Jump to content

Ρέουσα Ψυχή

Themoth

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα:Konstantinos
Είδος: Συμβολική Φαντασία
Βία; Όχι
Σεξ; Όχι
Αριθμός Λέξεων: 370
Αυτοτελής; Ναι
Σχόλια: Το παρών κείμενο δεν είναι καν ιστορία και δεν νομίζω να ταιριάζει πολύ με τη θεματολογία αυτής της σελίδας. Παρ'όλα αυτά το ανάρτησα, κι αν το κρίνουν οι διαχειριστές ως ασύμφωνο, ευχαρίστως να το διαγράψω με την ειλικρινή μου συγνώμη.

Τα αίσκιωτα ετούτα μέρη  διάβηκα κι είδα από τι είναι καμωμένη η ψυχή του Έλληνα. Εδώ έλα, εδώ απάνω, να ιδείς  τα θάματα που γίνουνται σαν  πλακώσει  το νύχτωμα και μείνεις μόνος με τα στοιχειά και τον Θεό.

Περπάτα αν το λέγει η καρδιά σου απάνω στη  πέτρινη κρεμαστή. Τ’ακούς; Τ’ ακούς το νερό πως τρέχει από κάτω; Κι όταν το μάτι σου θαρρέψει μες στη σκοτεινιά, τήρα τα δέντρα, την πράσινη θωριά τους, πως κάνει σαν  τ’αγγίξει ο άνεμος. Μα αν θέλεις την ζωή σου μη σταματάς, μόνο συνέχισε. Το θρόισμα των φύλλων θ’αρχίσει να θεριεύει μέσα σου καθώς θα προχωρείς,  κι όταν θεριέψει αρκετά θα ιδείς πως δεν είναι θρόισμα, μα ψίθυροι.

Έτσι είναι οι νύχτες εδώ. Βγαίνουν τα στοιχειά και ψιθυρίζουν μαζί με τα νυχτοπούλια. Μιλούν για τους Ρωμιούς που χάθηκαν τους παλιούς καιρούς και για κείνους που χάνουνται ακόμα. Όχι…Όχι  για αυτούς  που πέσαν τότες στον πόλεμο, για τους άλλους λέγω, που ’χουν πόλεμο κάθε μέρα. Που αγωνίζουνται απ’τη πρώτη στιγμή   που τους ξεπετάξει η μαμή μέχρι και την τελευταία, που θα χαθούν στον κάτω κόσμο. Μα ήρωες σαν και δαύτους δύσκολα θα βρεις. Οι περισσότεροι  τώρα νομίζουν πως Ελλάδα είναι οι πολικάντηδες κι η κονομία. Φτιάχνουν τον Ρωμιό κατά πως τους κολλάει στο μάτι καλύτερα. Μια ζερβά, μια δεξά. Θαρρείς κι  είναι ψαρότρατα θαλασσοδαρμένη.

Να σου πω  το φρόνημα μου κι άσε τούτα που μου τσαμπουνάς. Εδώ μέσα στην άγρια νυχτιά γεννήθηκε η ψυχή  του Έλληνα. Εδώ σε μέρη απόκοσμα σαν ετούτο. Απάνω σε  ανήλιαγες, αζύγωτες βουνοπλαγιές και στα λιθαριασμένα τους γιοφύρια. Στοιχειά την ανέθρεψαν ταΐζοντας την λόγια αερικά.

Τ’ακούς; Τ’ ακούς το νερό πως τρέχει; Έτσι τρέχει κι ο Έλληνας και παραμάσχαλα κρατεί και την γάργαρη ψυχή του. Κάπου-κάπου σταματεί, στεγνώνει, κάνει να γυρίσει πίσω απελπισμένος. Μα δεν φεύγει, μόνο φόρα παίρνει  και δες τον! Γίνηκε χείμμαρος, θεριό ανήμερο όλο πείσμα.  Να εύχεσαι να μην βρεθείς στο διάβα του  γιατί θα σε ξεκάνει…Όλα τ’άλλα είναι για τα κούτσικα και το σχολιό.

Τ’ακούς; Ρωμιός θα πει πείσμα κι αγώνας. Να  σφίγγεις τα δόντια και να σκύβεις, μα να μην πέφτεις χάμω. Κι ύστερα να δώσεις μια σαν άτι μελανό και να τινάξεις την μακριά σου χαίτη, να ξεχυθείς μπροστά, να πάρεις παραμάζωμα την πλάση ολάκερη.

ΡΕΟΥΣΑ ΨΥΧΗ.doc

Edited by K.Nomikos
  • Like 2

• 3 weeks later...

Πολύ καλό!

Η γλώσσα θυμίζει Καζάντζακη.

Είναι σφιχτοδεμένο, απλό, αυστηρό και λιτό.

Και θα διαφωνήσω μαζί σου. Είναι ιστορία και μάλιστα καλή. Αν και με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο.

Σ'ευχαριστώ!

• 5 months later...

Μετά από κάμποσο καιρό θυμήθηκα και εγώ να ξαναμπώ στο site. Σε ευχαριστώ λοιπόν για το σχόλιο σου (αν και εντελώς καθυστερημένα), χαίρομαι που σου άρεσε.

• 4 weeks later...

Μ'άρεσε πάρα πολύ το ύφος σου, που δένει απόλυτα με τη γλώσσα σου και το θέμα. Τόσο αναχρονιστικό, όσο και επίκαιρο.

• 3 weeks later...

Επειδή μάλλον δεν κατάλαβα καλά ή δεν είναι πολύ ξεκάθαρο. Τα μέρη για τα οποία μιλάς είναι η Ελλάδα; Όντως πολύ επίκαιρο. Μου θύμισε πολύ την επανάσταση του 1821. Πώς και δεν χρησιμοποίησες πολυτονικό;

Ναι. Μιλώ για τον Έλληνα και τον τόπο του όπως τουλάχιστον τους  βλέπω εγώ. Τώρα ο καθένας μπορεί να βγάλει διάφορα νοήματα και συμπεράσματα, αυτή πιστεύω είναι και η ουσία άλλωστε. Πολυτονικό δεν έβαλα γιατί από τη μία θα έκανε το κείμενο κάπως υπερβολικό και από την άλλη δεν ξέρω να το χρησιμοποιώ. :)