... καποιος μπορει να ακουστει χωρις να κανει θορυβο και χωρις να προσπαθει να ενοχλησει τον αλλον :)

• Like 1