Jump to content

ο κόμης

Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα:Άκης Σπύρου
Είδος: φαντασία
Βία; Ναι
Σεξ; Όχι
Αριθμός Λέξεων:600
Αυτοτελής; Ναι

ο κόμης.pdf

• Like 1

Mερικά τεχνικά πραγματάκια πρώτα: Το ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά παραγραφοποίηση στην ιστοριούλα δεν είναι πρόβλημα για το μέγεθός της, αλλά αν ήταν μεγαλύτερη θα έκανε την ανάγνωση πολύ κουραστική. Επίσης υπάρχουν προβληματάκια σε σημεία στίξης εδώ και κει, όπως έλλειψη ερωτηματικών όταν υπάρχει ερώτηση.

Η ιστορία αυτή καθαυτή τώρα είναι ένα ενδιαφέρον φλασάκι, με τον τελευταίο βρυκόλακα να σκέφτεται τη ζωή του σε έναν τόπο ερημωμένο. Υποθέτω πως η αναφορά σου σε κότες με οχτώ πόδια και άλλα παράξενα ζώα υπονοεί κάποια πυρηνική καταστροφή και την εξάλειψη των ανθρώπων; Αυτό το σημείο λειτουργεί καλά, ωστόσο προσωπικά θα προτιμούσα κάτι πιο φρικιαστικό, αν θέλεις, κάτι πιο αλλόκοτο ίσως, μια που η εικονα μιας κότας με οχτώ πόδια μου φαντάζει κάπως αστεία και σίγουρα δεν είναι το χιούμορ η πρόθεσή σου στην ιστορία αυτή.

Η ιδέα του τελευταίου βαμπίρ, αν είναι ο τελευταίος, μ'αρέσει. Είναι μάλλον πρωτότυπη ειδικά σε συνδυασμό με έναν κόσμο χωρίς ανθρώπους. Το πρόβλημα είναι πως δεν κατάφερα να αισθανθώ καμμία απελπισία από το βαμπίρ, μια που η γενικότερη διήγηση είναι σχετικά matter-of-fact και μοιάζει πιο πολύ σαν απλή αναπόληση του παρελθόντος, παρά σαν σκέψεις ενός απελπισμένου όντος, το οποίο μάλιστα δεν πρόκειται να πέθαινε και από την δίψα του για αίμα αφού είχε βρει υποκατάστατο.

Έτσι, η τελική σκηνή της αυτοκτονίας του, αν και εντυπωσιακά γραμμένη και δυνατή, δεν λειτουργεί στα πλαίσια της υπόλοιπης ιστορίας. Δηλαδή, δεν είναι η κατάληξη που περιμένει κανείς διαβάζοντας την ιστορία.

Ωστόσο είναι μια καλή διήγηση, ισορροπημένη για ιστορία στο μέγεθος αυτό, που δεν αφήνει κενά - πέραν αυτών που ανέφερα πιο πάνω - και περιγράφει έναν ολόκληρο κόσμο σε σχετικά λίγες λέξεις με επιτυχία. Γράψε περισσότερες ιστορίες, ή ανέβασέ τις αν έχεις ήδη έτοιμες κάποιες. Θα ήθελα να τις διαβάσω. :)

• Like 1

Ευχαριστώ για τα σχόλια.
Πρέπει να παραδεχτώ ότι την κότα την έβαλα ως εσωτερικό αστείο μιας και εμένα με έκανε να γελάσω.Στα άλλα σχόλια σου έχεις επίσης δίκιο.
Έχω κάποια κείμενα αλλά πρέπει να τα δαχτυλογραφήσω μιας και είναι σε χαρτί. Τα ανεβάζω με την σειρά που γράφτηκαν χρονολογικά. Αυτό είναι το δεύτερο κείμενό μου.
Έχω σταματήσει να γράφω απ’ όταν μου είπε ένας φίλος ότι δεν έχω ταλέντο αλλά από την στιγμή που βρήκα το φόρουμ σας σκέφτομαι να αρχίσω ξανά.
Θα ανεβάσω και άλλα.

Edited by Akis

Κατ'αρχήν θεωρώ εντελώς άτοπο να σταματήσεις να γράφεις επειδή κάποιος φίλος σου σου είπε πως "δεν έχεις ταλέντο". Ειλικρινά δεν ξέρω τι είναι αυτή η λέξη με το τόσο φευγαλέο και αόριστο νόημα, "ταλέντο". Σίγουρα ένας ειλικρινής φίλος θα ασκήσει κριτική σ'αυτό που γράφεις, και σκληρή κριτική μάλιστα, αρκεί να είναι εποικοδομιτική κριτική. Μάλιστα αυτή τη σκληρή κριτική πρέπει πρώτα να ασκεί αυτός που γράφει στον εαυτό του.

Ωστόσο, όταν κάποιος γράφει, κρίνει, διορθώνει, και ξαναγράφει, ξανά και ξανά, συνέχεια, για μεγάλο διάστημα, διαβάζει, ενημερώνεται, ξαναγράφει, και πάλι διορθώνει, και φτου κι από την αρχή, σίγουρα γίνεται πολύ καλύτερος σαν συγγραφέας. Αν είναι καλός ή ταλαντούχος συγγραφέας είναι, για μένα, τελείως άλλο καπέλο. Όμως μαθαίνει κανείς γράφοντας και σίγουρα γίνεται καλύτερος από πριν. Και γω ο ίδιος διαβάζοντας κείμενα που είχα γράψει πριν χρόνια, ανατριχιάζω όταν τα ξαναδιαβάζω βλέποντας πόσο καλύτερα θα μπορούσαν να ήταν και πόσο δίκιο είχαν οι "κριτικοί" που σχολίασαν τις ιστορίες μου.

Τελικά, θα σου έλεγα μόνο... συνέχισε να γράφεις, αν σε ευχαριστεί πραγματικά, και μη δίνεις σημασία σε φίλους που λένε πως δεν έχεις "ταλέντο".

• Like 1

Την ιδέα την βρήκα καταπληκτική. Τι κάνει το αθάνατο βαμπίρι μετά την Αποκάλυψη; Ωχ, ποιός κάθεται τώρα να περιμένει μπας και ξαναεξελιχθεί καμιά ευφυής μορφή ζωής;...

Στην εκτέλεση έχουμε μερικά θεματάκια. Το κείμενο είναι κάπως μονοκόμματο και μονότονο. Ουσιαστικά αποτελείται από κύριες προτάσεις τη μία μετά την άλλη. Θυμίζει περισσότερο περίληψη.

Θα μπορούσες, χρησιμοποιώντας δευτερεύουσες προτάσεις ή συμπλέκοντας τις κύριες με διάφορους τρόπους, να κάνεις το κειμενάκι σου αυτό να ρέει πολύ πιο ευχάριστα.

Ξανακοίταξέ το με μάτι αλύπητο, ξεκίνα φτιάχνοντας ένα σκελετό με τα στοιχεία που θεωρείς σημαντικά και μετά χτίσε το υπόλοιπο επάνω του. Θα δεις ότι σιγά-σιγά όλα θα γίνουν.

ΥΓ, όπου μιλάει το γκηκ: μετάλλαξη δεν σημαίνει ''κότες με οχτώ πόδια!

• 3 months later...

Να και κάτι ευχάριστα θλιβερό.

Αρχικά, να ομολογήσω -ελπίζω να μη σε στεναχωρήσω- ότι από τη μέση και μετά, ο βάμπιράς σου είχε πρόσωπο στο μυαλό μου. Το πρόσωπο του Χάρρυ Κλυν...

Θέλω να πω, ακόμη και παραβλέποντας αυτά που είπαν τα παιδιά περί παραγραφοποίησης και κυρίων προτάσεων, το όλο κείμενο είναι ελαφρύ, ευχάριστα ελαφρύ για το θέμα που έχει επιλέξει. Πώς να σου πω, δε μπορώ ν' αποφασίσω αν πρέπει να σου προτείνω να το σοβαρέψεις εντελώς ή να το διακωμωδίσεις εντελώς. Με το πρώτο βαραίνει αφόρητα και χάνει μέρος από τη σπιρτάδα του. Με το δεύτερο, ακυρώνεται αυτή η λεπτή μελαγχολία και επίσης και το εντελώς τραγικό τέλος του.

Σε κάθε περίπτωση η ιδέα σου είναι πάρα πολύ όμορφη -και τολμώ να πω και πρωτότπη; Διορθώστε με φίλοι συφφορουμίτες, αν κάνω λάθος.