Oberon Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 (edited) wordsmith said: Δε βγαίνει από τη λέξη "νερό" η νεράιδα και όλα τα παράγωγα; Και μην το πάμε στις νηρηίδες, ας μείνει και κάτι που να μην έχει προέλευση από την αρχαιότητα. Όχι ακριβώς, απ' όσο έχω διαβάσει. Η λέξη νεράιδα και τα παράγωγά της έχoυν άμεση ετυμολογική σχέση με τις αρχαίες νηρηίδες, και περισσότερο παρετυμολογική σχέση με το "νερό" (νεαρόν ύδωρ στο Βυζάντιο, νεαρόν - νερό που κι αυτό έχει αρχαία ρίζα από το "νηρός" = ρέων, που θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να είναι και η ρίζα των Νηρέας-νηρηίδες). Οπότε, εντάξει "νερό" και "νηρηίδες" έχουν ετυμολογική σχέση, αλλά ήταν η παρετυμολογική ερμηνεία του "νηρηίδες" που συνδύασε τις νεράιδες με το γλυκό νερό και η παράδοση επέκτεινε τη σημασία της λέξης ώστε να συμπεριλάβει και άλλα μυθικά όντα ( πηγαδιών, δέντρων, κήπων, σπηλαίων) στις "νεράιδες". Έτσι η σχέση στη φαντασία μας, πέρα από την ετυμολογική, ανάμεσα στις νηρηίδες και τις νεράιδες είναι εμφανής, αν και αμφιμονοσήμαντη, όχι ταυτόσημη, Οι νηρηίδες ήταν νύμφες της θαλασσας και αρκετές νεράιδες είναι μυθικά όντα του νερού, αλλά όχι αναγκαστικά. Συμφωνώ πως δεν χρειάζεται όλα να τα τοποθετούμε στην ελληνική αρχαιότητα, ειδικά τους μύθους και όντα άλλων λαών, τραβώντας τα συχνά απ'τα μαλλιά, (δεν ξέρω γιατί τελευταία διστάζουμε πολύ, πάντως, να δούμε ρίζες των δικών μας αρχαίων μύθων κ.λπ. σε άλλους λαούς), αλλά εδώ η σχέση με την αρχαιότητα είναι σαφής και, εκτός αν βρεθεί κάποια καινούργια θεωρία για την ετυμολογία της λέξης νεράιδα, η ετυμολογική ρίζα είναι οι νηρηίδες, και παρετυμολογικά το νερό - παρόμοια παρετυμολογική δηλαδή σχέση με το "Μάιος" και "μάγια". (Τουλάχιστον έτσι θυμάμαι για όλα τα παραπάνω. Μπορεί να κάνω και λάθος). Σόρρυ για το περίπου οφφτοπικ ποστ. Το ερώτημα που έθεσα στον Big Fat Pig εξ άλλου, δεν αφορούσε στην ετυμολογία (πόσο μάλλον τη φύση) της λέξης "ανεραΐδα" που σίγουρα ακούγεται πολύ κοντά στο "νηρηίδα", αλλά στον ασυνήθιστο τονισμό της. Edited June 1, 2013 by Oberon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xrusaki Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 Εγω δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να μιμουμαστε το παραδοσιακο παραμυθι την στιγμη που αυτο που γραφουμε ειναι φανταζι και οχι παραμυθι παραδοσιακο..δεν ειναι σαν να παριστανουμε κατι που δεν ειμαστε;Τελος παντων.. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KELAINO Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 Επειδή μας αρέσει η φόρμα, για παράδειγμα. Δεν μιμούμαστε, απλά δημιουργώντας κάτι καινούργιο, αποφασίζουμε να ακολουθήσουμε τους συγκεκριμένους κανόνες. Πώς κάποιος σύγχρονος τραγουδοποιός γράφει ένα τραγούδι σε καλαματιανό πχ; Ή κάποιος αποφασίζει να γράψει χαϊκού ξερωγώ; Άλλωστε και το ''διήγημα'' που γράφουμε οι περισσότεροι, συγκεκριμένη φόρμα είναι. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cassandra Gotha Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 Επειδή μας αρέσει η φόρμα, για παράδειγμα. Δεν μιμούμαστε, απλά δημιουργώντας κάτι καινούργιο, αποφασίζουμε να ακολουθήσουμε τους συγκεκριμένους κανόνες. Πώς κάποιος σύγχρονος τραγουδοποιός γράφει ένα τραγούδι σε καλαματιανό πχ; Ή κάποιος αποφασίζει να γράψει χαϊκού ξερωγώ; Άλλωστε και το ''διήγημα'' που γράφουμε οι περισσότεροι, συγκεκριμένη φόρμα είναι. Μην αρχίσω με τα δήθεν χαϊκού! Συμφωνώ ότι δεν είναι και πολύ δημιουργικό να προσπαθούμε να γράφουμε "παραδοσιακά" παραμύθια. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pooka Posted August 18, 2013 Share Posted August 18, 2013 Μου άρεσε πάρα πολύ. Πάρα μα πάρα πολύ. Η ατμόσφαιρα μου ήταν πολύ ζωντανή και μου θύμισε έντονα ισπανικό μαγικό ρεαλισμό (Ο Λαβύρινθος του Πάνα, Vacas κλπ). Η ιστορία εκτυλισσόταν μπροστά μου αβίαστα, σαν να έβλεπα ταινία. Ο χαρακτήρας καταφέρνει να γίνει πολύ αληθινός σε λίγες μόνο λέξεις.και παράλληλα πολύπλευρος. Ίσως να με ξένισε λίγο η ερωτική σκηνή για κάποιο λόγο, ωστόσο καταλαβαίνω ότι έχει μπει εσκεμμένα και σίγουρα προσθέτει πόντους στη σκιαγράφηση του χαρακτήρα. Περιμένω κι άλλες ιστορίες από αυτό τον κόσμο. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts