Jump to content

The Fall

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Clayton_Riddell

Είδος: επιστημονική φαντασία

Βία; όχι άμεσα

Σεξ; όχι

Αριθμός Λέξεων: 964

Αυτοτελής; Μάλλον

Σχόλια: Η ιστορία είναι γραμμένη για το μάθημα των αγγλικών, ως έκθεση, οπότε δεν έχω δώσει όσο βάρος θα ήθελα στην πλοκή. Δεκτά οποιαδήποτε σχόλια , ώστε να βελτιωθώ :D Επίσης είναι η πρώτη φορά που γράφω τέτοιου είδους ιστορία στα αγγλικά.

Αρχείο:

The Fall.pdf

Edited by Clayton_Riddell

• 1 month later...

Γεια σου Clayton. Λοιπόν, διάβασα την ιστορία σου και παρ΄όλο που το λεξιλόγιό σου στα Αγγλικά είναι αναμφισβήτητα πλούσιο, έχεις αρκετά λαθάκια, γραμματικά και συντακτικά (incidentally, διδάσκω Αγγλικά) αλλά δεν θα σταθώ σ'αυτά. Προσωπικά μου αρέσει το γεγονός πως κάποιος γνωρίζει αρκετά καλά μια ξένη γλώσσα για να γράψει μια ιστορία σ'αυτήν, αλλά κοίτα τι γίνεται: Σαν έκθεση γραμμένη στα Αγγλικά είναι καλή. Σαν ιστορία όμως γραμμένη στα Αγγλικά έχει προβλήματα. Όταν κάποιος διαβάζει μια ιστορία σε οποιαδήποτε γλώσσα, θεωρεί πως η χρήση της γλώσσας αυτής θα είναι *τέλεια* ούτως ή άλλως, και πως ο συγγραφέας της δεν "κοπιάζει" να βρει την σωστή γραμματική, και το σωστό συντακτικό και το σωστό λεξιλόγιο που θα κάνει την ιστορία να διαβάζεται σαν αυτός που την έγραψε να είναι native speaker της γλώσσας. Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω; Εκτός από τα προβλήματα, δηλαδή, που έχει η ιστορία σαν ιστορία, είναι απόλυτα εμφανές πως τα Αγγλικά δεν είναι η μητρική σου γλώσσα, αν και όπως είπα σαν έκθεση, σαν άσκηση, σαν επίπεδο γνώσης των Αγγλικών, είναι καλή.
Εγώ όμως διαβάζω μια ιστορία, όπως και κάθε αναγνώστης, όχι μια έκθεση οπότε, σαν αναγνώστης, δεν μπορώ να δώσω τα εύσημα που πρέπουν στην ιστορία σου, έστω κι αν σαν δάσκαλος Αγγλικών μπορώ (παρά τα κάμποσα λαθάκια).

Το πρόβλημα λοιπόν με την ιστορία σαν ιστορία, βρίσκεται στο γεγονός πως κατ'αρχήν δεν είδα κανένα ιδιαίτερο στοιχείο επιστημονικής φαντασίας εκτός από σκόρπιες αναφορές όπως για τα διαστημικά ταξίδια. Δεν αρκεί να τοποθετήσεις μια ιστορία σε περιβάλλον ε.φ. για να είναι ε.φ. Το κυριότερο όμως είναι πως τελικά δεν κατάλαβα τι έγινε. Τι είναι η Celeste πραγματικά; Νεκρή, εξωγήινη, τρελή.... τι; Δεν μας το δίνεις αυτό και τελικά το pay off που περιμένει ο αναγνώστης μετά από όλη τη διήγηση, διηγήση γεμάτη ερωτηματικά, δεν έρχεται ποτέ.

Θα σου πρότεινα το εξής, αν θέλεις να δουλέψεις αυτή την ιστορία περισσότερο: Μετάφρασέ τη στα Ελληνικά ακριβώς όπως την έχεις γράψει στα Αγγλικά (υποθέτω πως την έγραψες κατευθείαν στα Αγγλικά) και ξαναδιάβασέ τη, στα Ελληνικά, και δες τι προβλήματα μπορεί να έχει, τι θα μπορούσες να διορθώσεις ώστε να γίνει καλύτερη και πληρέστερη η πλοκή και ξαναγράψε τη στα Ελληνικά! Ύστερα αν θέλεις μετέφρασέ τη πάλι στα Αγγλικά, αλλά ζήτησε τη βοήθεια της καθηγήτριάς σου ώστε να σου διορθώσει το Αγγλικό κείμενο για να διαβάζεται και να ρέει πιο φυσικά και αβίαστα, και πιο σωστά βέβαια, στην γλώσσα αυτή.

Ελπίζω να σε βοήθησα έστω και λιγάκι.

Edited by Oberon

• 2 weeks later...

Καταρχήν σε ευχαριστώ γι'αυτη την μεγάλη ανάλυση που έκανες και για τις συμβουλές σου, τις οποίες βρήκα αρκετά χρήσιμες. Οπως είπα είναι η πρώτη φορά που επιχείρησα να γράψω ιστορία τέτοιου είδους στα αγγλικά.

Τώρα για την υπόθεση, η Celeste,τουλάχιστον όπως το είχα στο μυαλό μου είναι ένα ανδροειδές ρομπότ, τόσο τέλεια φτιαγμένο που με τις καινούργιες μνήμες που της πέρασαν δεν το ξέρει ούτε η ίδια. Αυτοί οι 'εφιάλτες'  που βλέπει είναι στην ουσία ότι της έχει μείνει από τότε που την έφτιαχναν. Το ότι δεν εξήγησα στο τέλος τι γίνεται είναι γιατί θέλω να συνεχείσω την ιστορία, περιγράφοντας το ταξίδι της Celeste για να βρει ποιος/γιατι/ποτε την έφτιαξαν. Για το σχόλιο σου περί επιστημονικής φαντασίας, τώρα που την ξαναδιάβασα έχεις απόλυτο δίκαιο.

Κάπως έτσι τα είχα σκεφτεί ολα , αλλά κάπου το έχασα στην απόδοση τους στο χαρτί. Ευχαριστώ και πάλι για τις συμβουλές σου.

Υou're quite welcome!

Α, μάλιστα!! ΟΚ. Αν είχες εξηγήσει στο τέλος πως η Celeste ήταν ανδροειδές, τότε και η ιστορία σου θα ήταν πολύ περισσότερο επιστημονικής φαντασίας πραγματικά, και θα είχαν αποκτήσει νόημα οι "εφιάλτες" της. Για τα υπόλοιπα θα σου απαντήσω στο ΠΜ που μου έστειλες.  :)

Edited by Oberon

Να σε πω την αλήθεια , πίστευα ότι έδωσα όλα τα στοιχεία ξεκάθαρα, καταλάθος βγήκε μυστήριο μαλλον. :D